masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 200g serka śmietankowego, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii(...)wygodna w użytkowaniu i poręczna. Poza tym jest mocna, dzięki czemu nie zmienia kształtu podczas wycinania ciastek. Nadaje ciastkom bardzo ładny i równy kształt. Dodatkowo foremkę można łatwo i sprawnie wyczyścić, bo ciasto bez problemu odchodzi od foremki. Jestem z niej naprawdę bardzo zadowolona
Z miłości do słodkościPrzepyszne ciasto do kawy, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krówka na biszkopcie Składniki: Biszkopt : jajka- 7 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia(...)orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy 36x 25 cm, piec 30 minut w 175 stop. Przekroić ciasto wzdłuż na pół. Krem budyniowy : Zagotować 0,5 szkl mleka
Kuchnia Danusiniemal każdy inny smakowy, albo nawet zwykły naturalny i wypróbować własne kombinacje ziół, przypraw, soli i pieprzu. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym upieczone krakersy będa bardziej chrupiace. Ciasto jest bardzo elastyczne i łatwe do wałkowania i wycinania - można spokojnie puścić wodze fantazji i wykorzystać zakamuflowane w tyle szafki foremki do ciasteczek. Przepis z bloga Basi(...)herbs około 1/2 łyżeczki soli Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, lub silikonowymi matami. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Kiedy będzie całkowicie jednolite rozwałkuj je na cienko na omączonym blacie. Wycinaj kwadraty, lub koła zależnie to od fantazji. Układaj na blaszkach i piecz około 15-17 minut. Im ciasteczka
Lejdi of the housenadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów
Zasmakuj Kuchniprzelewamy na lekko przestudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie. Uważajcie z czasem pieczenia, gdyż masa bardzo łatwo i szybko może się przypalić. Ciasto przestudzić, udekorować i włożyć na całą noc do lodówki. Podawać schłodzoną. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt
Smakołyki BerenikiZ racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele
Smakołyki Berenikipotrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zmrażarnika, postawić na blacie kuchennym, odczekać i gotowe! Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej(...)cukru 2 łyżki amaretto Wykonanie: składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozkruszyć między palcami do otrzymania okruszków, następnie dodać amaretto, skleić całość w kulę i na czas przygotowywania ciasta schować do lodówki w 2 łyżkach mleka rozprowadzic drożdże, by je upłynnić. Mleko z masłem podgrzać delikatnie w rondelku. Nie może być za ciepłe, bo "zabije" drożdże. Składniki odmierzyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam desery z jabłkami w roli głównej. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą). Deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i ładnie prezentuje się na stole. Moje jabłka wzbogaciłam o dodatkową słodycz w postaci twardej wieloowocowej marmolady. Podobny deser jadłam kiedyś w restauracji, jakiś czas później postanowiłam spróbować przygotować taki sam w domu. Okazało(...)Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na 4 porcje) 2 jabłka (u mnie słodkie i soczyste) 1/2 płata ciasta francuskiego XXL 2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar ) cukier trzcinowy cynamon Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy na pół, a następnie wycinamy gniazda nasienne (i inne niejadalne części) tworząc
Słodkie okruszkiłyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier na powierzchni. lukier powinien swobodnie spływać(...)szerokim nożem na blachy wyłożone papierem do pieczenia mające trzy brzegi, aby po upieczeniu łatwo można było ciastka zsunąć. Na blaszce ciastka drobne można układać rzędami w odległości 1,5 cm od siebie, ponieważ w czasie pieczenia objętość ciastek zwiększa się nieznacznie. Blachy do wypieków ciasta kruchego nie smaruje się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy
Ciastka - domowe słodkościProste ciasto bez pieczenia Co powiecie na takie czyste szaleństwo bez pieczenia? Ciasto super szybkie które idealnie nada się na każdy weekend i nie tylko. No
Relaxtimenajszybciej zjadanych ciast. Ma wilgotną konsystencję dzięki jabłkom. Jednocześnie jest chwilami chrupkie dzięki orzechom, których nie należy skąpić w tym cieście. W końcu to ciasto wiewiórka, więc trzeba ich trochę zgromadzić ;) Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Tego roku to moje ostatkowe ciasto. Następne po Wielkim Poście. Składniki (na formę (27 x 18 x 3) cm ): 1 kg jabłek
Weekendy w domu i ogrodziepierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele przepisów na pierniki ma w składzie tylko i wyłącznie mąkę pszenną. A kiedyś piekło się
Karo in the KitchenPyszne ciasto, które z dnia na dzień jest jeszcze lepsze. Łatwe, niezbyt pracochłonne, świetnie wygląda na stole. To ostatnie z ciast, które przygotowałam na niedawne urodziny męża, o ile z wyborem ciast nie miałam problemu, o tyle gorzej było z prezentem, na szczęście z pomocą przyszła mi http://importmania.pl/ , i Dawid mógł się cieszyć z nowej mp3, a pozostali goście
Domowa cukiernia Ewy