wielu lat zbieram rożne przepisy, na ten natknęłam się gdzieś i kiedyś. Oczywiście również uległ pewnym modyfikacjom, ale idea pozostała. Myślałam, że kasza po smażeniu zrobi się twarda a tu nic bardziej mylnego. Bardzo ciekawa potrawa. Do przyrządzenia tego dania wykorzystałam białą kaszę gryczaną ( stosunkowo niedawno się pojawiła ), można oczywiście zrobić to samo z klasycznej kaszy gryczanej. Polecam. Składniki(...)Kasza gryczana ugotowana ( 2 woreczki ) 2 jajka 4 łyżki mąki Kilka gałązek koperku Sól Pieprz Gęsta śmietana Łosoś wędzony Ogórki kiszone Olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę łączymy z jajkami , mąką, posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki z obu stron po kilka minut. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Na każdym placku umieszczamy
Smaki Ewyblogu "Smakowity chleb" znajdziecie prawdziwą skarbnicę przepisów na pyszne pieczywo z podziałem na poszczególne kategorie. Testowanie przepisów dziewczyn z tego smakowitego bloga zaczęłam od chleba z dodatkiem kaszy - w oryginale jaglanej, a u mnie kaszy bulgur, którą miałam akurat ugotowaną. Przepis bardzo prosty, chleb przygotowujemy wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy(...)się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem. Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak chleba, a kasza dodała mu wilgotności. Polecam gorąco. Składniki: 500 g mąki pszen nej 2 łyżeczki suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g drożdży świeżych) 300 ml ciepłej wody 1 szkl. ugotowanej kaszy (jęczmienna, jaglana,bulgur) 1,5 łyżeczki soli łyżka miodu dodatkowo
Walijskie PichcenieSkładniki: kasza jaglana (1 szklanka) słonecznik (1/4 szklanki) cynamon (łyżeczka) banan ( 1 szt.) jabłko (1 szt.) owoce sezonowe: brzoskwinia, nektarynka,gruszka śliwki (5 sztuk) woda (2 szklanki) 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego lub z orzechów włoskich Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Kroimy owoce w kostkę. Garnek wstawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy słonecznik i kaszę(...)przypaliło :) Wsypujemy owoce i wszystko mieszamy przez kilka minut, tak aby owoce puściły sok. Dolewamy wodę i dodajemy cynamon. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy. Dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego lub z orzechów włoskich. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut,aby kasza sobie troszkę zmiękła. Mieszamy przed podaniem Smacznego
Weganka gotujegorzką czekoladą i śliwkami Mam nadzieję, że każdy z poranków rozpoczęty śniadaniem z tego prostego dania będziemy mogli zaliczyć do udanych składniki dla czterech osób 200 g kaszy manny 1 l mleka 12 sporych śliwek 80 g gorzkiej czekolady 12 g masła 80 g brązowego cukru ewentualnie cukier do osłodzenia kaszy Sposób przygotowania Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń (najlepiej(...)śliwki, z których usuwamy pestki, a w ich miejsce wkładamy kawałek czekolady (ważne jest by czekolada nie dotykała bezpośrednio ścianek naczynia). W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), a kiedy zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i gorącą wlewamy do uprzednio przygotowanych naczyń. Na wierzchu każdej porcji układamy po kilka
Miód i pieprzZapraszam na delikatne szaszłyki jagnięce podane na aromatycznej kaszy bulgur z zielonym groszkiem i fasolką szparagową, a na koniec doprawionej świeżą bazylią. To idealna propozycja na wspaniały letni obiad, nawet dla najbardziej wymagającego konsumenta. Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 500 g łopatki jagnięcej 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu(...)łyżeczka słodkiej papryki 2 cebule kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych 1 szklanka kaszki bulgur ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy
Kulinarne przygody Gatityzdjęciach nie wygląda jakoś szalenie apetycznie, ale uwierzcie mi, że jak spróbujecie to się zakochacie w tym śniadaniu. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis :) Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 duże jabłko opcjonalnie łyżeczka miodu do osłodzenia Kaszę tradycyjnie przelewamy wrzątkiem. Mleko mieszamy(...)jajkiem i cynamonem. Wsypujemy kaszę, rodzynki, orzechy i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wylewamy kaszę. Dodajemy pokrojone jabłko i pieczemy przez 40 minut
Cynamonowe szczęścieczarnej fasolki + kasza jaglana z batatem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - mały batat (ok. 100g) - ½ łyżeczki garam masali - 80g ugotowanej czarnej fasoli - ½ łyżeczki kuminu - ¼ puszki pomidorów(...)sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory
Wegańska kuchnia orientalnaKasza orkiszowa z bananem i bakaliami Składniki: - 100g kaszy orkiszowej - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan - ¼ łyżeczki(...)odrobina soli himalajskiej - łyżka jagód goji - 2 orzechy włoskie Wykonanie: - Kaszę wrzucić na wrzątek, dodać szczyptę soli, gotować przez 30 minut - Pod koniec gotowania dodać rodzynki, żurawinę i jagody goji - Następnie kaszę przełożyć do miski i lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za oknem - Banana obrać i rozgnieść widelcem na talerzyku - Orzechy połamać na drobne kawałki - Do kaszy dodać syrop
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)cytryny - 1 łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na bok - Warzywa posiekać w plasterki - Kaszę przełożyć do miseczki i ostudzić, np. na parapecie za oknem;) - Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy - Całość wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaBrązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 80g brązowej ciecierzycy z puszki - ¼ łyżeczki oregano - 100g brokuła(...)czarny pieprz - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - natka pietruszki - kawałek awokado - łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku - Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy - Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut - Pora posiekać w plasterki, suszone pomidory w paski, czosnek i chili w kostkę, a brokuła
Wegańska kuchnia orientalnaKasza gryczana z warzywami z patelni Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki imbiru - 1 mały ziemniak(...)sól himalajska - 50g fasolki szparagowej - ½ białej pietruszki - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - 1 ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno posiekać
Wegańska kuchnia orientalnadoskonałe, przepyszne i słodkie - dietetyczne, jaglane rafaello. Smakuje wspaniale, a największą jego zaletą jest to, że można sobie na nie pozwolić nawet podczas odchudzania :) Składniki: ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej 1 ½ szklanki mleka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 200g wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie, aż woda z niej płynąca będzie całkowicie czysta i przejrzysta. Kaszę przełożyć(...)garnuszka, zalać mlekiem i gotować aż wchłonie cały płyn, pod koniec często mieszając aby się nie przypaliła. Kiedy kasza się gotuje na suchej patelni podprażyć 150g wiórków kokosowych aż zaczną pachnieć i nabiorą złotego koloru. Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodać podprażone wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać miód i masło, również wymieszać. Nabierać zwilżoną ręką po trochu masy i formować
Cakes By KejtPanie kasze w parze w krupniku na dwa. 2 litry bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu lubczyk natka pietruszki pół cebuli pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej kilka kropli oliwy marchew plaster selera kapelusz suszonego prawdziwka. Zagotuj bulion. Dodaj zioła. Marchew pokrój w skośne plasterki. Seler(...)kostkę. Cebulę w piórka. Wkrusz prawdziwka. Włóż do bulionu. Gotuj kilka minut. Sparz obie kasze i dodaj do wywaru. Gotuj 20 minut. Kiedy kasza będzie miękka krupnik jest już gotowy. Wykładaj i posyp świeżym lubczykiem i natką pietruszki
AZgotuj!Pierwszy raz próbowałam kaszy jaglanej w deserze. Pyszna. Miałam po nim dobre samopoczucie. Dla osób, które unikają laktozy - ideał. szklanka kaszy jaglanej garść migdałów lub pół szklanki mleka migdałowego cukier z prawdziwą wanilią 3 brzoskwinie odrobina wody Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Do wystudzonej kaszy dodaj migdały namoczone w 0,5 szklanki gorącej wody ( zrób to wcześniej(...)cukier waniliowy. Całą zawartość wlej do ugotowanej kaszy i zblenduj na mus. W rondlu umieść pokrojone brzoskwinie i podlej niewielką ilością wody, aby owoce nie przywarły do dna. Nie trzeba dodawać żadnej substancji słodzącej. Przekładaj do szklanek warstwami. Pyszne na śniadanie, lunch i deser. Zimne prosto z lodówki smakuje również
AZgotuj!używam do tego czerwonej, zielonej czy żółtej, wybieram taką, żeby stała i odcinam górę i nadziewam. Tym razem kupiłem białą paprykę, dlatego przekroiłem ją w poprzek. Składniki : 100g kaszy jęczmiennej perłowej 250 g mięsa mielonego 2 papryki białe 1/2 cebuli żółtej 2 ząbki czosnku 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego 100g grzybów kurek kilka pomidorków cherry listki świeżego rozmarynu(...)pozostałe odkładamy na folię aluminiową i odstawiamy. Dosypujemy do mięsa mielonego len mielony i wszystkie składniki mieszamy. Papryki myjemy, przekrajemy na pół wzdłuż i oczyszczamy. Nadziewamy środek mięsem mielonym. Kaszę jęczmienną perłową umieszczamy w pojemniku na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru, zalewamy go wrzątkiem i włączamy urządzenie na 30 minut. Na 23 minuty przed końcem parowania kaszy
Parowar Faceta