prosty sposób możemy dostarczyć niezłej porcji warzyw naszym maluchom. Mało tego ! Sami powinniśmy wypić szklaneczkę tego złotego eliksiru raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jeszcze na ryneczku brakuje sezonowych warzyw i owoców. Ponadto mamy tu bogactwo przypraw. Nie bójmy się aromatycznych połączeń. Ryzykujmy i twórzmy coś wspaniałego. Mimo niekwestionowanej sławy, bulion wciąż stanowi nie lada wyzwanie dla wielu domowych kucharek(...)obiad dla całej rodziny? Możecie również zrobić lane kluseczki i podać bulion jako pierwsze danie. Na drugie danie proponuję pyszne udka: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. I pamiętajcie, wasze maluchy dopiero uczą się jeść. Nie zamykajmy ich w klatce smaków. Używajmy wielu przypraw. Dzięki temu wasze Dziubasy, równie chętnie co mój będą próbować
KrupeczkiGnocchi ze szpinakiem, czyli obiad zero waste Ten obiad powstał naprawdę z przeglądu lodówki i tego co z niej znalazłam. Gnocchi ze szpinakiem czyli obiad zero
Kuchnia na wzgórzuProsty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją. Na 4/5 porcji Pulpety ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 250 gram włoszczyzny(...)wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok.15/20 minut. W między czasie na patelni podsmażamy włoszczyznę ,gdy nieco zmięknie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać wodę z mąką, mieszamy aż sos zgęstnieje i dodajemy śmietankę.Przekładamy ugotowane pulpety i ponownie mieszamy
Andzia PichciPyszna lekka sałatka pełna warzyw. Przygotowanie jej jest proste i zajmie wam 20 minut. Co nam trzeba? 3 solidne garście roszponki 1 garść mieszanki innych dowolnych sałat 100 g soczewicy (u mnie z puszki na parze)- można samemu gotować jak ktoś ma czas 2 łyżki posiekanego szczypioru posiekana drobno kulka mozzarelli łyżka ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni Dużo(...)Najpierw mieszamy składniki sosu, odstawiamy na 15 minut. Składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce. Całość polewamy sosem, mieszamy i już! Miłośnicy mięsa mogą sobie dodać co chcą: kiełbaski, kurczaka, tuńczyka, itp. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
LatosiowydomDziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy(...)spore łyżki masła mały kubek śmietany 18% ok. połowa szklanki mleka sól do smaku opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w nieco większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą z dodatkiem soli i łyżeczki chrzanu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, ponownie układamy na gazie, wlewamy mleko, śmietanę i dodajemy masło, ugniatamy
Zasmakuj KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu(...)czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser. Całość zapiekam w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut
JejKuchniaświęta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe(...)ogniu ok.godziny. W tym czasie wątróbkę odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy również na wolnym ogniu ok.15 minut. Po czym odcedzamy i wrzucamy do wywaru z udek i warzyw. Dodajemy również obrane główki czosnku. Gotujemy jeszcze razem 5 minut i odstawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Następnego dnia wyciągamy wszystko z wywaru. Z warzyw zostawiamy tylko marchewkę
Kulinarne przemyslenianawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą(...)które muszą zostać zneutralizowane, w tym celu organizm musi korzystać z zapasów związków alkalizujących (m.in. alkalicznych pierwistaków), których samo mięso nie dostarcza; jeśli nie będziemy jedli wystarczającej ilości warzyw (surowych i najlepiej zielonych) nasz organizm będzie się powoli zatruwał. Zakwaszenie organizmu znacznie osłabia odporność, człowiek staje się podatny na choroby, z którymi organizm powinien spokojnie dać sobie radę
pyszne zdrowościczęsto pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu! Tu świetnie sprawdzą się też pieczone warzywa korzeniowe dodane do sosu! Do obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko na mandolinie, wrzuciliśmy do miski z zimną wodą i kostkami lodu na minimum 2 godziny
Plate of Joyprzynajmniej raz w miesiacu, starając się o urozmaicenie składników i smaków. Dzisiaj proponuję tę tradycyjną z wieprzowych nóżek z wołowym antrykotem. To chyba mimo wielu innych... galaretka z kurczaka , goloneczka w galarecie , skrzydełka w galarecie mój faworyt, zatem polecam. Składniki: 4 nieduże nózki wieprzowe (1,5 kg) antrykot wołowy ( 0,5 kg) 1 duża cebula 2 marchewki(...)angielskie, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa około 2, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygnie rozdrobnić
Gosia gotujeOsobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaskoczyła ;) W efekcie powstała zupa dobra na jesienne wieczory, dość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galngalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone(...)choy, cebulkę dymkę i szczypiorek. Teraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 3 minuty. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy makaron do miseczki zalewamy bulionem z warzywami dekorujemy plasterkami mięsa i szczypiorkiem. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąmousakę w domu, wymaga chwili czasu ale na prawdę warto! Polecam Wam także inne przepisy: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów(...)ziemniaków. Połóż wszystkie plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokrop oliwą, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 200 st C. warzywa muszą być miękkie i przyrumienione ale nie spalone. W czasie pieczenia podsmaż wołowinę na odrobinie oliwy i po 4-5 minutach smażenia dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez
nietylkopasta.plmnie do kurczaka wykałaczki ;) Przygotowanie: orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni - odstawić do miseczki pora posiekać i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy - dołożyć do orzechów pierś kurczaka rozbić jak na kotlety i z obu stron dokładnie wysmarować przyprawami na środek wyłożyć farsz z pora i orzechów zawinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami, nitką bądź specjalnym przyrządem(...)zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw. Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś wersja na parze z batatami i marchewkami. Smacznego
Gotowanie z pasją