kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:514/657)

Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie 196

prosty sposób możemy dostarczyć niezłej porcji warzyw naszym maluchom. Mało tego ! Sami powinniśmy wypić szklaneczkę tego złotego eliksiru raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jeszcze na ryneczku brakuje sezonowych warzyw i owoców. Ponadto mamy tu bogactwo przypraw. Nie bójmy się aromatycznych połączeń. Ryzykujmy i twórzmy coś wspaniałego. Mimo niekwestionowanej sławy, bulion wciąż stanowi nie lada wyzwanie dla wielu domowych kucharek(...)obiad dla całej rodziny? Możecie również zrobić lane kluseczki i podać bulion jako pierwsze danie. Na drugie danie proponuję pyszne udka: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego.   I pamiętajcie, wasze maluchy dopiero uczą się jeść. Nie zamykajmy ich w klatce smaków. Używajmy wielu przypraw. Dzięki temu wasze Dziubasy, równie chętnie co mój będą próbować

Krupeczki
Gnocchi ze szpinakiem, czyli obiad zero waste 137

Gnocchi ze szpinakiem, czyli obiad zero waste Ten obiad powstał naprawdę z przeglądu lodówki i tego co z niej znalazłam. Gnocchi ze szpinakiem czyli obiad zero

Kuchnia na wzgórzu
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 114

Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją.  Na 4/5 porcji  Pulpety ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 250 gram włoszczyzny(...)wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok.15/20 minut. W między czasie na patelni podsmażamy włoszczyznę ,gdy nieco zmięknie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać wodę z mąką, mieszamy aż sos zgęstnieje i dodajemy śmietankę.Przekładamy ugotowane pulpety i ponownie mieszamy

Andzia Pichci
Lekka sałatka z rzodkiewką 115

Pyszna lekka sałatka pełna warzyw. Przygotowanie jej jest proste i zajmie wam 20 minut. Co nam trzeba? 3 solidne garście roszponki 1 garść mieszanki innych dowolnych sałat 100 g soczewicy (u mnie z puszki na parze)- można samemu gotować jak ktoś ma czas 2 łyżki posiekanego szczypioru posiekana drobno kulka mozzarelli łyżka ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni Dużo(...)Najpierw mieszamy składniki sosu, odstawiamy na 15 minut. Składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce. Całość polewamy sosem, mieszamy i już! Miłośnicy mięsa mogą sobie dodać co chcą: kiełbaski, kurczaka, tuńczyka, itp. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares

Latosiowydom
Puree z selera i ziemniaków 109

Dziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy(...)spore łyżki masła mały kubek śmietany 18% ok. połowa szklanki mleka sól do smaku opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w nieco większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą z dodatkiem soli i łyżeczki chrzanu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, ponownie układamy na gazie, wlewamy mleko, śmietanę i dodajemy masło, ugniatamy

Zasmakuj Kuchni
ZAPIEKANKA GYROS 161

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu(...)czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser. Całość zapiekam w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut

JejKuchnia
Domowy pasztet 132

święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe(...)ogniu ok.godziny. W tym czasie wątróbkę odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy również na wolnym ogniu ok.15 minut. Po czym odcedzamy i wrzucamy do wywaru z udek i warzyw. Dodajemy również obrane główki czosnku. Gotujemy jeszcze razem 5 minut i odstawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Następnego dnia wyciągamy wszystko z wywaru. Z warzyw zostawiamy tylko marchewkę

Kulinarne przemyslenia
Dlaczego mięsa nie lubię... 225

nawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą(...)które muszą zostać zneutralizowane, w tym celu organizm musi korzystać z zapasów związków alkalizujących (m.in. alkalicznych pierwistaków), których samo mięso nie dostarcza; jeśli nie będziemy jedli wystarczającej ilości warzyw (surowych i najlepiej zielonych) nasz organizm będzie się powoli zatruwał. Zakwaszenie organizmu znacznie osłabia odporność, człowiek staje się podatny na choroby, z którymi organizm powinien spokojnie dać sobie radę

pyszne zdrowości
Pieczony antrykot wołowy 283

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu!  Tu świetnie sprawdzą się też pieczone warzywa korzeniowe dodane do sosu! Do obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko na mandolinie, wrzuciliśmy do miski z zimną wodą i kostkami lodu na minimum 2 godziny

Plate of Joy
Galareta z nóżek wieprzowych i wołowiny 168

przynajmniej raz w miesiacu, starając się o urozmaicenie składników i smaków. Dzisiaj proponuję tę tradycyjną z wieprzowych nóżek z wołowym antrykotem. To chyba mimo wielu innych... galaretka z kurczaka , goloneczka w galarecie ,  skrzydełka w galarecie  mój faworyt, zatem polecam. Składniki: 4 nieduże nózki wieprzowe (1,5 kg) antrykot wołowy ( 0,5 kg) 1 duża cebula 2 marchewki(...)angielskie, 2  ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu  do miękkości mięsa około 2, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygnie rozdrobnić

Gosia gotuje
Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem 152

Osobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) 197

zaskoczyła ;) W efekcie powstała zupa dobra na jesienne wieczory, dość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu  - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galngalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone(...)choy, cebulkę dymkę i szczypiorek. Teraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 3 minuty. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy makaron do miseczki zalewamy bulionem z warzywami dekorujemy plasterkami mięsa i szczypiorkiem. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Mousaka 206

mousakę w domu, wymaga chwili czasu ale na prawdę warto! Polecam Wam także inne przepisy: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów(...)ziemniaków. Połóż wszystkie plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokrop oliwą, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 200 st C. warzywa muszą być miękkie i przyrumienione ale nie spalone. W czasie pieczenia podsmaż wołowinę na odrobinie oliwy i po 4-5 minutach smażenia dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez

nietylkopasta.pl
pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami 246

mnie do kurczaka wykałaczki ;)  Przygotowanie: orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni - odstawić do miseczki pora posiekać i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy - dołożyć do orzechów pierś kurczaka rozbić jak na kotlety i z obu stron dokładnie wysmarować przyprawami na środek wyłożyć farsz z pora i orzechów zawinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami, nitką bądź specjalnym przyrządem(...)zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego  piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw. Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś wersja na parze z batatami i marchewkami. Smacznego

Gotowanie z pasją