grzybami i kuskusem , czy takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty 200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić ją na złoto. Dorzucić do mięsa i kaszy, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić
Gosia gotujerobić ją w domu. Praca niewspółmiernie mniejsza niż przy wyrobie białej kiełbasy, a efekt nie mniej zadowalający, choć oczywiście inny. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala(...)łyżki oleju Cienkie oczyszczone jelita wieprzowe 2,5-3 metry Sposób przygotowania: Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy. Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do maszynki
Gosia gotujeload(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('89411d685aad6c6386685851a951df46').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Kostka jaglana z musem dyniowym Drukuj przepis Składniki 1 torebka kaszy jaglanej (100g) kilka kostek dyni (mrożonej lub świeżej) glukoza listonic_name = "Kostka jaglana z musem dyniowym (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 torebka kaszy jaglanej (100g) kilkakostek dyni (mrożonej(...)świeżej) glukoza " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gotujemy ok. 20 minut. Następnie jeszcze ciepłą blendujemy na gładko, lekko dosładzamy i przekładamy do głębokiego talerzyka lub miseczki. Wstawiamy na noc do lodówki. Krok 2 Dynię gotujemy do miękkości. Blendujemy na mus i wylewamy na talerzyk. Kaszę wyjmujemy z lodówki, podgrzewamy np. w mikrofali i kroimy w kosteczkę, dodajemy do musu
CoolinarniePLsmaków do jednej potrawy. Dzięki temu ja mogę eksperymentować w kuchni, dzieci są zadowolone, a ja wiem, że dostarczam im różnych składników odżywczych. Od pewnego czasu jest moda na kaszę, kasza jaglana, której tu użyłam jest bardzo zdrowa, ale mi się kojarzyła raczej w wersji na słodko, albo bardzo delikatnej. Lubię również ryz i myślę, że równie dobrze wkomponował(...)właśnie kończyłam przygotowywać obiad krzyknęła od wejścia, że coś pięknie pachnie i ona to chce (mimo, że w szkole jada obiady). Smaczne, szybkie i zdrowe Składniki: - 3/4 szklanki kaszy jaglanej; - 1 podwójna pierś z kurczaka; - 2 łyżki zielonej pasty curry; - olej do smażenia; - pęczek szczypiorku z dymką; - 1 l bulionu warzywnego; - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki wiórków kokosowych
dom-agi.plSkładniki: 1 kubek kaszy jaglanej 1 kubek wody 1 kubek mleka 0,5 kubka mąki kukurydzianej 1 papryka żółta lub pomarańczowa lub 2 małe dymka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżeczki curry sól pieprz Przygotowanie: kaszę gotujemy w mleku i wodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia paprykę kroimy w kosteczki, dymkę(...)czosnek siekamy jajka mieszamy z przyprawami i mąką, dorzucamy ostudzoną kaszę, paprykę, czosnek i dymkę, dolewamy oliwę, mieszamy smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO! P.S. placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian na Sylwestra idealna z sosem guacamole lub śmietanowo - paprykowym
Luźna Kuchnianaszego zdrowia. Oczywiście inne przepisy też będą się pojawiać na blogu… goście też muszą coś jeść Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na kotlety jaglane (z kaszy jaglanej) z tuńczykiem. Wyjątkowo zdrowe składniki a kotleciki naprawdę są smaczne. Kasza jaglana do tej pory nie należała do moich ulubionych ale teraz to się zmieni, bo odkrywam jej nowe zastosowania(...)Zapraszam Was na pyszne kotlety jaglane z tuńczykiem Kotlety jaglane z tuńczykiem Składniki: 600g ugotowanej kaszy jaglanej 2 puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać
UgotujmyTo.plmałe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka) 2 torebki kaszy gryczanej 2 jajka trochę bułki tartej sól pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku domowa vegeta listonic_name = "Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 małe(...)białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka) 2 torebki kaszy gryczanej 2 jajka trochę bułki tartej sól pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku domowa vegeta " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Nastawiamy kaszę, aby się ugotowała. Odsączamy i niech czeka. Następnie należy nastawić
CoolinarniePLdodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub różanego , mąka do posypania deski(...)mrożonych malin, 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie mleka, 5-7 łyżek syropu z agawy lub miodu, 1 łyżka posiekanego estragonu. Przygotowanie: Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej
SzczyptaSmaQwiem co ugotować i wtedy przygotowuję różne, różniste kotleciki i właśnie na takowe dzisiaj chciałyśmy Was zaprosić. Tym razem pomyślałam, że przygotuję je z drobiu, a dla urozmaicenia dodam kaszę pęczak, którą uwielbiamy. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę - smakowały świetnie, mąż prosił o dokładkę, a córcia zjadła z wielkim apetytem. Drobiowe kotleciki z kaszą(...)pęczak i szpinakiem SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 5 ugotowanych łyżek kaszy pęczak 1 jajko ½ namoczonej w wodzie czerstwej kajzerki 1 szklanka bułki tartej sól ziołowa pieprz tłuszcz do smażenia 1 garść świeżego szpinaku 70 g boczku wędzonego czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Boczek kroimy w paseczki, następnie go podsmażamy i dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość mieszamy podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicóreczce. Na szczęście nie mam problemu gdyż zupy to ona uwielbia. Jedną z jej ulubionych jest krupnik, dlatego często gości on na naszym stole. Ostatnio też wszyscy przepadamy za kaszą pęczak i z połączenia młodych warzyw i pęczaku wyszła oto ta pyszna zupa. Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak SKŁADNIKI: 500 g karczku 2-3 ziemniaki(...)pietruszka 2 marchewki koperek pietruszka sól, pieprz 5 łyżek kaszy pęczak 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut. W tym czasie obieramy warzywa lub je myjemy, kroimy w kosteczkę. Koperek i pietruszkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJestem na etapie rozszerzania diety mojej 7-miesięcznej córeczki i nie jest to niestety proste:) Ale muszę przyznać, że kasza jaglana przypadła jej do gustu, dlatego staram się wykorzystywać ją na różne sposobu. Tutaj propozycja budyniu jaglano- jabłkowego. Coś dla niemowlaka: jaglany budyń Drukuj przepis Składniki 4 łyżki kaszy jaglanej (mielimy w młynku do kawy) 1 łyżeczka glukozy(...)średniego jabłka 1 szklanka wody listonic_name = "Coś dla niemowlaka: jaglany budyń (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 łyżki kaszy jaglanej (mielimy w młynku do kawy) 1 łyżeczka glukozy 0,5 średniego jabłka 1 szklanka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jabłko obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy jabłko oraz glukozę
CoolinarniePLSkładniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody łyżka masła 5 plasterków wędzonego boczku pół zielonej papryki 10 mniejszych pieczarek kilka suszonych pomidorów 1 mniejszy por sól, pieprz 1/3 kostki sera Feta 3 łyżki groszku konserwowego Przygotowanie: Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel(...)malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć i w yłączyć ogień. Włożyć na patelnię groszek i suszone pomidory. Wymieszać i doprawić. Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem i warzywami, dodać Fetę ( można nią tylko posypać kaszę ) i wszystko delikatnie wymieszać............................ Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 100g kaszy jęczmiennej 150g zielonej fasolki 180g schabu ząbek czosnku 125g sera mozzarella 120g ciemnych winogron pół pęczka natki i szczypioru s ól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Usmażyć na łyżce oleju , zdjąć z patelni na papi erowy ręcznik, żeby odsączyć(...)zostałego tłuszczu. Zieloną fasolkę ugotować w osolonym wrzątku ok 4 min Mozzarellę pokroić w kostkę, winogrona na pół. Przestudzoną kaszę przyprawić sol ą i pieprzem do smaku. Natkę i szc zypior drobno posiekać. Wszystkie składniki delikatnie połączyć, polać łyżk ą oleju ( kasza się nie będzie sklejać ) skropić kilk oma kroplami cytryny i........... Smacznego
Gaździnka warzyPrzepis na prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, warzywami i jajkiem. Taki kryzysowy obiad albo ciepła kolacja. Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej pomidor pęczek szczypiorku 4 jajka 200 g brukselki sól i pieprz Przygotowanie Kaszę jaglaną zalewamy półtora szklanki wody, solimy i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w innym garnku w osolonej wodzie gotujemy(...)brukselkę do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Brukselkę również kroimy w kostkę. Kaszę, brukselkę i pomidora mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Zapiekankę nakładamy do natłuszczonych kokilek albo do jednego dużego naczynia do zapiekania. Robimy niewielkie wgłębienia i do nich ostrożnie wbijamy jajka. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. i zapiekamy
e-PrzepisyKulinarneAmber miniony weekend połączył nas wspólnym pieczeniem chleba z tang zhong . Smakował wspaniale na podwieczorek i na śniadanie, zagryzany między kolejnymi stronami gazety. Azjatycki tang zhong i polska kasza połączone w jednym chlebie zebrały nas przy wspólnym stole. Obłoczna lekkość , która uzależnia podobnie jak gazeta przy śniadaniu i leniwy podwieczorek. Tang zhong to popularna metoda wśród piekarzy azjatyckich(...)daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku. /informacje o tang zhong cytuję za Tatter i Grahamką - klik/ CHLEB Z TANG ZHONG I BIAŁĄ KASZĄ G RYCZANĄ /składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy/ oryginalny przepis pochodzi z tej strony - klik Brązowy r yż, za którym
KUCHARNIA