pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejny przepis z naszą ulubioną kaszą. Tym razem postawiliśmy na gołąbki z dodatkiem dyni. Cud, miód, malina <3 Składniki 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g miąższu z dyni natka(...)pietruszki 250 g wieprzowego mielonego mięsa 10 liści kapusty coolwrap 500 ml rosołu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy, przekładamy do miski. Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Studzimy, dodajemy do kaszy. Posiekaną natkę dodajemy razem z mięsem do kaszy. Wszystkie
R'n'G KitchenSkładniki - 5 łyżek surowej kaszy jaglanej - szklanka wody - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 dojrzałe banany - pół szklanki wiorek kokosowych - około 7 truskawek Przygotowanie Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Gotujemy około 15 minut w szklance wody - tak by kasza wchlonęładnie całą wodę Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy. Lekko przestudzamy. Dodajemy banany(...)kokos zmielony w młynku do kawy. Miksujemy mikserem. Do silikonowych foremek nakładamy na spód cieniutka warstwę masy z kaszy. Do każdej foremki wkładamy całą truskawkę. Nakładamy resztę masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 30 minut
Szkrab Je Samrazem przepis na ciasto wygrzebane z zeszytu z przepisami mojej Mamy i dobrze znane polskim gospodyniom domowym – prosty przepis na szarlotkę sypaną, czyli ciasto z kaszą manną, którego nie trzeba miksować, wyrabiać itd. Najwięcej pracy włożycie w obranie jabłek Ciasto szczególnie polecam w sytuacjach kryzysowych, gdy nie macie czasu, czy energii na pieczenie ciasta dla gości – pracy jest(...)przy nim naprawdę niewiele, a smak ciepłej szarlotki zdobędzie serce każdego Kasza nabiera wilgoci i aromatu jabłek, jest niewyczuwalna, ale nadaje delikatności ciastu, dzięki czemu jego środek jest miękki i bardzo jabłkowy. Wierzch i brzegi przyjemnie chrupią i jakoś ciężko nie skusić się na kolejny kawałek Z tego właśnie powodu, jeśli macie wielu łakomczuchów w domu, możecie podwoić ilość składników
Eat me! Fit me!Danie kuchni kresowej, a jego nazwa pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki. Kotleciki wyglądem łudząco przypominające mielone składają się głównie z kaszy gryczanej i twarogu. Smakują podane z surówką, ogórkiem kiszonym/konserwowym i sosem, np. pomidorowym ze świeżą bazylią, grzybowym ze śmietanką i natką lub sosem tatarskim . Kotlety będą także smakować podane razem z surówką z pora , która nada daniu bardziej(...)wyrazistego charakteru i głębszego smaku. Składniki: 300 g kaszy gryczanej 250 g sera białego 1 cebula garść natki pietruszki 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz masło panierka: bułka tarta, zamiennie siemię lniane, otręby, mielone orzechy olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko i odstawić na bok do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć
Zasmakuj KuchniDzisiaj pomysł na szybki i pożywny obiad. Kasza jaglana z warzywami, zwane również kaszotto 🙂 Do jego przygotowania, oprócz kaszy jaglanej, wykorzystałam warzywa, które akurat miałam w lodówce. Danie można oczywiście dowolnie modyfikować i dostosować do swoich smaków i potrzeb. Składniki: – 3/4 szklanki kaszy jaglanej – mała cebula – 2 marchewki – 1 Czytaj więcej → Artykuł KASZA JAGLANA
greengoodiesSkładniki na 1 porcję: 50g kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzika (jeśli ktoś lubi słodkie to można więcej) 5 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego 2 łyżki wiórków kokosowych gorzka czekolada wg uznania orzechy laskowe mleko spożywcze 2% Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przepłukać we wrzątku, następnie zimną wodą i jeszcze raz we wrzątku. Szklankę wody(...)przelewamy do rondelka i wsypujemy kaszę jaglaną, dodajemy łyżeczkę ksylitolu i gotujemy ok. 10-15 min. Następnie odstawiamy pod przykryciem do czasu wchłonięcia się całego płynu. Gotową kaszę blendujemy na gładką masę. Jogurt mieszamy z łyżką wiórek kokosowych i 1 łyżeczką ksylitolu. Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. W szklance układamy warstwowo kaszę jaglaną, jogurt
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki; kapusta – 1 szt. kasza pęczak – 1 szklanka olej rzepakowy – 2 łyżki masło – 1 łyżka grzyby leśne – 300 g szalotka – 2 szt. czosnek – 2 ząbki suszone śliwki – 5 szt. sól pieprz suszony majeranek świeży koperek – 1 pęczek bulion warzywny – 250 ml Wykonanie; Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę(...)ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu, aż zdejmiemy wszystkie liście. Z liści ścinamy twardą, białą część. Kaszę dokładnie płuczemy – tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Kaszę przekładamy do gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy
Anioły w kuchniBardzo lubię polędwicę bo szybko się ją robi i jest delikatna. W sosie serowym z kurkami i pomidorami suszonymi stanowią pyszne trio. Polędwicę podałam z kaszą i fasolką. sos serowy: 1 cebula duża 150 g serka topionego 200 g śmietany 18% ukwaszonej 125 ml wina białego sól, pieprz masło klarowane pozostałe: 1 polędwica wieprzowa 40 dkg kurek(...)łyżeczka majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki kaszy kuskus 30 dkg fasolki szparagowej 4 pomidory suszone oliwa od pomidorów natka pietruszki Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym. Wlewam wino, dodaję serki topione i na wolnym ogniu przesmażam sos dwie, trzy minuty aż wino wyparuje. Na końcu wlewam śmietanę, dodaję sól, pieprz i chwilę podgrzewam. Polędwice kroję
wesoła kuchniamacie pomysłu na obiad? Zachęcamy do zrobienia tego szybkiego dania – kurczaka z kaszą jaglaną, szpinakiem i czerwoną fasolką. Nam bardzo posmakowało :) Składniki na kurczaka z kaszą: – 250 g fileta z kurczaka – 60 g kaszy jaglanej – 50 g świeżego szpinaku – 150 g czerwonej fasolki – 1 cebula
Kuchenne WariacjeCoraz częściej sięgamy po kasze i dobrze bo są one zdrowe. Dzisiaj przedstawiam Wam kaszę owsianą z sosem jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków. Może się skusicie. Składniki: na dwie porcje 50 g kasza owsiana 60 g pora ( biała część ) 40 g kurki Sól pieprz 1 łyżeczka oleju/ oliwy Wykonanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut(...)dusimy pod przykryciem kilka minut. Pora miksujemy lub przecieramy i dodajemy do kurek. Chwilę razem podgotowujemy ( odparowujemy nadmiar wody ) i ewentualnie doprawimy solą i pieprzem. Sos wykładamy na przygotowaną kaszę, dodajemy pozostałe składniki obiadu i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna jednej porcji: 137 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyprzygotowana zupa jest niezwykle pyszna. Warzywa zostały przesmażone na maśle i zalane gorącą wodą, w ten sposób powstał wspaniały i aromatyczny bulion. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest bardziej sycąca. Polecam i zapraszam :) Zupę podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: 1 duży kalafior 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 2 łyżki masła gorąca woda(...)liść laurowy 1 ziele angielskie koperek suszony według uznania 1 szklanka śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej pieprz czarny do smaku sól do smaku 1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag ) Wykonanie: 1. Warzywa oczyszczamy, obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kalafior dzielimy na małe różyczki. 2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte
IzabelawkuchniSkładniki: kasza manna 2,5 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, cukier 1,5 szklanki, jabłka 2 kg/malinówka, cynamon 1,5 łyżki, cukier 4 łyżki, margaryna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba jabłka malinówki mam z ogrodu znajomej, są smaczne = mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kaszę manną wymieszać w pojemniku dokładnie i podzielić(...)jabłka malinówki umyć, ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka starte jabłka wymieszać dobrze z cukrem, cynamonem forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, na dno wysypać 1 część kaszy z mąką, rozłożyć połowę startych jabłek, nie dociskać i nie ubijać jabłek, na jabłka wysypać 2 część kaszy z mąką i na to resztę jabłek i też nie dociskać
W Mojej Kuchni Lubięości 2 jajka łyżka śmietanki 18% duża łyżka posiekanego koperku 10-12 pomidorków koktajlowych 4 liście kapusty włoskiej 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny 100g kaszy pęczak pomidorki koktajlowe i szczypior (do podania) Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości (np. za pomocą pęsety). Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować(...)przylegał do dna i boków, a następnie do środka każdego nałożyć po ¼ masy rybnej. Piec jakieś 20-25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). W międzyczasie ugotować kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu (100g kaszy zalać 250-300ml wrzątku, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu do wchłonięcia przez kaszę wody). Pokroić pomidorki koktajlowe i szczypior, jako
DietologObłędny w smaku zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej i świeżych owoców. Torcik wygląda rewelacyjnie! Możemy użyć dowolnych ulubionych owoców. Taki deser możemy zajadać bez wyrzutów sumienia. Jeżeli śledzicie mój instagram to jakiś czas temu zapewne zauważyliście, że dostałam świetną paczkę zdrowych produktów od Firmy PurellaFood . Do przygotowania tego zdrowego deseru wykorzystałam ich pyszne batoniki! 100 g kaszy jaglanej(...)batony super food raw bar (surowe kakao, orzechy nerkowca) PurellaFood lun 70 g daktyli 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu rzepakowego 10 migdałów Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku (aby pozbyć się goryczy). Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (kasza wchłonie całe mleko).Studzimy. Następnie kaszę dzielimy na połowę. Do pierwszej
VioletoweKucharzenietrafi się na ideał. DO ZABIELANIA ZUP – śmietanka sojowa domowa, mleczko kokosowe, jogurt roślinny sklepowe zamienniki śmietany MAJONEZ Istnieje kilka możliwości – ja polecam Wam przetestowany majonez z kaszy jaglanej Uprzedzam że wegański majonez smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, przez co wciąga jak mało co. Taki majonez może być bazą do sosu koperkowego, czosnkowego czy chrzanowego (warto go jeszcze(...)wymieszać z jogurtem sojowym, bo to jednak wciąż spora ilość tłuszczu) Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu) sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto użyć soli NAMAK, która
Powiedz dietom nie