kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:494/657)

własny sos pomidorowy 203

przepuszczamy przez praskę (lub rozgniatamy w moździerzu). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty a następnie wrzucamy resztę warzyw (paprykę i startą marchewkę). Jeżeli użyliśmy świeżych pomidorów dolewamy wodę (tyle, aby zakryć dno patelni warstwą wody około 3-4cm). Chcemy nasze składniki poddusić na patelni a dzięki wodzie(...)ziołami jeżeli używamy świeżych). Gotowe. Smacznego Sos możemy podawać z makaronem jako podstawę spaghetti lub dla osób bezglutenowych z kaszą, ryżem lub makaronem bezglutenowym. Do tego możemy dodać mięso kurczaka. Takie połączenie idealnie sprawdzi się jako podstawa obiadu

Gar Zdrowia
Bigos 263

Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, dlatego dzisiaj, w ostatni dzień 2016 roku, przedstawiam przepis na tradycyjny bigos, który jem nie za często, ale właśnie

Moja smaczna kuchnia
Galaretki drobiowe. 199

rosołu, gdzie ilość żelatyny jest również na 1L ( galareta wychodzi wtedy bardziej miękka): Składniki: drób na rosół (mogą to być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety(...)pietruszkę, sól i pieprz do smaku ( do gotującego się rosołu można również dodać cebulę, kilka ząbków czosnku i liście lubczyki, będzie wyraźniejszy smak). Gdy rosół będzie gotowy wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Rosół przelać przez sitko i odmierzyć 1L ( 0,8L jeżeli galaretki mają być bardziej sztywne). Postawić na gazie i zagotować, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, mieszać cały czas

W kuchni u Moniki
Kolorowa sałatka z tortellini 367

Witajcie po świętach, w notesie kilka przepisów, które powoli będę Wam chciała ujawnić :) Będzie troszkę słodkości, ale zdecydowana większość, to dania obiadowe. I choć na ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych 229

przypadną do gustu nawet tym którzy za soją nie przepadają. Kotlety Sojowe w Platkach Kukurydzianych - Składniki : 1 opakowanie kotletów sojowych kostka bulionu warzywnego ulubione przyprawy, np. przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy sól pieprz ciasto: 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka octu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka panierka(...)robimy ciasto. Każdego kotlecika maczamy w cieście,  a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami. *płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera lub połamać za pomocą wałka) Moje posty

Słodka Strona
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 164

skrzydełka z kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy je przygotować.     Składniki: -10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami ) -5 średnich cebul -marchew -200 ml koncentratu pomidorowego -2 łyżki miodu -1/4 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek-bułka tarta -olej do smażenia    Skrzydełka gotujemy, jak na rosół(...)smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.    Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.    Doprawiamy do smaku.    Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamy skrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.    Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Pomysły na przekąski na piknik 130

tego możecie zabrać dobrej jakości pieczywo, trochę oliwy i octu balsamico aby maczać w nich pieczywo przed zjedzeniem, idealne będą wrapy z tortilli lub pasty typu hummus z dodatkowymi warzywami. Pomysłów może być naprawdę mnóstwo. Dziś mam dla Was 2 proste przepisy i pomysł na proste koreczki, wszystkie z użyciem wędlin drobiowych marki Cedrob. Uwaga, uwaga! marka Cedrob(...)Cedrob na Instagramie . Konkurs rozpoczyna się 19 czerwca i potrwa tylko do 14 lipca. Dziś zabieram Was na mój piknik razem z marką Cedrob, producentem wysokiej jakości wędlin z kurczaka o bardzo dobrym składzie. Wędliny Z KURNEJ PÓŁKI mają w sobie mięso z kurczaka, naturalne przyprawy i sól peklującą, która konserwuje produkt, a do tego utrzymuje jego kolor. Sama używam

nietylkopasta.pl
Makaron soba z wieprzowiną i warzywami 155

większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka  lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość luźno. Takie(...)ziemniaczanej Dodatki: sezam cebulka dymka ze szczypiorkiem świeża kolendra papryczka chili pokrojona w plasterki Przygotowanie: Mięso kroimy w paski i oprószamy pieprzem.  Czosnek i imbir drobno siekamy, pozostałe warzywa kroimy w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania, po czym  przepłukujemy zimną wodą. W rozgrzanym woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju sezamowym przez 30 sekund: czosnek

Smakowity Blog Kulinarny
Mięso z Udek z Kurczaka Pieczone na Warzywach - Szybki Obiad 438

mnie porządnie wyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona(...)chili, ketchup, pastę sambal oelek, sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszałam i do gotowej marynaty włożyłam wcześniej natarte solą i pieprzem mięso. Marchewkę i ziemniaki porządnie wyszorowałam szczoteczką do warzyw, przekroiłam na połówki. W małej miseczce przygotowałam marynatę do marchewki wlewając łyżkę syropu klonowego, 2 łyżki oleju, imbir, sól, estragon. Marchewki wrzuciłam do miseczki i wymieszałam, aby marynata dokładnie pokryła

Blondynka Gotuje
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 161

sztuki Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum). Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez(...)był zbyt gęsty można dolać więcej mleka kokosowego. Wykonanie – surówka: Kapustę myjemy i drobno siekamy. Marchewkę i rzepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wszystkie warzywa mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej podprażyć) i starty imbir. Całość doprawiamy do smaku sosem przygotowanym z oleju (ja użyłam sezamowego), miodu i sosu sojowego. Wszystko

Kuchnia Bon Appetit
Zupa z botwinką, ziemniakami i udkami z kurczaka 193

Poniższą zupę możecie podać z drobnym makaronem :) Składniki: kilka młodych ziemniaków (około 0,3 kg przed obraniem) 1 pęczek botwinki wraz z burakami 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 2 ząbki czosnku 5 szklanek wody 1/2 szklanki śmietany 30% odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz do podania ugotowany, drobny makaron posiekany koperek Na samym początku ziemniaki umyć i ewentualnie(...)solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zupę gotować tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną botwinkę (tj. liście). Chwilę gotować. Na sam koniec wlać śmietanę (wcześniej zahartowaną wywarem z garnka). Zupę posmakować, ewentualnie doprawić

Ugotować
Dieta CZTO, dzień siódmy 150

śniadanie na pierwsze śniadanie – nie licząc wolnego czwartku i weekendu. Ogólnie, jeśli chodzi o produkty dieta nie różni się od tego, co jadam na co dzień. Produkty nieprzetworzone, warzywa, owoce, nabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero(...)jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g maliny 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli   Obiad   120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis:   zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie

Kucharzyca
Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto 194

skóry i kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste,  można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe.  Świetna propozycja dla zabieganych. Składniki: 8 podudzi kurczaka bez skóry i kości Marynata: 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 150 g bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku świeża bazylia do posypania Sposób przygotowania: Mieso(...)około 1 godzinę.  Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią. Doskonale smakuje z kremowym risotto z warzywami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Roladki szpinakowe 392

się z niego przyrządza, choćby ta właśnie nasza propozycja, z udziałem szpinaku, piękne dla oka i smaczne danie, zachwyci domowników i gości na pewno! Składniki: 1 kg fileta z kurczaka 1/2 kg świeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 jajka olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo(...)farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około 6 -8 minut. Pododajemy z ziemniakami puree z marchewką z groszkiem lub warzywami z wody. Smacznego

kgwjanczewo
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 216

tego celu palnika do crème brûlée (do deseru użyłam raz, do opalania cebuli już wiele razy). Składniki: ok. 400 g wołowiny (np. antrykotu z kością) 2 duże tylne ćwiartki kurczaka (ze skórą) 3 l wody 4 średnie marchewki 2 małe pietruszki 1 por (cały lub tylko biała część) ½ średniego selera 1 średnia cebula (opalona płomieniem razem z łupinką) 3 liście(...)wywar tylko "pyrkał". Jeśli na powierzchni zbierają się "szumowiny", zbieramy je łyżką cedzakową i usuwamy. Mięso gotujemy ok. 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie obieramy warzywa, a cebulę opalamy płomieniem (używam do tego palnika do crème brûlée ). Dodajemy warzywa do rosołu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu, aż jarzyny będą miękkie

bistro mama