kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:517/657)

Indyk duszony z cukinią szybki obiad 229

Indyk duszony z cukinią szybki obiad Indyk duszony z cukinią, czyli pyszny pomysł na szybki obiad.        Indyk duszony z cukinią to pomysł

Kuchnia na wzgórzu
Udka duszone z pieczonymi ziemniakami 148

Składniki: 4 udka kurczaka po szczypcie papryki słodkiej, tymianku kurkumy, bazylii, sól, pieprz świeżo mielony 1 dużą cebulę tłuszcz do smażenia  2 kg ziemniaków 1 łyżkę oregano 1 łyżeczkę rozmarynu sól do smaku olej do smażenia 1 opakowanie mrożonki warzywnej 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu(...)ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć do rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną.  Udka uduszone podajemy razem z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką warzywną.   Smacznego

kgwjanczewo
Potrawka z kaszy pęczak z ziemniakami i kiełbasą szynkową 307

chociaż w większej ilości przeszkadzał mi smak kiełbasy. Pomyślałam więc, że fajnie byłoby zrobić ją z kurczakiem. Tylko, że wtedy pokrojony i lekko przyprawiony solą i pieprzem filet z kurczaka polecam podsmażyć w pierwszym etapie i dodać później, aby się nie rozleciał i pozostał soczysty. Mój mąż zdziwił się, że dodałam soku, ale był to moim zdaniem strzał w dziesiątkę(...)potem ręcznikiem, w miarę szczelnie. Odstaw na 20-30 minut. Przed podaniem możesz wstawić na mały gaz, aby lekko podgrzać. Podawaj z ugotowaną marchewką z groszkiem - zanim odlejesz warzywa, wrzuć kukurydzę, żeby się ogrzała, przemieszaj i odlej. Smacznego

Anioszek w kuchni
Kotlety drobiowe z warzywami i mozzarellą 130

Pomysł na te kotlety wpadł mi do głowy zupełnie przypadkiem, kiedy po przygotowaniu pizzy zostało mi trochę składników i nijak nie miałam ich do czego zużyć

Kuchnia w czekoladzie
Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku 98

Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz Pulpety 1/2 szklanki gotowanego pęczaku 100 g mielonego kurczaka lub indyka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Ugotowany(...)każdej strony. Smaż na dość dobrze rozgrzanym oleju żeby pulpety ładnie się przysmażyły, były zwarte i nie rozpadły się potem w zupie. Zdejmij pulpety z patelni. Krok 2 Warzywa (włoszczyznę) umyj, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Pokrój boczniaki na cienkie paski w poprzek blaszek (wtedy faktycznie przypominają flaczki). Posiekaj w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej w garnku łyżkę

Niedzielny kucharz
FASOLKA SZPARAGOWA Z BRUKSELKĄ PO TAJSKU 144

Fasolka szparagowa z czosnkiem i chili po Tajsku. Przepis na pyszną fasolkę szparagową z woka po tajsku.      Szybka i smaczna fasolka szparagowa z

Moja Książka Kucharska
Kaczka z warzywami! 131

kurczak, jej mięso jest dość mocno rozwodnione. Ameryki nie odkryje, jak napisze Wam, że taki drób jest hodowany na mieszankach pasz, aby zwierzę rosło jak najszybciej, dlatego też kurczak czy kaczka kompletnie nie smakują tak jak np. mięso od ekologicznego dostawcy czy też od przysłowiowej Baby ze wsi. Kaczka wiejska, ma na prawdę dość mocno zbite mięso, treściwe i ciemne(...)górze i odsłoni kość, po wbiciu szpikulca nie leci krew, skórka wytopiła się na tyle, że jest bardzo cieniutka. No dobra to przechodzimy do przepisu na kaczkę z warzywami. Kaczka petarda! SKŁADNIKI: - 1 kaczka wiejska lub eko - 1 cebula - 1 laska cynamonu - 3 łyżki przyprawy do drobiu w stylu staropolskim - 5 listków laurowych - 1 limonka - 2 marchewki - kilka ziemniaków żółtych

SMYKWKUCHNI
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 154

Drożdże muszą być u mnie w domu, przynajmniej w weekendy. Wtedy zamykam się w kuchni  i piekę coś pysznego, drożdżowego i aromatycznego. Ciasto na pizzę

Moja smaczna kuchnia
LECZO Z PATELNI W ZDROWSZEJ WERSJI 173

Leczo to jedno z dań, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią i moją kochaną babcią, która zawsze w chłodne dni robiła w dużym garze leczo

Kuchnia Paulettes
Sałatka z fasolką szparagową i makaronem 204

Dostałam ostatnio od Mamy sporą ilość fasolki, do tego przyszły wygrane w konkursie Barilla 4 pudła makaronów, więc postanowiłam jakoś to razem połączyć.  Jeśli nie

Kuchnia w czekoladzie
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 161

Na blogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 187

obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego(...)będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra. Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki z kurczaka, z sosem i pesto 95

dzisiejszy obiad to inspiracja dania  z programu "Szczypta Smaku"  KLIK Składniki na roladki: 500 g piersi z kurczaka opakowanie 70 g szynki dojrzewającej 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku polskiego marchewka korzeń pietruszki seler biała część pora pieprz posiekana papryczka chilli Składniki na sos - używamy blendera: papryczka żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka(...)kotlety schabowe :) Mięso ubijamy pięściami. Smarujemy je marynatą (czosnek drobno posiekany, posiekana papryczka chilli, utarta skórka  z cytryny). Owijamy w folię i odkładamy na godzinkę. Obrane i umyte warzywa kroimy z paseczki. Warzywa kładziemy na początku mięska i zawijamy. Następnie roladkę owijamy szynką dojrzewającą. Całość zawijamy z sreberko jak cukierka :)  Pieczemy 45 minut - 180 stopni - góra i dół

ClauditteMissCooking
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 716

oliwy z oliwek; jajko; 25 g drożdży świeżych; szczypta soli do smaku, czasem dodaję do ciasta bazylię lub oregano; pół łyżeczki cukru do wyrośnięcia drożdży. Farsz: duża pierś z kurczaka bądź indyka (200g - 300g); cebula; papryka; świeża bazylia; 2 ząbki czosnku; przyprawy: pieprz, sól, papryka wędzona. Dodatkowo: żółtko jaja kurzego i świeży koperek. Zaczynamy tworzyć :-) Na początku przygotowuję zaczyn. Podgrzewam(...)czasie zabieram się za farsz. Oczyszczone mięso kroję w kostkę (nie za dużą), dodaję oliwy oraz przypraw i odstawiam na jakiś czas żeby złapało smak. Kroję warzywa (również w kosteczkę), wrzucam je na rozgrzaną patelnię i duszę. Po paru minutach dodaję mięso, przyprawiam i farsz gotowy. Nigdy nie liczę ile minut to trwa, po prostu zrób to intuicyjnie

Życie na widelcu