Krupnik tradycyjny gotowany jest na wywarze z warzyw lub mięsa z dodatkiem kaszy bądź ryżu. krupnik U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na żeberkach. Przejełam ten zwyczaj i gotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam(...)kaszy gryczanej. Nadała ona zupie inny smak niż jęczmienna. Możemy też dla odmiany użyć ryżu a nawet i komosy ryżowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg żeberek wieprzowych 2 litry wody 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/2 średniego selera 2 liście laurowe 2 ziarna ziela
mecookskaszę gryczaną ❗ - no to kupiłem... 😁Przychodzę i słyszę: - Nie taka, białą, nie paloną ❗ - słyszę. - Jaka biała ❓ Jaka nie palona ❓ Pierwszy raz słyszę... ❗ - Odpowiadam nieźle poirytowany 😠 nowymi wymogami... - Mówiłam! Biała nie palona! Jest zdrowsza! - Powtarza Aga... - Nie mówiłaś ❗ - Mówiłam ❗ - Nie mówiłaś ❗ - Mówiłam ❗ - ... ❗ Znacie, wiecie jak to jest... Jadę następnym razem na zakupy. Tym razem(...)między rodzynkami się zaplątała... ? NIE❗ Tam też nie ma! Zakładam okulary patrzę, patrzę, widzę, widzę, wszystko widzę, a co do białej nie prażonej G***o widzę. Biorę starą kaszę i kończę zakupy, idę do optyka i mówię: - Pani mi wyczyści te okulary, bo zamiast białej kaszy G***o zobaczyłem i okulary się upaprały... 😁 Wracam do domu i słyszę: - Kasza
Dieta Rozdzielna i Zdrowieroku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla lubelszczyzny. Dawniej przyrządzany był głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości. Jest to danie przygotowane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu, jajek i śmietany, wyglądem przypominające pasztet. Pieróg biłgorajski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, np. z kwaśnym mlekiem, maślanką czy sosem grzybowym, albo do obiadu jako zamiennik(...)ziemniaków. Bardzo dobrze smakuje również odgrzany na maśle. [embed]https://youtu.be/P6Sj0t2HmMY[/embed] Składniki: 600 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej 250 g tłustego twarogu 100 g smalcu 180 ml śmietany 18% 3 jajka sól, pieprz do smaku Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolone wodzie do miękkości. Kaszę również gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy smalec i tłuczemy
e-PrzepisyKulinarnewizualnie: surowy banan, który oksyduje i pozostawia dziwny, szaro-burawy kolor. Ale nad tym można popracować, albo problem całkowicie zlikwidować idac w linię czekolady i wanilii. Pierwsze spotkanie z kasza jaglana uważam za całkowity sukces! Przepis z bloga Czekoladowa muffinka . Składniki: (na 3 spore lub 4 mniejsze porcje) 100g kaszy jaglanej 400ml puszka mleka kokosowego 1 łyżka wiórek(...)kokosowych 1 łyżka cukru 180ml jogurtu naturalnego 1 banan Kaszę wsyp na sitko, opłucz w zimnej wodzie, a następnie przelej wrzątkiem, aby usunąć gorycz. Umieść kaszę w garnku, razem z mlekiem kokosowym, wiórkami i cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, często mieszając, aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia
Lejdi of the houseKaszy jaglanej nie znam. Kompletnie. Jadłam raz ( klik ), w wersji na słodko i deserowo. Zdrowa jest, wiem, bo poczytałam. I ma swoich zaciekłych zwolenników i równie wokalnych przeciwników. Tyle wiem. Jeśli chodzi o używanie, gotowanie i kulinarne kombinowanie w daniach ow ą zawierajacych - nie mam pojęcia! Dlatego, kiedy ugotowałam bodaj szklankę kaszy jaglanej, nawet już nie wiem w jakim(...)kawałki przy smakowaniu dżemem i zwijaniu w ruloniki... Sukces! Jedyna niedogodność to fakt użycia blendera kieichowego, albo jakiegś innego robota kuchennego w typie malaksera, bo cz ą steczki kaszy musza być dokładnie rozdrobnione... Składniki: (na około 20 grubszych sztuk, ale z małej, 20cm patelni) 3 szklanki ugotowanej, zimnej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody
Lejdi of the housePrzepis autorski (mój). Uwielbiam placki wytrawne i najczęściej smażę je z wszelkiego rodzaju warzyw bądź ryżu i kasz. Zerknijcie na moje plackowe propozycje - klik . Ostatnio dla swojej córki przyrządzam kaszę jaglaną, więc żeby nie bawić się po kilka łyżeczek (choć czasami i tak bywa) - gotuję jej większą ilość. Do placków sprawdza się idealnie, choć również i w kotletach jest pyszna(...)zawsze i wszędzie to dobry pomysł! Idealnie smakują na ciepło - jak jeszcze ser apetycznieee się ciągnieeee, ale lubię je podjadać nawet i zimne. Polecam! (około 11 sztuk) 100g kaszy jaglanej 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) 5 łyżek mleka 1 jajko 1 łyżka papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 plastry żółtego sera (u mnie
Di gotujedołączę do tego zbioru pysznych dietetycznych potraw. Prowadząc bloga już wiele lat, zauważyłam że sama zaczęłam odżywiać się lżej, ciekawiej. Coraz więcej na moim talerzu pojawia się roślin strączkowych, kasz. Zawsze było dużo warzyw, ale szukam nowych ciekawych gatunków i sposobów ich przygotowania. Na samym końcu listy przepisów znajdziecie także FIT frytki – frytki pieczone z batatów lub warzyw(...)diecie? To zaczynamy, zapraszam do zaglądania do przepisów przez kliknięcie w zdjęcie lub nazwę danej potrawy. SAŁATKA BROKUŁOWA KREM BROKUŁOWY SAŁATKA Z AWOKADO Z FIGĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KASZĄ PĘCZAK SAŁATKA Z BROKUŁEM SAŁATKA MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM SAŁATKA Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH Z ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I ŁOSOSIEM SAŁATKA GRECKA
nietylkopasta.plPiernikowe placuszki z kaszy manny z dodatkiem daktyli oraz orzechów włoskich to prawdziwy hit w moim domu. Są mega puszyste i rewelacyjne w smaku, a znikają z prędkością światła, że nie nadążam ich smażyć 😉 Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodatek pierników nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Świetnie smakują nie tylko na ciepło, ale również na zimno, dlatego(...)najlepsze są same, ale można je również podawać z dodatkami, jak np. dżem, masło orzechowe czy inne smarowidła... Składniki: 100 g pierników zwykłych (bez lukru i czekolady) 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 2 jajka 10 szt. daktyli suszonych Radix-Bis 50 g orzechów włoskich Radix-Bis do smażenia: olej kokosowy Radix-Bis szczypta soli Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą
Kuchnia MagdaLenyposzukiwaniu nowych pomysłów na obiad wymyśliłam sobie takie burgery lub kotlety jak kto woli z mięsa drobiowego z dodatkiem kaszy jaglanej. Z powodzeniem można ich użyć do domowych hamburgerów lub podać z ziemniakami i ulubiona surówką. 300 g filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 marchewka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz ponadto: 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kaszę wsypać na sito,porządnie wypłukać,wsypać do garnka,wlać 1 szklankę wody,posolić i ugotować do miękkości. Filet zmielić,dodać wystudzoną kaszę,startą marchewkę na drobnych oczkach tarki,posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę,starty czosnek i koperek. Wbić jajko,doprawić do smaku
Kolorowa kuchnia Elkibędzie czad ;). Gęstość deseru można regulować poprzez dodanie mleka podczas miksowania. Dla kogo: dla wegan dla lubiących domowe słodkości bez cukru dla tych, którzy szukają sposobu na wykorzystanie kaszy jaglanej. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej (surowej) szklanka mleka (może być zarówno krowie, jak i roślinne) 10 daktyli banan (+ 1szt. do dekoracji) łyżka kakao Wykonanie tradycyjne: Daktyle zalać wrzątkiem(...)odstawić na minimum godzinę. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować w szklance mleka (ok. pół godziny na małej mocy palnika). O tym jak ugotować kaszę jaglaną pisałam tu . Daktyle odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zblendować na gładką masę. Jeśli uważacie, że deser jest zbyt gęsty dolejcie tyle mleka ile uważacie za stosowne. Nałóżcie
Mania Wypiekaniazwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia. Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Obłożone bitą śmietaną i granatem. Masa czekoladowa: 2 czekolady deserowe ¼ szklanki cukru 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 50g masła Szczypta soli Do dekoracji: 500 ml śmietanki 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru(...)pudru Ponadto: granat Kaszę jaglaną wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Kolejno sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy kaszę wodą z dodatkiem szczypty soli, gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Wlewamy do kaszy mleko, chwilę gotujemy, dodajemy masło, cukier i połamaną czekoladę. Gdy składniki się rozpuszczą całość blendujemy na gładką masę. Dno formy wykładamy warstwą herbatników
Słodki ZakątekLubicie popularne desery w zdrowszej wersji? Nadal są dość kaloryczne za to ze zdrowych składników :) Dzisiaj zapraszam na monte z kaszy jaglanej. SKŁADNIKI (na 2-3 porcje - całość ok. 740 kcal) 50 g kaszy jaglanej 150 g mleka kokosowego bez cukru 50 g masła orzechowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka orzechów laskowych szczypta(...)soli morskiej PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy pozostałe składniki (prócz kakao) i wszystko razem miksujemy na gładką masę.Do połowy-2/3 dodajemy kakao i mieszamy. Przekładamy warstwami do naczyń i posypujemy posiekanymi orzechami. Przed podaniem możemy słodzić - wtedy deser zgęstnieje. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki, więc często staram się przygotować ich jakąś niecodzienną wersję. Placki z kaszy manny już Wam prezentowałam tu - klik i choć są przepyszne luuubię też tą wersję z żółtym serem! Naprawdę są rewelacyjne i lekko chrupiące, a ciągnący się seeer sprawia, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Najczęściej znikają prosto z patelni, ale na zimno także(...)przekąską. Idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Koniecznie spróbujcie! (20 sztuk) 1 szklanka kaszy manny (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka mleka 1 jajko 80g żółtego sera 1 łyżeczka papryki sól, pieprz Ponadto: olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-LEN ) Kaszę manną
Di gotujePrzepis na knedla z kaszy manny i sera zaczerpnęłam z broszury wydawnictwa Bluszcz wydanej w okresie dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą. 4 jajka, 70 g masła, 300 g twarogu, 120 g kaszy manny, sól, masło do wysmarowania ściereczki, Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć w malakserze(...)Masło utrzeć na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku i łyżce sera. Całość dokładnie utrzeć, dodać łyżeczkę soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny. Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową. Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć. Włożyć
królestwo garówciastem, które musi się znaleźć obowiązkowo na moim świątecznym stole jest piernik. W tym roku zamiast tradycyjnej wersji postanowiłam zmienić go nieco i przygotować na bazie kaszy gryczanej (z której kiedyś już robiłam ciasto LINK . ) Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aż rozpływa się w ustach. Pachnie przyprawą korzenną, którą czuć w całym domu. Wartości(...)jedną porcję (moje ciasto podzieliłam na 16 kawałków, jako słodzik użyłam ksylitol): 199kcal w tym B: 5,7g, W: 20g T: 11 g. Składniki - 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej - 120 g mąki owsianej (bezglutenowej) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 5 jajek 40 g czekolady gorzkiej - 50 g cukru/słodzika - 80 g oleju kokosowego - 2 łyżki kakao
Health-Fit-Life