kasza - 17339 przepisów (strona:216/1156)

Klopsiki z jajek i kaszy jaglanej 108

Przepis na szybki obiad. Do tego łatwo można przemycić kaszę jaglaną, za którą (oprócz mnie), nikt w domu nie przepada SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 ugotowane jajka plus jedno surowe 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki szczypiorku 3 łyżki koperku sól pieprz kurkuma  curry 1 łyżeczka musztardy delikatesowej bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie(...)płuczemy na sitku, następnie zalewamy 2/3 szkl. wody, odrobinę solimy,gotujemy bez odkrywania, przez 15 minut. Zioła drobno siekamy. Ugotowane jajka drobno kroimy, dodajemy, wystudzoną kaszę, zioła, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, musztardą i curry. Wbijamy surowe jajko i mieszamy. Formujemy spłaszczone klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. DO PODANIA: u mnie z czerwonym ryżem (przepis znajdziecie

Kopystką po garach
Kotlety jajeczne z kaszą kuskus 174

Pyszne, sycące i bardzo szybkie kotleciki jajeczne z kaszą kuskus.  Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.  To moja propozycja na bezmięsny obiad. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: 8 jajek 1 szklanka kaszy kuskus mała cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz(...)Wykonanie: 7 jajek ugotować na twardo, obrać, pokroi w drobną kosteczkę. Kaszę zalać szklanką wrzątku, odłożyć. Gdy napęcznieje wmieszać, wsypać do miski. Cebulę pokroić w kostkę, seler w paseczki. Na oleju zeszklić seler razem z cebulą (jak nie lubimy selera, możemy pominąć). Jajka, cebulę, jajko surowe, czosnek drobniutko posiekany oraz 3 łyżki bułki tarty, dodać

magiczna kuchnia Kasi
Pachnąca cynamonem zapiekanka jagalana 183

bajecznie pachnie cynamonem (który jak wiadomo przyspiesza przemianę materii).  Zapiekankę spokojnie możecie przygotować wieczorem, by w porannej gonitwie nie tracić czasu na gotowanie.  Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 3 łyżki sera białego półtłustego 1 jajko 1 banan 1 łyżeczka cynamonu Galeo 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka żurawiny Kaszę gotujemy na mleku(...)ugotować kaszę by była smaczna przeczytacie tutaj ). Ja nigdy nie bawię się w gotowanie 3 łyżek, gotuję więcej i zużywam przez 2-3 dni. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cynamon, kaszę i wszystko mieszamy dokładnie. Wrzucamy bakalie oraz pokrojonego banana, przekładamy do foremki do zapiekania i pieczmy ok 30 minut w 180 st C. Można zajadać samą lub polać jogurtem

Cynamonowe szczęście
“Przepisy na szczęście” – recenzja 137

Jeśli kochacie “ Qmam kaszę ”, czyli pierwszą książkę Mai Sobczak, to w księgarniach jest jej druga część. Tak jak pierwsza książka była jesienna z przepisami na jarskie, zdrowe kasze z owocami i warzywami, tak “Przepisy na szczęście” są letnie z gotowaniem na ognisku, czereśniami i kwiatami bzu na okładce. Obie łączy niezwykły, magiczny klimat, który wprowadza do kuchni Maia Sobczak poprzez(...)ugotowała z tej książki, kiedy przyjdzie lato? Na pewno zrobię czosnkową konfiturę z mirabelek. Wprowadzanie wytrawnych smaków tam, gdzie spodziewamy się słodkich to zresztą typowa rzecz dla Qmam kaszę np. w przepisie na smażonego ananasa z miso, pieprzem i chili. Pysznie wyglądają włoskie ryżowe kulki arancini, wegetariański nasi goreng, curry z boczniakami, W jej kuchni nic się nie marnuje. Liście

Ugotowane pozamiatane
Pęczotto (orzotto) z boczniakami, porem i szpinakiem 141

Cześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni ! Składniki (2 porcje): 250 g boczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej(...)momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj .Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj szpinak, pod koniec – boczniaki. Dopraw

Moja pasja smaku
Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem 149

Kolejny domowej roboty paprykarz tym razem z kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko. Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem  1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju  rzepakowego 1 listek laurowy(...)kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Kaszę uprażyć przez chwilę na gorącej patelni,wsypać na sito i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.Następnie wsypać do garnka,zalać 1 szklanką wody,lekko osolić i ugotować do miękkości.  Marchew,pietruszkę i seler obrać

Kolorowa kuchnia Elki
Grzyby portobello faszerowane kaszą kuskus z pietruszkowym pesto 148

ogromny plus. Mięso, ryba czy nabiał to element obowiązkowy. Tutaj go nie ma *poza odrobiną parmezanu), ale sprężyste portobello robi naprawdę dobrą robotę. Składniki: - 4 grzyby portobello - 100 g kaszy kuskus marynata: - łyżeczka sosu chilli - 2 łyżki sosu sojowego - 3 posiekane ząbki czosnku - grubo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli morskiej pesto pietruszkowe: - pęczek natki pietruszki - garść(...)mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy pieczarki, głównie od strony blaszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem. W tym czasie robimy pesto: Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy. Kaszę kuskus zalewamy wodą 1 cm ponad kaszę, odczekujemy 5 minut i mieszamy kaszę z pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

Cook&Love
Pasta jaglano-brokułowa 117

Powiało wiosną, chyba za sprawą koloru ;)  Smarowidło do chleba na bazie zdrowej kaszy jaglanej z dodatkiem gotowanego brokuła, czosnku, dymki  i kanapkowego serka , niebanalna propozycja a jaka smaczna, odkąd zrobiłam ją pierwszy raz na stałe gości w moim śniadaniowym menu. Polecam! Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2 cebule dymki ze szczypiorem 3-4 ząbki czosnku(...)kanapkowego serka śmietankowego lub czosnkowego 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną opłukać zimną wodą-razem z woreczkiem.  Gotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić, wsypać do miski. Brokuła podzielić na różyczki, również ugotować, odcedzić dodać do kaszy, całość wystudzić. Połączyć  z obranym i posiekanym  czosnkiem

Wanilia i Kardamon
TRUSKAWKOWA KASZA JAGLANA 167

Składniki na 1 porcję: 1/2 woreczka kaszy jaglanej (50 g) 150 g truskawek (mogą być mrożone) 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 1 łyżeczka wiórków kokosowych (ok. 3 g) 1. Truskawki wyjęłam do miseczki (jeśli są mrożone to ważne żeby się troszkę rozmroziły). 2. Do garnuszka wlałam mleko i wsypałam kaszę. Gotowałam 15-20 min, aż kasza wchłonęła(...)całe mleko i była miękka. 3. Do garnuszka z ugotowaną kaszą wrzuciłam pokrojone w ćwiartki truskawki (kilka zostawiłam do dekoracji) i wymieszałam. 4. Całość przełożyłam do szklaneczki, udekorowałam truskawkami i wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 1 porcji: 315 kcal 12,9 g białka 7,7 g tłuszczów (w tym 4,2 g tłuszczy nasyconych

Vroblewska-fitlife
Kotleciki z warzyw z rosołu 194

jedzenia. Zawsze staram się wykorzystywać tak zwane „resztki”. Gdy zostanie mi miseczka zupy, nie wylewam jej, tylko na następny dzień na jej bazie przygotowuję np. sos do kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego :) A gdy gotuję bulion lub rosół, nie lubię(...)rosołowych warzyw przyrządzam pasztet lub kotleciki. Zachęcam do takiego ekonomicznego gotowania :) ugotowane warzywa z rosołu (np. 3-4 marchwki, 2 pietruszki, pół małego selera, dymka, 2 ząbki czosnku) szklanka kaszy jaglanej puszka ciecierzycy gotowanej na parze duża cebula 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki pikantnej papryki mielonej szczypta kurkumy

Mienta blog
KREM JAGLANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 129

kładniki na 3 porcje: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka 2% (500 g) 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)  2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 20 g) 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) ok. 120 g 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka migdałów mielonych lub w płatkach do ozdoby (ok. 5 g) opcjonalnie(...)ksylitol 1. Do garnka wlałam 1 szklankę mleka, dodałam cynamon i kaszę jaglaną (bez woreczka). Gotowałam na małym ogniu aż kasza wchłonęła całe mleko i była miękka (ok. 20 min.). 2. Ugotowaną kaszę po ostygnięciu przełożyłam do blendera, dodałam ziarna słonecznika i banana. Całość zmiksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu. 3. Powstały krem rozprowadziłam resztą mleka. Jeśli krem

Vroblewska-fitlife
Kasza bulgur z vermicelli w jagodowej odsłonie 159

będzie wciągająca powieść beletrystyczna,  a nie kilkusetstronowy podręcznik do biochemii. O tej mieszance wspominałam już na instagramie... Należy do moich niekwestionowanych ulubieńców! Cudowne połączenie nitek makaronu i miękkiej kaszy zaskakuje w daniach zarówno słodkich jak i słonych. Do tego syci na długo, zawiera sporo białka i błonnika... Smacznie i zdrowo ! Składniki: -50g kaszy bulgur z vermicelli -łyka ricotty(...)szklanki mleka -jeden banan -odrobina suszonej lawendy -garść borówek amerykańskich mrożonych bądź świeżych -słodzik (stewia/miód...) Wykonanie: Kasze gotujemy w gorącej osolonej wodzie. Po ok.10 min odlewamy nadmiar niewchłoniętej wody, a kaszę zalewamy mlekiem. Gotujemy dalej pod przykryciem ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy łyżkę ricotty, pół banana rozgniecionego na papkę i drugą połówkę pokrojoną w talarki. Osładzamy, mieszamy

Gawron w rosole
Indyk w mleku kokosowym – orientalna potrawka na obiad 320

tradycyjnego obiadu. Ok. 0,5kg. filetów z indyka Puszka (400ml.) mleka kokosowego Dwie duże cebule Imbir Papryka zielona Kurkuma Miód Limonka Kmin rzymski Kolendra Szczypiorek Ostra papryka Sól Pieprz Kasza orkiszowa Mięso z indyka myjemy i dokładnie suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu (najlepiej użyć jak najbardziej naturalnej – warto sprawdzić(...)proszku – najlepiej taką przyprawę przygotować samemu. Domowe przyprawy – chili Do indyka dodajemy posiekaną kolendrę i szczypiorek. Można dodać również pokrojonego w kostkę ananasa. Gdy mięso będzie się dusić, gotujemy kaszę. Postępujemy wg zaleceń na opakowaniu. Ja do przygotowania tej potrawy użyłem kaszy orkiszowej, ale doskonale sprawdzi się także inny gatunek. Gdy kasza się ugotuje, a indyk będzie miękki – obiad gotowy

MarcinChef
Rafaello z kaszy jaglanej 122

kulki, a właściwie pralinki o nazwie  Rafaello.. prawdziwe niebo w gębie!  To kolejna odsłona popularnych słodyczy w odchudzonej i ulepszonej przeze mnie wersji. Wykonałam je z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i odrobiny białej czekolady. Do masy dodałam również nieco odżywki białkowej (waniliowy smak), ale możecie zastąpić ją drobnymi płatkami jaglanymi i dodać więcej miodu bądź cukru. Chodzi(...)Niestety nie miałam przy sobie blanszowanych migdałów, ale Wy możecie śmiało je dodać do środka pralinek, wtedy będą jeszcze bardziej przypominały oryginał. 😻 Składniki: na około 12 pralinek 100 g kaszy jaglanej 1/2 tabliczki białej czekolady wiórki kokosowe łyżka płynnego miodu/drobnego cukru 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym* 2 łyżki dowolnej mąki/skrobi  łyżeczka oleju kokosowego blanszowane migdały (opcjonalnie

Kuchnia Ellie
Domowe masło z nerkowców + jaglanka na mleku z miodem 184

wlewamy łyżkę oleju i ponownie miksujemy z przerwami, aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Jeśli masło jest za mało płynne, możecie dodać więcej oleju.  Przepis na jaglankę: -50g kaszy jaglanej -szklanka mleka -szczypta cynamonu -łyżeczka miodu  -łyżka waszego domowego masła z nerkowców Wykonanie: Kaszę jaglaną zlewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie płyn(...)dodajemy szczyptę cynamonu, łyżkę masła z nerkowców i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż kasza ostygnie i dodajemy miód. Pamiętajcie o tym, że w zbyt wysokiej temperaturze miód traci stopniowo swoje zdrowotne właściwości ;) Całość ma 360 kcal. Smacznego

Gawron w rosole