Zapraszam na pyszne ciasto z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji " Ciasto na niedzielę ", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem" . SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku
Tradycyjna kuchnia Kasimiski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy. 3. Ciasto delikatnie
Szefowa kuchniproszku do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA: - do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto dość twarde( jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany) - rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej i wykrawać foremką katarzynki. - posmarować je z wierzchu
Basia w kuchnikostkę margarynę. Z podanych składników zagniatamy ciasto hakiem robota., można to robić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków i zamrażamy aby łatwo je się tarło na tarce. Pierwszą część ciasta ścieramy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 25 cm i podpiekamy w piekarniku 10 minut w temp. 180 stopni, wyjmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnastępnie do przestudzonego dodajemy miód i mieszamy aż lekko się połączą. Jajka roztrzepujemy widelcem, Mleko z drożdżami, masło z masłem i jajka dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie łatwo odchodziło od ręki (jeśli będzie się bardzo lepiło możecie dodać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby bułki nie wyszły twarde). Odstawiamy na ok 30 - 40 minut(...)osobnych miseczkach i odstawiamy na 30 minut, a następnie odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy cukier, cynamon, kardamon, wiórki, rodzynki i żurawinę, mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm (dłuższy brzeg powinien być u dołu stolnicy, a krótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie
Czary - gary w kuchniPrzepis ten powstał zupełnie przypadkiem, gdy postanowiłam przygotować coś słodkiego dla moich szkrabów. Okazało się, że eksperymentowanie na potomstwie ma swoje zalety. Ciasto okazało się strzałem w 10! Delikatne, aromatyczne, łatwe i smaczne- jak dla mnie ideał. Szkoda, że nie mogę na blogu dodawać zapachów... Ciasto ryżowe z pomarańczą i róż Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytsztuki DODATKI: gruszki 6 sztuk/ w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba jej natłuszczać i obsypywać i ciasto się nie przykleja i łatwo można je z formy wyjąć, użyłam formę silikonową 25x25 cm, do formy wsypać mąkę wsypać kakao, proszek i sodę, cukier i łyżką w formie wymieszać dżem aroniowy (użyłam(...)dżemu wymieszać z wodą do suchych składników wlać wodę z dżemem, olej rzepakowy, ocet jabłkowy i łyżką wszystko wymieszać piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, do suchego patyczka przestudzone ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę silikonową, zostawić do wystygnięcia BUDYŃ: 250 ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka wymieszać
W Mojej Kuchni LubięSmaczne lekkie ciasto z herbatników przełożonych masą jogurtowo-owocową i śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane owocami i galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Ciasto nie wymaga pieczenia i łatwo je przygotować. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka(...)jogurtu naturalnego 300 g czereśni (lub innych owoców) do masy jogurtowej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 galaretki owoce do galaretki (u mnie borówka amerykańska i maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężało, a herbatniki zmiękły. 200 ml mleka zagotować i dodać do niego drugą połowę mleka wymieszaną z budyniem. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego
Trzeci talerzspróbujcie przygotować pasteis de Nata w domowym zaciszu. Podjęłam się tej próby i nie żałuję! To naprawdę świetny deser. I pomyśleć jak obłędne muszą być te lizbońskie... Składniki: ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 100 g cukru 4 żółtka 40 g mąki pszennej sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta z jednej(...)mąkę, żółtka, cukier, sok oraz skórkę z cytryny umieścić w garnku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać laskę cynamonu i gotować przez 15 minut na małym ogniu (uwaga: łatwo się przypala!). Wystudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć 10-12 kółek i powkładać je do otworów w blaszce na muffinki, wysmarowanej masłem.. Z kremu wyjąć laskę cynamonu i napełnić nim babeczki. Piec
zadanie-gotowanieDawno, dawno nie robiłam ciasta z kremem . Czekoladowa rolada z dulce de leche wydała mi się szybką i łatwą alternatywą na zaspokojenie mojej ochoty na ciasto z kremem. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Do rolady przygotowałam krem na maśle i białkach z dodatkiem dulce de leche. Ten krem zawsze się udaje i idealnie pasuje
codojedzeniaPrzepis mam od koleżanki. Dzięki kolorowym kandyzowanym ananasom ciasto wygląda bardzo efektownie. Przepis bardzo łatwo zapamiętać gdyż składa się tylko z 4 składników a wszystkie ważą tyle co jajka. Z podanych proporcji wychodzi 1 keksówka ciasta. Polecam nie tylko na święta :) 4 duże jajka (ok 260g) cukier -tyle ile ważą jajka mąka-tyle ile ważą jajka bakalie
Smakołyki AsiCiasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie
Kuchcik gotujePyszna szarlotka, na półkruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Przepis jest prosty, przygotowanie kruchego ciasta, jabłek oraz bitej śmietany jest łatwe, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna. Możemy upiec je na walentynki i ozdobić czekoladowymi serduszkami, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolialbo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta. Ja przygotowałam genialny ( ale to genialny ) krem grzybowy z dodatkiem ziemniaków i podałam go z pyszną „grzanką” z ciasta francuskiego. Całość jest bardzo łatwa i szybka do robienia, a swoim wyglądem i smakiem sprawia, że zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia! Koniecznie spróbujcie i Wy! Zarówno koncentrat, jak i tę pyszną zupę(...)marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * lubczyk i natka pietruszki * słodka śmietanka 30% – ok. 0,5 szkl * masło – 2 łyżki * sól, pieprz DODATKOWO: * ciasto francuskie * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy na kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, dusimy aż woda odparuje. Dodajemy startą marchew, przesmażamy
Ostra na Słodkotego dnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę. To co? pieczecie ze mną? :) Składniki: jabłka , ciasto francuskie , pół szklanki cukru , 1 szklanka wody , 3-4 goździki dla tych co je lubią, 3-4 łyżki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego cynamonu . Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier(...)umyć, przekroić na pół. Wyciąć z nich delikatnie gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wkładać na wrzący syrop i lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na jeden z przepisów na polewę czekoladową doskonałą do wszelakiego rodzaju ciasteczek, ciast czy deserów. Ekspresowa i łatwa w przygotowaniu smakuje pysznie, czekoladowo. składniki na ok 200g polewy 130 g margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 jajko przepis Margarynę rozpuszczamy w rondelku, nie doprowadzając do zagotowania . Dodajemy cukier, kakao ( dla uzyskania nieco łagodnieszego smaku polewy polecam(...)kako ) całość mieszamy odstawiamy z ognia. Wbijamy jedno całe jajko i mieszamy intensywnie, aż masa stanie się połyskliwa i nie będzie przylegać do ścianek naczynia. Gorącą polewą ozdabiamy ciasteczka, ciasta , desery
Smakowite DaniaŚwięta już tuż, tuż! Najwyższa więc pora, aby na blogu pojawił się przepis na idealne ciasto na pierogi. Przepis ten nie sprawi nikomu problemów. Ciasto jest elastyczne i bardzo łatwe w zagnieceniu. Jest bardzo uniwersalne, świetnie sprawdzi się zarówno do słodkiego jak i słonego farszu. Pierogi to taka potrawa, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii. Na naszym rodzinnym stole królują(...)hurtowych ilościach Część z nich zamrażamy. Dzięki temu możemy się nimi cieszyć przez dłuższy czas, a dodatkowo jeśli nie mamy czasu to jest to ekspresowe rozwiązanie na obiad. Idealne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy jajka i masło
PatiGotuje