kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:504/657)

Krupnik 132

smaczna polska zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 2 pietruszki 3 marchewki 1 por, jasna część 1 cebula 3 średniej wielkości ziemniaki(...)garnka, dodaję włoszczyznę i umytego pora, dodaję liście, ziele i mięso. Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 176

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pieczarkowa kurczakiem i makaronem 189

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 500 g pieczarek duża gałązka świeżego lubczyku około 2,5 l wody 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 200 g śmietany 18% sól makaron Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy(...)Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż włoszczyzna zmięknie. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry i smażymy na rozgrzanym oleju z masłem. Podczas smażenia oprószamy je solą. Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę

Qchnia po prostu
Rosół Prezydentowej 3281

zawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól, pieprz do smaku 1. Do 5-litrowego garnka wkładam oczyszczone mięso (dobrze jest pozbawić kurczaka płuc i nerek, jeśli kupujemy całego, ponieważ w trakcie długotrwałego gotowania łatwo się rozpadają na małe kawałeczki i później bardzo nieapetycznie zanieczyszczają nam rosół) , całe przyprawy, wlewam(...)brzegu garnka. Gotuję nadal bardzo powoli ok. 1,5 h. 3. W tym czasie przypalam (aż będzie miała czarne plamki) z każdej strony cebulę pokrojoną na połówki. Obieram warzywa. Siekam połowę natki pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół

Kuchnia Prezydentowej
Wieprzowe serca w warzywach 120

Świeży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi... Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :) Składniki: 50 dag serc wieprzowych 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 szklanki wrzącej wody + na dolewki 3 ziela(...)ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą. Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie się wprawdzie troszkę za mocno rozgotowały, bo zagapiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Udka a'la żabie, czyli kurczak po francusku ;) 177

razem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam, że efekt jest pyszny. Składniki (na dwa obiady dla 2+1): 3 udka kurczaka (ćwiartki) 2 małe marchewki 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego sól pieprz kolorowy pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas(...)marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy

Kuchnia po mojemu
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 148

podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/(...)głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Galareta wielkanocna 169

szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Szynka w galarecie Ja przygotowałam moją galaretę wielkanocną na sklarowanym bulionie ugotowanym na włoszczyźnie, jednym ze składników galarety jest wyciągnięta z bulionu marchewka, którą pokroiłam w kostkę(...)lodówce (najlepiej na cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa. Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet z kurczaka w pikantnym cieście i płatkach kukurydzianych 121

kukurydzianymi, owsianymi, panko i innymi dodatkami. Dzisiaj raczyliśmy się przyprawionym na pikantnie drobiowym filetem w cieście naleśnikowym i klasycznych "corn flake'sach". Składniki (4 porcje) -500 g filetu z kurczaka -2 szkl. płatków kukurydzianych -1,5 szkl. mąki pszennej -1 szkl. mleka -1 jajko -kilka łyżek oleju do ciasta -płaska łyżeczka ostrej papryki -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Filet(...)się rozstoi, płatki zmiękną i rozmokną) maczać w cieście, by pokryły się grubo, a następnie obtaczać w pozostałych płatkach. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi warzywami Smacznego

Zielona Kuchnia
Zupa krem z pieczonej dyni 80

Zupka jest bardzo sycąca. Można ją wzbogacić mięsem lub pozostać tylko przy samych warzywach. Dodając mniej imbiru można sporządzić wersję dla dzieci.  Mojej dwuletniej córce doskonale smakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie(...)pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować.  Doprawić

Ze smakiem bez glutenu
Pita, tzatziki i grecka uczta 174

szkl mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szkl ciepłej wody łyżka oliwy extra virgin ( Lidl ) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży Dodatki: filet z kurczaka usmażony z przyprawą gyros sałata lodowa pomidor zielone oliwki nadziewane czosnkiem ( Lidl ) czerwona cebula W misce wymieszać suche składniki. Dolać ciepłą (nie gorącą!) wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką(...)blaszkę na kilka minut aby się nagrzała. Na gorącej ułożyć placki i piec ok 12-15 minut do zarumienienia. Placuszki powinny mocno urosnąć. Jeszcze ciepłe nadziewać mięsem i świeżymi warzywami. Polać sosem tzatziki. Sos tzatziki: duży jogurt grecki ogórek szklarniowy 2 łyżki siekanego koperku 2 ząbki czosnku łyżka oliwy extra virgin ( Lidl ) Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych

Smakołyki Asi
Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną 183

Nie ma nic lepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana

Wanilia i Kardamon
Kanapka z grillowanym kurczakiem 276

kurczaka zioła do marynowania: chilli, papryka słodka, czosnek ewentualnie gotowa mieszanka ziół do kurczaka, olej rzepakowy salsa pomidorowa: 3 pomidory ząbek czosnku papryczka chilli pieprz ziarnisty sól Piersi z kurczaka marynujemy w oleju oraz przyprawach. odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Następnie grillujemy W rondlu doprowadzam do wrzenia wodę dodaję 1 łyżkę octu i gdy woda jest mocną wrząca(...)skórkę, następnie kroimy w drobną krostę, papryczkę chilli wraz z ziarnami kroimy drobno, tak samo postępujemy z czosnkiem...doprawiamy pieprzem i solą. Dekorujemy według własnego uznania dodając swoje ulubione warzywa

NaKońcuJęzyka
Naleśniki Babilon 139

szklanka wody ·        Sól ·        1 szklanka mleka Pozostałe składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        Papryka czerwona ·        Przyprawa do grosa ·        Olej do smażenia(...)kawałki. 6.             Na każdym naleśniku na środku układamy farsz z mięsem, następnie sałatę, polewamy trochę sosem i resztę warzyw. 7.             Składamy naleśnik na pół i dekorujemy sosem

Kulinarna Chwila