kasza - 17339 przepisów (strona:183/1156)

Kryzysowa wigilia 176

prostu dzień staje się coraz dłuższy. Efektem panowania ziaren jest śląska zupa gotowana z bardzo osobliwego składnika jakim jest ziarno konopi. Składniki: - nasiona konopi - cebula - ocet (opcjonalnie) - kasza gryczana Wykonanie: Nasiona konopi  płuczemy, a następnie gotujemy tak długo aż pękną. Zlewamy płyn, dolewamy wody i powtarzamy czynność. Tak kilka razy aż nam powstanie nam garnek lekko gęstego wywaru. Cebulę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną

Kryzysowa Książka Kucharska
Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 162

Uwielbiam odkrywać nowe smaki pasztetów. Tym razem przygotowałam wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pasztet jest pełny witamin i mikroelementów, o wiele zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu. Pasztet jest naprawdę pyszny i znika bardzo szybko. Znam(...)bardzo dużo osób, które są mięsożercami, a chętnie sięgają po ten pasztet😃 Spróbujcie sami, zapraszam😗 Składniki: soczewica czerwona 2 szklanki, kasza jaglana 1 szklanka, cebula 1 szt, olej pół szklanki, owoc jałowca 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 szt, gałka muszkatołowa szczypta, papryka słodka mielona pół

kulinarne odsłony pati
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 163

Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule 50g podgotowanych, suszonych(...)posiekanych pestek dyni lub słonecznika 1 ząbek czosnku Do garnka wsypujemy groch, zalewamy gotująca się wodą tak aby przykrywała go z 2 cm marginesem. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kasze jaglaną. Solimy i gotujemy przez około 15 – 20 minut nie zapominając aby bardzo dokładnie mieszać również przy samym dnie. W garnuszku obok rozpuszczamy masło na małym ogniu trzymając

karmelowy
Kaszotto z warzywami i tofu :) 252

było takie dobre.... Połączenie kaszy gryczanej niepalonej z warzywami i wędzonym tofu dało tak niesamowity i przepyszny efekt, że aż sama się zdziwiłam 😊 Danie przyrządziłam w wersji łagodnej, gdzie czuć także troszkę wędzonego aromatu, który pochodzi zarówno od tofu jak i wędzonej papryki. Całość jest banalnie prosta do przygotowania. Taka potrawa syci, rozgrzewa i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Mogą(...)przygotować również osoby będące na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej.  Składniki (3 porcje): 150 g kaszy gryczanej niepalonej  1 papryka czerwona 1 cukinia 6 pieczarek  1 duża marchewka 2 pomidory  kostka wędzonego tofu  2 łyżki posiekanej natki pietruszki  1/2 łyżeczki papryki wędzonej  sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju kokosowego  Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 182

kolejna szybka propozycja dla tych, którzy więcej czasu spędzają w pracy niż w domu i nie stołują się na mieście :)  Kasza gryczana z sosem na bazie boczniaków i pomidorów.  Pyszna i sycąca. Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 150 ml kaszy gryczanej 250 g boczniaków, umytych i porwanych na kawałki łyżka listków tymianku 1 średnia cebula ząbek(...)zaczną się rumienić. Dodajemy cebulę, czosnek i listki tymianku. Smażymy 2 minuty. Zalewamy pomidorami i wodą. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Kiedy kasza jest gotowa przekładamy ją do rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kochasz Raffaello? Zrób lekką, bezglutenową i bezcukrową wersję tych pralinek 684

prostu niemożliwa ;p Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja (1/5 całości) zawiera: 4 g białka, 12 g tłuszczu, 19 g węglowodanów Wykonanie W niewielkim garnku zagotuj napój kokosowy, wsyp kaszę i gotuj około 15-20 minut. Kasza powinna być bardzo miękka. Odcedź ją od razu na gęstym sitku. Możesz delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Dodaj do kaszy miód, łyżeczkę oleju kokosowego(...)kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a drugą połowę w kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę w zamkniętym pojemniku lub zjedz od razu ;p Składniki 45 g (ok. ¼ szklanki) kaszy jaglanej 125 ml mleka kokosowego (napój 1,5 % tłuszczu) lub krowiego 2 łyżeczki miodu 1 garść (ok. 30 g ) orzechów laskowych 1 łyżeczka (15 g) oleju kokosowego extra virgin

Eat me! Fit me!
CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 160

zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki na 6 sztuk: 2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie - ze skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej), 40 ml wody, 1, 5 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do farszu, 1 łyżeczka soli 2 cebule(...)łyżki maku. Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Tę samą czynność wykonujemy co 8 - 12 h. Po 24 h kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną

Jeść, by żyć w zdrowiu
Omlet z kani z kaszą 118

Omlet jest bardzo delikatny i lekki. Wykorzystała kanie które sama zebrałam w lesie. Grzyby są bardzo pyszne, trzeba się tylko na nich znać. Wersja obiadowa z kaszą, jest sycąca. 2 grzyby kanie duże 1 cebula 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki masła klarowanego kasza: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 cebuli czerwonej 5 pomidorków koktajlowych żółte(...)rozbijam widelcem. Na patelnie roztapiam pozostałe masło i wylewam masę jajeczną, na którą wykładam grzyby, posypuje zieleniną. Omleta smażę na wolnym ogniu pod przykryciem aż się cały zetnie. Kaszę gotuję w 2/3 szklanki wody i po wchłonięciu jej wstawiam  po koc na 30 minut. Cebulę czerwoną kroję drobno i przesmażam ją. Dodaję pokrojone na ćwiartki pomidory i dalej chwile

wesoła kuchnia
Bezglutenowe placuszki z malinami 155

Placuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w cieście drugą bez malin. Dopełnieniem jest kisiel malinowy domowy. 150 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka cukru waniliowego sól szczypta 3/4 szklanki mleka(...)malin kisiel 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru brązowego melisa cukier puder olej do smażenia Kaszę jaglaną przelewam zimną wodą na sitku, przekładam do garnka, wlewam wody dwukrotność szklanki  kaszy i gotuję pod przykryciem aż wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut jeszcze pod koc aż dojdzie. Do miski przekładam kaszę zimną, dodaję jajka i łączę mikserem aż masa

wesoła kuchnia
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego 167

blogerki Kingę Paruzel i Annę Włodarczyk, propagatorkę kuchni wielkopolskiej Krystynę Semba, wytrawnego piekarza Piotra Kucharskiego i powszechnie lubianą dziennikarkę Dorotę Wellman. Na początek postanowiliśmy wypróbować przepis na jabłka nadziewane kaszą jaglaną. Były przepyszne, dlatego chętnie się z Wami tym przepisem podzielę. Jeśli natomiast chcielibyście stać się posiadaczami " Kuchni polskiej według Pawła Małeckiego ", to macie czas do 14 grudnia. Książkę możecie(...)otrzymać za 1 grosz pod warunkiem zebrania 6 naklejek, z których każda jest przyznawana za zakupy o wartości 50 pln Składniki - na 6 porcji   100 g kaszy     200 ml wody   szczypta soli   6 średnich jabłek   4-5 łyżek miodu   40 g masła   50 g suszonych żurawin, posiekanych (zamiast żurawin  użyłam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TORCIK MIĘSNY PRZEKŁADANY CUKINIĄ 169

polecić wszystkim, którzy nie chcą zbyt długo bawić się w kucharza w kuchni, ale jednocześnie chcą zachwycić partnera, rodzinę czy gości. Tort przygotowałam z myślą o nadchodzących chłodnych dniach. Kasza z boczkiem, chrupiącymi skwareczkami i cebulką sama w sobie już jest smaczna. Jeżeli do tego dodamy cukinię, która jest teraz na czasie i mięso mielone, to tworzy całkiem syte(...)wspomagają nasz organizm. W cukinii możemy doszukać się takich witamin jak: A,C,K,B1, PP oraz beta karoten.  Polecam spróbować z gorącym czerwonym barszczykiem. :) Składniki: Warstwa I: kasza jęczmienna 1 torebka boczek parzony 150 gram cebula 1 szt.  masło 2 łyżki  sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżka Warstwa II: cukinia mała ok. 300 gram

Kuchnia Paulettes
Gulasz z zielonych warzyw 99

groszku zielonego • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 4 brykiety szpinaku mrożonego • 10 sztuk oliwek zielonych • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • świeże oregano – kilka listków • sól, pieprz • 4 łyżki oleju Kasza • 1 szklanka kaszy jaglanej / 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w słupki. • Czosnek posiekać w kostkę. • Bób obrać(...)fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. • Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. • Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzącą wodą aby straciła goryczkę. • Przesmażyć kaszę na maśle. • Zalać chłodnym bulionem lub wodą w proporcji 1:2 i gotować, aż wchłonie

To co kocham
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 200

usztywniona, po dłuższym staniu woła: "wracaj do łóżka!". No to wracam. Nie będę się z nią kłócić bo i tak przegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa(...)mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z masłem, ok. 15-20 minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody

Szczęśliwa kuchnia
Szybki obiad: Strogonow prawie jak z przepisu Jamiego Olivera 189

końca trzymałam się ściśle jego przepisu, ponieważ nie miałam wszystkich produktów. Końcowy efekt i tak jest rewelacyjny. Zmiany jakie wprowadziłam to zamiast ryżu podałam kasze pęczak, nie użyłam steków tylko schabu i dodatkowo dałam suszone grzyby, które moim zdaniem do całości pasują idealnie. Nie lubię korniszonów, ale to danie jest fantastyczne. Danie z cyklu obiad w 15 minut, ja zrobiłam(...)polędwicy wołowej każdy po 200g) 300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2  czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów) 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól i pieprz Pęczak należy przepłukać wodą

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
WEGAŃSKIE BABECZKI JAGLANO-FASOLOWE 108

domu wszyscy bardzo doceniamy kaszę jaglaną. Przyrządzamy z niej naleśniki, jest dodatkiem do zup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-) Składniki na 12 babeczek:  3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy), 4 szklanki ugotowanej fasoli(...)czosnku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka natki pietruszki, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 3/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka kminku mielonego, sezam, pestki dyni do dekoracji. Przygotowanie: Kaszę i fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy na suchej patelni, po zarumienieniu zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą

Jeść, by żyć w zdrowiu