samodzielne lub dodatek): 2 marchewki 1 pietruszka 1 pasternak 1 skorzonera 3 małe buraki 1-2 łyżki oleju rzepakowego suszony tymianek sól morska 2 ząbki czosnku 1 szklanka białej kaszy gryczanej po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200C Warzywa dokładnie umyć, cienko obrać ze skórki. Skorzonerę od razu włożyć do lodowatej wody, buraki odłożyć osobno(...)nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 -45 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Jeżeli będą się za bardzo spiekać, zmniejszyć temperaturę do 180C. Podczas pieczenia warzyw korzeniowych, ugotować kaszę. Kaszę przełożyć na sitko, przepłukać. W garnku zagotować 2 szklanki wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami
Pełny talerzmacie pomysłu na obiad? Dziś polecamy Wam pyszną i zdrową kaszę jaglaną z mięsem mielonym, cukinią i szpinakiem :) Składniki na kaszę jaglaną z mięsem: – 300 g mięsa mielonego wieprzowego – 60 g kaszy jaglanej – 200 g cukinii – 1 średnia marchewka – 50 g szpinaku – 200 g pomidorów z puszki
Kuchenne Wariacjesmażonego tofu w kawałkach 2 ugotowane marchewki (jeśli nie gotowaliście akurat bulionu, to możecie użyć dowolnych warzyw jako dodatek) papryka wędzona pikantna sól i pieprz posiekany szczypiorek 120 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) Przygotowujemy kaszę. Płuczemy ją i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Posiekane(...)oliwie. Dadajemy kawałki tofu, pokrojone marchewki, passatę i ajwar i dusimy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku przyprawami oraz szczypiorkiem. Podajemy na ciepło z ugotowaną kaszą jaglaną. Smacznego :) Artykuł Tofu z ajwarem i kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkilka minut cierpliwości i gotowe. Najlepszy budyń na świecie! Z powodzeniem można go przygotować na świąteczne dni, jako deser. Dzieci pokochają ten kokosowy, mleczny smak! Kokosowy budyń z kaszy manny Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy kaszę i cukier. Gotujemy na małym ogniu(...)kasza zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Jeśli kasza manna będzie zbyt gęsta, dolewamy nieco mleka. Podajemy na ciepło lub na zimno. Posypujemy wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniawakacje miałam okazję próbować pierogów z mięsem i kaszą gryczaną. Szukając przepisu na takie pierogi napotkałam też przepis na pierogi z kaszą i boczkiem. Postanowiłam połączyć oba przepisy w jeden i stąd dzisiejsze pierogi. Boczek wędzony nadaje nadzieniu pysznego smaku i aromatu, a całość zamknięta jest w miękkim cieście. Polecam! Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem(...)ciasto: 260g mąki 120ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli 28 g masła Na farsz: mięso z 2 ugotowanych udek, zmielone 100g boczku wędzonego pół szklanki kaszy gryczanej, ugotowanej w lekko osolonej wodzie przyprawy: sól, pieprz, majeranek 1 jajko 1 cebula Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło, mieszamy widelcem aż powstaną
Smak mojej kuchniprzygotowałam dla Was wegańską i bezglutenową tartę jaglaną z granatem, uważanym za najzdrowszy owoc. Jest to mój pierwszy wegański wypiek, lecz mogę zaliczyć go do tych najbardziej udanych. Kaszę jaglaną powinniśmy łączyć z granatem, który często też występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Tak też stworzyłam przepis na tartę, w której skład wchodzi ciasto z mąki jaglanej, krem na bazie(...)kaszy jaglanej i mleka orzechowego oraz granat. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Ciasto: 250 g mąki jaglanej (mąkę możemy zrobić z kaszy) 100 g oleju kokosowego 80 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Krem: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki mleka orzechowego (klikając tutaj zobaczycie w jaki sposób je zrobić) 3 łyżki oleju kokosowego
Via Gustomożna kupić w warzywniaku i najfajniejsze (po za smakiem oczywiście)jest to, że nie trzeba liści już sparzać (gotować),więc same plusy,a do farszu proponuję połowę ryżu zastąpić kaszą jęczmienną-będzie o wiele lepszy-zapraszam do wypróbowania Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok półtora opakowania liści kiszonej kapusty(...)500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem
Swojskie jedzonkoDziś zapraszamy na pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad – kaszę gryczaną z kurczakiem, dynią i jarmużem :) Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem: – 100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej) – 350 g fileta z kurczaka – 400 g obranej dyni – 50 g jarmużu – 1 por – 1 duża łyżka masła
Kuchenne Wariacjekażdy weekend. Smakuje świetnie, a do tego cieszy oko :) Można ją podać z dowolnymi dodatkami. Ja zazwyczaj dorzucam jakieś owoce, orzechy, albo posypuję pudrem truskawkowym. A Wy jadacie kaszę jaglaną na słodko? :) 120 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 200 g mleczka kokosowego łyżka miodu 1 łyżka wiórków kokosowych pół szklanki mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) dowolne dodatki(...)pomarańcza, liofilizowana żurawina, ekspandowana jaglanka z amarantusem) opcjonalnie zagęszczone, słodkie mleczko do polania Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Możemy to zrobić dzień wcześniej i rano podgrzać ją tylko z mleczkiem i jagodami. Wtedy, przyrządzenie dania zajmie nam nie więcej
Mienta blogszklanki mąki pszennej; 2 szklanki mleka; 1 jajo; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 1/2 płaskiej łyżeczki cukru; Olej do smażenia; Klarowane masło do podsmażenia gotowych naleśników. Farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej (u mnie prażona); 200 g zmielonego sera twarogowego; 1 średnia cebula; 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%; 1 jajo; Olej do smażenia; Sól; Pieprz cayenne. 1 szklanka(...)Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajo, wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Spróbować i, w razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem. Do miseczki wlać niewielką ilość oleju. Patelnię
Gospodyni Miejskawszystkich którzy dbają o zdrowie i myślą przez pryzmat zakwaszania i odkwaszania organizmu ciekawym odkryciem będzie kasza gryczana, która nie zakwasza organizmu. Jest dobra dla tych którzy nie mogą jeść glutenu, bo go nie ma, w odróżnieniu od innych kasz i zbóż. Ponadto zawiera ponad dwa razy więcej błonnika niż np ryż, więc będzie mile widziana przez wszystkich odchudzających się(...)dbających o linie. Składniki : 3 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarek 2 cebule duże pęczek szczypiorku majeranek sól i pieprz Przygotowanie : Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a cebulkę w drobną kostkę. Wlewamy oliwę na patelnię i podsmażamy pieczarki, tak ok. 10 minut, następnie dodajemy cebulkę i wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż będzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegluten dla szukających ciasta bez pieczenia Składniki na spód: pół szklanki daktyli 50g płatków migdałów 30g płatków owsianych 4 łyżki masła orzechowego Składniki na masę jaglaną: szklanka kaszy jaglanej (suchej) 2,5 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne lub woda) 3 łyżki cukru (lub ksylitolu, erytrolu itd.) Składniki na wierzch ciasta: szklanka daktyli 4 łyżki masła orzechowego łyżeczka(...)pół godziny. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie składniki włożyć do miski i zblendować na gładko. Wyłożyć na blachę. Polecam tortownicę 22-25cm średnicy. Mocno docisnąć. Wykonanie masy jaglanej: Kaszę przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku, dodać wybrane "słodzidło" (ok. 20 minut), gotować na małym ogniu, nie mieszać. Kaszę zblendować i wyłożyć na spód ciasta. Wykonanie wierzchu ciasta: Daktyle namoczyć
Mania WypiekaniaPęczak z warzywami W wielkim pośpiechu przedstawiam Wam dzisiaj przepis na danie ekspresowe z kaszy i mrożonych warzyw. Wiele razy paczka warzyw schowana w zamrażarce uratowała mi... żołądek i nie tylko. Każdemu zdarzają się sytuacje kryzysowe, gdy: brakuje czasu, lodówka pusta, nie ma kiedy zrobić zakupów... i nawet złamane postanowienie o zdrowym odżywianiu nie pomoże, bo fast food(...)razy. I chociaż ten przepis może jest prosty i niewymyślny, to ja Wam powiem, że dla mnie to danie zasługuje na złotą patelnię. :) Składniki dla 4 osób: 200 g kaszy pęczak 500 ml bulionu lub wody 1 paczka (450g) mrożonych warzyw Hortex "Warzywa na patelnię", u mnie miks z bazylią i tymiankiem 2 łyżki oleju do smażenia sól posiekana natka
Pełny talerzJuż kiedyś na moim blogu znaleźć można było przepis na te pyszne kulki. Teraz podaję Wam przepis nieco zmieniony, mniej kaloryczny, a do tego przygotowany z kaszy jaglanej. Dziś nie musimy liczyć kalorii. Do tego filiżanka pysznej herbatki Teekanne z serii Fit & Slim i wierzcie mi, że już nic więcej nie potrzeba, Słodkości mogą też być(...)jeśli interesuje Was inny przepis, to zaglądnijcie tutaj: RAFFAELLO . Składniki: 200 g suchej kaszy jaglanej 500 ml mleka kokosowego 6 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego ( mozna pominąć) 4-5 łyżki miodu całe migdały do środka pralinek dodatkowo wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Migdały sparzamy wrzątkiem,w ten sposób łatwo obierzemy
Z Majeczką w kuchni