smaczna wariacja, równie treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z mięsem wołowym (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii. Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały mroźne i jakże piękne dni ☃️❄️ * woda- 2,5 litra(...)wołowina- 400 g * ziemniaki- 2 duże * cebula- 2 szt. * papryka czerwona- 1 duża szt. * marchewka- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * koncentrat- 2 czubate łyżeczki * kasza pęczak- 1/3 szklanki* * listek laurowy- 2 szt. * ziele jałowca, ziele angielskie- po 5 szt. * słodka papryka czerwona- 2 łyżeczki * ostra papryka czerwona- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia Mięso pokroić
Kraina Miodem PłynącaProste i pyszne pierogi z wykorzystaniem nabiału i kaszy gryczanej. Dla jednych klasyka, dla innych nieziemskie niepołączenie. Dla mnie po prostu pycha! Przepis dodaję do akcji kulinarnej na Durszlaku, ponieważ pierogi to jedna z tych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki(...)pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól 2 cebule odrobina oleju do cebuli Przygotowanie: Gotujemy mleko, wsypujemy kaszę, sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko się
Życie zaczyna się w kuchniSałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri Po wczorajszych muszlach pora na coś lżejszego. To idealna propozycja dla tych, którzy mają na liście noworocznych postanowień zrzucenie kilku kilogramów. ;) Przygotowanie całego dania od początku do końca nie zajmie więcej niż 20 minut. Nawet jeżeli będziecie specjalnie gotować kaszę. Krewetki smażymy króciutko, a fasoli i sosu gotować(...)większości z natki pietruszki. Po prostu musicie spróbować sami. :) Składniki dla 2 osób: 10 dużych krewetek * 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy do smażenia 1 szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej 2 garście rukoli (ok. 40-50g) 1/4 małej czerwonej cebuli , pokrojonej w piórka po 2-3 łyżki białej i czerwonej fasolki z puszki plasterki chili do dekoracji Sos chimichurri
Pełny talerzprostu dzień staje się coraz dłuższy. Efektem panowania ziaren jest śląska zupa gotowana z bardzo osobliwego składnika jakim jest ziarno konopi. Składniki: - nasiona konopi - cebula - ocet (opcjonalnie) - kasza gryczana Wykonanie: Nasiona konopi płuczemy, a następnie gotujemy tak długo aż pękną. Zlewamy płyn, dolewamy wody i powtarzamy czynność. Tak kilka razy aż nam powstanie nam garnek lekko gęstego wywaru. Cebulę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiam odkrywać nowe smaki pasztetów. Tym razem przygotowałam wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pasztet jest pełny witamin i mikroelementów, o wiele zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu. Pasztet jest naprawdę pyszny i znika bardzo szybko. Znam(...)bardzo dużo osób, które są mięsożercami, a chętnie sięgają po ten pasztet😃 Spróbujcie sami, zapraszam😗 Składniki: soczewica czerwona 2 szklanki, kasza jaglana 1 szklanka, cebula 1 szt, olej pół szklanki, owoc jałowca 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 szt, gałka muszkatołowa szczypta, papryka słodka mielona pół
kulinarne odsłony patiUkręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule 50g podgotowanych, suszonych(...)posiekanych pestek dyni lub słonecznika 1 ząbek czosnku Do garnka wsypujemy groch, zalewamy gotująca się wodą tak aby przykrywała go z 2 cm marginesem. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kasze jaglaną. Solimy i gotujemy przez około 15 – 20 minut nie zapominając aby bardzo dokładnie mieszać również przy samym dnie. W garnuszku obok rozpuszczamy masło na małym ogniu trzymając
karmelowybyło takie dobre.... Połączenie kaszy gryczanej niepalonej z warzywami i wędzonym tofu dało tak niesamowity i przepyszny efekt, że aż sama się zdziwiłam 😊 Danie przyrządziłam w wersji łagodnej, gdzie czuć także troszkę wędzonego aromatu, który pochodzi zarówno od tofu jak i wędzonej papryki. Całość jest banalnie prosta do przygotowania. Taka potrawa syci, rozgrzewa i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Mogą(...)przygotować również osoby będące na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej. Składniki (3 porcje): 150 g kaszy gryczanej niepalonej 1 papryka czerwona 1 cukinia 6 pieczarek 1 duża marchewka 2 pomidory kostka wędzonego tofu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie
Zdrowie na języku :Pkolejna szybka propozycja dla tych, którzy więcej czasu spędzają w pracy niż w domu i nie stołują się na mieście :) Kasza gryczana z sosem na bazie boczniaków i pomidorów. Pyszna i sycąca. Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 150 ml kaszy gryczanej 250 g boczniaków, umytych i porwanych na kawałki łyżka listków tymianku 1 średnia cebula ząbek(...)zaczną się rumienić. Dodajemy cebulę, czosnek i listki tymianku. Smażymy 2 minuty. Zalewamy pomidorami i wodą. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Kiedy kasza jest gotowa przekładamy ją do rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem
Dzieje kuchennej Wiewióryprostu niemożliwa ;p Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja (1/5 całości) zawiera: 4 g białka, 12 g tłuszczu, 19 g węglowodanów Wykonanie W niewielkim garnku zagotuj napój kokosowy, wsyp kaszę i gotuj około 15-20 minut. Kasza powinna być bardzo miękka. Odcedź ją od razu na gęstym sitku. Możesz delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Dodaj do kaszy miód, łyżeczkę oleju kokosowego(...)kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a drugą połowę w kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę w zamkniętym pojemniku lub zjedz od razu ;p Składniki 45 g (ok. ¼ szklanki) kaszy jaglanej 125 ml mleka kokosowego (napój 1,5 % tłuszczu) lub krowiego 2 łyżeczki miodu 1 garść (ok. 30 g ) orzechów laskowych 1 łyżeczka (15 g) oleju kokosowego extra virgin
Eat me! Fit me!zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki na 6 sztuk: 2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie - ze skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej), 40 ml wody, 1, 5 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do farszu, 1 łyżeczka soli 2 cebule(...)łyżki maku. Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Tę samą czynność wykonujemy co 8 - 12 h. Po 24 h kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną
Jeść, by żyć w zdrowiuOmlet jest bardzo delikatny i lekki. Wykorzystała kanie które sama zebrałam w lesie. Grzyby są bardzo pyszne, trzeba się tylko na nich znać. Wersja obiadowa z kaszą, jest sycąca. 2 grzyby kanie duże 1 cebula 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki masła klarowanego kasza: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 cebuli czerwonej 5 pomidorków koktajlowych żółte(...)rozbijam widelcem. Na patelnie roztapiam pozostałe masło i wylewam masę jajeczną, na którą wykładam grzyby, posypuje zieleniną. Omleta smażę na wolnym ogniu pod przykryciem aż się cały zetnie. Kaszę gotuję w 2/3 szklanki wody i po wchłonięciu jej wstawiam po koc na 30 minut. Cebulę czerwoną kroję drobno i przesmażam ją. Dodaję pokrojone na ćwiartki pomidory i dalej chwile
wesoła kuchniaPlacuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w cieście drugą bez malin. Dopełnieniem jest kisiel malinowy domowy. 150 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka cukru waniliowego sól szczypta 3/4 szklanki mleka(...)malin kisiel 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru brązowego melisa cukier puder olej do smażenia Kaszę jaglaną przelewam zimną wodą na sitku, przekładam do garnka, wlewam wody dwukrotność szklanki kaszy i gotuję pod przykryciem aż wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut jeszcze pod koc aż dojdzie. Do miski przekładam kaszę zimną, dodaję jajka i łączę mikserem aż masa
wesoła kuchniablogerki Kingę Paruzel i Annę Włodarczyk, propagatorkę kuchni wielkopolskiej Krystynę Semba, wytrawnego piekarza Piotra Kucharskiego i powszechnie lubianą dziennikarkę Dorotę Wellman. Na początek postanowiliśmy wypróbować przepis na jabłka nadziewane kaszą jaglaną. Były przepyszne, dlatego chętnie się z Wami tym przepisem podzielę. Jeśli natomiast chcielibyście stać się posiadaczami " Kuchni polskiej według Pawła Małeckiego ", to macie czas do 14 grudnia. Książkę możecie(...)otrzymać za 1 grosz pod warunkiem zebrania 6 naklejek, z których każda jest przyznawana za zakupy o wartości 50 pln Składniki - na 6 porcji 100 g kaszy 200 ml wody szczypta soli 6 średnich jabłek 4-5 łyżek miodu 40 g masła 50 g suszonych żurawin, posiekanych (zamiast żurawin użyłam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapolecić wszystkim, którzy nie chcą zbyt długo bawić się w kucharza w kuchni, ale jednocześnie chcą zachwycić partnera, rodzinę czy gości. Tort przygotowałam z myślą o nadchodzących chłodnych dniach. Kasza z boczkiem, chrupiącymi skwareczkami i cebulką sama w sobie już jest smaczna. Jeżeli do tego dodamy cukinię, która jest teraz na czasie i mięso mielone, to tworzy całkiem syte(...)wspomagają nasz organizm. W cukinii możemy doszukać się takich witamin jak: A,C,K,B1, PP oraz beta karoten. Polecam spróbować z gorącym czerwonym barszczykiem. :) Składniki: Warstwa I: kasza jęczmienna 1 torebka boczek parzony 150 gram cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżka Warstwa II: cukinia mała ok. 300 gram
Kuchnia Paulettes