pracy. Trzy główne składniki, a efekt wow. Składniki: - dwa filety z dorsza bałtyckiego ze skórą - pół pęczka szparagów - kilka pomiorków koktajlowych - dwa ząbki czosnku - papryczka chilli - 1/2 opakowania kaszy kuskus - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki masła - dwie łyżki oleju pistacjowego (opcjonalnie- można zastąpić innym ulubionym, lub po prostu oliwą z oliwek) - sól morska - grubomielony(...)kilka minut. Pomidorki przekrajamy na połówki, dodajemy do szparagów, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy kolejne kilka minut aż pomidorki zmiękną i zaczna się marszczyć. Na patelnie wsypujemy kaszę kuskus i zalewamy gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na bok na ok 3-4 minuty. Gdy kasza odrobinę spęcznieje i wchłonie część wody dodajemy dwie łyżki oleju pistacjowego, lub innego
Cook&LoveChciałyśmy podzielić się z Wami prostym, ale bardzo smacznym przepisem na cudowne kaszotto z indykiem oraz groszkiem i marchewką. Główną rolę w nim odgrywa kasza bulgur, której od jakiegoś czasu jesteśmy przeogromnymi fankami. Polecamy osobą zapracowanym oraz takim, ktore nie lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy(...)nieco oleju i wrzucamy por, podsmażamy kilka minut. W między czasie mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy na patelnię. Smażymy często mieszając kilka minut. Po tym czasie dorzucamy kaszę, ponownie smażymy 2-3 minuty. Dodajemy zamrożony groszek z marchewką. Po chwili dolewamy ciepły bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy przykrywkę i sprawdzamy czy kasza doszła, jeśli
Kolizje SmakówChciałyśmy podzielić się z Wami prostym, ale bardzo smacznym przepisem na cudowne kaszotto z indykiem oraz groszkiem i marchewką. Główną rolę w nim odgrywa kasza bulgur, której od jakiegoś czasu jesteśmy przeogromnymi fankami. Polecamy osobą zapracowanym oraz takim, ktore nie lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy(...)nieco oleju i wrzucamy por, podsmażamy kilka minut. W między czasie mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy na patelnię. Smażymy często mieszając kilka minut. Po tym czasie dorzucamy kaszę, ponownie smażymy 2-3 minuty. Dodajemy zamrożony groszek z marchewką. Po chwili dolewamy ciepły bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy przykrywkę i sprawdzamy czy kasza doszła, jeśli
Kolizje SmakówTarta z jagodami na spodzie z kaszy jaglanej Składniki - pół szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżki masła - 1 jajko - wiórka kokosowe - jagody Przygotowanie 1. Kaszę jaglaną wypłukać w ciepłej wodzie, następnie gotować około 20 minut. 2. Ugotowaną kaszę zblendować, następnie dodać skrobie, jajko, masło i wiórka kokosowe, po czym wszystko dokładnie wymieszać
Kuchenne innowacjeDrukuj Spód 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki syropu klonowego/miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki kakao niesłodzonego Krem jaglano-kokosowy 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka kokosowego 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Przygotowanie Płatki owsiane i wiórki(...)najlepiej silikonowych, wtedy łatwiej będzie wyjąć). Dokładnie ugnieć (pamiętaj o zrobieniu boków, żeby później krem się nie wylewał). Przełóż do zamrażarki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj krem - kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zagotuj z resztą składników w rondelku z grubym dnem. Kasza będzie gotowa, kiedy wchłonie większość mleka i będzie miękka. Pamiętaj
Powiedz dietom nieskładniki: 50 g kaszy jaglanej 250 ml wody 1 banan 1-2 garstki żurawiny, suszonej 1-2 łyżeczki miodu wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy a następnie przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wchłonie wodę i będzie miękka. W miseczce 1/2 banana rozgniatamy widelcem na papkę(...)Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Na wierzchu układamy pozostałą część banana, pokrojonego w plasterki, dodajemy przelaną gorącą wodą żurawinę i polewamy miodem
Domowy Smak JedzeniaKaszę można jeść na słodka jak i na słono. Tym razem chciałabym zaproponować jaglankę w wersji na słono. Świetny pomysł na odstępstwo od wersji na słodko. Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej 1 cebula 1 łyżka masła olej do smażenia 1,5l bulionu drobiowego Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Czekamy, aż się(...)zeszkli. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Zalewamy gotującym się bulionem drobiowym. Do momentu wchłonięcia bulionu przez kaszą jaglaną dodamy masło. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa FiestaBezglutenowe kotlety z mielonego indyka i ugotowanej kaszy jaglanej, z dodatkiem siekanej rukoli, która dodaje im pikantności. Podane z sałatką mogą stanowić samodzielne danie. Przepis na to danie wypatrzyłam w jakiejś gazecie czekając na wizytę lekarską, a jako że wydał mi się ciekawy, pstryknęłam mu fotkę telefonem. Do ich przygotowania zbierałam się kilka dni, a szkoda, bo bardzo(...)przypadły do gustu i na pewno nie raz jeszcze zagoszczą na moim stole 😊 KOTLETY na 2 porcje: 5 dag suchej kaszy jaglanej 20 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnie jajko garść rukoli mała czerwona cebula sól pieprz kolorowy słodka sproszkowana papryka mąka gryczana do obtoczenia olej słonecznikowy SAŁATKA: 2 solidne garście rukoli duża pomarańcza czerwona cebula kwiaty bratków sól
Kuchenne zapiski EdytyCałe szczęście rozwój technologiczny przetwórstwa żywnościowego przyniósł na zamrożoną namiastkę letnich smaków... A więc czas to wykorzystać. Łyżka w dłoń i czarujemy słońce w kuchni! Składniki: -ok. 50g kaszy jaglanej -mały banan -duuuuża garść mrożonych wiśni -2-3 duże łyżki serka wiejskiego -płaska łyżeczka odżywki białkowej o smaku wanilii lub jej świeża laska Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem(...)gotujemy. W tym czasie serek wiejski mieszamy z odżywką białkową lub wanilią. Gdy kasza stanie się miękka, dodajemy rozgniecionego banana i wiśnie. Dodajemy odrobinę wody, tak by kasza się nie przypaliła, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 3-5 min, aż wiśnie się roztopią, a całość będzie gęstym kremem. Przekładamy do miseczki, a na górę kładziemy waniliowy serek. Gotowe ! Całość
Gawron w rosolekuchni spędziłam cały dzień. Kocham też potrawy, które są w wersji fit , a smakują one całej rodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną . Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem . Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej jajko 1 cytryna(...)płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć) 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz natka pietruszki mleko do zabielenia 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy
Pobite gary BarbaryPyszne śniadania w stylu fit to moja specjalność. Uwielbiam delikatną kaszę jaglaną w towarzystwie słodkich dodatków, owoców i bakalii. Ugotowana na mleku kasza, z dodatkiem łyżki masła orzechowego, syropu klonowego z pysznym sosem z masła orzechowego oraz jabłkiem, jagodami goji i płatkami migdałów to idealna propozycja dla wszystkich tych, którym zależy by dostarczać swojemu organizmowi "dobre", to najbardziej wartościowe, paliwo(...)już od samego rana. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki syropu klonowego Sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego 1/3 szklanki mleka 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: płatki migdałów jagody goji jabłko Kaszę gotuję
Mango PapajaDzisiaj trochę o plackach, wyjątkowo w wersji warzywnej. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem większości Polaków byłyby placki ziemniaczane. Jednak dzisiaj chciałbym Wam zaproponować wersję alternatywną: opartą na włoszczyźnie oraz kaszy gryczanej. Smakuje równie dobrze i jest to fajna odskocznia od utartego smaku. Polecam wszystkim ciekawskim. Łapcie przepis Składniki: ok. 2 łyżek mąki bezglutenowej (może być np. gryczana, która doda nam wytrawnego smaku(...)100g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebulka, 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Do naszych placków możemy dodać również cukinię, korzeń selera czy drobno posiekaną paprykę. Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez
Gar Zdrowialiczyć. Również wtedy kiedy macie ze sobą kuchenkę, warto nie marnować czasu i gazu na długie gotowanie. W tym celu bardzo dobrze sprawdza się znana miłośnikom twórczości Janusza Christy, kasza gryczana ze skwarkami. Tyle, że sojowymi :) Dlaczego sojowe? Bo granulat sojowy przygotowuje się bardzo szybko, a przy tym jest stosunkowo bogatym źródłem wartości odżywczych. Kasza oczywiście nie cała, tylko(...)płatkach. Składniki: - płatki kaszy gryczanej - granulat sojowy - przyprawa prażona cebula. Wykonanie: Kaszę mieszamy z granulatem i zalewamy wrzątkiem. Doprawiamy cebulą. Silikonowe, poręczne, składane pojemniki ustępują tylko jedną rzeczą aluminiowych. Nie da się w nich gotować :) W drodze powrotnej zajechaliśmy na Zamek Spiki z XI wieku, który jest uznawany za jedną z największych budowli tego typu w Europie. Powiem szczerze
Kryzysowa Książka Kucharskazachęciła. Zagrałam z nią w zielone 🌵🍏 i wybrałam warzywa moje ulubione. I tak jarmuż, szpinak, groszek, każdy w innych odcieniach zielonego, miał za zadanie stworzyć wspólnie coś wyjątkowego ❤. Kasza jaglana z nimi się zaprzyjaźniła i danie wymyśliła. Tak w babkę się zmieniły i wiosennie ozdobiły. Babka wyszła lekka, zdrowa, nietypowa, smaczna, wyjątkowa, delikatnie wyostrzona, wiem…. to będzie moja(...)mrożonego groszku Hortex, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczka mielonego chili -pieprzu cayenne, sól do smaku, 200 g kaszy jaglanej, ok. 200 ml wody, 2 jaja. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mrożony szpinak i jarmuż, posiekany w kostkę czosnek, podsmażamy ok. 2 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym
Moniki Smakołykiotrzymuję dość gładką konsystencję. Jeśli zastosujecie się dokładnie do moich wskazówek, nie powinniście mieć problemu z uzyskaniem gładkiego budyniu. Na problemy z miksowaniem wpływa m.in. wcześniejsze prażenie kaszy i gotowanie jej na sypko, i dlatego w przypadku budyniu, nie powinno się w ten sposób kaszy gotować. Ważne jest również częste mieszanie w trakcie gotowania, co uwalnia skrobię i powoduje(...)kasza robi się kleista (co również ułatwia nam uzyskanie gładszej struktury). http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/d2-budyn-jaglany-waniliowy-dzem-porzeczkowy-vanilla-millet-pudding-red-currant-jam-1170x874.jpg The post Budyń jaglany waniliowy z białą czekoladą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja