Młodą kapustę mogłabym teraz jeść codziennie. Najlepiej na surowo. Jednak dzisiaj polecam duszoną z kaszą gryczaną. Danie szybkie i proste. Skusicie się? Składniki: 200 g palonej kaszy gryczanej pół młodej kapusty 1 duża cebula 150 g chudego wędzonego boczku 1 łyżeczka kminku sól i pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojony(...)Kapustę poszatkować, dodać do boczku z cebulą oraz kminkiem i chwilę smażyć. Wlać szklankę wody i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę na kaszę, dodając pod koniec łyżeczkę soli. Wrzucić kaszę i gotować do miękkości. Kaszę po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć do niego obsmażoną kapustę z boczkiem i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękitidealny przepis na lunch do pracy, który można przygotować dzień wcześniej. Co Wy na to? Korzystajcie z weekendu, róbcie sałatki z moich przepisów! Satysfakcja gwarantowana :) Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami / 6-8 porcji Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 kostka sera feta 1 ogórek zielony 350 g czarnych oliwek 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula(...)dymka sól, pieprz do smaku 2 limonki pokrojone na ćwiartki Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czekamy, aż całkowicie ostygnie. Kukurydzę odcedzamy i przekładamy do miski z kuskusem. Czarne oliwki odsączamy i kroimy na plasterki. Dodajemy do kaszy z kukurydzą. Ogórka zielonego razem ze skórą kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników. Zieloną
Moja smaczna kuchniapatelni grillowej lub grillu elektrycznym rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy burgery z obu stron na złoty kolor. Podajemy w bułce ze świeżymi warzywami lub sałatkami na np. na bazie kasz. Sałatka z kaszy bulgur: 200 g kaszy bulgur 4 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Kaszę(...)gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kroimy w kostkę pomidory, cebulę i ser. Łączymy z wystudzoną kaszą. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny
Qchnia po prostuSkładniki: 50 g miksu kasz (np. kasza gryczana, kasza bulgur, soczewica, soczewica czerwona, suszone pomidory, pestki dyni) 70 g sera feta 2 pomidory śliwkowe 1/2 cebuli czerwonej 1/2 krótkiego ogórka garść rukoli garść roszponki 1 łyżka soku cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Miks kasz gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy
Qchnia po prostuWiosna zagościła na dobre, więc ma się ochotę wykorzystać sezonowe warzywa, ale również inne dobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw. Składniki: 1 (180g) kostka tofu 2 łyżki sosu sojowego 100g kaszy jaglanej 250g miksu warzyw (np. zupa jarzynowa) przyprawy: zioła sycylijskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia Sposób przygotowania(...)wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Między czasie kroimy tofu. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa i tofu. Smażymy na małym ogniu. Po ugotowaniu również wrzucamy kaszę. Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestapowiedziałem żonie że planuję zrobić deser z kaszy jaglanej to popatrzyła na mnie jak na jakiegoś psychola hehehe ale mówię jej spokojnie kochanie na pewno Ci zasmakuje. A skoro tak powiedziałem to nie było wyjścia musiało być dobre. Samo przygotowanie, to ugotowanie kaszy jaglanej (10-15 min) plus zmiksowanie składników - dodatkowo fajnie wstawić to później na godzinkę do lodówki żeby(...)się schłodziło. I powiem Wam że zarówno żonie jak i mi bardzo smakowało. Można to traktować jako przekąskę, drugie śniadanie, deser czy tzw. coś na ząb:) Składniki: 200g ugotowanej kaszy jaglanej 200ml mleka 300g banana (około 4 średnie sztuki) łyżka miodu 10g migdałów Kaszę gotujemy w wodzie około 10-15 min - a następnie odstawiamy na chwile do przestygnięcia. Następnie
Smacznie Pysznie Kalorycznieznacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko ok 100 kcal! :) Mocno czekoladowe z kokosem i posypką orzechową(...)zachwyci każdego! Jest zbite, mocno sycące, dlatego 2 kawałeczki tego ciacha w zupełności wystarczą aby się najeść i rozkoszować się smakiem. 😍 Zachęcam każdego kto uwielbia kaszę jaglaną, bo o wielbicielach kokosa już nie wspomnę. 😋 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -300 g kaszy jaglanej -20 g oleju (u mnie kokosowy) -4 łyżki kakao ciemnego -szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
Zdrowie i pysznie na talerzuAromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą Jest to pomysł na zdrową, pożywną oraz wegańską sałatkę na wynos z zamiarem zadowolenia studenckiego i bardzo wymagającego podniebienia podczas lunchu. Czy zostanie ono uradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki(...)dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw. Kaszę quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Do podsmażonych warzyw dodać w kolejności ugotowaną ciecierzycę, kaszę quinoa, rodzynki, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać miód, 2 łyżki oliwy, wszystko ze sobą
Wino Francja KuchniaWeekend powoli się kończy, czas pomyśleć o jutrzejszym dniu. Co dobrego zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą np. do pracy czy szkoły? Kasza jest zdrowa, dlatego polecam moją sałatkę, która wyszła doskonale i jest taka prosta w przygotowaniu. Lubię soczyste pomidorki koktajlowe, których słodki sok miesza się z oliwą z oliwek, tworząc przepyszny dressing! Sałatka z kaszy jęczmiennej(...)rukolą, pomidorkami i mozzarellą / 1 porcja Składniki: 1/2 ugotowanej szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 kuli mozzarelli 2 łyżeczki siemienia lnianego 5 garści rukoli 2 garście pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonych pomidorów Przygotowanie: Na dnie miseczki rozkładamy połowę rukoli. Rozsypujemy pierwszą porcję kaszy. Układamy ponownie pozostałą rukolę i kaszę. Pomidorki koktajlowe kroimy
Moja smaczna kuchniamiłość do beskidzkiej ziemi. Latem korzystali oni z dobrodziejstwa pół uprawnych i lasów. Zimą i na przednówku było jednak ciężej. Podstawę ich wyżywienia stanowiły wówczas ziemniaki, kapusta, fasola, grube kasze oraz mąka, głównie razowa. Choć dzisiaj Ziemia Dukielska słynie głównie wyrobami wędliniarskimi, kilka z nich znajduje się nawet na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, to podstawę regionalnej kuchni stanowią warzywa(...)wtedy specyficzny smak. Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ Zapraszam również na pozostałe regionalne pierogi :) Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) Pierogi srokate (z kiszoną kapustą i białym serem) Pierogi oszukańce (z kaszą jęczmienną i mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą
Trzeci talerzPowstał z myślą o naszej małej smakoszce domowego pieczywa. Namoczyłam małą ilość kaszy, quinoa i amarantusa, bo bałam się, że ten eksperyment nie zakończy się pomyślnie. Myliłam się! Próbny chlebek wyszedł na tyle smaczny, że nie nadążałam z krojeniem kromek dla córek. Dodam, że pięknie pachnie po wyjęciu z piekarnika, ma bardzo ładny żółtawy kolor (podoba się dzieciom!), fajną konsystencję(...)kruszy się, jest zwarty i puszysty). W prawdziwym chlebie powinien być wyczuwalny lekki słód i to się tu zadziało za sprawą jabłka. Myślę, że można swobodnie zmieniać proporcje kaszy jaglanej i komosy ryżowej. Radzę jednak nie modyfikować ilości amarantusa. Obawiam się, że gdyby dominował, chlebek stałby się gorzkawy i ucierpiałaby na tym też jego zwarta konsystencja. Dodałam amarantus
Jeść, by żyć w zdrowiuPyszna zupa w oryginalnej aranżacji. Na talerzu gładka, delikatna zupa, a na środku babeczka z białej ryby, niepalonej kaszy gryczanej i różyczek brokuła. Wygląda i smakuje bynajmniej interesująco. Przyznaję, zupełnie się nie spodziewałam, że babeczka z ryby będzie tak atrakcyjnie wyglądać. W dodatku świetnie się komponuje smakowo z delikatną zupą brokułową. Miał być zwykły obiad z tego co mi zostało(...)ulubionej surówce colesław . Szkoda marnować produkt, który ma taki fantastyczny potencjał. Składniki na 4 porcje : 500g kwiat brokuła 100g białej ryby (u mnie kawałek polędwicy z dorsza) 100g niepalonej kaszy gryczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku Brokuła podzielić na różyczki, same różyczki wrzucić na osolony wrzątek o gotować do miękkości. Łodygę zachować. Odcedzić ugotowane różyczki, zachowując wodę
DietologWitajcie, pewnie nie raz zdarzyło się, że zostało Wam trochę kaszy z obiadu z poprzedniego dnia. W bardzo łatwy sposób można ją wykorzystać na kolejny obiad - na przykład w postaci pysznych kolorowych kotlecików. Wystarczy dodać do niej odrobinę marchewki i ulubionych przypraw by powstały wegańskie kotleciki - masa jest dość kleista więc nie trzeba dodawać jajek. To także dobry sposób(...)przemycenie kaszy do naszego jadłospisu. Musicie koniecznie spróbować! Składniki (ilość gotowych kotlecików zależy od wielkości jaką zrobimy) - woreczek kaszy jęczmiennej - 2-3 niewielkie marchewki - pół czerwonej cebuli - sól, pieprz - mąka kukurydziana do obtoczenia - olej do smażenia Wykonanie Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W tym czasie obieramy marchew i ścieramy na tarce. Cebulę
Health-Fit-LifeKasza jaglana połączona z czekoladą jest tak pyszna, że można ją jeść bez żadnych dodatków. Uwielbiam również przekładać nią wafle, które smakują naprawdę rewelacyjne. Jeśli podmienicie czekoladę mleczną na gorzką to wafelki będą bardziej fit. Użyłam do nich bezcukrowych listków waflowych , ale zwykłe wafle tortowe także świetnie się sprawdzą. Koniecznie spróbujcie! 1 opakowanie listków waflowych Masa: 100g kaszy jaglanej(...)100g czekolady mlecznej Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do kaszy i zblendować do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wafle obficie posmarować masą i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą. Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem. Po schłodzeniu pokroić według uznania
Di gotuje