dłużej. Od razu przyznaję się, że nie pomyliłam kolorów mas, po prostu bardziej lubię tę jasną, a tak wydaje mi się, że lepiej się prezentuje. :) Potrzebujemy: 1/2 szklanki prażonej kaszy jaglanej Sonko 1 i 1/2 szklanki wrzątku 2/3 łyżeczki soli 70 g erytrolu lub innego słodziwa 150 g masła z prażonych orzechów laskowych lub 150 g orzechów laskowych(...)mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przepłukujemy dobrze pod bieżącą wodą. Zalewamy wrzątkiem, dosypujemy sól i słodziwo i gotujemy dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, a jeśli takowego nie macie wystarczy uprażyć orzechy laskowe w piekarniku przez około 12 minut w 200 stopniach, zdjąć z nich gorzką
MamaOskarkaPyszny pomysł na bezmięsny obiad, choć dzięki soczewicy nie pozbawiony białka :) Farsz z kaszą jaglaną jest pyszny i sycący, koniecznie wypróbujcie przepis! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 260 kcal) 4 duże papryki - u mnie czerwone 1 cebula 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy jaglanej puszka pomidorów w kawałkach (400 g) pół pęczka bazylii lub natki pietruszki 4 listki(...)laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Soczewicę namaczamy w wodzie z listkami i zielem kilka godzin. Gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Cebulę drobno posiekaną podsmażamy na łyżeczce oliwy, kiedy się zeszkli dodajemy pomidory, kaszę i soczewicę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy posiekaną zieleninę. Chwilę razem
Moje Kuchenne RewelacjePachnące curry, z aromatycznym selerem i fenkułem. Curry z kaszą jaglaną. Rozgrzewające, sycące, przepyszne. 150 ml mleczka kokosowego (część stała i płyn) 150 g przecieru pomidorowego 200 g dyni, np. piżmowej 2 piersi kurczaka 1 mały fenkuł 3 łodygi selera naciowego 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej 1 łyżeczka curry 100 g kaszy jaglanej Kaszę dokładnie wypłukać, przelać na sicie(...)mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut. Gotowe curry podać z kaszą
Kucharzycazakochana jestem w kaszy bulgur. Pojawiła się w Polsce już jakiś czas temu ni stąd, ni zowąd a zawojowała całym moim kulinarnym życiem. Mogę jeść, jeść, jeść, jeść bez końca. Pochodzi oczywiście z bliskiego wschodu, namoczona w mleku staję się tureckim kuskusem. Takie czary - mary. Aktualnie w większości restauracjach, również tych polskich wygryzła inne kasze. Jest pyszna(...)szybkiego przygotowałam sałatkę na zimno, przepis jest na dwóch niejadków lub dla jeden, która lubi sobie zjeść - dla mnie :-))))) Składniki: 100 g ugotowanej i wystudzonej kaszy bulgur 2 małe jajka 2 małe pomidory malinowe 4-5 liści sałaty lodowej 1 dojrzałe avocado na sos: 2-3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka ziół
pieprzny smaczekPolecam pyszne pierogi z kaszą, upieczone w piekarniku. Ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 jajko, 2 łyżki papryki, ~2 szklanki bardzo ciepłej wody, 1/2 szkl. oleju, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem. Farsz: 4 torebki ugotowanej kaszy, 250-300 gr boczku,2 cebule, 5 z.czosnku,sól 1/2 łyżeczki, pieprz(...)łyżeczki, papryka 1 łyżka, majeranek 1 czubata łyżka, garść zielonego, 1 jajko, smalec. Boczek-cebulę-czosnek kroimy i przesmażamy, potem dodajemy do kaszy. Przyprawy i zieleninę dodajemy do kaszy, smakujemy i potem dodajemy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól i przyprawy z jajkiem, mieszamy i dolewamy około 350-400 ml bardzo ciepłej wody
chleba naszegotradycyjne danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane ze słodkim sosem wiśniowym, a do tego pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek(...)gwiazdka anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili 2 gałązki tymianku sól, świeżo mielony pieprz 200 g kaszy jęczmiennej Sałatka: 1 duży ogórek 1 czerwona papryka 2 pomidory 3-4 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórę ponacinać ostrym
Passions hobbies lifeKolejna odsłona "sernika" na bazie kaszy jaglanej. Tym razem w wersji... marchewkowej. Pierwotnie miała pojawić się dynia, ale jakoś nieszczególnie spieszyło mi się do pobliskiego warzywniaka, więc wykorzystałam to, co akurat leżało w lodówce. Marchewkowe ciasto zapewne doskonale znacie, ale co powiecie na jego odnowioną, wegańską wersję? Z dużą dawką cynamonu, daktylowego karmelu i rodzynek.... Skłamałabym mówiąc(...)spód i boki tarty, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. marchewkowe nadzienie: szklanka kaszy jaglanej szklanka płatków jaglanych szklanka mąki ryżowej/pszennej 3 małe marchewki ok. 100 g rodzynek 2 łyżeczki cynamonu daktylowy karmel (do smaku) dowolne słodzidło (u mnie odrobina cukru trzcinowego) Rodzynki
Kuchnia EllieDanie, które można świetnie modyfikować według własnych potrzeb. Jagody goji możesz zamienić na żurawinę lub rodzynki. Czarny sezam na prażone migdały lub pestki dyni. Jeżeli nie lubisz kaszy jaglanej zamień ją na bulgur lub kuskus. Sam widzisz, że to danie jest genialne. Niemal wszystko w nim można powymieniać i stworzyć nową wersję, zupełnie dostosowaną do Twoich kubków smakowych. Baw się(...)próbuj, kombinuj. Składniki (na 3 porcje): 200 gram świeżego łososia lub kurczaka 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 250 gram dyni 250 gram batata garść jagód goji lub żurawiny lub rodzynek czarny sezam lub pestki dyni lub migdały w płatkach łyżka oliwy z oliwek 1 gruszka
Mango Papajapłaskie łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 jajko - 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka syropu daktylowego - 1 łyżeczka oleju kokosowego Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy około 20 minut. Jeśli mamy możemy ugotować kasze na mleku roślinnym. Przecedzamy. Przekładamy do miseczki. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści. Mieszamy i odstawiamy do ostygniecia
Szkrab Je SamPaprykowe roladki z kasza i kozim serem - 1 papryka czerwona - 1/4 średniej cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka serka koziego kanapkowego Pilos - 1 łyżka kaszy orkiszowej - 1 łyżeczka oleju konopnego Paprykę myjemy, kroimy na pół, oczyszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy paprykę skórą do góry, ząbek czosnku ( nie obieramy ), ćwiartke cebuli (obrana ). Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 25 minut. Kasze gotujemy około 25 minut. Przecedzamy i przestudzamy. Paprykę po upieczeniu obieramy ze skóry i rozkladamy na płasko. Do miseczki dajemy kozi ser, czosnek obrany z łupinki, cebulę, kaszę, olej konopny i chwile blendujemy. Masę nakładamy na paprykę, zawijamy i kroimy na talarki
Szkrab Je SamSkładniki: Dynia piżmowa z kasza bulgur - 1/2 małej dyni piżmowej - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 łyżki kaszy bulgur - 1 ząbek czosnku - 1 plasterek mozarelli - pół łyżeczki oregano - szczypta kurkumy Przygotowanie: Dynie wydrążamy. Nacinamy kosteczkę. Smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Kasze pluczemy, gotujemy z dodatkiem czosnku, oregano(...)kurkumy. Wyciągamy dynie, faszerujemy kasza. Układamy paseczki mozarelli. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni
Szkrab Je SamSkładniki: - 2 cebule - 1 dynia Hokkaido - 3 marchewki -500 ml mleka kokosowego Real Thai - 4 ząbki czosnku - około 2 cm korzenia imbiru -1 szklanka kaszy jaglanej - nerkowce - do posypania -1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy -opcjonalnie sól morska Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na patelnię z grubym dnem. Prażymy na małym ogniu do czasu aż poczujemy(...)zapach. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebulę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą, tak by jej poziom zakrył cebulę. Gotujemy na małym ogniu do czasu gdy cała woda wyparuje. Należy uważać by cebula się nie przypaliła i co jakiś czas mieszać. Dynię i marchew
Szkrab Je SamSkładniki: - 5 łyżek surowej kaszy jaglanej - łyżka otartego świeżego imbiru - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kurkumy - łyżka masła -2 jajka -1 łyżka mąki amarantusowej - 1 jabłko - silikonowe foremki do muffinek Przygotowanie: Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygniecia. Jabłko trzemy na dużych oczkach, dodajemy Imbir, cynamon i kurkume. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)Żółtka ubijamy z zimną kasza jaglana, masłem i mąka amarantusowa. Do foremek nakładamy warstwami, łyżeczkę kaszy, łyżeczkę jabłek, przykrywamy pianą z białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170/180 stopni i pieczemy 30 minut. Z podanej proporcji wyszło 10 sztuk
Szkrab Je Samtaki właśnie sposób powstał przepis na śniadanie z burakiem. Podane proporcje są na około 3 porcje. Składniki: - 2 ugotowane/upieczone buraki (jeśli gotowane to koniecznie w skórce) - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 łyżka oleju kokosowego - 1/2 szklanki rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Dodajemy 1/2 szklanki rodzynek. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody. Gotujemy bez mieszania na małym ogniu. Do gorącej(...)kaszy dodajemy olej kokosowy. Czekamy aż się rozpuści. Blendujemy na tyle na ile pozwoli nam blender :) Najważniejsze by zblendować rodzynki. Zostawiamy do przestudzenia, kasza lekko stwardnie. Dodajemy buraki i jeszcze raz blendujemy. Smacznego
Szkrab Je Samfajny wilgotny miąższ, lekko kwaskowaty. W składzie znajdziemy zarówno mąkę jaglaną, którą można zrobić samemu w domu (piszę o tym na dole tego wpisu) jak i ugotowaną kaszę jaglaną. Bardzo dobre pieczywo... i zdrowe! Polecam ;). Składniki: Zakwas: 40 g zakwasu żytniego z lodówki ("uśpionego") 90 g mąki żytniej typ 720 80 g ciepłej wody Ciasto właściwe: cały powyższy zakwas(...)mąki jaglanej * 200 g mąki żytniej typ 720 150 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej ** 150 g letniej wody 1 łyżka syropu klonowego *** 10 g soli Dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy 3 łyżki płatków jaglanych Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Zakwas: Składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej
Nastoletnie Wypiekanie