się do upieczenia ciasta, ale są inne wartościowe, które wpływają na jego niepowtarzany smak, a zwłaszcza śliwki... (tortownica średn. 27 cm) Składniki: 120 g kaszy jaglanej sól do smaku szczypta kurkumy 100 ml oleju 230 g mąki kukurydzianej (użyłam bio) 2 pełne łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 k śliwek słoik dżemu brzoskwiniowego(...)rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych 3łyżeczki kisielu (dowolnego) Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukałam w gorącej wodzie, żeby pozbyć ją goryczki. W rondelku zagotowałam 2 szklanki wody z odrobiną soli i wsypałam kaszę, kurkumę i zostawiłam do gotowania na małym gazie na około 20 minut. Trzeba mieszać i uważać żeby kasza nie przywarła do dna. Kiedy kasza wchłonie
Kuchnia u KrysiTabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka z kaszą bulgur (czasem zastępowana kuskusem lub komosą ryżową). Jest jej wiele odmian, ale najważniejsze składniki to duża ilość drobno posiekanej pietruszki i mięty. Dzięki ziołom oraz cytrynie sałatka jest niesamowicie lekka i odświeżająca. Idealnie nadaje się na lato. Jest świetna zarówno jako dodatek do dań głównych – w szczególności mięsa, a także sama(...)większą ilość do grilla. Pamiętajcie, że najlepiej zrobić ją trochę wcześniej i schłodzić – wtedy wszystkie smaki zdążą się „przegryźć”. Tabbouleh – sałatka z bulgurem 100 g kaszy bulgur 2 duże pomidory malinowe 2 małe ogórki gruntowe 1 szklanka listków mięty (2 pęczki) 1 szklanka listków pietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy
Poezja smakulipcowy gorący dzień uwielbiam takie właśnie proste, lekkie i zdrowe obiady jak ta sałatka z kaszą orkiszową, dodatkiem sezonowych warzyw i fety. Możemy ją podać zarówno na ciepło - feta wtedy będzie lekko kremowa - albo na zimno. Ja z reguły przygotowuję ją wieczorem, chowam do pudełka, a następnego dnia mam gotowy lunch do pracy. Czasami dodaję do niej również(...)pokrojonego w kostkę pomidora. Jest pysznie i kolorowo ! Sałatka z kaszą orkiszową Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100 g kaszy orkiszowej 1 pęczek rzodkiewek 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 50 g sera feta świeże oregano oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeży majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą
Kulinarne przygody Gatityprawidłowego funkcjonowania organizmu. Są także podstawą wielu deserów - idealnych w upalne dni. Dziś zapraszam na wyjątkową tartę z letnimi owocami i płatkami migdałowymi na jaglanym spodzie. Składniki 100 g kaszy jaglanej 50 ml mleka 2 jajka 3 łyżki ksyliotlu 2 łyżki płatków migdałowych 2 garście malin garść borówek amerykańskich garść agrestu Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego(...)uznania. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Mleko mieszamy z żółtkami i ksylitolem. Dodajemy do kaszy jaglanej i blendujemy na gładką masę. Wykładamy nią formę do tarty. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki równomiernie smarujemy wierzch masy jaglanej. Następnie układamy owoce - w dowolnym układzie, jaki tylko podpowie nam wyobraźnia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
My Chcemy Jeśćsobie patrzę i dochodzę do wniosku, że dawno już nie dawałam tu żadnego pomysłu na danie obiadowe. Pora wiec to zmienić :-) Więc jeśli lubicie kasze gryczaną, to nie ma na co czekać, tylko zabierajcie się za gotowanie :-) Trwa ono dosłownie kilka chwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje(...)obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 1 szklanka rosołu sól, pieprz Kurczaka obieramy od kości. Cebulę kroimy w półplasterki, a selera w plasterki (jeśli łodygi mają na sobie grube włókna zetnijcie je). Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy cebulę
Czary - gary w kuchniDuże ziarna kaszy w połączeniu z mięsem i warzywami to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Jednogarnkowe kaszotto z kalafiorem to coś w sam raz na szybki, letni obiad. 150 g kaszy pęczak 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 mały kalafior (400 g) 1 pomidor ok 3 szklanek wody 1/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki masła klarowanego do smażenia(...)łyżki posiekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać skrojony filet z kurczaka, przyprawić i lekko obsmażyć. Kaszę przepłukać w wodzie, a surowego kalafiora podzielić na drobne różyczki. Dodać do mięsa i zalać wodą, tak aby zakryła przynajmniej kaszę. Kalafior może trochę wystawać ponad powierzchnię. Dusić około
https:KKuchniaMniamObiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Płatki owsiane można zastąpić gotową mąką owsianą. Ja tam nigdy nie kupuję, tylko(...)cały placek z solidną porcją dżemu. Bardzo jej smakowało. Mi również. Idealne na zdrowy deser lub podwieczorek. Składniki na 4-5 porcji: Placuszki 0,5 szklanki (100 g) kaszy jaglanej 1 i 1/4 szklanki wrzątku + szczypta soli + 1 łyżeczka oleju 1 łyżka otrębów owsianych 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowego 9 łyżek serka
Anioszek w kuchniZrobiłam sporo kaszy gryczanej z pieczarkami i szynką. I wpadłam na pomysł ,by podać ją nieco inaczej. Do ręki! U mnie zadowolone szczególnie dzieci! Składniki kasza gryczana cebula pieczarki ile chcecie dobra szynka wędzona olej kokosowy do smażenia sól i pieprz do smaku papier ryżowy Skworcu Ugotuj kaszę gryczaną jak nakazuje producent na opakowaniu. Najlepiej jakby była na sypko(...)oleju kokosowym podsmaż cebulę, pieczarki i szynkę, dodaj kaszę gryczaną i obsmaż. Odłóż na bok. W szerokim rondlu rozgrzej nieco wody i zanurzaj płaty ryżowe. Przekładaj na deskę i napełniaj nadzieniem gryczanym .Zawiń tak jakbyś zawijał krokiety. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podałam z ogórkami i sosem Folwark Inny wymiar kaszy gryczanej! Lubicie sos sojowy? Też jest pysznie
Z Kuchni Do Kuchnitheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kasza jaglana ma wiele zalet. Przede wszystkim to źródło krzemu jak również witaminy E, magnezu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, dlatego dziś proponuje zdrową sałatkę, która z pewnością jest bardzo odżywcza(...)Sałatka z kaszy jaglanej z dresingiem jogurtowo- musztardowym Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1 mała cebula 2 łyżeczki ostrej musztardy 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 -2 łyżki posiekanego koperku Sól,pieprz Sposób wykonania: Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Paprykę, ogórka i cebule kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. W osobnej
Smaki NataliiPlacuszki z kaszy manny to idealny pomysł na śniadanie. Szybkie w wykonaniu, a poza tym BARDZO sycące. Polecam! Placuszki z kaszy manny Składniki: pół szklanki mleka pół szklanki kaszy manny pół łyżeczki brązowego cukru(można pominąć), a gotowe placuszki polać syropem klonowym jajko szczypta cynamonu 1-2 łyżki masła owoce Sposób wykonania: Kasze mannę zalewamy zimnym mlekiem na około(...)wchłonęła płyn. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną piane. Po 20 min do kaszy dodajemy żółtko, cukier, cynamon oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z owocami. Smacznego
Smaki NataliiBardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze, truskawki i mój ziołowy ogródek. :) Poniższy deser wyraża to doskonale. Pod kremową warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę. Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion(...)chia gałązka majeranku miód/dowolny cukier wg uznania Krem jaglany: 70g kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody pół szklanki dowolnego mleka szczypta soli miód/cukier wg uznania Truskawki kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki. Dodajemy drobno posiekany majeranek i nasiona chia, mieszamy. Dosładzamy wg uznania. Odstawiamy do zgęstnienia. Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i obficie przepłukujemy gorącą wodą (do momentu, aż woda
Wrzosowa PolanaKasza Orkiszowa jest mało popularna, ale warto wprowadzić ją do naszego gotowania. Nie będę rozpisywać się o jej właściwościach, a jest ich sporo. Przejdźmy od razu do sedna. Moja propozycja na dzisiaj to Sałatka z Kaszą Orkiszową. Przepis bardzo prosty, ale naprawdę warto spróbować. SKŁADNIKI 1 Woreczek kaszy orkiszowej 2 garści rukoli 8-10pomidorów koktajlowej 10-15 czarnych(...)oliwek pół czerwonej papryki olej rzepakowy sól, curry, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE Krok 1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką ziół, szczyptą curry, i łyżeczką oleju rzepakowego. Czas gotowania podany jest na opakowaniu. Po ugotowaniu studzę kaszę. Krok 2. Wszystkie warzywa dokładnie myję. Rukolę rozdrabniam, pomidory kroję na ćwiartki, paprykę w kostkę
Zdrowo i kolorowopuszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach papryka ostra min 2 łyżeczki sól pieprz bazylia liofilizowana 2 ząbki czosnku 2 szalotki masło oliwa z oliwek 1 kubek kaszy Bulgur z vermiceli Przygotowanie: mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, bułkę najlepiej taką czerstwą, kilkudniową, rozdrabniamy i zalewamy śmietaną pieczarki obieramy, podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy na złoty kolor(...)solą i pieprzem. Dosypujemy parmezan oraz posiekaną szalotkę, formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące i podsmażamy podsmażone pulpeciki zalewamy sosem, dusimy jeszcze przez około 10 minut, w międzyczasie gotujemy kaszę podajemy razem, gorące, oprószone szczypiorkiem i parmezanem! Smacznego!! P.S jeśli nie jedliście jeszcze tej pysznej kaszy lub nie lubicie próbować nowinek możecie użyć kaszy jaglanej:) SMACZNEGO
Luźna KuchniaPyszny sycący budyń z ugotowanej na mleku kaszy jaglanej. Z dodatkiem karmelizowanych bananów i słodkiego syropu miodowo-waniliowego. Taki budyń jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla gotowych, pełnych sztucznych aromatów proszków budyniowych. Zapewnia zdrowy i pełnowartościowy posiłek z nieprzetworzonych składników. Tradycyjne mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, a zamiast bananów skarmelizować plasterki jabłka lub gruszki. SKŁADNIKI(...)porcje ¹⁄₃ szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 1 szklanka mleka ²⁄₃ szklanki soku jabłkowego/ ananasowego / mleka SYROP WANILIOWY : ¹⁄₃ laski wanilii, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu DODATKOWO : 1 mało dojrzały banan / obrany i pokrojony w plastry, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE SYROP : W miseczce mieszamy miód z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Stopniowo
cool and minty