ziemniaków gotowanych mąka ziemniaczana w takiej ilości by powstało ścisłe ciasto( ilość różna zależna od rodzaju użytych ziemniaków, u mnie 3 łyżki) sól Składniki na farsz: filet z piersi kurczaka 1 cebula ok. 5 dag żółtego sera pieprz, sól tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta- do panierowania Przygotowanie : Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut(...)farsz, posypać wiórkami sera żółtego i sklejać brzegi formując kotlety Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano Podawać z sezonowymi warzywami. Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł i wykonanie :) Mięso można zastąpić np. pieczarkami. I ja zrobiłam kotlety z takim właśnie farszem. Użyłam ok. 1/2 kg pieczarek które przesmażyłam
Proste Potrawypasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań:) Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek(...)błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dusimy na nim warzywa: marchew, cebulę, paprykę, fasolkę do miękkości, wrzucamy kilka talarków chilli. Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną pierś, dusimy do gotowości mięsa, doprawiamy, wrzucamy warzywa z patelni
Zasmakuj Kuchnipapryka ¹⁄₂ papryczki chili PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska, pieprz DO PODANIA : świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka OPCJONALNIE : 1 mała pierś kurczaka WYKONANIE Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przesypujemy na duży talerz. Czosnek ścieramy na tarce, cukinię kroimy w cienkie półplastry, a następnie na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy(...)zrobi się szklista. Nie rumienimy. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy 1 minutę, co chwilę mieszając. Dodajemy paprykę oraz cukinię i mieszając podgrzewamy przez około 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Zgarniamy warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany
cool and mintymoim stole bardzo często. Ps. Potrawka z kurczaka, może w nieco inne wersji, to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pewnie nie tylko moje J SKŁADNIKI: 1-2 udka z kurczaka dobrej jakości, najlepiej ekologiczny 3 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego średnia cebula szczypta cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki(...)odłożyć. Cebulkę pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć chwilkę pokrojoną cebulkę. Do tego dorzucić mięso, wlać sos sojowy i wszystko krótko podsmażyć. Następnie wrzucić warzywa i też krótko podsmażyć. Do tego wlać rosół, na którym było gotowane mięso do potrawki. Doprawiamy cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa zmiękną ( uważać
Calzonella.comtrzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz jak przygotować to danie na filmie :) Poziom(...)imbiru · 3 ostre papryczki ( u mnie taotao) · 4 ząbki czosnku ü Warzywa i dodatki: · puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych
Bazując na smakuRoladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto(...)pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUInstytut Ekonomiczny prognozuje nawet do 50 procent mniej pracowników sezonowych dostępnych do zbiorów. To oznacza, że brak wody i rąk do pracy odbije się również tragicznie na cenach polskich warzyw i owoców z nadchodzącego sezonu. Całość tych informacji nie napawa więc optymizmem. Przed nami więc rok wielkiego wzrostu cen produktów roślinnych. Ja dziś sam kupowałem zwykłe polskie jabłka za 8zł(...)Mięsożercy mają łatwiej W tym samym czasie ceny mięsnych produktów wyglądają zupełnie inaczej. Dane z połowy kwietnia pokazują nawet spadek. Owszem indyki podrożały w ujęciu miesięcznym o 14%, ale kurczaki staniały o 5% . A w ujęciu rocznym te ostatnie nawet o 37%. Do tego wiele wysoko przetworzonych produktów, w tym tych opartych o mięso, mając niewiele wspólnego ze słowem „świeżość
Fleksitarianizm.plupiec więcej. PASZTET NAJLEPSZY PRZEPIS Składniki na pasztet: 1 kg wieprzowiny (np. karkówka, łopatka, szynka) 0,5 kg wołowiny 0,5 kg surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka duża 1 korzeń pietruszki 1 cebula duża 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 5 dużych jajek 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki(...)przykryła mięso). Gotujemy do miękkości (ok 1,5h) w trakcie sprawdzając czy mięso jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Następnie dodajemy wątróbkę na ostatnie 15 min gotowania. Finalnie mięso i warzywa odcedzamy z wywaru (zachowując go), studzimy. W kolejnym kroku, w wywarze moczymy bułki. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Potem do masy mięsnej dodajemy przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową
Dorota SmakujePonoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 garść suszonych grzybów 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por (biała część) 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Grzyby(...)studzimy. Mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę. Do wywaru wsypujemy kaszę. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa razem z rozgniecionym czosnkiem, liśćmi i zielem, podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru, razem z mięsem i gotujemy do miękkości kaszy i warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
R'n'G Kitchenwszystko w nim można powymieniać i stworzyć nową wersję, zupełnie dostosowaną do Twoich kubków smakowych. Baw się, próbuj, kombinuj. Składniki (na 3 porcje): 200 gram świeżego łososia lub kurczaka 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 250 gram dyni 250 gram batata garść jagód goji lub żurawiny lub rodzynek(...)oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy oraz świeży rozmaryn. Smaż całość minutę a następnie wrzuć pokrojone bataty i dynię. Wlej pół szklanki wody i duś warzywa do miękkości. Dodaj gruszkę i smaż danie kilka minut. Dodaj ugotowaną kaszę, namoczone jagody goji i dopraw ponownie całość do smaku. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę filet z łososia
Mango Papajatego dania oraz szczegółowy opis przygotowania tradycyjnego risotto, a na tę porę roku idealne będzie także risotto z gruszką i gorgonzolą . Risotto można przygotować z dowolnymi dodatkami: warzywami, rybami, mięsem, a nawet z owocami, jednak dziś, ze względu na porę roku, postanowiłam przygotować risotto z dynią . Okazało się ono niezwykle smaczne, delikatnie słodkie i aromatyczne dzięki dodatkowi ziół(...)chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 duża szklanka ryżu arborio 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 700ml wrzącego bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka garść startego parmezanu 2 łyżki masła sok z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz Jak przygotować risotto z dynią Przygotowanie dyni: Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć
Codzienne GotowaniePożywna zupa z dawką białka i węglowodanów dieta Redukcyjna Składniki 300 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 brokuł 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek poru 1 torebka brązowego ryżu 1 łyżka posiekanego kopru 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub kostki rosołowej sól pieprz 3 łyżki oleju Sposób(...)starte na dużej tarce seler i pietruszkę wlać wodę dodać przyprawę uniwersalną lub kostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć porcję mięsa i ryżu zalać zupą jarzynową
W królestwie smaków Beatyczas, aby zrobić pyszny placuszek ze śliwkami (przepis wkrótce na blogu, zaglądajcie :) ) Składniki: dla 6 osób 1,300 kg mięsa z kurczaka, możliwości jest dużo, np. kilogram piersi z kurczaka i 3 skrzydełka lub gotowa porcja rosołowa, 2,5 litra wody 3 duże marchewki 2 pietruszki pół selera 1 por z liściem duża garść natki pietruszki, liści selera opcjonalnie liście(...)czasie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowiny ( taka biała piana). Gdy woda się zagotuje, dodajemy pokrojone, obrane i umyte warzywa, sól (według preferencji, ja na początku daje pół łyżki, później smakuje), pieprz, kostkę rosołową, liście i pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu (nie powinno mocno bulgotać), pod lekko uchyloną pokrywką
Wołowina od rekinaprofil Zante Magic Tours na Facebooku :) Naprawdę polecam ! A tymczasem Zakynthos Part 2 ! :) RESTAURACJE SWEET REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad(...)pewnością z oferty śniadaniowej. Tom&John położony bardzo blisko plaży, zwabił mnie podczas leżakowania głodnym brzuchem. Ze względu na porę lunchową wybór padł na TUNA SALAD. Świeże warzywa, rybka, oliwa z oliwek - niby proste ale jakie dobre. Byłam zachwycona :) Polecam sałatki w tym miejscu bo porcje są naprawdę duże. W porównaniu z Cesar Salad z Restauracji Yum Yum Greek
Mój Smak na Życie