Składniki na porcję: 3 jaja garść kurek lub ewentualnie pieczarek 1/2 średniej cebuli sól, pieprz tarty żółty ser do posypania tymianek łyżka masła Grzyby oczyścić, cebulę posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić pokrojone grzyby i cebulę - udusić. Posolić do smaku. Grzyby ułożyć w miseczce do zapiekania, zalać jajkami - NIE ROZTRZEPANYMI ! Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać żółtym serem i tymiankiem
kolorowotorcikowopobliskim bazarku zaczęli sprzedawać kurki, nie mogłam przejść obojętnie, a że trafiło się trochę wolnego między egzaminami, mamy efekt :) Dodatkiem do polędwiczki są kuleczki ryżowe z warzywami, przepis pojawi się w najbliższym czasie w oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga Czary Gary . Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około(...)kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem zamarynowałam mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez
Czerwona Porzeczkanaszych lasach rośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste(...)rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz: 150g boczku- najlepiej pancetta, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 300g kurek, szalotka, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta świeżego tymianku, jajko, 50g parmezanu, sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić
Z miłości do słodkościoknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i kolorowy, używając zamrożonych latem kurek i kupionego ostatnio zielonego kalafiora. Ja się w tym obiedzie zakochałam a wy? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPost Sos z kurek ( kurkowy ) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Schab z kurkami (w sosie kurkowym) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeznajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę wykonuję
karmelowyspędzić czas. Fajnie jest przynieść z takiej wyprawy zdrowe i smaczne grzyby. Ostatnia moja rodzinna wyprawa na grzyby skończyła się sukcesem pełnego kosza grzybów, w szczególności prawdziwków, podgrzybków i kurek (te ostatnie zjedzone były oczywiście w jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia
Zasmakuj KuchniKrakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym
WojnaNaSmaki.plRestaurant Week za 39zł osoba to na prawdę byliśmy w szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam
Niezły Młynekprzegryzieniu się smaków. Wielbicielom dań mięsnych proponuję dodatek skwarków np. wytopionych z boczku. Danie najlepiej zamrażać w pojemnikach. ------------ Podobne: Szybkie danie z kaszy jaglanej Pęczakotto z kurkami Grochówka
Weekendy w domu i ogrodziePolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam mała zastanawiałam się, jaka jest różnica pomiędzy ogórkami małosolnymi a kiszonymi, ponieważ obydwa rodzaje są przyrządzane tak samo. Odpowiedź przyszła bardzo łatwo, gdy spojrzałam na to z chemiczno-biologicznego punktu. W skrócie jednak chodzi
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 300 gr czarnego ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut. 2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę
AZgotuj!Składniki: 259 gram kurek 100 gram podgrzybków 2 łyżki oliwy 1 pomidor cebula czosnek marchewka 2 łodygi selera naciowego 1,5 litra bulionu śmietana gałązka rozmarynu świeżego gałązka lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina gałki muszkatołowej pół szklanki mąki jajko odrobina wody do rozrzedzenia ciasta śmietana Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść
AZgotuj!