Dzisiaj na życzenie mojej córki- była zupa warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że
Smaki Edytyćwiartki cytryny - 1 cebula - ząbek czosnku - łyżka oleju - ostra papryka (wedle upodobań) - 2 szklanki bulionu - szklanka wody - sól, pieprz - 150 g kaszy kukurydzianej (do podania) Przygotowanie : 1) Oryginalnie kurczaka marynuje się w soku z cytryny i przyprawach. Ten krok pomijamy i przechodzimy do następnego. 2) W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek kroimy w średniej wielkości kawałki i wrzucamy(...)reszty. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut (aż okra będzie miękka). 4) Pod koniec gotowania gulaszu, przygotowujemy kaszę kukurydzianą na bulionie. 5) Wykładamy warzywa z gulaszu, uprzednio je odsączając. Możemy polać 2-3 łyżkami sosu
Roślinożerni urlopowiczeProste do wykonania, pałki z kurczaka, pieczone z marchewką i cebulą. Składniki: 6 pałek z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka oregano pieprz sól ----------------------------------- 5 większych marchewek (około 600 g) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 płaskiej łyżeczki soli ----------------------------------- 2 średnie(...)słodką, paprykę ostrą i oregano. Pałki równomiernie posypujemy mieszanką przypraw. Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do miski. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, sól i całość bardzo dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy na plastry
Smak mojego domuPomysł na obiad kiedy tęsknimy na grillem a nie mamy możliwości zrobić go w tradycyjny sposób:). Szaszłyki: 500g filetów z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, cebula granulowana 4 łyżki oleju Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych 3 ogórki gruntowe 1 cebula 4 papryczki konserwowe Sos do sałatki: 2 łyżki soku(...)oleju, z obu stron do zarumienienia. 2. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki, cebulę i papryczki kroimy w plastry. Łączymy z sałatą. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, przelewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. 3. Sałatkę wykładamy na talerz. Na sałatkę wykładamy szaszłyki
Szefowa kuchnikaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 czerwona papryka 200g pieczarek 0,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia(...)minut. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki, oprószamy je solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy kolejnych kilka minut. Warzywa przekładamy do mięsa (powinno być już prawie miękkie). Gulasz dusimy do miękkości mięsa, pod koniec doprawiamy mocniej do smaku, na końcu dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika
Smak mojej kuchnimnie pół na pół zwykły i razowy) 2-3 ząbki czosnku przyprawa gyros-kebab, sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo można podać do dekoracji kiełki rzodkiewki WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Polać oliwą i posypać bardzo mocno przyprawą gyros-kebab. Wymieszać, przykryć przejrzystą folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum(...)nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, po czym wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i przelać do warzyw i sałaty. Dodać również mięso z makaronem i całość delikatnie wymieszać. W razie potrzeby przyprawić. Podawać od razu. Uwagi: Moją sałatkę podawałam udekorowaną kiełkami rzodkiewki. Można podać również kiełki
Passions hobbies lifeSkładniki: ćwiartka z kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 0,5 selera 4 ziemniaki cebula 10 ogórków kiszonych 2 łyżki masła sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie 3 listki laurowe sok z kiszonych ogórków do smaku 20 dag śmietany 18% natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody i podgrzewamy. marchewki, pietruszki i seler obieramy(...)Dodajemy całą cebulę, ziele angielskie, pieprz, sól i listki laurowe. Ogórki kiszone ścieramy na dużych oczkach tarki (ze skórką), a następnie podduszamy je na patelni z dodatkiem masła. Gdy warzywa w garnku będą już miękkie dodajemy dodajemy podduszone ogórki. Wlewamy sok z kiszonych ogórków i podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej
Qchnia po prostuposiłku... a aromat! Polecam Wam przygotować bakłażany w ten sposób i jestem pewna, że zrobicie to nie jeden raz :-) SKŁADNIKI 2 bakłażany (raczej mniejsze) ok. 300 g fileta z kurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam(...)wzdłuż na połówki, wybieramy miąższ z ziarenkami, tak by powstały łódeczki i delikatnie solimy (nie po to by wyciągnąć goryczkę, bo przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, dodajemy marchewkę startą na tarce jarzynowej i pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną
Czary - gary w kuchnibyła zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną. Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu. Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszka 20 dag mrożonej brukselki ½ pora Kilka różyczek kalafiora Garść fasolki szparagowej zielonej ½ szklanki słodkiej śmietanki(...)wkładamy do garnka , dodajemy mrożoną brukselkę oraz pozostałe jarzyny, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy. Smacznego
Wanilia i KardamonPrze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni(...)danym kraju, a po niej najczęściej można było spróbować tradycyjnych słodyczy. Będę nieskromna, ale wszystkim najbardziej smakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan kiełbaska z tofu) i naleśniki z serem. Na prezentacji tańczyliśmy poloneza z osobami z innych krajów (i jak na pierwszy
breakfast of dreamsSkładniki: Rosół: 1 ćwiartka z kurczaka 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany(...)Pieczarki pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli. Szybko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem
A Ty Smakuj MnieJesień uwielbiam wraz z jej barwami na drzewach, nie lubię jednak słoty, zimna i wiatru, które wraz z nią przychodzą. Od dawna wiadomo, że ratować się
ChilliJemyRyż do obiadu to świetna rzecz, jednak sam ryż z czasem staje się nudny. Dzisiaj moja propozycja na ryż z zielonym groszkiem, odrobiną masła i cebulką
Magiczne Życie Martydzisiejszy obiad przygotowałam kurczaczka z suszonymi owocami . Lubię mięso z nutką słodyczy zawartych w owocach. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka plastry boczku wędzonego około 10dag. suszonej żurawiny z morelą i rodzynkami 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebulki szalotki 50 ml białego półsłodkiego 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz,papryka ostra WYKONANIE: pierś kroimy w paski szerokości(...)kładziemy na olej pociętą w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy miód, przykrywamy i dusimy około 5 min., następnie wkładamy z powrotem mięso i dusimy do miękkości, gotujemy ryż, dodajemy warzywa z mięsa i pyszny obiad gotowy
Kuchnia BeatySkładniki: 2 szklanki mąki 1 paczka suchych drożdży ( 8 g. ) 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 nie pełna szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 100 g. sera żółtego sól, pieprz, oregano, papryka słodka Dodatkowo: olej do smażenia i posmarowania pizzy keczup Wykonanie(...)godziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryka słodką. Zostawić na pół godzinki. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pierś podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie gotowa, przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać trochę oleju, podsmażyć najpierw cebulę, potem dodać
Agusiowe smakołyki