Wielkopolski i chyba tam najbardziej popularne. Serwowane najczęściej z zasmażaną kapustą lub białym serem. Ja dzisiaj prezentuję ten drugi przepis. I wiecie co? Pal sześć dietę, szare kluski były na obiad wczoraj... będą i dzisiaj! :) Czytaj więcej
Pichceniomaniasera, ale i niezawodnego rodzinnego przepisu. W moim rodzinnym domu kopytka zawsze składają się z ugotowanych ziemniaków i sera. Tak wiec właśnie taki przepis postanowiłam Wam przedstawić. Te kluski są ideale, nie pochłaniają zbyt dużo czasu, szybko się gotują i najlepszym do nich dodatkiem jest po prostu podprażona bułka tarta. Dzięki tej potrawie możemy również wykorzystać ziemniaki, które
PatiGotujestwierdziłam, że wrzucę je do frytkownicy. No i powiem Wam efekt mnie zaskoczył!!! Były przepyszne! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Są ciekawym zamiennikiem ziemniaków, czy zwykłych klusek śląskich. Wprost idealne do sosu mięsnego. Smażone kopytka z bryndzą Składniki: 250 g bryndzy 3-4 ugotowane ziemniaki (mniej więcej tyle samo co bryndzy) łyżka mąki ziemniaczanej
PatiGotujemaślanki lub kwaśnego mleka sól Do podania: masło czosnkowe bryndza Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm. Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku
PatiGotujemajeranku 2 ząbki czosnku pieprz sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków (tak jak na kluski śląskie). Pozostawiamy je do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków przeciskamy przez praskę biały ser. Następnie dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, majeranek, sporą ilość pieprzu i soli. Farsz dokładnie mieszamy
PatiGotujeŚledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja mam problem z nazewnictwem XD Generalnie, przyjmując definicję najpopularniejszej internetowej encyklopedii, głównym składnikiem klusek leniwych jest twaróg, a kopytek ziemniaki. Należą one zdecydowanie do klasyki kuchni polskiej i na pewno każdy z Was zajadał się nimi u swojej babci. Najczęściej podawane są, podobnie
PatiGotujeDodać kopytka, chwilkę podsmażyć, wbić jajka i wymieszać. Na końcu na wierzchu obficie ułożyć cienkie plastry (mogą być wiórki) sera. (Jajka można wymieszać z serem i mieszanką - zalać kluski.) Całość przykryć pokrywką i odczekać do momentu - aż ser całkowicie się rozpuści. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeniewielkie porcje ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Zaś mąka ziemniaczana nada im takiego fajnego połysku, jakiego nie uzyskamy z samej pszennej. Gotujemy wolno, pięć minut od wypłynięcia wszystkich klusek do góry. Można pominąć mannę i zrobić z samej mąki, ale wówczas kluseczki są bardzo zbite, kaszka nadaje im puszystości . I tym samym zyskują delikatną fakturę
Dieta moja pasjakilka części. Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości. Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy około 4 minut, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotujemy i mieszamy drewnianą łyżką, aby sprawdzić, czy kopytka się nie przykleiły. Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy na talerzach
Moja smaczna kuchniaKluski, modro kapusta, rosół, rolada, kołocz... brzmi jak Śląsk? Powinno! W katowickim Polu do popisu organizowane są warsztaty kulinarne poświęcone tradycyjnemu śląskiemu łobiodwi! Artykuł 8 stycznia – Warsztaty kuchni śląskiej: łobiod – Katowice pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEnapojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :) Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent
Moje Kuchenne Rewelacjeniedźwiedzi i śmietankę. Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia. Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia. Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku
Gotuj Sam!sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyKluski śląskie to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Są banalnie proste w przygotowaniu i gwarantuję, że będą smakowały tysiąc razy lepiej niż odgrzewane, umoczone w tłuszczu lub wysuszone w mikrofali ziemniaki. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinka