węgierskiego bogrács to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, mocno paprykową, esencjonalną z ziemniakami lub kluskami. Ale wtedy to tak naprawdę wtedy tak naprawdę już nazywa się gulyásleves. To co dodacie do bograczu to już wasza inwencja, ważne by było dobrej jakości mięso, papryka, boczek
Bernika - moj kulinarny pamietnikWarmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. Przepisów na farszynki jest dużo, pewnie tyle ile gotujących
królestwo garówsosu, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do naczynie i wymieszać całość. Sprawdzić czy sos jest wystarczająco doprawiony i w razie potrzeby dodać soli albo pieprzu. Kluski do gulaszu 2 szklanki mąki dwa jajka 180 ml jogurtu naturalnego ( niezbyt gęsty) szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać w misce za pomocą trzepaczki albo miksera na gładką masę
Smaczny zeszytSzybkie, proste i łatwe danie do wykonania w kilka minut, no może kilkanaście. Potem zajadamy pyszny obiad i cieszymy podniebienie pysznymi smakami. Zachęcam do wypróbowania. Kluski kładzione z dodatkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKluski śląskie wydawały się skomplikowanym przepisem. Zawsze istniało ryzyko, że rozlecą się już na ostatnim etapie przygotowania. Najgorsze były proporcje i dokładne odmierzanie ilości mąki do ziemniaków. Koszmar! A przecież wystarczy zapamiętać prostą zasadę z ¼ ilości mąki. Wtedy nie ma różnicy czy akurat mamy 1 kg czy 1,2 kg ziemniaków. Nic się nie zmarnuje! Nawet ziemniaki
Mohiellamomentu, aż stanie się mocno gorące lub się zagotuje. Jeśli nie lubisz makaronu, zrób zupę mleczną z… ryżem, płatkami owsianymi, kaszą kukurydzianą, z zacierką, lanymi kluskami. Ja wolę zupę mleczną wytrawną, ale jestem pewna, że dzieciom posmakuje słodka wersja na przykład z dodatkiem… cynamonu, miodu, kakao z cukrem, bakalii, soku (syropu owocowego), owoców (malin
Kulinarne S.O.S.momentu, aż stanie się mocno gorące lub się zagotuje. Jeśli nie lubisz makaronu, zrób zupę mleczną z… ryżem, płatkami owsianymi, kaszą kukurydzianą, z zacierką, lanymi kluskami. Ja wolę zupę mleczną wytrawną, ale jestem pewna, że dzieciom posmakuje słodka wersja na przykład z dodatkiem… cynamonu, miodu, kakao z cukrem, bakalii, soku (syropu owocowego), owoców (malin
Kulinarny S.O.S.Knedle ze śliwkami – czyli kluski ziemniaczane, które wręcz uwielbiam :) Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam knedle z różnymi nadzieniami – z truskawkami, śliwkami, czy twarogiem. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybki The post Knedle ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKopytka ziemniaczane to kolejna z tych prostych rzeczy, które z odpowiednimi dodatkami tworzą zupełnie nowe i urozmaicone danie. Jakie dodatki do tych klasycznych klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas najczęściej pojawiają się z gulaszem lub potrawką, albo z sosem jako dodatek do klasycznego obiadu. Składniki (4 porcje) -1 kg ziemniaków -1 jajko -kilka łyżek mąki
Zielona KuchniaKluski śląskie to popularne danie w kuchni polskiej. Dzisiejsza propozycja to kluchy nadziewane mięsem podane na kołderce z duszonych porów. Proste, domowe jedzonko. Pycha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mące. Wbrew najnowszym trendom żywieniowym jestem maniakiem glutenu, tak samo mają Bogusia, Marysia i Zosia. Dlatego często przygotowujemy w domu różnego rodzaju pierogi, kluski czy pizze. Jedynym negatywnym aspektem jest powstający w trakcie przygotowywania tych dań bałagan. Na szczęście znalazłem rozwiązanie jak poradzić sobie z kuchennym “rozgardiaszem”. Odkąd mamy
kuron.com.plZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawyrównież coś dla mięsożerców. Spróbujcie moich pampuchów z warzywami i szynką. P.s. A jak się u Was najczęściej mówi na takie kluchy? U mnie to albo pampuchy, albo kluski na parze. Składniki: Na pampuchy: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli szczypta cukru
Słodkie okruszkiTe kluseczki są idealne do mięsnych dań z sosem. Można je również polane tłuszczem i skwarkami. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i
Kuchnia Pokoleń