Zauważyłam, że bardzo lubicie blogowe przepisy na pierogi – tak więc stworzyłam kolejny przepis Tym razem czas na pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis // Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej(...)żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek) Sposób przygotowania: Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia
Via GustoZauważyłam, że poprzedni przepis wzbudził niemałe zainteresowanie wśród czytelników, dlatego posiadając naddatek kaszy jaglanej, stworzyłam kolejny smakołyk podobny do poprzedniego. Przepis na truskawkową tartę znajdziecie w linku . Tym razem postawiłam na połączenia smakowe słodkiego z kwaśnym i to był super pomysł😎i BEZ DODATKU JAJEK. Tutaj nie dawałam konkretnego źródła tłuszczu do masy, żeby dać wybór konsumentom. Sposobem(...)posypałam cukrem pudrem na wierzchu, ale zapomniałam, że to mokre ciasto i wszystko w minutę wsiąkło😁😁,stąd te białe plamki na zdjęciu.😅 Składniki na formę 20 cm: -150 g kaszy jaglanej -2 dojrzałe banany -3 szt. kiwi -100 g twarogu chudego (lub 200 g białka jaj) +2 kostki startej gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Polecam
Zdrowie i pysznie na talerzuKrupnik z kaszą gryczaną i grzybami. Przepisy Thermomix. Składniki: 1000 g wody 50 g suszonych grzybów 20 g masła klarowanego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 1 liść laurowy 1 kulka ziela angielskiego sól, pieprz po pół łyżeczki suszonego tymianku i majeranku Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc. Warzywa myjemy(...)Podsmażamy czas 4 min/100 stopni/obr.1. Dolewamy wodę, grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy czas 20 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. Ziemniaka kroimy w kostkę. Kaszę gryczaną, ziemniaka i zioła suszone dodajemy do zupy. Gotujemy czas 10min/temp. 100/obr.1 wsteczne. Zupa jest bardzo gęsta i pożywna. The post Krupnik z kaszą gryczaną i grzybami appeared first
Themo przepisyTradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad. Spróbujcie :) Składniki: główka kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 200 g kaszy jęczmiennej duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz i sól pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego(...)smaku 1/2 łyżeczka curry Przygotowanie: Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 10 minut, aby łatwiej odchodziły liście. Wyjmujemy Kapustę i wycinamy gołąb nie uszkadzając liści. Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Mięso wrzucamy do miseczki i mieszamy z przyprawami. Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na maśle, aby dodać je do mięsa wraz z kaszą. Składniki dokładnie mieszamy
ChilliJemyczasu. Podstawą diety jest białko, węglowodany i tłuszcze. Staram się komponować posiłki tak, aby w każdym z nich składał się z tych makroelementów. Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość. Składniki: 2 skrzydełka kurczaka burak 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany(...)dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody dodajemy kaszę. Gotujemy, aż całość wchłonie wodę. Po upływie czasu danie łączymy w całość. Smacznego
Truskawkowa Fiestadłużej. Od razu przyznaję się, że nie pomyliłam kolorów mas, po prostu bardziej lubię tę jasną, a tak wydaje mi się, że lepiej się prezentuje. :) Potrzebujemy: 1/2 szklanki prażonej kaszy jaglanej Sonko 1 i 1/2 szklanki wrzątku 2/3 łyżeczki soli 70 g erytrolu lub innego słodziwa 150 g masła z prażonych orzechów laskowych lub 150 g orzechów laskowych(...)mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przepłukujemy dobrze pod bieżącą wodą. Zalewamy wrzątkiem, dosypujemy sól i słodziwo i gotujemy dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, a jeśli takowego nie macie wystarczy uprażyć orzechy laskowe w piekarniku przez około 12 minut w 200 stopniach, zdjąć z nich gorzką
MamaOskarkaPyszny pomysł na bezmięsny obiad, choć dzięki soczewicy nie pozbawiony białka :) Farsz z kaszą jaglaną jest pyszny i sycący, koniecznie wypróbujcie przepis! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 260 kcal) 4 duże papryki - u mnie czerwone 1 cebula 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy jaglanej puszka pomidorów w kawałkach (400 g) pół pęczka bazylii lub natki pietruszki 4 listki(...)laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Soczewicę namaczamy w wodzie z listkami i zielem kilka godzin. Gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Cebulę drobno posiekaną podsmażamy na łyżeczce oliwy, kiedy się zeszkli dodajemy pomidory, kaszę i soczewicę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy posiekaną zieleninę. Chwilę razem
Moje Kuchenne RewelacjePachnące curry, z aromatycznym selerem i fenkułem. Curry z kaszą jaglaną. Rozgrzewające, sycące, przepyszne. 150 ml mleczka kokosowego (część stała i płyn) 150 g przecieru pomidorowego 200 g dyni, np. piżmowej 2 piersi kurczaka 1 mały fenkuł 3 łodygi selera naciowego 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej 1 łyżeczka curry 100 g kaszy jaglanej Kaszę dokładnie wypłukać, przelać na sicie(...)mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut. Gotowe curry podać z kaszą
Kucharzycazakochana jestem w kaszy bulgur. Pojawiła się w Polsce już jakiś czas temu ni stąd, ni zowąd a zawojowała całym moim kulinarnym życiem. Mogę jeść, jeść, jeść, jeść bez końca. Pochodzi oczywiście z bliskiego wschodu, namoczona w mleku staję się tureckim kuskusem. Takie czary - mary. Aktualnie w większości restauracjach, również tych polskich wygryzła inne kasze. Jest pyszna(...)szybkiego przygotowałam sałatkę na zimno, przepis jest na dwóch niejadków lub dla jeden, która lubi sobie zjeść - dla mnie :-))))) Składniki: 100 g ugotowanej i wystudzonej kaszy bulgur 2 małe jajka 2 małe pomidory malinowe 4-5 liści sałaty lodowej 1 dojrzałe avocado na sos: 2-3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka ziół
pieprzny smaczekPolecam pyszne pierogi z kaszą, upieczone w piekarniku. Ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 jajko, 2 łyżki papryki, ~2 szklanki bardzo ciepłej wody, 1/2 szkl. oleju, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem. Farsz: 4 torebki ugotowanej kaszy, 250-300 gr boczku,2 cebule, 5 z.czosnku,sól 1/2 łyżeczki, pieprz(...)łyżeczki, papryka 1 łyżka, majeranek 1 czubata łyżka, garść zielonego, 1 jajko, smalec. Boczek-cebulę-czosnek kroimy i przesmażamy, potem dodajemy do kaszy. Przyprawy i zieleninę dodajemy do kaszy, smakujemy i potem dodajemy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól i przyprawy z jajkiem, mieszamy i dolewamy około 350-400 ml bardzo ciepłej wody
chleba naszegotradycyjne danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane ze słodkim sosem wiśniowym, a do tego pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek(...)gwiazdka anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili 2 gałązki tymianku sól, świeżo mielony pieprz 200 g kaszy jęczmiennej Sałatka: 1 duży ogórek 1 czerwona papryka 2 pomidory 3-4 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórę ponacinać ostrym
Passions hobbies lifeKolejna odsłona "sernika" na bazie kaszy jaglanej. Tym razem w wersji... marchewkowej. Pierwotnie miała pojawić się dynia, ale jakoś nieszczególnie spieszyło mi się do pobliskiego warzywniaka, więc wykorzystałam to, co akurat leżało w lodówce. Marchewkowe ciasto zapewne doskonale znacie, ale co powiecie na jego odnowioną, wegańską wersję? Z dużą dawką cynamonu, daktylowego karmelu i rodzynek.... Skłamałabym mówiąc(...)spód i boki tarty, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. marchewkowe nadzienie: szklanka kaszy jaglanej szklanka płatków jaglanych szklanka mąki ryżowej/pszennej 3 małe marchewki ok. 100 g rodzynek 2 łyżeczki cynamonu daktylowy karmel (do smaku) dowolne słodzidło (u mnie odrobina cukru trzcinowego) Rodzynki
Kuchnia EllieDanie, które można świetnie modyfikować według własnych potrzeb. Jagody goji możesz zamienić na żurawinę lub rodzynki. Czarny sezam na prażone migdały lub pestki dyni. Jeżeli nie lubisz kaszy jaglanej zamień ją na bulgur lub kuskus. Sam widzisz, że to danie jest genialne. Niemal wszystko w nim można powymieniać i stworzyć nową wersję, zupełnie dostosowaną do Twoich kubków smakowych. Baw się(...)próbuj, kombinuj. Składniki (na 3 porcje): 200 gram świeżego łososia lub kurczaka 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 250 gram dyni 250 gram batata garść jagód goji lub żurawiny lub rodzynek czarny sezam lub pestki dyni lub migdały w płatkach łyżka oliwy z oliwek 1 gruszka
Mango Papajapłaskie łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 jajko - 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka syropu daktylowego - 1 łyżeczka oleju kokosowego Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy około 20 minut. Jeśli mamy możemy ugotować kasze na mleku roślinnym. Przecedzamy. Przekładamy do miseczki. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści. Mieszamy i odstawiamy do ostygniecia
Szkrab Je SamPaprykowe roladki z kasza i kozim serem - 1 papryka czerwona - 1/4 średniej cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka serka koziego kanapkowego Pilos - 1 łyżka kaszy orkiszowej - 1 łyżeczka oleju konopnego Paprykę myjemy, kroimy na pół, oczyszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy paprykę skórą do góry, ząbek czosnku ( nie obieramy ), ćwiartke cebuli (obrana ). Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 25 minut. Kasze gotujemy około 25 minut. Przecedzamy i przestudzamy. Paprykę po upieczeniu obieramy ze skóry i rozkladamy na płasko. Do miseczki dajemy kozi ser, czosnek obrany z łupinki, cebulę, kaszę, olej konopny i chwile blendujemy. Masę nakładamy na paprykę, zawijamy i kroimy na talarki
Szkrab Je Sam