Uwielbiam kuchnię meksykańską szczególnie za ostre potrawy i wyjątkowe aromaty J Chili robię bardzo często, jest to zdecydowanie moje ulubione danie jednogarnkowe. Do chili możemy użyć różnego mięsa, ale tak naprawdę prawdziwy smak uzyskamy jedynie w przypadku wołowiny. Wersję z czekoladą robiłam po raz pierwszy i chyba teraz już właśnie taka będzie gościć na moim stole. J ej aromat świetnie
Mania GotowaniaKiedy Moim M. również zawładnęła mania dietowania J ,postanowiłam (a raczej nie miałam wyjścia) podążyć za trendem. Jeśli chodzi o płatki owsiane, to już dawno stosowałam je w kuchni, i jestem pod wrażeniem jakie cuda można z nich wyczarować. Jednak tym razem chciałam spróbować czegoś nowego. Usłyszałam ostatnio o zarodkach pszennych i postanowiłam wykombinować z nich coś dobrego
Mania Gotowaniachili · 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne · ½ łyżeczki czosnku granulowanego · łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej · 1 łyżka sosu worcestershire · 1/3 szklanki świeżej kolendry · sok wyciśnięty
Mania GotowaniaWszyscy chyba tęsknimy za wiosną. Ponieważ na dworze ponuro postanowiłam wprowadzić trochę kolorów do mojej kuchni. Stąd pomysł na kolorowy sernik. Jest to mój pierwszy eksperyment z barwieniem masy serowej. Niestety nie wyszło do końca tak jak oczekiwałam, ale wiem już jak postąpić następnym razem, by osiągnąć zamierzony efekt. Poza kolorami sernik wyszedł wyśmienity. Należy do tych mokrych
Mania GotowaniaKilka słów o Raclette: Raclette wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i jest jedną z tradycyjnych dań tamtejszej kuchni. Głównym bohaterem dania jest ser Raclette . Jest to ser dojrzewający, pełnotłusty, średnio twardy i dość ostry w smaku. Produkowany głównie w Szwajcarii i Francji. Pierwotnie raclette (od fr. racler, czyli skrobać) przygotowywano w ten sposób, że półkrążek sera
Mania GotowaniaDziś pyszny i ekspresowy obiad– Shaorma. Jest to typowe danie kuchni arabskiej, które można przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa . W Polsce zostało spopularyzowane dzięki restauracja Sphinx. Generalnie shoarma to blisko-wschodni sandwicz z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki
Mania GotowaniaOstatnio w mojej kuchni rządzi galaretka. Jest to super pomysł na stosunkowo niskokaloryczny deser. Ja zazwyczaj przygotowuję sobie galaretkę z ulubionymi owocami w plastikowych pojemnikach i zabieram na deser do pracy. Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę
Mania GotowaniaUlubiony serial lub film? 4. Ulubiony program kulinarny? 5. Największa przygoda w twoim życiu? 6. Kuchnie którego narodu najbardziej lubisz? 7. Idealny deser to… 8. Potrawa z której jesteś najbardziej dumna, czyli twoje popisowe danie? 9. Idealny dzień
Mania GotowaniaPotrawy kuchni indyjskiej należą do jednych z najbardziej aromatycznych i raczej mało skomplikowanych w przygotowaniu. Kurczak curry na stałe gości na moim stole. Za każdym razem zachwyca mnie smakiem. Pyszny kremowy i pikantny sos idealnie pasuje do kurczaka. Danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej. Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu
Mania Gotowaniawykonania tych pysznych bułeczek zainspirował mnie blog „Z kotem w kuchni”, na którym znajdują się przepisy dla osób będących na diecie Dukana. Przepis wydał mi się ciekawy i postanowiłam go wykorzystać i oczywiście wprowadzić parę zmian. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, są naprawdę ekspresowe w wykonaniu. Zamiast rano kupować kaloryczną pizzerinkę w piekarni polecam upieczenie swojej własnej dietetycznej wersji. Dietetyczne
Mania GotowaniaJest mokry w środku, chrupiący na zewnątrz i praktycznie nie rośnie. W smaku naprawdę pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni". Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light Składniki: 1/2 cebuli 4 pieczarki 200 g chudego twarogu 6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich 2 jajka
Mania Gotowaniadanie mojego autorstwa. Uwielbiam orientalne smaki i postanowiłam stworzyć swoją własną wersję tradycyjnego gulaszu. Wyszło naprawdę rewelacyjnie. Zdecydowanie są to moje klimaty. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna kuchnia i szukają ciekawych smaków. Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Jak prawie wszystkie potrawy jednogarnkowe możemy je przygotować dzień wcześniej, odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka
Mania GotowaniaKurczak Kung Pao to bardzo popularna na całym świecie potrawa kuchni syczuańskiej. Zanim przygotowałam ją po raz pierwszy przejrzałam wiele przepisów w Internecie w nadziei że uda mi się natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy
Mania Gotowaniasię tradycyjne spaghetti bolognese to polecam ten przepis. Zaznaczam, że j est to moja wersja potrawy . Spaghetti all’amatriciana jest jednym z klasycznych i bardziej znanych dań kuchni włoskiej. W oryginale danie podawane jest z pancettą , ostrym sosem pomidorowym oraz makaronem typu bucatini. Bucatini to makaron przypominający spaghetti, który zawdzięcza swoją nawę przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurce
Mania GotowaniaDruga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”. Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam na blogu nieco wcześniej bardziej przypadła mi do gustu.( http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/dietetyczne-paczki-z-lukrem.html) Jest to moja subiektywna opinia, więc zachęcam do upieczenia obu wersji J . Dietetyczne pączki
Mania Gotowania