Zamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z kluseczkami można się trochę pobawić i uformować w dowolnym kształcie. składniki: 700 g ugotowanych letnich ziemniaków 300 g ugotowanej letniej marchewki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Monia miesza i gotujepatelnię z podsmażonym masłem i bułką tartą, wymieszać i podsmażać ok 1 minuty. Pamiętajcie, że ciasto na kopytka nie lubi leżakowania. Należy od razu po przygotowaniu ugotować kluski a ewentualnie później odsmażyć je na masełku
Smakołyki AsiBlueberry Corner by "jagodzianka" Wczoraj minęło 2 lata 🎂🎂 odkąd pojawiła się jagodzianka.com i mój pierwszy wpis. Nie spodziewałam się jak bardzo ta decyzja … Przeczytaj cały artykuł Post Kluski śląskie z mięsem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerprodukty przełożyłam do woka, dodałam sos pomidorowy, odcedzoną fasolę, pietruszkę, por, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Całość dusiłam w woku ok 30 min. U nas w zestawieniu z kluskami śląskimi
nietadietaWodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka. W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą
Food Squarejajko mąka pszenna sól do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jajko roztrzepać dokładnie z mąką, solą i odrobiną pieprzu. Ilość mąki uzależniona jest od konsystencji klusek. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany. Na końcu dodać szczypiorek i wymieszać. Małą łyżeczką nakładać kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym . Składniki: 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 2 szklanki
Smak mojego domuBatatowe kluski na mleku; z gruszką i ten strach za każdym razem wyłowie je całe, czy w niezidentyfikowanej papce? tym razem wyszło ^^ czas.czas.czas
More food, love and dreamsHaluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej 20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy
W kuchennym oknie EwyBuraczane kluski; z ubitym mleczkiem kokosowym i malinami pierwszy raz w życiu ubijałam mleczko kokosowe... genialne :D co prawda bałam się, że nie wyjdzie, bo wiele czytałam, że nie wychodzi, ale tym razem się udało :D trzymajcie kciuki.. bo jadę szukać sukienki na studniówkę
More food, love and dreamsMarchewkowe kluski z malinami, migdałami i miodem Trochę niekształtne wyszły, ale na talerzu tego jakoś nie widać ^^ od kilku dni mam taką wewnętrzną ochotę na kawę jak nigdy :D zimno, coraz zimniej, no cóż.. chyba zima :) Przepis: 150g ugotowanej marchewki 20g mąki gryczanej 40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej
More food, love and dreamsPrzepis na ciszki dostałam od babuni mojej synowej. Uwielbiam je, są pyszne. Jest z nimi trochę pracy, ale dla mnie to nie przeszkoda, mogę je jeść
Kuchnia Pokoleńknedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę
na moim stole...czasu, kaczkę przewracamy kilka razy, by równomiernie się przypiekła. Możemy również dolać szklankę wody w razie potrzeby. Kaczkę podajemy z duszonymi jabłkami, konfiturą z jarzębiny lub żurawiny i kluskami śląskimi. Wytopiony tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć do smażenia czy do smarowania pieczywa. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyprawda musiałam dodać nieco więcej mąki, ale to już zależy od puree, jakiego użyjecie. Przed użyciem należy dobrze je odcisnąć, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo kluski mogą wyjść gumowate. Swoje podałam podsmażone na maśle - takie właśnie lubimy najbardziej. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku. Do tego odrobina masła i chrupiące listki szałwii - niebo
Pożeraczka, czyli raz adobrze