kasza - 17339 przepisów (strona:223/1156)

Pęczotto z bobem i kurczakiem 168

Zapraszamy na pyszne pęczotto z kurczakiem i bobem. Szybkie i smaczne danie, które przygotowuje się niezwykle łatwo i fantastycznie smakuje. Składniki: 100g kaszy pęczak (1/2 szklanki) 500ml bulionu lub rosołu Woreczek bobu Ugotowana lub uparowana pierś z kurczaka Cebula czerwona Olej rzepakowy Przyprawy: świeże mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania na przykład: ser feta  Na patelnie dodajemy nieco(...)oleju rzepakowego i stawiamy na gaz. Cebule kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Podsmażamy przez chwilkę. Wrzucamy kaszę pęczak i obsmażamy dwie minuty. Dodajemy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 15-20 do momentu aż kasza będzie miękka. W między czasie nastawiamy wodę na bób. Strączki wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Odcedzamy

Kolizje Smaków
Bulgur z warzywami 161

Kasza bulgur z vermicelli z warzywami smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na obiad podaję ją z kurczakiem, natomiast na zimno świetnie sprawdza się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Ze względu na problemy natury ortodontycznej nawet w wersji na zimno warzywa najpierw gotuję chwilkę na parze, by lekko zmiękły. Nie podaję proporcji, ponieważ nie jest trudno dobrać(...)ilość poszczególnych składników w zależności od ilości osób i ich  apetytu :) Składniki: ugotowana kasza bulgur (użyłam kaszy bulgur z vermicelli) pomidory cukinia kolorowa papryka sól świeży tymianek Paprykę kroimy w słupki. Chwilkę obgotowujemy na parze. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy je do ugotowanej kaszy. Pomidory kroimy w kostkę. Danie doprawiamy

Wrzosowa Polana
Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami 133

Pyszne bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką.  Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta(...)panierowania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę

Bajeczna Kuchnia
Kasza gryczana z zielonym groszkiem 230

Kasza gryczana z groszkiem i suszonymi pomidorami to pomysł na błyskawiczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Przepis przyda się też np. na wakacjach, gdy chcemy szybko przygotować coś samemu, zamiast stołować się w restauracji. Rzadko korzystam z puszek konserwowych, ale nie przesadzajmy - w niektórych sytuacjach zwyczajnie się przydają. Składniki (na 2 porcje): - 100 kaszy gryczanej niepalonej - 1 cebula - puszka(...)zielonego groszku - 10 suszonych pomidorów  - olej/masło klarowane - 1 łyżeczka suszonych warzyw (lub naturalnej przyprawy uniwersalnej) - sól, pieprz do smaku Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dusimy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym ok. 5 minut. Dodajemy suszone warzywa, pokrojone w paseczki pomidory i odsączony groszek, dusimy kolejne 5 minut. Mieszamy

Smakuje zdrowo
Kasza bulgur z vermicelli ze szpinakiem i ricottą 145

Vermicelli to włoski makaron podobny do spaghetti, tutaj w mieszance z kaszą bulgur, cienki i pomidorowy. Połączenie kaszy, makaronu i szpinaku to połączenie idealne, delikatna ricotta dopełnia całości. Spróbujcie, posmakujcie i napiszcie jak smakowało? Szybkie i pożywne danie obiadowe a do tego bardzo smakowite. Mieszankę kaszy bulgur z makaronem vermicelli do nabycia w każdym dobrym sklepie. Kasza bulgur z vermicelli

Moje Małe Czarowanie
Malinowa komosanka z orzechami 105

Doskonale wiecie jak uwielbiam kaszę jaglaną na słodko. Na blogu jest wiele przepisów na smaczną jaglankę. Kiedy dziś rano zorientowałam się, że słoik, zazwyczaj tak pełen kaszy, dziś jest pusty postanowiłam, że pod lupę wezmę komosę ryżową. Nie chwaląc się a jedynie obiektywnie twierdząc wyszło mi niesamowicie smaczne danie na śniadanie! Delikatnie malinowa komosanka ugotowana na mleku(...)jogurtu naturalnego 200 gram malin 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki orzechów nerkowca Komosę gotuję w podanej ilości mleka do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Po ugotowaniu studzę kaszę i miksuję z jogurtem naturalnym, syropem klonowym i połową malin na niezbyt gładki krem. Krem schładzam przed podaniem lub podaję od razu jeśli kasza nie była zbyt ciepła

Mango Papaja
BUDYŃ JAGLANY 162

kaszy jaglanej (4-5 płaskich łyżek) 230 g mleka 2% (1 szklanka) 100 ml wody 6 g prawdziwego miodu (1 łyżeczka) Polewa: 1 łyżeczka kakao, odrobina mleka, ewentualnie pół łyżeczki miodu Kaszę przelać gorącą i zimną wodą na zmianę (aby utracić posmak goryczki). Zagotować wodę z mlekiem, wsypać kaszę. Gotować około 15 min, aż większość płynu się wchłonie(...)kasz będzie miękka. Zblendować jeszcze ciepłe. Na samym końcu dodać miód. Wymieszać składniki polewy i ozdobić budyń! SMACZNEGO ! Wartość energetyczna*: 308 kcal 12,6 g białka 6,4 g tłuszczu 51 g węglowodanów ogółem 1,7 g błonnika Taki budyń jest bogaty w WAPŃ (260 mg), POTAS (481 mg), FOSFOR

Vroblewska-fitlife
CYNAMONOWA JAGLANKA Z MUSEM ŚLIWKOWYM 128

szklanki kaszy jaglanej (50 g) 1 szklanka mleka 2% (230 g) 3 mrożone śliwki (165 g) cynamon opcjonalnie jakieś słodzidło :) Przelewamy kaszę na przemian zimną i gorącą wodą, żeby straciła goryczkę. Wlewamy do małego garnuszka mleko, wsypujemy kaszę i dodajemy cynamon. (trzeba uważać, żeby nie wykipiała ani żeby się nie przypaliła). Gotujemy na małym ogniu aż cały płyn(...)się wchłonie, a kasza będzie miękka. Na koniec można zdjąć z gazu i zostawić na kilka minut pod przykryciem, żeby doszła do siebie. W między czasie wrzucamy śliwki do rondelka podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na mus i polewamy naszą jaglankę <3 SMACZNEGO! Wartość energetyczna*: 328 kcal

Vroblewska-fitlife
FIT serniczki na czekoladowym spodzie (bez sera!) 217

się  jagielnikiem , upiekłam takie oto serniczki w wersji mini. Prawda, że urocze? ;) Może zrobicie takie na dobry (i słodki!) początek wakacji? Składniki: na ,,serową" masę  100 g kaszy jaglanej dwie łyżki (40g) roztopionego oleju kokosowego kilka łyżek miodu (do smaku) niewielka ilość (10g) proszku budyniowego, waniliowego białko jaja kurzego na czekoladowe spody 50 g płatków owsianych 1 dojrzały(...)banan łyżka naturalnego kakao łyżka miodu Przygotowanie: KROK 1:  Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i zalewamy szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie płyn. KROK 2:  Ugotowaną kaszę dokładnie blendujemy dodając : roztopiony olej kokosowy, miód, białko jaja i proszek budyniowy. KROK 3: Banana rozgniatamy w miseczce dodając kakao, miód i płatki

Kuchnia Ellie
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 116

rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku Pozostałe(...)kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 250g pieczarek 4 łyżki kukurydzy konserwowej 1,5 szkl. mąki chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy

Kolorowy Przepisownik
Kluski ziemniaczane z kaszą manną + film 152

Kluski ziemniaczane z kaszą manną to smaczne, tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. T o doskonała alternatywa dla ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, sosów i mięs. Kluski ziemniaczane okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką mogą również stanowić samodzielną potrawę.       Składniki na około 20 sztuk : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy(...)manny 1 jajko czarny pieprz sól Przepis : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu

Smakowite Dania
Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą 137

Póki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy

Kolizje Smaków
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami 188

Gołąbki, tak jedne z moich ulubionych dań. Tym razem zrobione z kapusty pekińskiej z kaszą jęczmienną i pieczarkami, były pyszne, delikatne, polecam. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej 500 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 cebule sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gdy woda odparuje zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem(...)Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości. Do miski przełożyć kaszę, pieczarki z cebulę, koncentrat pomidorowy ( można pominąć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kapustę umyć, odkroić dół głąba. Oddzielić liście i z każdego ściąć twarde części. Następnie sparzyć w wrzątku przez 1 minutę, zahartować. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy

magiczna kuchnia Kasi
Burgery z pęczaku i czarnej fasoli. 153

dobrze, z drugiej - można poczuć się zagubionym, zanim na tym polu postawi się pierwszy krok ;) Ponieważ mamy tydzień kaszowy , konstruowanie mojego burgera rozpocząłem od pęczaku. Pomyślałem, że ten rodzaj kaszy jest najbardziej (za przeproszeniem ;)) mięsisty i zapewni kotlecikom fajną strukturę. Potem odkryłem w szafce puszkę czarnej fasoli, która pozostała po tygodniu strączkowym . Fasole dobrze jest łączyć z kaszami, to wiadomo(...)średnia marchewka 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 15 - 20 minut). Odcedzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu (około 5 - 10 minut). Marchewkę pokroić w drobną kostkę

zadanie-gotowanie
Jaglany pudding czekoladowy - najprostszy, najzdrowszy, najlepszy! 165

przepis na jeden z najzdrowszych i jednocześnie najsmaczniejszych deserów. Do jego wykonania nie potrzebujecie wielu składników, a samo jego przygotowanie także nie zabiera wiele czasu. Ot, trochę kaszy, banan, olej kokosowy i niewielki dodatek kakao - wszystko zmiksowane na gładką, kremową masę. Bo siła tkwi w prostocie, prawda? ;) Do dekoracji kremu możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Ja póki co korzystam(...)pełni z sezonu truskawkowego. ;) Składniki: na 3 porcje  50 g kaszy jaglanej (1/4 szklanki) 1 banan, najlepiej mocno dojrzały  czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki naturalnego kakao +truskawki do ozdoby Przygotowanie: Zaczynamy od gotowania kaszy. Suche ziarenka prażymy w garnuszku, zalewamy 1/2 szklanki wody, następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Ugotowaną

Kuchnia Ellie