tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny 4 golonki z dzika 1 kg skórek świńskich 1 kg kaszy gryczanej 1 kg kaszy wiejskiej 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 główka czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz świeżo(...)Wyjmujemy z garnka tylko skórki świńskie. Pozostałe mięso gotujemy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso lekko studzimy, mielimy w maszynce do mięsa o średnich oczkach razem z skórkami. Kasze mieszamy ze sobą, opłukujemy pod zimną wodą, następnie wsypujemy do małej poszewki bawełnianej lub w gazę mocno zawiązując, zanurzamy w wywarze po gotowanym mięsie. Gotujemy na małym ogniu 30 minut
kgwjanczewoPrzepis na zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i brokuła, pieczone w piekarniku czyli bez użycia tłuszczu. Jeden kotlet to 82 kcal – ja zjadłam dwa i więcej nie dałam rady, bo są bardzo sycące. Składniki (na ok 8 dużych kotletów): woreczek kaszy jaglanej (100 g) ok 300 g brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki sezamu jajko sól, pieprz, papryka ostra(...)Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie trochę dłużej niż podaje instrukcja na opakowaniu, aby się lekko rozgotowała. Brokuła również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem lub kroimy na małe kawałki. Do ostudzonej kaszy dodajemy brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, jajko i przyprawy. Masę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, po czym lepimy z niej kotlety
e-PrzepisyKulinarnegotowanie, stawiam raczej na szybkość, dlatego nie mam czym się pochwalić na blogu. Może w piątek znajdę czas i ugotuję coś godnego pochwały ;) Składniki (1 porcja): 0,5 szklanki kaszy jaglanej firmy Kupiec 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody łyżeczka miodu około 8 daktyli 1 łyżeczka kakao 0,5-1 jabłko Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy(...)dolać wody jak będzie za mało) daktyle kroimy w kostkę i zalewamy około 1/4 szklanką wrzątku, mieszamy i przykrywamy talerzykiem, żeby nam zmiękły jabłko obieramy i trzemy na tarce kaszą jaglaną wykładamy spód i boki naczynia żaroodpornego (pozostawiając część na przykrycie góry) mocno dociskając mieszamy jabłka, daktyle, kakao i wykładamy do naczynia na kaszę przykrywamy górę resztą kaszy pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego, suchego garnka z grubym dnem (może być patelnia). Prażymy(...)przez ok. pół minuty, a następnie przesypujemy kaszę na sito i przelewamy zimną wodą. Ta czynność pozwoli nam pozbyć się ewentualnej goryczki. Lekko posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę i gotujemy 15-17 minut. Lekko ostudzoną przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki, które składamy w trójkąt lub rulon
bistro mamaburczący żołądek. Ale dość tego! Przecież niewielkim nakładem sił, przy użyciu odrobiny wyobraźni, można przyrządzić coś smacznego, pożywnego i z niewielka zawartością kalorii. Składniki na 1 porcję: 50g kaszy jęczmiennej (ważona sucha) - ugotować zg.z instrukcją na opakowaniu 100g piersi z kurczaka - umyć, osuszyć, pokroić w kawałki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szkl. wody 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej(...)łyżki jogurtu naturalnego - gęstego, używam Zott lub Bakoma 2 łyżki koperku - posiekany świeży lub mrożony 100g brokuł - kilka różyczek sól, pieprz, przyprawa do kurczaka - do smaku Kaszę jęczmienną przygotować zg.z instrukcją na opakowaniu - ja używam przeważnie kaszy w woreczkach po 100g, dzielę ją po ugotowaniu na 2 porcje i mam z tego akurat 2 obiady. Brokuła podzielić
Grunt to przepis!naszym blogu już w kilku postaciach. Żeby jednak nie było zbyt banalnie i sztampowo, przy okazji tej potrawy spróbujemy zachęcić także do wykorzystania w kuchni pęczaku. To odmiana kaszy jęczmiennej, która z jednej strony jest znana niemal każdemu, ale w rzeczywistości jest co najwyżej umiarkowanie popularna. W ogólności zresztą jemy zbyt mało produktów takich jak kasza i podobne, więc(...)miarę potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia mięsa i warzyw gotujemy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle odbywa się to w ten sposób, że opłukaną w zimnej wodzie kaszę wrzucamy do wrzącej osolonej wody w ilości dwukrotnie większej niż objętość kaszy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, co pewne czas mieszając, aż wchłonie się cały płyn (w razie potrzeby dolewamy
Kulinarna Pokusarozpoczęła się wspaniale, nie zwracając uwagi na aurę panującą za oknem pobiegłam do kuchni przygotować sałatkę, na drugie śniadanie. Zadanie było o tyle łatwe, że wczoraj przygotowałam większą ilość kaszy jaglanej i dotarła także paczka z zakupami zrobionymi przez internet w sklepie, najsmaczniejszym bazarze w sieci CABAS.pl W CABAS.pl kupicie produkty unikalne, tradycyjne i certyfikowane z pewnego źródła: lokalne(...)Mazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka. Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin Vitacorn . Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem zielonym i rzodkiewką w ziołowym dressingu Składniki: dla 1 osoby 5 łyżek ugotowanej wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu, kaszy jaglanej 1/4 zielonego ogórka, małego
Moja smaczna kuchniaPrawdziwa eksplozja smaków pomimo tego, że bałam się takiego połączenia. Słodkość śliwek przenika się ze smakiem wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, do tego prażona kasza gryczana- dla mnie rewelacja. 1 filet z kurczaka 10 śliwek suszonych 5 śliwek świeżych 100 g kaszy gryczanej prażonej 100 g szynki szwarcwaldzkiej wędzonej Przyprawa do mięsa 100 ml bulionu Sól do smaku Pieprz Natka pietruszki(...)dekoracji 1. Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości). 2. Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy szynkę szwarcwaldzką, na niej jeden płat kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka
VioletoweKucharzenieZupa której podstawowy składnik stanowi oczywiście kasza jęczmienna. Jej zbawienne działanie na nasz organizm zna zapewne każdy czytelnik, jednak przypominam: obniża cholesterol, ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, działa ochronnie na wątrobę, nerki i serce. Słowem nic tylko spożywać jak najczęściej, jak najwięcej. Nie wiem czy wiecie, jednak w Polsce ta sama część jęczmienia przeznaczona jest(...)produkcję kaszy co na produkcję piwa. Czy to oznacza że tak mało jej spożywamy? Nie wiem, jedno jest pewne kasza nie jest do końca doceniana w Polskiej kuchni. Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki
Kuchenne aromatyPonieważ nie jestem wielką miłośniczką kaszy, nie spodziewałam się, że te placuszki tak mi zasmakują. Są pyszne i bardzo syte, zdołałam zjeść tylko dwa, podane z sosem jogurtowym i surówką z młodej kapusty. Jeden placek to 263 kcal. Składniki (9 sporych placków): 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 100 g szpinaku (mrożonego(...)cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy do lekkiego rozgotowania w osolonej wodzie. Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle, następnie dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy, aż szpinak stanie się miękki. Ugotowaną kaszę, szpinak, jajka, obie mąki i przyprawy mieszamy razem. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażymy z obu stron
e-PrzepisyKulinarneKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka(...)ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi
Oryginalny smakPropozycja obiadowa w naszym ulubiony stylu - pysznie, zdrowo i kolorowo! Coś nowego z kaszy quinoa - kuleczki, w których możemy przemycić warzywa, więc i dzieciom taka propozycja może się spodobać! Możemy dodać do nich szpinaku, czy różyczki brokułów. W każdej kombinacji będą pyszne! Pomysł na kuleczki podpatrzyliśmy u Donny Hay. Są pyszne, koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 2 osób) 2 kawałki(...)łososia, suszone płatki chili, kuleczki z quinoa: 165 g ugotowanej kaszy quinoa, 60 g mrożonego groszku, garść jarmużu (2-3 liście), 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki tahiny, skórka starta z cytryny, sól, pieprz oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola Łososia
Plate of Joymnie zachwycił? ...jest dobry, ale na pewno nigdy bym nie zastąpiła nim prawdziwego sernika. Może Was zachwyci jego smak? Myślę, że warto go zrobić choćby dla eksperymentu :) Składniki: 250g kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 1 litr mleka 2% 50g masła 300ml śmietanki 30% 2 duże jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki ekstraktu z wanilii 100g cukru pudru szczypta soli(...)Dodatkowo: 8 łyżek porzeczki z kompotu cukier puder Kaszę płuczemy zimną wodą i lekko podprażamy na suchej patelni. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, przeciętą wzdłuż laskę wanilii oraz wydrążone ziarenka.Całość podgrzewamy następnie dodajemy kaszę- gotujemy około 20 -30 minut, aż kasza zmięknie i wpije mleko. Następnie dodajemy ekstrakt i śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym
Delicious TitbitsNasze pierwsze w tym roku szparagi i pierwsze w życiu "kaszotto" :) Czyli po prostu: Kasza z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej pęczek szparagów kilka pomidorków koktajlowych świeża bazylia i pietruszka słonecznik lub orzechy 100 ml białe wino 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili, tymianek, czosnek, oliwa feta parmezan Do głębokiej patelni wsypać(...)kaszę i odrobinę oliwy, chwilę podsmażyć. Dolać wody tak by około 1 cm przykrywała kaszę, posolić. Gotować około 10 minut do odparowania wody następnie dodać białego wina. następnie dodać pokrojone szparagi, połówki pomidorków. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Doprawić przyprawami ale pamiętać, że na koniec dodajemy fetę. Na małej patelni podprażyć słonecznik. Gdy już kasza jest odpowiednio ugotowana
MarciochaKucharzyDanie to jest odpowiednikiem hasła – „ZDROWIE NA TALERZU”. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno, miękka kasza, soczysty łosoś kontrastuje z chrupiącymi kiełkami i chipsami z jarmużu. Składniki: 2 porcje 3 garście jarmużu, 100 g kaszy gryczanej palonej, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 100 g brązowych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 100 g polędwicy z łososia, szczypta słodkiej(...)jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby idealne chrupiące wyszły chipsy. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy kiełki i pieczarki, całość podsmażamy
Moniki Smakołyki