może być coś lepszego od pieczonego bakłażana? Tak! Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem z cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami! Niebo w gębie! Bezmięsne danie, które pokochacie od pierwszego spróbowania. Bardzo syte, kolorowe, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Nie odczujecie braku mięsa, naprawdę! Idzie jesień, a to oznacza, że częściej będziemy faszerować warzywa i zapiekać, dlatego dzisiaj kolejny, prosty i niedrogi przepis(...)który koniecznie musicie przygotować! Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 1 bakłażan 1/4 szklanki kaszy kuskus 2 szczypty słodkiej i wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 szczypta słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki 2 kawałki suszonych pomidorów plus do dekoracji sól do smaku 1 ząbek czosnku 1/3 małej cukinii 1/2 szklanki
Moja smaczna kuchniaZafundujcie sobie słońce na talerzu! Sałatki z kaszy kuskus są błyskawiczne w przygotowaniu. To jedna z moich ulubonych, drobnych kasz. Najczęściej, poza sałatkami wykorzystuję kuskus do faszerowania warzyw, ostatnio na kolację u mnie była cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami , bardzo dietetyczne danie i syte, a przecież o to chodzi, aby najeść się i przy tym zachować dobrą formę(...)sylwetkę. Sałatka z kaszy kuskus z papryką, ogórkiem zielonym i czerwoną cebulą / 4 porcje Składniki: 1 szklanka suchej kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 ogórek zielony 2 szczypty suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek. Przekrawamy na pół, kroimy w paski
Moja smaczna kuchniaTaki letni, niedzielny obiad powstał w kwadrans. Można go przygotować dzień wcześniej, a wtedy smak będzie jeszcze lepszy. Kuskus już kiedyś pisałam, można zalać zimną wodą z kranu, posolić i poczekać 5 minut. W tym czasie warzywa będą się spokojnie dusić. Bardzo lubię mrozić takie potrawki, gdy tylko mam ochotę wyciągać i w kilka chwil gotowe. Oczywiście danie można wzbogacić(...)mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne. Zamiast kuskusu można użyć innej, ulubionej kaszy takiej jak bulgur, kasza jaglana, kasza gryczana lub jęczmienna. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje
Moja smaczna kuchniaroli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele. Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem. Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus. Składniki (keksówka 26×12) 3 szklanki startej cukinii (bez skóry) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy kuskus 20 dag startego żółtego sera 4 jajka sól(...)przyprawy do smaku 4 łyżki oliwy Do dzieła. Startą na tarce cukinię odstawiamy na 20 minut. Odcisnąć. Cebulę i czosnek zblenderować i dodać do cukinii. Dodać kaszę kuskus i starty żółty ser. Następnie wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy według uznania i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej
NiuniokiTeż tak czasem macie, że zostaje Wam kasza kuskus z obiadu i nie wiecie jak ją wykorzystać? Mam dla Was propozycję na przygotowanie warstwowej sałatki z kaszą kuskus. Doskonała na różne imprezy, do grilla czy na kolację. Sałatka powstała w potrzebie chwili, ze składników, które akurat miałam w lodówce. Wyszła pyszna i jest szybka w przygotowaniu. Kolejnym jej plusem jest(...)jest dość syta. A Wy lubicie kaszę kuskus? Składniki: * 1 szklanka kaszy kuskus (już po ugotowaniu)(to będzie około 1/2 szklanki kaszy przed gotowaniem) * 3 jajka * 1/2 czerwonej papryki * 7 łyżek kukurydzy konserwowej * 5 łyżek groszku konserwowego * 5-6 większych pieczarek * 1/2 czerwonej cebuli * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 1 łyżka majonezu * 1 łyżka masła * sól i pieprz Wykonanie: Kaszę kuskus
Zrób to smaczniesię niedawno, przeglądając przepisy i porady kucharza Grzegorza Łapanowskiego na fejsbukowym profilu Miej więcej oleju w głowie . Dobrą radę postanowiłam od razu wykorzystać w krzepiącej sałatce warzywnej z kuskusem . Z powodzeniem można ją zaserwować na obiad czy solidna kolację i najeść się do syta. Skąpałam ja w oleju rzepakowym dla wydobycia zawartych w warzywkach witamin i składników odżywczych. Przepis(...)bierze udział w konkursie: Zainspiruj się olejem rzepakowym . Składniki na 1 porcję: 25g kuskusu razowego - przyrządzić zg. z instrukcją z opakowania 8 szt pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki - duże 1/4 czerwonej papryki - małej 1/2 marchewki - małej 10 strąków świeżego groszku 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz kolorowy - do smaku Wszystkie warzywa wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą. Kuskus
Grunt to przepis!zjedzenia w pracy, to na prędkościach zrobiłam sałatkę. Dodałam do niej, tak naprawdę to co miałam w domu. Miłośnikom suszonych pomidorków i oliwek, myślę że posmakuje 😉 Dobrej nocki 😗 Składniki: kuskus pół szklanki, suszone pomidory 1/4 małego słoika, oliwki 10 szt, awokado pół szt, sezam 1 łyżeczka, sok z cytryny lub limonki do skropienia sałatki, oliwa z oliwek 2 łyżki, czosnek(...)pół ząbka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kuskus zalewamy gorącą wodą tak, aby woda sięgała 0,5 cm wysokości nad kuskusem, odstawiamy na 4-5 min. Następnie kuskus doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do kuskusu dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki oraz półplasterki awokado. Do oliwy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy
kulinarne odsłony patiSkładniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy kuskus (ok. 36 g), - 1/3 szklanki mleka 2% (ok. 85 ml), - łyżka wiórków kokosowych (ok. 8 g), - łyżeczka miodu (ok. 12 g), - pół szklanki malin (ok. 60 g), - łyżka prażonych płatków migdałów (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Kaszę kuskus zalewamy gorącym mlekiem. 2. Kuskus mieszamy z miodem i wiórkami kokosowymi. 3. Podgrzewamy(...)maliny. 4. Kokosowy kuskus polewamy malinami i posypujemy migdałami. Kokosowy kuskus z malinami jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 210 g Energia: 340 ,0 kcal Białko: 10 ,7 g Tłuszcze: 12 ,1 g Węglowodany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPrzygotowanie kuskusu moim zdaniem jest równie proste co gotowanie wody na herbatę. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić. Może stanowić dodatek do różnych potraw ale też możemy przygotować z niego różne sałatki albo np. drugie śniadanie lub lunch do pracy. Ja polecam kuskus z pieczoną marchewką oraz papryką. Składniki: szklanka kuskusu szklanka wrzątku połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej mała cebulka(...)ząbki czosnku duża marchewka łyżeczka miodu 2 łyżki oleju chilli, pieprz cayenne, sól, pieprz Sposób przygotowania: Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z łyżką oleju, miodem oraz chilli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 º C i piecz przez 20 minut. Papryki podziel na 2 części. Jedną część pokrój w paseczki
wysmienityRyż albo kuskus (z pszenicy) są często spotykane nawet w Polskiej kuchni. Niestety składają się głównie z węglowodanów, a kuskus dodatkowo zawiera gluten. Całe szczęście możemy przygotować dużo zdrowszą i całkiem podobną alternatywę dla ryżu i kaszy kuskus – z kalafiora. Dlaczego jednak chcemy czymś zastąpić ryż i kuskus? Są to zboża, prawie czyste węglowodany, które tuczą i których nadmiar... Wpis(...)Ryż (kuskus) z kalafiora pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK
PaleoSMAKwydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące się bardzo wytwornie 😃 3-4 porcje łososia: * filet(...)łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej sztuki * plasterki z cytryny- około 6 szt. * świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś: Z fileta z łososia ściągnąć skórę
Kraina Miodem Płynącapółkach sklepowych :(. Zdjęcia są autorstwa Julity Strzałkowskiej. Nasz warsztatowy team w składzie: ja, Ola , Asia i Dorota przygotowałyśmy dosłowną petardę w postaci : Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym Składniki: Piersi z kurczaka 4szt Tymianek świeży Rozmaryn świeży Cytryna 2szt Sól i pieprz Oliwa wędzona Masło klarowane Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce(...)cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku. Składniki: Kuskus 200g Sok z cytryny Sól Olej rzepakowy Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. Składniki: Bazylia 1 pęczek Natka
Malinowe PocałunkiKuskus warzywny to rodzaj sałatki, do przygotowania której użyłam warzyw z przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny (dla 2 osób(...)kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera pęczek szczypioru kilka gałązek mięty sól, chilli, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym 0,5 cm nad poziom kaszki. Odstaw na 5 minut po czym
Gotuj Sam!smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus. Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy. Od 4 lica rozpocznie się Tydzień Orientalny w Lidlu ! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji poznać kuchni(...)piekarnik do 180 stopni i piecz w nim mięso (najlepiej z funkcją grilla) przez 40-50 minut ( w zależności od wielkości kawałków mięsa). Mięso podawaj z ryżem lub kaszą kuskus i warzywami. Kebab jagnięcy Składniki: Jagnięcina mielona – 500g Cebula – 1 sztuka Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 4 sztuki Sumak – 1 łyżeczka Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej Sól, pieprz Wykonanie
Kuchnia Bon AppetitKuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem gotowe . Jest łatwostrawny i sycący, zawiera również dużo białka i węglowodanów. Czy wiesz, że choć kuskus powszechnie jest uznawany za kaszę, w rzeczywistości jest bardziej podobny do makaronu? Do jego wytworzenia używa się pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Składniki: 11/4 szklanki kaszy kuskusu 2 upieczone filety z kurczaka 2 szklanki(...)bulionu drobiowego ¼ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki octu ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sól i pieprz do smaku cukier do smaku szczypiorek Wykonanie: Kuskus zalać wrzącym bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W miseczce wymieszać sok z octem, olejem i przyprawami do smaku. Połączyć z kuskusem, pokrojonym upieczonym mięsem i szczypiorkiem. Starannie wymieszać, posypać skórką
Tradycyjna Kuchnia