kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:503/657)

Fast food z patelni 188

trudnego. No bo wiecie, to zwyczajne cienkie pity są, tylko zamiast przekrawania zwinęłam je w rulon. Prawda jest jednak taka, że nawet gdybyście podali je na talerzu pod stertą warzyw, sosów i oczywiście mięsa- smakowały by tak samo. Tak samo dobrze, znaczy się :) Gdyby nie obawa, że niedługo zajdzie potrzeba poszerzania drzwi w domu (a to jednak stare budownictwo, więc(...)szklanki mąki pszennej+ do podsypywania Ok 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli 12g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Olej do smażenia Nadzienie: 2 duże piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia) 1 duży pomidor ½ opakowania sera sałatkowego typu Feta Kilka czarnych oliwek Sos: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 małe ząbki czosnku 1 ogórek

Kuchnia w czekoladzie
Szybka zupa-krem z selera. Z selerów dwóch 215

struny od gitary, prawda? Zagotowujemy wodę z kostką rosołową lub domowy bulion. Wrzucamy od razu wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Gotujemy je do miękkości pod przykryciem, około 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, całość blendujemy razem z naturalnym, topionym serkiem. Zmiksowaną zupę jeszcze chwilę podgrzewamy – minimalnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą (delikatnie, spróbujcie czy zupa nie jest już wystarczająco słona(...)300g 3 średnie ziemniaki, ok. 300g 1 mała marchew, ok. 60g 1 mała pietruszka, ok. 60g 5 szklanek wody albo domowego bulionu – 1,25l 1 kostka bulionowa – z kurczaka lub jarzynowa 1 serek topiony 100g, u mnie Mlekovita Mazowiecki Kremowy mielona gałka muszkatołowa sól pieprz natka pietruszki do podania grzanki lub groszek ptysiowy do podania

Karo in the Kitchen
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 319

pieczemy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub na kratce do grilla, aż nie będzie surowy (około 30-40 minut  w temp. 170 stopni) seler kroimy w grubsze plastry kurczaka kroimy w kostkę mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana w Liebster Award przez blog Moje gotowanie  za co bardzo dziękuję. Trochę mnie lepiej(...)herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona pora roku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Błyskawiczny makaron z boczkiem 215

Makaron z boczkiem to potrawa inspirowana kuchnią włoską i typowym ich makaronem – Carbonara. Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników, a przygotowanie powinno zająć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos hoisin do sajgonek 125

Sos hoisin do sajgonek, ale też do mięsa , makaronu , ryżu smażonego – generalnie do dań kuchni chińskiej. To sos na bazie śliwek, dokładniej powideł śliwkowych z

Dorota Smakuje
Makaron po azjatycku z wieprzowiną 215

stałe posiadają półki z produktami z różnych kuchni świata. Składniki na 4 porcje: 150g makaronu z fasoli mung lub ryżowego 400g polędwiczki wieprzowej (można zastąpić innym mięsem np. indykiem, kurczakiem) 2 marchewki 250g mrożonej fasolki szparagowej zielonej 150g pieczarek 1/2 łyżki oleju sezamowego Sos: 6 łyżek sosu sojowego* 1 łyżka sambal oelek lub sosu siracha 2 łyżki oleju sezamowego(...)podsmażyć na złoty kolor polędwiczkę, pod koniec smażenia dodać marchewkę, fasolkę szparagową i pieczarki. Smażyć kilka minut do miękkości. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Wlać do mięsa i warzyw, chwilę dusić. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Opcjonalnie danie można posypać świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub sezamem. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Sałatki na Święta 721

Najlepsze przepisy na świąteczne sałatki dla Was. Smaczne, niedrogie i szybkie w przygotowaniu. Podzielcie się przepisami z najbliższymi i przygotujcie wspólnie najsmaczniejsze sałatki w te

Moja smaczna kuchnia
Stroganow lekki na rosołku 135

zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia. Goście szybko zjedli zupkę w całości Ja strogonowa robię tak Składniki: 1/2 kg schabu 1/2 kg szynki 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta pieczarki seler naciowy koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) musztarda (1 łyżeczka) majeranek suszony posiekana natka pietruszki olej sól pieprz Do wielkiego garnka wlewam wodę – gotuję(...)patelnię wkładam pokrojone w kostkę papryki i seler naciowy. Chwilę smażę i dodaję do garnka z mięsem. Na patelnię dodaję pieczarki, smażę dodaję bez oleju do garnka. Pozwalam warzywom i mięsu by chwilę się pogotowały – około 30 minut. Dodaję koncentrat, musztardę, sól, pieprz, natkę i majeranek. Chwilę jeszcze gotuję. Takiego lekkiego strogonowa podaję ja Artykuł Stroganow lekki na rosołku

MojaQchnia.pl
Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 188

wzbogaciłam ją o pyszny dodatek, jarmużowy slaw. Małżonek był zachwycony ja również, więc niedługo będzie wątróbkowa powtórka ku wielkiemu niezadowoleniu naszych dzieci. Wątróbka drobiowa Składniki: 400 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego Jarmużowy slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko Sos do sałatki(...)osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, imbir, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko to robię. Obierz cebulę, pokrój w krążki i usmaż

codojedzenia
49 przepisów z cukinią 256

Specjalnie dla Was, właśnie teraz, kiedy cukinia króluje na straganach, najlepsze z najlepszych przepisy na moje ukochane warzywo! Pamiętajcie, że im mniejsza cukinia, tym smaczniejsza, ma mniej wody i pestek, można ją jeść na surowo! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii  Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową(...)cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron

Moja smaczna kuchnia
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 528

coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych oliwek(...)skórką . Cebulę obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię oraz plastry cebuli z obu stron , ma być przypieczona , nie musi być ugotowana . Przekładamy warzywa do miski , gorące posypujemy pomidorami suszonymi , oraz posiekanymi drobniutko oliwkami , solimy do smaku , mieszamy . Na koniec dodajemy porwaną ręką bazylię , razem z gałązkami , rozmaryn , oregano i wyciśnięty czosnek , powtórnie mieszamy . Odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Śląskie kolorowe szaszłyki 176

Długie szpilki do szaszłyków Grill z opałem Na kilka godzin przed planowanym grillowaniem, (co najmniej 4 – 5) marynujemy mięso z kurczaka, by nabrało ładnego aromatu przypraw, czyli filety z kurczaka kroimy w kawałki, a następnie suche składniki zalewy wraz z czosnkiem zalewamy olejem, mieszamy, po czym wylewamy na mięso. Całość dokładanie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Robienie szaszłyków(...)Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy. Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy zabrać się za nabijanie wszystkiego po kolei na patyczki i tak, aż zabraknie składników :) A jeśli zostanie Wam warzyw, możecie zrobić kilka sztuk wegetariańskich, a jeśli mięsa i kiełbaski to dla mięsożerców :) Gotowe szaszłyki układamy na grill lub pieczemy w piekarniku. A jeśli do grilla zostało jeszcze trochę czasu

Smakowy Raj
Rosół drobiowo - wołowy 168

kilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam: - 40 dag kości wołowych - 2 duże uda z kurczaka - 2 marchewki - ćwierć selera korzeniowego - pietruszka - cebula (w łupinie) - pora (białą część) - łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach - 3 ziarna ziela angielskiego - liść laurowy - 2 kostki rosołowe - przyprawa uniwersalna - pieprz -sól(...)pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy, zostawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Marchewkę zostawiamy i tniemy w plasterki, resztę wyrzucamy. Dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz, kostki rosołowe i zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i migdałami 175

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :) Składniki:  1,5 litra bulionu z włoszczyzny  500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony)  2 ząbki czosnku  pół szklanki mleczka kokosowego  garść prażonych płatków migdałowych  sól, pieprz Do gotującego się bulionu wrzucamy(...)złoty kolor. Podajemy z zupą.  Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem. szpinakowa z mleczkiem kokosowym i prażonymi migdałami

Bon Appetit Małgorzaty
Smażony makaron z warzywami 809

Jak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł

Bernika - moj kulinarny pamietnik