Krupnik na wędzonce... Pyszna i niezwykle armomatyczna zupa. Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku. Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 400 g wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1 pietruszka; 1/4 selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej; 4 średnie ziemniaki; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz(...)tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę obrać. Do granka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodać do wrzącego bulionu i chwilę razem pogotować (około 5 minut). W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać
Gospodyni MiejskaWczorajszy wieczór spędziłam na warsztatach "Pod znakiem kaszy". Spotkanie zorganizowane było w ramach ogólnopolskiej kampanii: "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień." Kampania ta stworzona została aby zachęcić Polaków do spożywania kaszy. Warsztaty odbyły się w Restauracji Dobra Kasza Nasza w Krakowie Rynek 28 W czasie spotkania mieliśmy możliwość posłuchania dietetyka - pani Katarzyny Foszner, która(...)opowiadała nam o właściwościach różnych rodzai kasz. Natomiast pani Dorota Wdowińska - Rozbicka z bloga "Dorota smakuje" przygotowała dla nas pyszne kaszotto ze szparagami i wędzonym boczkiem oraz sałatkę z kaszy jęczmiennej na sypko z owocami i serkiem wiejskim. Wszystko było pyszne. Wszystko o kaszy i przepisy na nią znajdziecie na stronie kampanii: Lubię kaszę
MiksturownikKaszotto z trzema rodzajami kasz może stanowić samodzielne danie lub być pożywnym dodatkiem do obiadu. Ja użyłam kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak, gdyż to moje ulubione rodzaje. Pomysł zrodził się w mojej głowie, gdy nie mogłam się zdecydować, którą kaszę wybrać do przygotowania obiadku. Bez namysłu wybrałam wszystkie trzy! :) Czy Wam zasmakuje - sami sprawdźcie i oceńcie czy taki kulinarny(...)miszmasz jest przez Was bardziej pożądany czy jednak preferujecie ponadczasowe danie z jedną z Waszych ulubionych kasz w roli głównej. Tak czy siak - smacznego! :) Zaczniemy od dodatków: 2 cebule kroimy w drobna kosteczkę Następnie myjemy i obieramy pieczarki, po czym kroimy je na pół, a potem w cienkie paseczki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy, po czym usuwamy grubsze łodygi
Sajkofanka smakuJestem. Wracam do normalnego blogowania. Jest już po świętach, po sporej imprezie, wracam do systematycznego pisania. Dziś mam dla Was przepis na kaszę jaglaną z pesto, którą zrobiłam z myślą o My. Można ją potraktować jako dodatek do obiadu, po prostu zamiast ziemniaków. Fajnie pasuje do ryb, kurczaka. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto, nie musicie ściśle trzymać się mojego pomysłu(...)tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy
Kardamonovybabeczek. Głównymi składnikami są twaróg, jagody leśne i grysik, zapiekanka nie zawiera dodatków cukru dlatego posłodzona jest poprzez dodanie kilku plasterków banana. Nie zawiera też mąki, którą zastępuje zdrowa kasza manna. Dodatkowo pieczenie babeczek w foremkach o różnych kształtach (możesz użyć zabawnych foremek np. w kształcie zwierzątek) z pewnością zachęci dziecko do jedzenia. Babeczkę tą możesz też zjeść jako rodzic(...)cukru. Deser dla niemowlaka i dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko ściółkowe 1/2 szklanki jagód leśnych (mrożone należy wcześniej rozmrozić) 1/2 banana 4 łyżki kaszy mannej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Twaróg, całe jajko, świeże lub rozmrożone jagody leśne oraz połówkę banana pokrojonego w plasterki umieść w wysokim naczyniu. Potraktuj blenderem elektrycznym i zmiksuj
ProstePesto.plpotrzebujesz miksera, wystarczy ostre metalowe tarło. Szarlotka robi się praktycznie sama, nawet kruszonka na jej wierzchu powstaje praktycznie sama, zdziwisz się jak łatwy jest ten przepis. Grysik, czyli kasza manna nadaje fantastycznej konsystencji, dzięki niej ciasto nie jest suche, jak w przypadku dodania samej mąki pszennej. Po upieczeniu na górze ciasta tworzy się cudowna skarmelizowana tafla, coś przypominającego połączenie maślanej(...)użycia miksera. Ciasto z jabłkami z kilku prostych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg twardych jabłek (około 8 – 10 sztuk) 150 g mąki pszennej 200 g kaszy mannej 150 g zwykłego cukru 1 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła schłodzonego, twardego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj
ProstePesto.plWami tymi pysznościami…:) Składniki (12 porcji; foremka o średnicy 28cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych, czubata łyżka prawdziwego kakao, łyżka oleju kokosowego, mały, dojrzały banan. Masa orzechowa z kaszy jaglanej: 200g kaszy jaglanej, 2 szklanki napoju migdałowego bez cukru/ lub mleka, 6 łyżek masła orzechowego 100%, mały, dojrzały banan. Krem daktylowy: garść suszonych daktyli bez pestek, 3 łyżki masła(...)wykładamy nią foremkę. Można rozsmarować warstwę łyżką albo zrobić to zwilżonymi dłońmi. Przygotowany spód wstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy jaglany krem orzechowy . Wsypujemy do garnuszka suchą kaszę jaglaną i krótko prażymy ją, aby pozbyć się goryczki. Następnie przesypujemy kaszę na sitko i przepłukujemy pod zimną wodą. Później przepłukaną kaszę ponownie wrzucamy do garnuszka i zalewamy napojem migdałowym
Natka PietruszkiPodstawą dzisiejszego przepisu był kurczak zagrodowy, na którym ugotowałam rosół. Oczywiście najsmaczniejsze pierogi wyjdą z mieszanego mięsa, ale u nas póki co, wchodzi w grę jedynie kurczak. Z rodzajami kasz też można eksperymentować. Tutaj też jednak mamy ograniczenia, dlatego w pierogach wylądowała kasza jęczmienna. Wyszło super. Nadal jednak jestem największą fanką ruskich. Na wieki wieków. Składniki: ciasto na pierogi(...)szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej 1 duża marchewka z gotowania rosołu 1 korzeń pietruszki z gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (przepis na około 60 pierogów) Mąkę przesiewamy
Kardamonovynazwą. Bardzo prawdopodobne, że gołąbki ruskie zawdzięczają swoją nazwę pochodzeniu z tego samego regionu, co pierogi ruskie, czyli z Rusi Halickiej. O regionie tym mówiono, że „hreczką stoi”, ponieważ kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy(...)tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula
Trzeci talerzPieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana Dziś mam dla Was propozycję w stylu wege. Ostatnio miałam gości, którzy nie jedzą mięsa, a mieli być u mnie w porze obiadowej. Na szczęście i na to mam sposoby Podałam pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekaną soczewicę i kaszę jaglaną. Goście byli zachwyceni! O pieczonych ziemniakach nie będę się(...)rozpisywać, bo chyba każdy je lubi Ale czym są wege kiełbaski i zapiekana soczewica i kasza jaglana? To nowość w ofercie Olewnik, którą miałam okazję wypróbować. kiełbaski ze szpinakiem i papryką w wersji wege – choć nazwa wskazuje na typową kiełbasę, to ten produkt przypomina ją wyłącznie w wyglądzie. W ich składzie znajdziemy m.in.: boczniaki, groch, nasiona słonecznika, szpinak
Słodkie okruszkiKrupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z kaszą jęczmienną i włoszczyzną. Zupa ta jest niezwykle popularna i gości na naszych stołach od wieków. Bardzo pożywna i niezwykle sycąca a co najważniejsze – bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Dzięki tym cechom krupnik to królowa polskich zup. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na delikatny krupnik(...)wydaniu przygotowany na ciel\u0119cinie z kawa\u0142kami mi\u0119sa i du\u017c\u0105 ilo\u015bci\u0105 warzyw - czyli to co w krupniku jest najlepsze.","keywords":["ciel\u0119cina","kasza","koperek","marchew","mas\u0142o","pietruszka","seler","s\u00f3l","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-12T10:30:52+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT1H30M","totalTime":"PT1H40M","recipeCategory
ProstePesto.plZupa ogórkowa z kaszą pęczak to moja propozycja na prosty, tani, zdrowy i sycący obiad jednodaniowy. Ogórkowa to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, tuż obok pomidorowej. Tradycyjna ogórkowa, z kiszonych ogórków, z ziemniakami, ale niezabielana śmietanką za to z dodatkiem pełnoziarnistej kaszy jęczmiennej czyli pęczaku. Danie wegańskie, bez nabiały i bez pszenicy. PRZEPIS ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ PĘCZAK Składniki(...)zupa ogórkowa z kaszą pęczak: 1 kg ziemniaków 6 ogórków kiszonych 3 łyżki pęczaku suchego 1 cebula 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić zupę ogórkową z kaszą pęczak: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy
Dorota Smakujebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 6 sztuk: 1 średni kalafior (ok 450g po obraniu) ⅓ szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do panierowania Sól, pieprz do smaku Ząbek czosnku 250ml bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania w Tefal Companion(...)misie umieszczamy mieszadło, wsypujemy przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i zalewamy ją bulionem. Zakładamy koszyczek do gotowania na parze, z umieszczonymi w środku różyczkami kalafiora. Ustawiamy manualnie: obroty 4, temperatura 90⁰C i czas 17 minut. Jeśli po upływie tego czasu, kasza nie wchłonęła całkowicie płynu, dodajemy dodatkowo kilka minut (maksymalnie 3). Zarówno ugotowaną kaszę jak i kalafiora studzimy. Zakładamy
Kuchnia w czekoladziesię przygotowywać risotto, jestem jego wielką fanką. Jednak teraz, kiedy jestem świeżo po diecie dr Dąbrowskiej , ryż jest dla mnie póki co zbyt ciężkostrawny. Postanowiłam zatem zamienić ryż na kaszę gryczaną i zamiast risotta, przyrządzać kaszotto Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na moją ulubioną wersję kaszotto z dodatkiem pieczarek, pomidorów i kukurydzy. Jest ono proste w przygotowaniu i oczywiście(...)bezglutenowe Danie to świetnie nadaje się na obiad, na kolację lub na lunch. Można śmiało przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami Do przygotowania kaszotto będziecie potrzebować: 300 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa
Okiem Blondynki by McBlondiwyjść coś, co pozostanie w naszym menu na stałe. Rzadko korzystam z książek kucharskich, najczęściej po prostu wchodzę do kuchni i gotuję z tego, co akurat mam w szafkach. Kaszę czy różnego rodzaju strączki mam w niej zawsze. Te drugie zarówno w postaci suchej, jak i puszkowanej lub słoikach, wtedy ratują mnie w awaryjnych sytuacjach. Miałam ochotę na bataty(...)kupiłam ładny świeży szpinak w swoim warzywniaku. To wszystko połączyłam w całość. Wyszedł smaczny obiad, który można zjeść także na zimno. Składniki na 4 porcje: 270g kaszy gryczanej niepalonej 500g batatów 400g świeżego szpinaku 200g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy cajun (lub jeżeli nie masz wymieszaj ze sobą
Fabryka pomysłów