ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona
W mojej holenderskiej kuchnibyło zakalcem, a i dobrze smakowało. Przepis na "zebrę" znalazłam kiedyś w jednym z zeszytów kulinarnych mojej mamy, która świetnie piecze i gotuje i to dzięki niej zafascynowałam się kuchnią. Prosty przepis na "zebrę" zapadł mi wtedy w pamięć i wykorzystuję go do dziś. Potrzebujemy: - 5 jajek - 1.5 szklanki cukru - torebka cukru waniliowego - 1 szklanka oleju słonecznikowego - 1 szklanka wody
W mojej holenderskiej kuchniRavioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy - opakowanie sera ricotta
W mojej holenderskiej kuchniKażdy miłośnik włoskiej kuchni zna zielony sos pesto. Ten fantastyczny sos wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii. Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje): - 15 g parmezanu - 15 g sera pecorino - 30 g świeżych listków
W mojej holenderskiej kuchniwiem czy wcześniej wspominałam, że jestem miłośniczką makaronów. Dania z nim mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił
W mojej holenderskiej kuchniciepło. Można też wszystkie składniki rozłożyć na obu połówkach pieczywa i jeść jak zwykłe kanapki. Smacznego! The post Kanapka ciabatta appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawałek uszczknęłam, bo jak już się tyyleee przy nich narobiłam, to chciałam chociaż spróbować. W smaku dobre, ale dla mnie raki to w wierszykach niebo... niebo-raki ;) Wynalazki w kuchni nie moja bajka. Lubię czasem sobie coś wydumać do jedzenia, ale z podwórkowego zwierza. Pozostałe niech sobie tam Gordony i inne na G. jedzą. Mówię to z pełną premedytacją
bastalenasame wyskakują z foremek. Robimy to ostrożnie, gdyż są bardzo kruche. Jabłeczniki posypujemy cukrem pudrem. The post Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamopoczucie (przepięknie pachnie), ale łagodzi stany zapalne skóry i dostarcza skórze antyoksydantów. W porównaniu do innych olei szybko się wchłania, a skóra nie pozostaje tłusta. Kurkuma - przyprawa prosto z kuchni. Ten intensywnie żółty proszek powszechnie stosowany w Indiach jako maseczka wyrównuje koloryt skóry, odżywia, wygładza, eliminuje trądzik. Składniki: - miseczka płatków owsianych - 2 łyżeczki oleju kokosowego - szczypta kurkumy - nie więcej, ponieważ
Słodka sielankaPierogi ruskie kryją w sobie zarumienioną cebulkę, biały ser oaz ziemniaki oczywiście wszystko odpowiednio przyprawione, czyli to co w polskiej kuchni najlepsze. Natomiast ciasto dzięki dodaniu oleju bardzo dobrze się wyrabia jest sprężyste a wałkowanie nie sprawia żadnego problemu. Po ugotowaniu są niemal aksamitne w smaku, co świetnie
RAROSSAFotka z książki POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni budził mnie, przypominając że nadszedł ten jedyny niepowtarzalny dzień w roku. Pomimo że będąc dzieckiem nie przepadałam za tym kompotem to jednak nie wyobrażałam sobie wigilijnej kolacji bez jego udziału. Dziś mój gust
RAROSSAodsączamy na ręczniku papierowym. Gdy lekko przestygną posypujemy je dosyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego! The post Pączki z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięketchupem i zjeść razem ze szpinakiem. Smacznego :) Bardzo dziękuję zespołowi Paczkomaty InPost oraz firmom Tefal i Winiary za nagrody związane z wzięciem udziału w konkursie Kuchnia 24/7 organizowanym na portalu durszlak.pl i przejściem do drugiego etapu :) Patelnia od razu weszła w obieg i pomaga mi w przyrządzaniu codziennych posiłków, a pomysły na , mimo że większość
Weganizm infantylnytypowe dla naszej cywilizacji, w znacznej mierze wywodzą się z nerwicowego lęku przed samotnością. Antoni Kępiński Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko
Weganizm infantylnysię na tym rozróżnieniu. Bóg lubił dobre, to on to drugie. Bo chciał być inny od Boga. W rozróżnieniu zaczyna się grzech". Tadeusz Sobolewski Kuchnia indyjska. Przepis posiada lekkie przeróbki. W oryginale występuje jeszcze podsmażona cebula i kumin. Chilli też może pojawić się w wersji niesproszkowanej. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Weganizm infantylny