Pierogi z kaszą jaglaną (z twarogiem i czerwoną cebulą) Pomysł na te pierogi prosto z głowy. Jestem fanem pierogów ruskich i chciałem skombinować coś podobnego. Zastąpiłem ziemniaki kaszą jaglaną. Są bardzo syte i smaczne :) Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki) - 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko(...)żółtko (bez białka!!!) - sól do smaku Farsz: - 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki, czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendra Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską
Gotuj Z Muzykąoregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie(...)kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw
Moja smaczna kuchniaswój ostatni wynalazek ;) Po raz kolejny udowodniłam sobie i domownikom , że takie spontaniczne pomysły są najlepsze! Zraziki zrobione z usmażonej na cebulce wątróbki i tak lubianej przeze mnie kaszy jaglanej , podane z grzybowym sosem zrobiły furorę! Gwarantuję , że i Wam posmakują! Polecam! SKŁADNIKI: * wątróbka drobiowa – 200 g * cebula – 2 szt * kasza jaglana – 1 szkl * marchew(...)bułka tarta do panierowania * mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl * mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki * sól * pieprz * papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy ok. 0,5 l wody , solimy i gotujemy do miękkości. Pozostawiamy pod pokrywką, żeby jeszcze doszła i zachowała ciepło. Wątróbkę oczyszczamy , chwilę moczymy
Ostra na Słodkodzisiaj rzecz będzie o kaszy jaglanej czyli królowej kasz. Oraz przepis na kaszę jaglaną z warzywami w sosie teryaki, oraz o zapaleniu zatok, ucha, permanentnemu zaflegmieniu córki mojej osobistej, oraz cudownemu ozdrowieniu. Zanim wkroczyłam na drogę zdrowego odżywiania, byłam całkiem mainstreamowym konsumentem, i całkiem mainstreamową matką, której dziecko po... Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki
Nie Bo PiekłoPolski, przez lata zostały mocno zmodyfikowane. Nam kojarzą się z Beskidami a szczególnie z Wisłą. My również zmienimy nieco bliny. Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki: -ok. 1 kg ziemniaków -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -olej -sól -pieprz ziołowy -susz warzywny(...)gotowania kaszy Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną
Maminek kulinarnyKolejne danie z II Targów Książki Kulinarnej, którego spróbowałam. Trochę oczywiście zmodyfikowałam po swojemu. KUSKUS jest moją najukochańszą z kasz. Nie ma takiego dania z kaszy, które przekracza 1 w skali trudności 1:10 no nie ma. Można różne cuda wymyślać z kuskus ale dzisiaj zaprezentuję zwykłą sałatkę z ziołami w przewadze mięty. Dołączam Wam linka, poczytajcie(...)mojej kaszy kuskus . Składniki: 3/4 szklanki kuskus 1 pęczek mięty 1 pęczek szczypiorku 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 pomidory sok z 1/2 limonki 3 łyżki oliwy z pestek winogronu sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Kaszę zalać posolonym wrzątkiem ( 1 cm ponad powierzchnię), odstawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie wymieszać widelcem
pieprzny smaczekchyba najprostszy tort urodzinowy , który może być również bożonarodzeniowym ciastem. Zrobicie go do południa i już wieczorem można go rozkroić! Szczerze polecam bo masa to nic innego jak kasza manna, inaczej grysik. Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa 2 jaja 1 łyżeczka sody 4 łyżki miodu 1 szklanka cukru 50 g margaryny Wykonanie: Roztop w rondelku miód, margarynę(...)każdy blat osobno, w okrągłej tortownicy około 15 minut. To będzie zależało od piekarnika. Sprawdzaj! Temperatura nie wyższa niż 180 stopni. Masa: 3 szklanki mleka 4 łyżki kopiaste kaszy manny 100 g masła 2 łyżki cukru łyżki cukru 1 cukier waniliowy Polewa -około 3 łyżek margaryny -2 łyżki cukru -1 łyżka wody -3 łyzki kakao - Toblerone Fruit/Nuts oraz Toblerone
Z Kuchni Do Kuchnimogła skupić się na nauce. Może macie jakieś fajne pomysły? Dziś, jak co czwartek, mogłam sobie pozwolić na zrobienie i zjedzenie śniadania bez ciągłego spoglądania na zegarek. Przyrządziłam kaszę jaglaną a'la kutię, czyli znów świąteczne klimaty. Jak tak dalej pójdzie to do świąt będę miała ich dość ;P ~ Kasza jaglana z makiem, cynamonem, rodzynkami, serkiem miodowym, mandarynką(...)chlebek babanowo-cynamonowy z masłem z nerkowców i marmoladą ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 20g mielonego maku miód rodzynki 1/2 łyżeczki cynamonu 100g serka twarogowego miód cynamon + chlebek bananowo-cynamonowy masło z nerkowców marmolada mandarynka Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy zmielony mak, miód, cynamon i rodzynki. Gotujemy przez 25 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę przekładamy do słoiczka/miseczki
Kuchenny Skrawek NiebaKasza jaglana jest zdrowa i o tym wie większość z nas :-) Stała się ostatnio bardzo "modna" i ... dobrze. Zawiera dużo białka oraz witamin. Zalecana jest szczególnie zimą ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Inne jej walory można by tutaj dłuuugo wymieniać, ale powiem krótko : jest zdrowa i bardzo smaczna. Staram się zastępować nią jak najczęściej ulubione ziemniaki(...)Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw. Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała
Walijskie Pichceniemnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje(...)użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale łyżkami, aby uniknąć poparzenia. Farsz, jaki chcecie, u mnie kasza gryczana i mięso Składniki -kasza gryczana w woreczkach -mięso – szynka płuca i serce cebula pieprz ziołowy Skworcu sól bulionetka Składniki na ciasto -mąka pszenna -wrzatek -olej -sol Najpierw przygotujemy farsz
Z Kuchni Do KuchniKaszę jaglaną lubimy we wszystkich zestawianiach z różnymi dodatkami. Was także zachęcamy do eksperymentowania z tą pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho(...)ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę i selera, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę i razem dusić do miękkości. Ugotowaną kaszę wymieszać z pastą paprykową, warzywami z patelni i pokrojonymi w paseczki pomidorami. Doprawić i zajadać. Smacznego
Anioły w kuchniDodatek do drugiego dania lub samodzielne wytrawne danie, zwłaszcza dla wegetarian. Głównym składnikiem tej potrawy jest moja ulubiona kasza jaglana, która świetnie komponuje się z dynią i aromatycznym, rozgrzewającym curry. Składniki: ok. 200 g pokrojonej w kostkę dyni 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 niewielka cebula 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka przyprawy curry(...)pół łyżeczki tymianku łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku Cebulę pokroić w kostkę, w garnku z nieprzywieralnym dnem zeszklić delikatnie cebulę na maśle, dodać kaszę i chwilę smażyć. Wlać mleko i wodę, zagotować, mieszając. Dodać przyprawy i gotować do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Wtedy dodać dynię i gotować do miękkości - kaszy i dyni. W razie potrzeby
Czerwień i błękitKasza manna, smak z dzieciństwa, jak ja dawno jej nie jadłam. Dziś proponuję wam jej mocno czekoladową wersję z egzotycznym dodatkiem :P ~ Czekoladowa kasza manna z serkiem twarogowym i pomelo ~ Składniki: 25-30g kaszy manny 250g wody/mleka 200g serka twarogowego 2 łyżeczki gorzkiego kakao miód/cukier/stewia kilka kostek czekolady + dowolne owoce (u mnie pomelo) Wodę/ mleko(...)zagotowujemy z kakaem i kostkami czekolady. Dodajemy kaszę mannę oraz słodzidło i gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Przelewamy kaszę do słoiczka/miseczki, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy, dodajemy serek twarogowy i owoce
Kuchenny Skrawek Niebaspód: 180 g ciastek pełnoziarnistych 90 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1/2 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 400 g truskawki kaszubskiej 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy(...)Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko je uciskając, po czym wkładamy do lodówki. W garnku gotujemy mleko z dodatkiem cukru i masła. Gdy będzie już gorące dodajemy ziarenka wanilii i kaszę mannę. Mleko doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy do momentu otrzymania gęstej kaszy. Kaszę lekko studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą
Kulinarne przygody GatityStali czytelnicy doskonale wiedzą, że lubię smaki kuchni chińskiej, i tym też razem postanowiłam przygotować kaszę pęczak wykorzystując kilka produktów typowych dla kuchni dalekiego wschodu. Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu! SKŁADNIKI dla 2 osób: - szklanka kaszy pęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa(...)oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę. Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj aż się zacznie karmelizować
SMYKWKUCHNI