Lubicie sałatki w, których owoce spotykają się na talerzu z warzywami? A do tego wędlina, ser pleśniowy? Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale ja bardzo lubię! Prosta sałatka śniadaniowa z dodatkiem świeżych fig. Świeże figi świetnie komponują się i smakują z wędzoną szynką i serem pleśniowym lazur. Do tego na talerzu pojawiły się mini pomidorki koktajlowe. Sałatka została skropiona dressingiem(...)figi, do zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i serem pleśniowym, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kawałki sera pleśniowego• garść świeżych listków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:) Jeśli lubicie fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji: należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnika ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii - co jest istotne dla odchudzających się i dbających o linię:) działa korzystnie na układ krwionośny, co przekłada się również(...)fasolką - zwłaszcza teraz - w pełni fasolkowego sezonu! Fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli filet z kurczaka 1 jajko 1 łyżka musztardy natka pietruszki 1 łyżeczka curry szczypta pieprzu kostka warzywna Mięso zemleć, wymieszać z żółtkiem, ubitą pianą z białka, posiekaną natką pietruszki, musztardą, 1 łyżeczką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoczekujecie ciągnącej się mozarelli, to będziecie rozczarowani. Te serki są zdecydowanie po płynnej, nie ciągnącej się stronie serowej mocy. 😉 Co nie zmienia faktu, że to bardzo przyjemna przekąska. 🙂 Skrzydełka kurczaka – generalnie nie jestem fanką skrzydełek.. Te są ok – mają chrupiącą skórkę, mięso nie jest przesuszone. Ale nie są też daniem, do którego chciałabym wrócić. O nuggetsach napiszę(...)zawartość dwóch burgerowych pudełek sfotografowałam dopiero w domu. W pierwszym z nich znalazł się Grand Deluxe Burger Ser i Bekon. Cóż mogę o nim powiedzieć.. Soczysty. Ze świeżymi warzywami. Odpowiednią ilością sosu. Nierozmiękającą bułką (jest to ogromna zaleta). Mięso, mimo, że od przygotowania burgera minęła dobra godzina jak nie lepiej, nie zmieniło się w suchą podeszwę, jak to bywa
SandraFrej.comLato to zawsze świeże pomidorki. Pachnące, soczyste, pełne słońca. Można je wykorzystać nie tylko na kanapki, ale jako odrębne danie obiadowe. Oto moja propozycja! Z pomocą
LatosiowydomNie tak dawno rozmawiałam z kimś na temat poniedziałkowej niemocy ( czytaj nie lubię poniedziałku) kulinarnej. Ja tam mówię jak jest, bez zbytecznego upiększania. W
Dieta moja pasjaCzęść z Was już je na pewno widziała, ponieważ przygotowywałam je na konkurs blogerskich zmagań organizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak
Kuchnia w czekoladzienadchodzącymi cieplejszymi dniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu z Was posmakuje :) Myślę, że również kurczak czy ryba świetnie sprawdzą się w tym wydaniu :) Składniki na 4 porcje: 4 kawałki (plastry) schabu 1 większa cukinia 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka(...)koniec smażenia oprószyć je solą i pieprzem. Przemieszać i wyłożyć na przygotowane mięso. Paprykę obrać i pokroić w paski a cukinię w półtalarki. Smażyć na dużym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie. Wówczas dodać suszone pomidory a całość oprószyć solą, tymiankiem i oregano. Chwilę przesmażyć i wyłożyć na pieczarki. Sos pomidorowy: W garnku rozpuścić masło. Wsypać mąkę i chwilę
My simple kitchenSkładniki: (na 10 sztuk) 500g mielonego mięsa z kurczaka 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól i pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 1 niewielka cukinia bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Wsyp do miski, posól (2 spore szczypty powinny wystarczyć), odstaw na minimum(...)niewielkie kotlety/burgery, otaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złotawy kolor. Podawaj w bułce i w towarzystwie frytek, albo z ziemniaczkami purée i warzywami
Lejdi of the housemiękkie. Łyżką cedzakową wyjmujemy 1/6 warzyw z zupy i odkładamy. Resztę zupy miksujemy blenderem lub przecieramy przez gęste sito. Wsypujemy do zupy posiekany koperek, wlewamy sok z cytryny. Dodajemy warzywa które nie zostały zmiksowane. Doprawiamy do smaku musztardą i chrzanem. Spróbujcie, czy zupa jest dla Was odpowiednio słona – jeśli nie, dosólcie. Zupy niczym nie zabielamy. Przy tych proporcjach jest już(...)typu B lub C 250g pora – tylko biała i jasnozielona część 50g masła, 82% tłuszczu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki bulionowe (warzywna i z kurczaka) + 1,5l wody (lub taka sama ilość domowego rosołu) garść usiekanego drobno koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki tartego chrzanu kilka płatów wędzonego
Karo in the Kitchenzupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie(...)godziny, zbierając szumowiny. W moim wypadku zupa jest gotowana na kawałku organicznej kury rosołowej. 2. Po tym czasie dodajemy, do zupy, nasze warzywa oraz listek laurowy i gotujemy kolejne 5-10 minut. Ja na zimę robię starte na tarce, solone warzywa do słoiczków - daje wtedy
Kulinarnie z Polką na KresachLubicie sałatki w, których owoce spotykają się na talerzu z warzywami? A do tego wędlina? Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale ja bardzo lubię! Prosta sałatka śniadaniowa z dodatkiem fig, które są bardzo modne, a które ostatnio pojawiły się w wielu sklepach. Świeże figi świetnie komponują się i smakują z wędzoną szynką i serami. Sałatka została skropiona pikantnym dressingiem(...)figi, do zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku ok. 1 łyżka musztardy kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę ugotowałam w łupinkach. Odcedziłam, wystudziłam i dopiero obrałam ze skórki. Obrane warzywa pokroiłam w drobną kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo. Użyłam samych żółtek, ale tylko z tego powodu, że synek wyjadł białko. Normalnie można użyć całych jajek. Jajka również pokroiłam w kosteczkę. Groszek(...)schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini
Waniliowe Improwizacjecebula 1/2 dyni Hokkaido , takiej mniejszej 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki piwa 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 6-7 pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka grubościenna 1 czerwone chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 płaskiej łyżeczki(...)resztki tłuszczu , kroimy w dość dużą kostkę . Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę razem z plastrami pieczarek , paskami papryki i kminkiem . Dokładamy wyciśnięty praską czosnek . Jak już wszystkie warzywa zaczną mięknąć , wrzucamy mięso z udek , solimy do smaku . Mieszamy i smażymy około 6 minut . Po tym czasie zalewamy szklanką wody , zmniejszamy gaz i dodajemy koncentrat pomidorowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróżyFaszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!