kuchnia - 5425 przepisów (strona:237/362)

Genialne krewetki w cieście piwnym 529

Trochę nam zostanie, więc będzie można ugasić przy okazji pragnienie bo upały nie zostawiają na nas suchej nitki. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z sierpniowego wydania magazynu Kuchnia. Przyznam szczerze, że pomimo iż kupuję każdy numer tego czasopisma to z przepisów raczej nie korzystam. Spróbowałam dosłownie 2 razy i za każdym razem nie byłam zadowolona. I wiem

OstryKęs
Pieczona limonkowa ricotta 275

świeżymi owocami to prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest tak prosty i szybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK , polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu Jajka roztrzepujemy, dodajemy

Mienta blog
Makaron z jajkiem i ciecierzycą 175

Makaron w mojej kuchni musi być i basta. Dlatego dzisiaj zapraszam na coś innego, ale równie pysznego. Będzie to makaron z jajkiem i ciecierzycą. Smak rewelacyjny, danie przygotujemy szybko, gdy mamy np wczorajszy makaron z obiadu.  Składniki : * szklanka dowolnego, ulubionego makaronu ugotowanego al dente  * kilka plasterków szynki bądź boczku * pomidor * 2 jajka * 5 łyżek ciecierzycy z zalewy * sól

Magiczne Życie Marty
Deser wiśniowo-czekoladowy 1292

wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie czekolady z kwaskowatymi wiśniami to duet, który sprawdzi się, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu ani chęci na długie przygotowania w kuchni, a potrzebujemy ładnie wyglądający smakołyk. Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych porcji, można również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć

Smakołyki Bereniki
Tarta z białą czekoladą i frużeliną z czarnej porzeczki - przepyszna 305

tarty, piec 25-35 min za złoty kolor w temp. 200 stop. C. 2. krem: -szklankę mleka z cukrem wlewamy do rondelka- zagotować ( na malutkim ogniu), zdjąć z kuchni, dodać połamaną czekoladę mieszcząc do całkowitego rozpuszczenia -do pół szklanki  pozostałego zimnego mleka , dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka, roztrzepujemy trzepaczką, następnie wlać do zagotowanego mleka, postawić na ogniu cały

SMYKWKUCHNI
Jak zrobić sushi? - przepis na sushi-maki 278

Zrobienie sushi samemu w domu, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lecz potrzebujemy do niego składników, których standardowo w kuchni nie posiadamy. Jak zgromadzimy składniki na sushi, mogę Was zapewnić że wystarczą Wam na długo i na niejedną japońską kolację. Oczywiście jest kilka rodzajów sushi, te najbardziej popularne to maki i nigiri. Ja zapraszam Was Kochani

SMYKWKUCHNI
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 218

pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu. Gotowe! Przepyszne połączenie smaków. Gorąco

SMYKWKUCHNI
Kwaśnica jak z Podhala 210

znaleźć i sądziłam zawsze, że głównie to z tego powodu, zupa nie smakuje jak ta podawana przez górali. Tym razem postanowiłam dotrzeć do sedna sprawy i odkryłam, że szefowa kuchni dodaje do kwaśnicy ziarna kopru włoskiego, było to dla mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku! Polecam! Składniki

SMYKWKUCHNI
Tajska zupa kokosowa z krewetkami 178

Kochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i krewetek koktajlowych. Składniki: 2 papryczki drobno posiekane 2 ząbki czosnku wyciśnięte 2 łyżeczki posiekanego imbiru 4 łyżki sosu rybnego sok z połówki limety 250 g krewetek puszka mleczka kokosowego chiński makaron (biały cienki) tajska

SMYKWKUCHNI
CIASTA NA ŚWIĘTA 356

CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA

SMYKWKUCHNI
Brownie czekoladowe z bananami 457

przyprawy do piernika Macie ochotę na kawałeczek? ;-) Wykonanie: W rondelku (postawionym na ogniu) rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawą

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie Chow Mein 386

Kochani kolejny przepis z kuchni chińskej, pyszny kurczak z sosie Chow Mein z dodatkiem grzybów Mun. składniki: - pierś z kurczaka - opakowanie sosu Chow Mein - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1/2 cebuli - 1/3 opakowania grzybów Mun  (ugotować) - łyżka octu ryżowego W woku podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy kurczaka i w/w składniki. Wszystko smażymy 7 minut. Mieszamy doprawiamy chili. Kurczak

SMYKWKUCHNI
Andruty z masą czyli.... Pischinger 192

wszystkich tych, którzy twierdzą że mają "dwie lewe ręce" w kuchni. Najprostszy deser, bardzo smaczny i każdy go lubi. Prawdziwa czekolada, karmel, orzechy makadamia, rodzynki i suszone śliwki..... W sam raz dla mojego K. ;-) Składniki: - 1/2 opakowania andrutów  - 10 orzechów makadamia - siekamy - rodzynki sułtańskie - 10 suszonych śliwek posiekane - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - 1/3 tabliczka czekolady mlecznej - 5 łyżek śmietany

SMYKWKUCHNI
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 171

Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze

SMYKWKUCHNI