czarnej fasolki + kasza jaglana z batatem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - mały batat (ok. 100g) - ½ łyżeczki garam masali - 80g ugotowanej czarnej fasoli - ½ łyżeczki kuminu - ¼ puszki pomidorów(...)sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory
Wegańska kuchnia orientalnaKasza orkiszowa z bananem i bakaliami Składniki: - 100g kaszy orkiszowej - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan - ¼ łyżeczki(...)odrobina soli himalajskiej - łyżka jagód goji - 2 orzechy włoskie Wykonanie: - Kaszę wrzucić na wrzątek, dodać szczyptę soli, gotować przez 30 minut - Pod koniec gotowania dodać rodzynki, żurawinę i jagody goji - Następnie kaszę przełożyć do miski i lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za oknem - Banana obrać i rozgnieść widelcem na talerzyku - Orzechy połamać na drobne kawałki - Do kaszy dodać syrop
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)cytryny - 1 łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na bok - Warzywa posiekać w plasterki - Kaszę przełożyć do miseczki i ostudzić, np. na parapecie za oknem;) - Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy - Całość wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaBrązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 80g brązowej ciecierzycy z puszki - ¼ łyżeczki oregano - 100g brokuła(...)czarny pieprz - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - natka pietruszki - kawałek awokado - łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku - Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy - Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut - Pora posiekać w plasterki, suszone pomidory w paski, czosnek i chili w kostkę, a brokuła
Wegańska kuchnia orientalnaKasza gryczana z warzywami z patelni Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki imbiru - 1 mały ziemniak(...)sól himalajska - 50g fasolki szparagowej - ½ białej pietruszki - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - 1 ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno posiekać
Wegańska kuchnia orientalnadoskonałe, przepyszne i słodkie - dietetyczne, jaglane rafaello. Smakuje wspaniale, a największą jego zaletą jest to, że można sobie na nie pozwolić nawet podczas odchudzania :) Składniki: ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej 1 ½ szklanki mleka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 200g wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie, aż woda z niej płynąca będzie całkowicie czysta i przejrzysta. Kaszę przełożyć(...)garnuszka, zalać mlekiem i gotować aż wchłonie cały płyn, pod koniec często mieszając aby się nie przypaliła. Kiedy kasza się gotuje na suchej patelni podprażyć 150g wiórków kokosowych aż zaczną pachnieć i nabiorą złotego koloru. Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodać podprażone wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać miód i masło, również wymieszać. Nabierać zwilżoną ręką po trochu masy i formować
Cakes By KejtPanie kasze w parze w krupniku na dwa. 2 litry bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu lubczyk natka pietruszki pół cebuli pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej kilka kropli oliwy marchew plaster selera kapelusz suszonego prawdziwka. Zagotuj bulion. Dodaj zioła. Marchew pokrój w skośne plasterki. Seler(...)kostkę. Cebulę w piórka. Wkrusz prawdziwka. Włóż do bulionu. Gotuj kilka minut. Sparz obie kasze i dodaj do wywaru. Gotuj 20 minut. Kiedy kasza będzie miękka krupnik jest już gotowy. Wykładaj i posyp świeżym lubczykiem i natką pietruszki
AZgotuj!Pierwszy raz próbowałam kaszy jaglanej w deserze. Pyszna. Miałam po nim dobre samopoczucie. Dla osób, które unikają laktozy - ideał. szklanka kaszy jaglanej garść migdałów lub pół szklanki mleka migdałowego cukier z prawdziwą wanilią 3 brzoskwinie odrobina wody Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Do wystudzonej kaszy dodaj migdały namoczone w 0,5 szklanki gorącej wody ( zrób to wcześniej(...)cukier waniliowy. Całą zawartość wlej do ugotowanej kaszy i zblenduj na mus. W rondlu umieść pokrojone brzoskwinie i podlej niewielką ilością wody, aby owoce nie przywarły do dna. Nie trzeba dodawać żadnej substancji słodzącej. Przekładaj do szklanek warstwami. Pyszne na śniadanie, lunch i deser. Zimne prosto z lodówki smakuje również
AZgotuj!używam do tego czerwonej, zielonej czy żółtej, wybieram taką, żeby stała i odcinam górę i nadziewam. Tym razem kupiłem białą paprykę, dlatego przekroiłem ją w poprzek. Składniki : 100g kaszy jęczmiennej perłowej 250 g mięsa mielonego 2 papryki białe 1/2 cebuli żółtej 2 ząbki czosnku 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego 100g grzybów kurek kilka pomidorków cherry listki świeżego rozmarynu(...)pozostałe odkładamy na folię aluminiową i odstawiamy. Dosypujemy do mięsa mielonego len mielony i wszystkie składniki mieszamy. Papryki myjemy, przekrajemy na pół wzdłuż i oczyszczamy. Nadziewamy środek mięsem mielonym. Kaszę jęczmienną perłową umieszczamy w pojemniku na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru, zalewamy go wrzątkiem i włączamy urządzenie na 30 minut. Na 23 minuty przed końcem parowania kaszy
Parowar Facetapieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka 3 jajka Masa kokosowa 2 szkl mleka 1 szkl likieru kokosowego Canari 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej 150 g wiórków kokosowych 0,5 szkl cukru 3 łyżki owoców goji Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 2 łyżki wody(...)nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową. Masa kokosowa: Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje. Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca
Ala piecze i gotujenajbliższym czasie będę się intensywnie chwalić tym co urosło w moim ogródku. Przedstawiam patisony: Składniki na 5 szt. patisonów około 300 g każdy: 150 g suchej kaszy gryczanej (miałam niepaloną, każda inna kasza a nawet ryż też da radę) papryka czerwona kilka połówek suszonych pomidorów 5 patisonów 50 g wegańskiego parmezanu (lub innego wege sera) sól, czosnek szuszony *podaję składniki(...)same patisony, bo sama użyłam 200 g kaszy i został mi farsz, a że mam też cukinie to wykorzystałam. Przygotowanie: Kaszę ugotować. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyże oleju (z pomidorów suszonych jest idealny), dodać pokrojone pomidory i dodasz do kaszy, gdy ta już będzie miękka, doprawić , dodać starty ser i dokładnie wymieszać. Patisony umyć, odciąć górę oraz
greenscarfaglanella to aksamitny krem z kaszy jaglanej do podania na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami, na słodko lub w wersji wytrawnej. Znakomity deser i/lub śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, ziołami lub jadalnymi kwiatami - zdrowa alternatywa dla nutelli. Wyśmienita przystawka z suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem. Z chłodzącymi dodatkami (np. miętą) przyniesie przyjemne orzeźwienie w upalne(...)Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu. Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec, 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego, 1/2 szklanki orzechów nerkowca, 10 świeżych daktyli bez pestek (do posłodzenia), 2-4 łyżki korabu lub ciemnego kakao, 200-400 g jagód
SzczyptaSmaQniedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza Wołowiny w poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii 120 g mąki pszennej tortowej (u mnie orkiszowa 650) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)polewa czekoladowa: 25 ml śmietanki kremówki 30% (u mnie mleko) 50 g czekolady deserowej 10 g miękkiego masła do posypania: posiekane orzechy włoskie Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę gotujemy na sypko wg ulubionego przepisu. Studzimy ją a następnie mielimy ją blenderem lub maszynką do mielenia. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę, mieszając rozpuszczamy całość na jednolitą masę. Lekko
Dzieje kuchennej Wiewióryróżne sposoby, ale o tym później. Składniki: -70 dkg obranych ziemniaków -30 dkg ziemniaków ugotowanych -1 średnia cebula -1 ząbek czosnku -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg kaszy gryczanej -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -odrobina masła Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem. Kaszę gryczaną z dodatkiem soli gotujemy według przepisu. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, odcedzamy, ale nie wyciskamy. Mięso(...)kaszę gryczaną mieszamy razem, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i dodajemy połowę tartego czosnku i cebuli. Resztę czosnku i cebuli ścieramy do tartych ziemniaków, które przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy. Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki, po odsączeniu ziemniaków. Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem. Napełniamy je masą ziemniaczaną
Maminek kulinarnyPyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków z cukinii. Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcje kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 średnie cukinie(...)marchewki 1 cebula 1 łyżka masła ghee zielona pietruszka kawałek parmezanu sól, pieprz 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia Wykonanie: ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu . Przestudź cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!