Saranga i zajadam się krewetkami – pełnia szczęścia. Co do przepisu, cóż mogę napisać, jeżeli lubicie krewetki, po prostu go zróbcie. Składniki: 20 średnich krewetek 1 szklanka kaszy kuskus pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku pół pęczka natki pietruszki pół małej cukinii 1 zielone chili 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny oliwa sól (przepis na 2 porcje(...)Cukinię kroimy w małą kostkę i chwilę smażymy, z rozdrobnioną chili. Kuskus robimy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię, chili, gotowy kuskus i wszystkie poszatkowane zioła wrzucamy do miski. Solimy i dodajemy sok z cytryny, odstawiamy. Jeżeli chodzi i o krewetki to miałam do dyspozycji obgotowane. Jakiś czas temu je zamroziłam, dziś rozmroziłam w letniej wodzie. Musiałam je oczywiście najpierw
Kardamonovypublikowaniu pieczonych przepisów. No trudno, to naprawdę zupełny przypadek. Przypadkiem natomiast nie jest, skorzystanie dziś z ulubionej książki kucharskiej My – „Poniedziałki bez mięs”. Przepis na kuskus z papryką jest właśnie z niej. Zróbcie koniecznie. Ps. Mona, D, nie dało Wam nic rzucanie tą książką po kątach, parę dni temu. Pójdzie w obroty, przy Was też. Głównie przy(...)Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka parę liści bazylii 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu z białego wina 1 ząbek czosnku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Paprykę kroimy na pół, pozbywamy się pestek, lekko skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach – musi być
Kardamonovydzień wcześniej, pakujemy do lodówki, a rano nie zapominamy ich ze sobą zabrać. Kombinacji jest pełno, postaram się Wam jakieś od czasu do czasu tutaj wrzucać. Dziś mamy kuskus, fasolę, paprykę, suszone pomidory, fetę i przyprawy. Wiem, że zdrowotnie jakoś to czterech liter nie urywa, ale akurat takie składniki miałam w domu. Dość często kuskus zastępuję „normalną” kaszą(...)dodaję fety i dorzucam gotowane warzywa. Zresztą, wkrótce zobaczycie. Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 puszka fasoli (ja użyłam czarnej) 4 suszone pomidory z zalewy pół opakowania sera feta pół czerwonej papryki pół małej czerwonej cebuli 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (przepis na 3 porcje) Kuskus wsypujemy
KardamonovyKolejna propozycja jedzenia do pracy. Robi się szybko, przyjemnie, jest smaczne i ten… No właśnie, mam problem z kuskusem. Nie, smakuje mi, jest po prostu średnio wartościowy. Ostatnio jednak pisałam Wam, że powinnam przestać przeginać i czasem ugotować coś po prostu. Więc ugotowałam. Zawsze jednak lepiej zjeść „cokolwiek” w pracy niż nic. Nie no, bez przesady, wiecie(...)myśli. Składniki: 1 szklanka suchej kasy kuskus 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej 1 cebula łyżeczka sezamu (ja użyłam czarnego) pół łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy talerzem. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ją solą, pieprzem i kurkumą
Kardamonovysałatka powstała z resztek, jakich chciałam się pozbyć przed wyjazdem na drugą część wakacji. Kupiliśmy trochę za dużo niektórych produktów, postanowiłam zrobić z nich drugie śniadanie. Kuskus z papryką, cukinią i fetą poleca się także jako obiad do pracy. Bardzo często tego typu sałatki robiłam właśnie do pracy. Piszę robiłam, bo obecnie siedzę z Tolką w domu, a My pracuje(...)zdalnie. Kuskus możecie zastąpić jakąkolwiek inną kaszą, warzywa też możecie dodać różne. Pamiętajcie tylko o prawdziwej fecie i dobrej jakości oliwie. Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus pół czerwonej papryki pół cukinii pół opakowania sera feta 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (przepis
KardamonovyTabbouleh to tradycyjna sałatka kuchni libańskiej, ale spotkać ją możemy również w kuchni marokańskiej. Zazwyczaj przygotowuje się ją z kaszy bulgur, rzadziej z kuskusu. Przyznaję, że mnie bardziej smakuje z kuskusem, który ma neutralny smak. Ma też niezaprzeczalną zaletę, jaką jest szybkość przygotowania. Wydawać by się mogło, że sałatka jakich wiele - pomidor, ogórek, papryka, cebula, sok z cytryny. W wielu(...)krajach spotykamy takie połączenie. Tabbouleh różni się jednak od sałatki greckiej czy szopskiej bardzo dużą zawartością mięty tak charakterystycznej dla krajów arabskich. Składniki : 150 ml kuskusu lub ugotowanej kaszy bulgur wrzątek duży pomidor 2 ogórki gruntowe połowa papryki czerwonej czerwona cebula pęczek mięty 2 gałązki natki pietruszki sok z połowy cytryny 4 łyżki oliwy sól pieprz Kuskus lub bulgur przygotować
Weekendy w domu i ogrodzieDania na bazie kuskusu mają niewątpliwie tę zaletę, że są ekspresowe do przygotowania. Gdy czasu było niewiele, a ochota na sałatkę dosyć spora, zdecydowałam się na przygotowanie kuskusu z warzywami. Początkowo myślałam, że przyprawię całość ziołami i skropię odrobiną soku z cytryny, ale koniec końców w misce wylądował majonez i tak powstała sałatka, która fajnie sprawdziła się do zjedzenia(...)kolację, a na drugi dzień do zabrania do pracy. ps. z ketchupem też fajnie smakuje;) 1 op. kuskusu 1 i 3/4 szkl. bulionu 2 awokado Hass 1 zielony ogórek 2-3 pomidory pęczek rzodkiewek garść łuskanego słonecznika 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Kuskus zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać około 1 cm ponad kaszę). Przykrywamy i odstawiamy
Smaki Na Talerzupierwszy ostatnio kupiłam brązowe pieczarki. Przygotowałam je z kuskusem i pyszną sałatką z kalarepki. Surówka z kalarepki jest bardzo chrupiąca i idealnie pasuje do dań z kaszą. Kuskus z brązowymi pieczarkami i surówką z kalarepki / 1 porcja Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 cebuli 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 brązowe pieczarki 2 łyżki oliwy z oliwek(...)porcji surówki z kalarepki sól, pieprz do smak u Przygotowanie: Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. dodajemy pieczarki i cebulę. Podsmażamy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku, posypujemy koperkiem. Podajemy z kuskusem i surówką z kalarepki
Moja smaczna kuchniaZestawienie cieciorki i kaszy kuskus i jeszcze dodatkowo z morelami i daktylami może wydawać się dziwne, ale uwierzcie nam, że to danie jest przepyszne. Składniki: -40 dkg ugotowanej cieciorki -30 dkg mięsa mielonego -12 dkg kaszy kuskus -2 ząbki czosnku -6 suszonych moreli -8 daktyli -4 łyżki przecieru pomidorowego -kostka bulionu warzywnego -450 ml wody -przyprawa(...)baharat -przyprawa harissa -sól, pieprz -olej -natka pietruszki Morele kroimy w paski. Dodajemy do kaszy kuskus. Kroimy daktyle. Do 200 ml wrzącej wody dodajemy 1/2 kostki bulionu, mieszamy i zalewamy kaszę. Przykrywamy i pozostawiamy do spęcznienia. Czosnek kroimy w kostkę. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy baharat, czosnek i 1/2 łyżeczki przyprawy harissa. Mieszamy
Maminek kulinarnyPapryka faszerowana kaszą kuskus ma trochę śródziemnomorski charakter. Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, możecie podać jako samodzielny posiłek lub tylko jeden z jego elementów. Jest też świetną propozycją dla osób na dietach wegetariańskich i wszystkich ograniczających ilość mięsa w diecie (a wszyscy powinniśmy trochę to mięso jednak ograniczyć...). No i oczywiście dla wszystkich miłośników papryki 😉 Papryka faszerowana kuskusem - przepis(...)porcje Do przygotowania papryki będziesz potrzebować: 4 papryki, 150g kaszy kuskus, marchewkę, 1,5 szklanki bulionu, ząbek czosnku, łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki natki pietruszki, kilka listków bazylii, łyżeczkę masła, łyżeczkę maki, sól, pieprz, curry. 1. Czosnek posiekaj. Warto posiekać go kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Papryki umyj, przekrój wzdłuż na pół
Z notatnika dietetykadania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA. Potrawy najczęściej są DUSZONE w tradycyjnych garnkach, GOTOWANE NA PARZE lub GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno(...)pomidorami – z baraniny z pigwą – z sardynek – z łososia – z cielęciny z warzywami – wegetariański z samych warzyw COUSCOUS Wszyscy pewnie wecie co to jest kuskus i jak wygląda. My najczęściej znamy ten przygotowany w wersji ekspresowej poprzez zalanie wrzątkiem. W Maroku jest on jednak zdecydowanie bardziej szanowany, a jego przygotowanie dopieszczane. Dobrze przygotowany to taki
Ostra na SłodkoTylko kilka składników i można wyczarować smaczną sałatkę. Sałatka z kuskusem i groszkiem pasuje do dań mięsnych oraz ryb. Sałatka z kaszy kuskus z groszkiem / 2 porcje Składniki: 100 g kaszy kuskus 400 g konserwowego groszku 1/2 cebuli 1/3 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Groszek płuczemy(...)bieżącą wodą i odcedzamy. Kuskus łączymy z groszkiem. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do kaszy z groszkiem. Natkę z pietruszki siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, mięs i warzyw z grilla
Moja smaczna kuchniaPyszna, choć niepozorna kolorystycznie, sałatka na bazie kuskusu. Bardo prosta do przygotowania i przyjazna dla portfela;) Bardzo fajnie smakuje polana już na talerzu ketchupem. Wykorzystując 300 g kuskusu otrzymacie dużą miskę sałatki. Za dużo? Niekoniecznie! Sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, a następnego dnia jako drugie śniadanie do pracy:) 1 mały lub 1/2 dużego kalafiora 1 zielony ogórek tzw wąż(...)puszka kukurydzy 1 por 200-300 g kuskusu 1/2 pęczka koperku 3-4 łyżki majonezu kieleckiego sól, pieprz Podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku na półmiękko. Kaszkę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzącą wodą z dodatkiem soli (lub bulionem) do wysokości około 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut
Smaki Na TalerzuOdkąd pierwszy raz spróbowałam kaszy kuskus, pokochałam ją miłością wielką. Jest bardzo smacznym dodatkiem do sałatek czy obiadu. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. No i jej chyba największa zaleta - wystarczy ją zalać wrzątkiem/bulionem i po 5 minutach jest gotowa. Niedawno przygotowałam bardzo prostą, kolorową sałatkę z dodatkiem kaszy kuskus, kolorowych papryk i zielonego ogórka(...)stanowić osobny posiłek można do niej dodać wędzonego/pieczonego kurczaka. Moja była dodatkiem do grillowanego mięsa, więc oczywiście kurczaka już do niej nie dodawałam. Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus, 3/4 szklanki bulionu/wrzątku, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, pół zielonej papryki, 2 zielone ogórki (krótkie, jeśli długi to 1), 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku. Kuskus
Moja kraina smaków