Proste ciasto bez pieczenia Co powiecie na takie czyste szaleństwo bez pieczenia? Ciasto super szybkie które idealnie nada się na każdy weekend i nie tylko. No
Relaxtimenajszybciej zjadanych ciast. Ma wilgotną konsystencję dzięki jabłkom. Jednocześnie jest chwilami chrupkie dzięki orzechom, których nie należy skąpić w tym cieście. W końcu to ciasto wiewiórka, więc trzeba ich trochę zgromadzić ;) Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Tego roku to moje ostatkowe ciasto. Następne po Wielkim Poście. Składniki (na formę (27 x 18 x 3) cm ): 1 kg jabłek
Weekendy w domu i ogrodziepierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele przepisów na pierniki ma w składzie tylko i wyłącznie mąkę pszenną. A kiedyś piekło się
Karo in the KitchenPyszne ciasto, które z dnia na dzień jest jeszcze lepsze. Łatwe, niezbyt pracochłonne, świetnie wygląda na stole. To ostatnie z ciast, które przygotowałam na niedawne urodziny męża, o ile z wyborem ciast nie miałam problemu, o tyle gorzej było z prezentem, na szczęście z pomocą przyszła mi http://importmania.pl/ , i Dawid mógł się cieszyć z nowej mp3, a pozostali goście
Domowa cukiernia EwyCzas pierwszych truskawek, rabarbaru, a u mnie śliwki ;) Świetnie pasują do kruchego ciasta, w połączeniu z bezą to prawdziwa uczta smaku :) Łatwe do zrobienia. Polecam, również z innymi owocami :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 25 g cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 6 żółtek 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g śliwek (mrożone wcześniej
Domowa cukiernia EwyBardzo smaczne, kruche ciasteczka z kremem. Mocno kawowe, nie za słodkie, ze śmietankowym nadzieniem. Przygotowywanie ich to sama przyjemność, ciasto jest pachnące, miękkie i łatwe w obróbce, a krem szybko się robi i łatwo nakłada. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do kilku tygodni, trzeba tylko pamiętać, żeby stały w chłodnym pomieszczeniu, a zachowają swój smak na długo(...)czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 2h w lodówce. 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej lekko mąką, na grubość 0,5 cm i wycinać
Kuchnia Prezydentowejteż się udało). 3. Urządzenie do wypieku ciasteczek rozgrzać (gdy będzie gotowe zapali się zielona lampka), łyżeczką wyłożyć masę w każde wgłębienie* - należy to robić bardzo sprawnie, gdyż ciasto wyłożone do maszyny rośnie naprawdę szybko. Zamknąć pokrywę i piec 5-6 minut. Wyjąć gotowe ciasteczka i odłożyć do wystygnięcia (przy wyjmowaniu będą mięciutkie ale po chwili stwardnieją, a gdy trochę(...)gorąca, garnek zdjąć z ognia (nie wyjmując czekolady z kąpieli) i moczyć w niej każde ciasteczko a następnie obtaczać je w dowolnych dodatkach. *Żeby nie było zbyt łatwo - trzeba naprawdę wyczuć, ile ciasta włożyć w każde wgłębienie - ja za pierwszym razem nałożyłam je z lekką górką, ale zanim wypełniłam ostatnie to z pierwszych już zaczęło się wylewać ciasto. Za drugim
Kto ugości moich gości?digotuje.blogspot.com Przepis farsz autorski (mój). Osobiście - wolę pierogi pieczone od tych tradycyjnych. Propozycja farszu jest bardzo smaczna, ale możecie modyfikować składniki według własnego gustu. Ciasto jest elastyczne, nie pęka i łatwo mu nadać pożądany kształt. Klejenie takich pierogów sprawia wielką radość. Pierożki mają chrupiącą skórkę i jednocześnie są puszyste oraz pulchne w środku. Ciasto: 2,5 szklanki
Di gotujeDzisiaj polecam przepyszne paluchy na piwie. Zamiast paluchów można uformować rogale lub precle. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, łatwo się je formuje. Paluchy po upieczeniu są puszyste, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Zamiast piwa można użyć wody, smak paluchów będzie już jednak inny. Paluchy można wykorzystać na kanapki, serwować do dań na gorąco, np. do gulaszy lub podjadać(...)żółtko 1 łyżka piwa sól gruboziarnista do obsypania Wykonanie: Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy cukier, jajko, wlewamy piwo (w temperaturze pokojowej) i olej, dodajemy sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na owal o długości około 25 cm (patrz tutaj ). Ciasto
Smak mojej kuchniboki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie to bardzo łatwo. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C około 1 godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku. Ciasto nie rośnie dużo i bardzo nie opada
Cakes By Kejtstało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika
GRUBY WAŁEKstało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika
GRUBY WAŁEKWażne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm(...)przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni Lukier
Pyry na Gazmoim domu i w domach moich znajomych. I wyrazy uznania dla kogoś, kto przepis stworzył i wzór pasków w cieście stworzył:) Ciasto jest proste, jak wiele ciast z tamtych czasów. Proste, łatwe w przygotowaniu i smaczne, bez dzisiejszych kombinacji i bez kremów:) Piekąc zebrę uatrakcyjniłam ją trochę, by była miła dla oka i by nie była taka szara(...)cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, olej, wodę lub oranżadę. Lekko wymieszać. 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito do ciasta i ponownie lekko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części: do jednej dodać kakao, do drugiej połowę mąki pszennej (tej pozostałej 0,5 szklanki), do trzeciej kilka kropli barwnika
In my kitchenmasła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać(...)następnie rozcieramy w dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Czary - gary w kuchnisię idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie. Ja Wam pokażę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBardzo szybki i łatwy do zrobienia tort. Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a w drugim dniu przełożyć kremem. Truskawki można zastąpić malinami, wiśniami lub innymi owocami. Ciasto wilgotne, smaczne i szybko znika. Polecam! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach
O kuchni z uczuciemWiem wiem , uwielbiacie ciasta jogurtowe! Dziś mam dla Was przepis na kolejne jogurtowe – tak samo łatwe i szybkie jak jego poprzednicy. Puszyste ucierane ciasto obficie obłożone ulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało
Ostra na SłodkoŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było
Mała CukierenkaŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było
Mała Cukierenkaciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość wyrabiamy przez przynajmniej kilka minut, by nie kleiło się do rąk. Jeśli nie mamy pewności, czy ciasto już jest gotowe do wyrastania, łatwo sprawdzić to, nacinając je. Jeśli pojawiły się pęcherzyki powietrza, można odstawiać przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Drugim sposobem jest lekkie "wciśnięcie" palcem w ciasto. Jeśli wraca
Kuchenna KontrrewolucyaWalentynki już tuż tuż, więc pora pomyśleć o słodkiej niespodziance. Polecam pyszne i łatwe w wykonaniu markizy. Składniki na ciasto: 45 dag mąki tortowej 30 dag masła 23 dag płatków owsianych 4 Jajka 2 cukry waniliowe Wykonanie Ciasta: Płatki owsiane zrumienić na 2 łyżkach masła. Następnie zagnieść ciasto z resztą masła, mąką, cukrami i jajkami. Ciasto rozwałkować
Tradycyjna Kuchnia