kuchnia - 5425 przepisów (strona:238/362)

Tarta dyniowa z karmelem miodowym 181

cynamon Wykonanie karmelu: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając.  WYKONANIE: - dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach - średniej wielkości garnek umieść na kuchni - w garnku rozpuść masło i cukier, przyprawy dodaj startą dynię, sok z cytryny - wszystko wymieszaj bardzo dokładnie, podsmażaj około 5 minut - garnek zdejmij z ognia, za pomocą blendera zmiksuj masę

SMYKWKUCHNI
Brownie z gruszką, bananami i cynamonem! 227

mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon   Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko.  Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia.  Rondelek zdejmujemy z kuchni.  Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto).  Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Zapiekana miruna po staropolsku z boczkiem! / Sałata do obiadu na słodko! 236

Zdrowy, smaczny posiłek, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Połączenie ryby i mięsa to przepis sięgający kuchni staropolskiej. Ja urozmaiciłam go dodatkiem wysokiej jakości Oliwy z oliwek, masła, kaparów, cytryny i oregano! Rybę podałam z sałatą masłową na słodko- kwaśno, pyszota! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 filety z miruny - 3 plastry boczku wędzonego - cytryna - oliwa z oliwek - masło - 4 łyżki kaparów -oregano

SMYKWKUCHNI
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 225

naprawdę wiele szczególnie, że lato oferuje nam wiele sezonowych warzyw i owoców i wystarczy poruszyć wyobraźnię! (: W taki letni dzień nikt nie ma ochoty spędzać dużo czasu we wrzącej kuchni - my wzięłyśmy to pod uwagę i przygotowałyśmy dla Was propozycję na coś prostego, a zarazem szybkiego(i przesmacznego!). Dodatkowo naszą zupę krem można jeść zarówno na ciepło

Symfonia Smaków
Kampania jakości produktów marki Tesco / 1 153

dodatek do sałatki czy smoothie.   Bułeczki są zamrożone i odpiekane na miejscu, nie jestem fanką takiego pieczywa. Nie kupuję i nie znajdą one u mnie miejsca w kuchni. Sałaty pakowane w woreczki, tzw. miksy są świetne do przygotowania czegoś na szybko. Ta akurat była świeża i pyszna. Polecam też inne mieszanki.  Kiełbaski zniknęły w mig. Mój Sławek

Magiczne Życie Marty
Smażona cukinia w panierce 183

końcu odpoczywam od szkoły, więc mogę poeksperymentować w kuchni. Moją ulubioną i szybką przekąską jest cukinia smażona obtoczona w bułce tartej. Niskokaloryczne dania a jakie smaczne! Składniki: 1 mała cukinia 3 - 4 łyżki bułki tartej sól olej Sposób przygotowania: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut, aby warzywo puściło

Truskawkowa Fiesta
Omlet kukurydziany ze szpinakiem 257

Ciągle kombinując w kuchni na śniadanie zaoferowałam sobie omlet kukurydziany. Brzmi śmiesznie, ale w smaku dorównuje zwykłemu omletowi. Obawiałam się, że mi nie urośnie tak jak trzeba, bo jak wiadomo kukurydza nie zawiera glutenu. Kilka prostych specyfików i mamy omlet! Składniki: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki kukurydzanej 2 łyżki jogurtu greckiego garść szpinaku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Truskawkowa Fiesta
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZA Z FETĄ I OLIWKAMI 365

razie nie poprzestanie. U nas latem już tradycyjnie bywa co kilka dni. Idealnie sprawdza się też na letnich imprezach. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson  "Lato w kuchni przez okrągły rok" Składniki: - ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty

Smaczne Zdrowe
Niezawodne babeczki z owocami 146

wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego:) Zapraszam do akcji muffinkowej u Domi w kuchni! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

Mienta blog
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 178

wieczoru.  W oczekiwaniu na kolację można było spacerować po zamku i okolicach, a upalny wieczór umilał kieliszek prosecco. Każdy chętny mógł też pomóc w przygotowywaniu kolacji naszym szefom kuchni. Ja jednak wybrałam dyskusje o nalewkach na bazie wiśni nadwiślanki. Dyskusja była smakowita, nalewka jeszcze bardziej. Po jakimś czasie na stoły trafiło pierwsze danie: ser koryciński z palonym chlebem prądnickim

Pasja Smaku
Pyszna sałatka z brokułami i nie tylko! ;) 86884

kilku przepisów, można powiedzieć, że to one mnie natchnęły i po troszeczku w mojej sałatce jest z każdego przepisu. Także przedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam:  Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only   Tani Weganizm*   Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka

Czerwona Porzeczka
Tofu po koreańsku 198

Były ogórki, mięso i kimchi. Teraz czas na tofu. Tofu pojawia się w każdej azjatyckiej kuchni. U nas na blogu też często gości. Jak tylko mamy okazję, robimy zapasy w wietnamskich sklepach i żeby dłużej tofu przechowywać, smażymy je na … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Chińskie z kurczakiem, krewetkami, mango i zieloną fasolką szparagową oraz kiełkami rzodkiewki 221

mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości.  W ogóle mam takie wrażenie, że są przyprawy i produkty bez których dobra kuchnia chińskie nie istnieje. Dla mnie taką bazą jest kilka produktów, od których zaczynam gotowanie chińszczyzny. Na pewno znajdzie się w nim się olej sezamowy- niesamowity posmak i zapach. Papryczka chili

Mango Papaja
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką 416

takie upały w mojej małej kuchni gotowanie i pieczenie jest męczące. A że do kawki coś być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Sos słodko-kwaśny z makaron i kurczakiem 346

chińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy   Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka

Smaki Edyty