dalej i tak dalej, aż kiedyś wpadła mi w ręce ściągawka z pewnymi tabelami miarowymi. Dzisiaj chciałam wam je opublikować. Mam nadzieję, że pomoże wam to trochę w kuchni i ułatwi gotowanie. :) Przelicznik kuchenny... PŁYNY: ( załóżmy, że 1 szklanka ma 250 ml) Szklanki na ml: 1 szkl. = 250 ml 3/4 szkl. = 180 ml 2/3 szkl. = 150 ml 1/2 szkl
Zainspiruj się kuchniąmyślałam co tu z nich zrobić. Najlepiej szybko i bez pieczenia, bo gorąco, a jeszcze stać przy rozgrzanym piekarniku gdzie za oknem + 31 stopni, to w mojej kuchni byłoby z + 60 stopni ciepła... O nieeee!, to nie dla mnie w takie upały, więc wymyśliłam, że zrobię małe tarty. Prawidłowo mówiąc tartaletki:) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu
Zainspiruj się kuchniąmoim domu byłaby GALARETKA, np. do kanapek z masłem orzechowym albo do deserów... Przepis naprawdę szybki i nie trudny! Do zrobienia dla każdego nawet tego opornego w kuchni... zajmie nam to w sumie nie całe 40 min a nawet krócej, zależy od tego ile zamierzamy przerobić porzeczek.Tak więc zabierzmy się do pracy :) Galaretka z białych porzeczek... SKŁADNIKI: - porzeczki - cukier
Zainspiruj się kuchniąbardzo łatwy, tylko trzeba dużo cierpliwości. Ja straciłam na nim jeden mikser, 4 jajka i 250 g cukru hahaha, no ale cóż błędy i awarie zdarzają się w każdej kuchni. Bez nich byłoby tak jakoś nudna i zbyt prosto :) Nasz deser jest o tyle fajny, że na sam wierzch bezy możemy użyć kremu jakiego tylko chcemy, oraz owoców. Jest duże
Zainspiruj się kuchniągłosi jedno powiedzenie: "Apetyt rośnie w miarę jedzenia". Tak jest i w moim przypadku. Im bardziej zagłębiam się w kuchnie Dalekiego Wschodu, tym więcej chce mi się gotować i ulepszać przepisy. A to się wykorzysta ten nowo nabyty składnik, a to ten. I tak koło się zamyka, końca nie widać w gotowaniu, aż człowiek się zapętla i od samego
Zainspiruj się kuchniąObiecałam Wam parę postów wcześniej, że to już moje ostatnie danie z kuchni dalekiego wschodu, ale jednak okazało się, że w moich kuchennych zbiorach zawieruszyło się kilka główek bok choy. Patrząc na tę kapustę długo zastanawiałam się jak ją przetworzyć... Wykonałam szybki rzut oka na to, co znajduje się w mojej lodówce i przebiegło mi przez głowę ugotowanie zupy. Kompletnie
Zainspiruj się kuchniąZachęcam Was do odwiedzania miejsc, gdzie serwuje się żywność regionalną i tradycyjną. Szukajcie jej w sklepach, wracajcie do korzeni i próbujcie zapomnianych smaków, które tworzą naszą wspaniałą polską kuchnię
Sajkofanka smakuGorącą galaretkę przekładamy do słoiczków i starannie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach. The post Galaretka z papierówek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiwnicy. Tak przygotowane kiszone ogórki pozostają jędrne i twarde nawet 2-3 lata. The post Ogórki kiszone w słoikach twist-off appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostatnie dwa tygodnie wszystkie swoje obowiązki związane z moim ukochanym blogiem. Ale jak każdemu z nas- i mnie należą się wakacje i zasłużony odpoczynek po tych wszystkich przebojach w kuchni. Ale wracam! Z kolejnymi sałatkami, które pokochałam na dobre i pomysłami na przepisy, zapewne w wersji fit. Niczego nie zabraknie. Więc do dzieła! Składniki (na dwie porcje): 50 gram sałaty
Mango PapajaJako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki
Poezja smakuBurrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka
wyzwania kuchenneMięsne podłużne kotleciki to popularne danie kuchni bałkańskiej. Smażone są na grillu i podawane najczęściej z różnego rodzaju dipami. Składniki na 12 sztuk: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka świeżego tymianku sól do smaku olej roślinny na dip jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego
wyzwania kuchenneBrytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala. Składniki na 2 porcje: 2 duże piersi z kurczaka marynata: 1 łyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonki sos: 200 g jogurtu naturalnego
wyzwania kuchenneWarzywna sałatka pochodząca z kuchni arabskiej. W jej skład wchodzą pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i papryka oraz kasza kuskus. Natomiast mięta, pietruszka i sok z cytryny wzbogacają jej smak i aromat. Idealna na upały lub jako dodatek do mięsa z grilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki
wyzwania kuchenne