niego, bo nie lubię sobie komplikować takich czynności jak gotowanie, a i nie mam takich ambicji, że im trudniej, tym lepiej, bo jest wtedy wyzwanie. Lubię jak jest w kuchni łatwo;) Pora roku obfituje w owoce, dużo jem na surowo, ale sporo też zapiekam, zwykle pod kruszonką taką czy inną . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywszystko powinno pójść bezproblemowo. Jeśli krem okaże się zbyt rzadki po wystygnięciu zawsze możecie uratować go dodając odrobinę budyniu do masy po czym podgrzać ją ponownie. Tarta to klasyka kuchni francuskiej, krem patissière należy zdecydowanie do najbardziej popularny z kremów cukierniczych. Poniższy przepis na krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym ( crème
Mania Gotowaniajest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory", do tego stopnia mnie zaintrygował, że musiałam go przygotować. Może Was też zaciekawi? W oryginalnym przepisie zamiast pektyny, jest cukier żelujący 500 g 1:2 oraz dodatek
Pora coś zjeśćbędą się kleić. Galaretki są świetnym słodkim dodatkiem do kawy. Dzieciom też będą smakować. The post Jabłkowe galaretki w cukrze appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż mówiłam teraz kuchnia dietetyczna. Piersi z kurczaka są bardzo dobre w kwestii odchudzania, bo nie zawierają tłuszczu, a przyprawione na ostro wspomagają spalanie, tak jak każde ostre przyprawy. Ogólnie nie powinno się używać w czasie diety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :) Pieczona pierś z kurczaka
Zainspiruj się kuchniąnigdy, to jest właśnie ten moment. To pasja, którą zarażam innych a sama zaraziłam się od mojej mamy, babci... I wielu innych, różnych ludzi, którzy pokazali mi smak dobrej kuchni. Do litrowego słoika wsypałam przyprawę, która zastępuje świeży zestaw do kiszenia (akurat nie miałam takiego zestawu pod ręką, a mama dała mi tę mieszankę). W słoju umieściłam ogórki, układałam
Mango PapajaCisto maślankowe z wiśniami to przepis zaczerpnięty z mojego poprzedniego bloga, do którego zgubiłam wszystkie hasła lata temu. W mojej kuchni rzadko się coś powtarza, ale ciasto maślankowe zajmuje w niej szczególne miejsce. Wprost uwielbiam! Składniki na ciasto: 200g mąki 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko pół margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Z podanych
Słodka sielankaziołami prowansalskimi i papryką słodką mieloną. Dzięki temu chleb nabiera wyrazistego smaku, niczym ten z grilla. Na wierzch kładę plasterek polędwicy z kurczaka. Dzisiaj jednak zabrakło w mojej kuchni dodatku warzyw, a zazwyczaj są to pomidory i ogórki kiszone. Także polecam ten dodatek. Takie dwie grzanki mają ok. 145 kcal. (polędwica = 2x 20kcal, chleb = 2x 60 kcal + dodatki) Drugą
All My Fit LifeKolejny klasyczny przepis, który przerobiłem na potrzeby swojej diety to ten na kotlety mielone - niemalże klasyk w kuchni polskiej. Początkowo myślałem, że będzie ciężko. W praktyce okazało się, że "odchudzenie" tej potrawy to banał. Co więc zrobiłem? Po pierwsze mięso - wybrałem to indycze, oczywiście mielone. Polecam mielić samemu, gdyż unikniemy wielu niepotrzebnych składników. Poza tym gotowe mięso mielone indycze dostępne
All My Fit Lifeprzypadku ;) Dopadła mnie w końcu nieposkromiona chęć upichcenia czegoś bliżej nieokreślonego. Skorzystałam więc z niewielkiego ochłodzenia i uruchomiłam wyobraźnię oraz piekarnik. Dlaczego wyobraźnię? Ano dlatego, że naszło mnie na kuchnię meksykańską. Ostatnio wracałam myślami częściej niż zwykle do pewnej meksykańskiej knajpki, w której miałam przyjemność kilka razy jadać. Wiadoma sprawa - tacosy, enchilady, nachosy z salsą i guacamole, mmm... Rozmarzyłam się
Ratunku obiadszklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 główki - ziele angielskie - gorczyca - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej lub reklamy zamieszczone w innym miejscu na blogu. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest
Świat SmakuBardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego
Truskawkowa FiestaJako że w ciągu tygodnia nie mam specjalnie czasu na to by godzinami wystawać w kuchni, a razem z mężem po całym dniu pracy lubimy zjeść domowy posiłek a nie jakieś gotowce z supermarketu, idealnym rozwiązaniem na szybką obiadokolację stały się zupy. Jedną z naszych ulubionych jest polska, tradycyjna ogórkowa. Przygotowanie jej zajmuje maksymalnie 35 minut! Potrzebujemy (na 3 większe
W mojej holenderskiej kuchnijednak by zachować kilkucentymetrowe odstępy miedzy kulkami. Pod wpływem ciepła "rozpłaszczą się". Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka mają lekko się zbrązowić. Przechowujemy w blaszanej puszce. Smacznego!!! Źródło: Nigella Lawson "Kuchnia, przepisy z serca domu
W mojej holenderskiej kuchniBoeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku, to klasyk kuchni francuskiej i moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała
W mojej holenderskiej kuchni