smak - zamiast ugotować botwinkę, zrobicie z niej barszcz z młodych buraków, a przecież nie o to chodzi! Składniki: 2,5 - 3 litry wody 3 duże pałki z kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny plus 2-3 młode marchewki 3-4 ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach). Ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa bez pora (marchewki w talarki, mały seler lub pół dużego i pietruszka w kostkę). Na samym końcu doprawić majerankiem. Udekorować małymi listkami botwiny. Smacznego
Garniec MagalieSosy często bywają niezbędną częścią wielu potraw. Zazwyczaj podajemy je z mięsem ale jest też cały szereg dań wegetariańskich, które bez dodatku sosu nie są nic
mecooksNa ten długi szaszłykowy patyk możemy nadziewać to co lubimy, to co nam smakuje, co mamy akurat pod ręką. Zawsze może być inaczej, ale zawsze pysznie
Z Majeczką w kuchniFaszerowany bakłażan jest pyszny, miękki i rozpływający się w ustach. Dodatek letniego akcentu takiego jak bób i fasolka szparagowa nadaje temu daniu bardzo sezonowego wymiaru. Danie
Mango PapajaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: 2 torebki ugotowanego ryżu, większa pierś z kurczaka + mąka ziemniaczana do obtoczenia, sól, pieprz, mała cebula czerwona, nieduże mango, średniej wielkości czerwona papryka, mała papryczka chili, 3 cm. imbiru, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, łyżka posiekanego szczypiorku. Składniki sosu(...)wraz z papryką kroję w cienkie paseczki. Mięso myję i osuszam, kroję w małe plasterki. Oprószam solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące. W woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę mieszając na większym ogniu przez 3 minuty. Dodaję mango, smażę kolejne 2 minuty, wyjmuję na talerz. Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często
JejKuchniaryżu? Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym(...)wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Do rozgrzanego woka wbij jajko, a gdy będzie na wpół ścięte, dodaj ugotowany wcześniej ryż. Podsmaż chwilę i dorzuć krewetki z warzywami. Na koniec posyp szczypiorkiem. W wersji wegetariańskiej: podsmaż w woku pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, chilli oraz cebulę, dopraw sosem sojowym i imbirem oraz białym pieprzem. Dodaj pędy bambusa, skrop
Kuchcik gotujeZupa z soczewicy popularna na całym świecie i podawana na różne sposoby. Zazwyczaj wegetariańska ale można wzbogacić ją skrzydełkami z kurczaka czy innym kawałkiem ulubionego mięsa. Bardzo pożywna ale jednocześnie lekka. Polecam! Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1,5 litra wody marchewka pietruszka kawałek selera puszka pomidorów w puszce pół dużej czerwonej papryki lub cala mała 2 ząbki czosnku(...)namoczyć na kilka minut. Odcedzić. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i paprykę drobno pokroić. W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Do warzyw dodać: czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę, imbir i kurkumę i chwilę wszystko smażyć. Dodać wodę, soczewicę, zmiksowane pomidory z puszki, ziele angielskie, liście laurowe
Pysznie & Piękniekategorię "pieczarki", bo za każdym razem będąc na zakupach wracam do domu z koszykiem pieczarek i już dość sporo przepisów z ich wykorzystaniem się uzbierało :) Składniki - 6 skrzydełek z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 duża marchewka - kawałek selera - cebula - 1 ząbek czosnku - 100 gram serka topionego pieczarkowego ( lub kremowego ) - 1 łyżka masła - sól Wykonanie Skrzydełka przekładam do garnka, zalewam(...)maśle, chwilkę do odparowania wody. Podsmażone przekładam do osobnego garnuszka, dodaję do nich 2-3 łyżki gorącego wywaru z zupy, rozdrobniony serek topiony i całość blenduję. Kiedy mięso, warzywa i grzyby w zupie są już miękkie, wlewam do zupy miksturę pieczarkowo-serkową. Zupę gotuję jeszcze ok. 3 minuty. Wyjmuję z zupy skrzydełka, oddzielam mięso od kości i mięso dodaję
Kuchnia z widokiem na ogródząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól i pieprz. Podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki. Smażyć(...)trzepaczki połączyć składniki. Następnie dodać passatę, cukier, ocet ryżowy i posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowany sos wlać na patelnię do mięsa z warzywami. Gotować kilka minut do zgęstnienia. Jeżeli sos będzie wg Was za mało słodki to dodajcie więcej cukru lub pozostałego syropu z ananasa. Natomiast gdy będzie za mało kwaśny to dodajcie
Fabryka pomysłówmoje najnowsze nabytki pochodzące z tego sklepu. Moghrabieh - izraelski kuskus O tych małych kuleczkach pisałam Wam już kilka słów w środę, przy okazji przepisu na sałatkę z warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Kupiłam je z ciekawości, bo zwykłego kuskusu używam dość często. Moghrabieh, moughrabieh, mograbie , ptitim , kuskus izraelski, libański, perłowy, a nawet gruby czy olbrzymi (po ang. giant coussous(...)minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno czasem gotowania. Jest też kuskus palestyński
Chilli Czosnek i OliwaMoim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :) Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu winnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)ananasa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Wrzucić marchewkę i cebulę. Smażyć ok. 15 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać
Chocolate Muffin BlogSKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 600 g piersi z kurczaka (obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżka garam masala szczypta soli himalajskiej świeżo zmielone ziarenka pieprzu i kardamony (1 łyżeczka) 3 łyżki oleju rzepakowego Mięso wymieszać z w/w składnikami. odstawić na godzinę do lodówki POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 puszki czerwonej(...)pietruszki sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka curry Na patelni typu WOK podsmażam mięso. Gdy już będzie zarumienione dodaję do woka (średni ogień/średnia moc płyty) warzywa i zalewam wodą. Odpowiednio doprawiam. Podsmażam około 10 minut
ClauditteMissCookingmięso suszone. Znajdziemy tam również barwnik aminiakalny, inozyniam disodowy, guanylan disodowy i glutaminiam sodowy. Na pierwszy miejscu jest oczywiście sól. Jaki jest procent warzyw, nie wiadomo..., ale za to są sztuczne aromaty, skrobia i ekstrakt drożdżowy. I teraz pytanie czy my to wszystko musimy jeść ? Nie, ja osobiście(...)znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową . Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowa Proporcje na 9 słoiczków 180 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 800 g filetów z udźca kurczaka 2000 ml wody lub białego wina 350 g marchewki 200 pietruszki 200 g selera 200 g cebuli 100 g białej kapusty 2 łodyżki naci z selera 3 łodyżki
Kulinarne przygody Gatitydiety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :) Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich(...)obieramy czosnek. Wszystko układamy do brytfanki i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Gotowe danie wykładamy na talerz. Możemy podawać z kasza gryczaną
Zainspiruj się kuchniąPapryka czerwona · 10 dag sera żółtego · Sól · Przyprawa do kurczaka · ½ opakowania rurek cannelloni · ½ główki małej kapusty włoskiej · 2 marchewki(...)farszem nadziewamy rurki cannelloni i układamy na mięsie 7. Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, solimy i dodajemy serek, mieszamy. 8. Warzywa układamy na rurkach cannelloni i zawijamy mięsem tak żeby wszystko przykryć. 9. Pieczemy w piekarniku 30 minut
Kulinarna Chwila