kurki - 691 przepisów (strona:33/47)

Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! 119

Dzisiaj coś dla tych co lubią las przemierzać w poszukiwaniu grzybów. Jeden z moich ulubionych gatunków czyli bielaczek pozrastany, omijany szerokim łukiem, bo nie znany!. Grzyb wyglądem zbliżony do kurki, ale dużo bardziej mięsisty, a cechą charakterystyczną są szpileczki od spodu kapelusza, jak jeż wywrócony do góry nogami. Pyszny grzyb do smażenia na patelni, a wprost idealny do marynowania

Apetyczna babeczka
Maccheroni z kabanosem i leśnymi grzybami 176

Wyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!. Składniki: 30 dag makaronu 15 dag kabanosów świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania 3 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany sól pieprz świeża natka pietruszki oliwa z oliwek  plaster bakłażana

Apetyczna babeczka
Zupa krem z cukinii 194

bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe.    Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła.     Przygotowanie:    Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy ok. 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem

Aga w kuchni
Krem z dyni 141

Składniki: 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka gęstej śmietany. Polecam też zupy krem z cukinii, kurek, kalafiora i brokuła Przygotowanie:     Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy

Aga w kuchni
Zupy 160

Grochówka Grochówka na żeberkach Krem z dyni Krem z kurek Pomidorowa z ryżem Rosół z przypalaną cebulą Zupa buraczkowa Zupa krem kalafiorowa Zupa krem z brokułów Zupa krem z cukinii Zupa wiśniowa

Aga w kuchni
Przetwory 191

Dżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie Syrop z pigwy do herbaty

Aga w kuchni
Makarony 195

Faszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle

Aga w kuchni
Mięsa 209

gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem

Aga w kuchni
Przekąski i dodatki do potraw 194

pomidorami   Galantyna Glazurowane marchewki Grissini z tymiankiem Grzybki Jajko na bekonie i rukoli Kapusta z grzybami Klops z papryką Koreczki na imprezę Krewetki z czosnkiem i natką Kurki w cieście naleśnikowym Lizaki wafelkowe Mini wafelki z makrelą Mini wafelki z pomidorkiem Mini wafelki ze szprotką Pająk z papryki    Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab

Aga w kuchni
Zupa krem z brokułów 181

Składniki: 1 brokuł, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, płatki migdałowe Skworcu.       Polecam też zupy krem z cukinii, dyni, kurek i kalafiora.  Przygotowanie:     Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła

Aga w kuchni
Zupa krem kalafiorowa 194

mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu.    Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie:    Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki

Aga w kuchni
Kruche ciasto i krem. Owoce i wino. Tarta z gruszkami, kremem śmietanowym i winną galaretką 279

już zwracałam uwagę, że tartami ta jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na słodko, kremowo i soczyście. Myśląc nad tym jaki deser przygotować wiedziałam tylko to, że musi być z gruszkami bo miałam na nie ogromną ochotę.Uwielbiam gruszki w każdej postaci - w ciastach, deserach i w daniach

Smaczna Pyza
Makaron z pieczarkami, cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 594

danie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów

Czerwień i błękit
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 218

Chyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami, już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj

Smaczna Pyza
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 240

dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona   2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szklanka

Mango Papaja