sposób, by była królową talerza, a nie tylko dodatkiem :) Jeżeli nie macie pomysłu na kiełbasę, to może przygotujcie ją w takim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem, podlaną bulionem, z dodatkami 'podnoszącymi' smak potrawy- czosnkiem, jałowcem, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Danie należy do potraw typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których(...)jedną, smaczną i ciekawą kombinację :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć o tu- www.sklep.dajar.pl :) * kiełbaska- 3 szt. * pieczarki- 300 g * mrożony groszek zielony- 100 g * kasza gryczana- 50 g * pomidory koktajlowe- 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 400 ml (lub 400 ml wody + 2 łyżki suszonej włoszczyzny) * olej ryżowy- 1 łyżka * ziele angielskie
Kraina Miodem PłynącaSałatki mają to do siebie,że można je komponować z przeróżnych składników. Czasem zmiana jednego składnika zmienia jej smak. Dziś proponuję dodać do sałatki kaszę kuskus. Poniżej moja propozycja sałatki z brokułami i kaszą kuskus. Składniki: (ilość dowolna) kasza kuskus brokuły 3 jajka 3 małe świeże zielone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki kaparów 6-8 suszonych pomidorów sól świeżo(...)powinno się ich przykrywać podczas gotowania, nie stracą wtedy ładnego zielonego koloru. Pokroiłam je na małe różyczki. Dodałam do nich pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jajka. Kolej na kaszę kuskus. Ją wystarczy zalać gorącą wodą, lekko posolić, przykryć i chwilkę poczekać aż wchłonie wodę. Ja dodałam jeszcze odrobinę szafranu. Gdy przestygła, wsypałam ją do brokuł. Dodałam następnie kukurydzę
potrawyregionalnegryczany na wtorek. Wróciłam i mam nadzieję, że już nie będę musiała się żegnać. Krem gryczany z sosem malinowym i mleczkiem kokosowym Przepis: własny / 1 porcja / 50 g kaszy gryczanej niepalonej woda 100 ml mleka łyżka miodu lub coś innego do posłodzenia opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii / (dodałam) aromat/ ekstrakt waniliowy przyprawa korzenna Kaszę gryczaną wieczorem nalać(...)wody (ma być jej 2 razy więcej niż wody, np. 0,5 szklanki kaszy i 0,5 wody). Rano kaszę zmiksować z mlekiem i miodem. Krem gryczany podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki i podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego
tost z dżememserca wieprzowe 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano listek laurowy ziele angielskie na kaszę; 2 szkl kaszy gryczanej 1 l wywaru z gotowania serc 1 łyżka suszonych kiszonych ogórków sól Serca wymoczyć i oczyścić, Zagotować w garnku ok 2 l wody, do wrzątku włożyć(...)ugotowała się z sercami i śmietaną wymieszaną z mąką i zagęścić sos. Litr wywaru z serc zagotować, dodać suszone ogórki kiszone lub jeden ogórek kiszony starty na tarce. Wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć i pozostawić pod przykryciem ok pół godziny. Kaszę podawać z sosem , dodatkowo z ogórkiem kiszonym. Opublikowany
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy bazylia oregano szczypta mięty 1 szkl kaszy gryczanej 1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego 1 łyżka oleju sól Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę i od czasu do czasu(...)mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Przykryć i zestawić z ognia. Cukinię pokroić w podłużne plastry (ja użyłam do tego szatkownicy) Posolić i odstawić by trochę zmiękła. Przed użyciem przepłukać na durszlaku. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, czerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje mięsa i zawijać je w plastry cukinii , ustawić w garnku jeden
Gotowanie jest łatwepełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny. pierś z kaczki podwójna, bez skóry świeży rozmaryn świeże oregano z kwiatostanami oliwa pół szkl kaszy gryczanej szczypta suszonych ogórków kiszonych sól pieprz 2 gruszki konfitura z jarzębiny Pierś pokroić na kawałki o grubości ok 1 cm, nasmarować(...)oliwą, posolić, popieprzyć, posypać świeżym rozmarynem i oregano. Odstawić na ok 1 godzinę. Kaszę ugotować z dodatkiem ogórków kiszonych suszonych , szczypty soli i łyżeczki oliwy. Odstawić pod przykryciem Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne . Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, obok ułożyć gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą
Gotowanie jest łatwetłuszcz do smażenia warzywa 500 g małych cukinek 1 łyżeczka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU duża szczypta pieprzu pomarańczowego SKWORCU 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia kasza gryczana 1 szkl Kaszę gryczaną ugotować z dodatkiem soli w 2 szkl wody. Kiedy kasza wchłonie płyn, zestawić z ognia pod przykryciem. Cukinię pokroić na kawałeczki lub plasterki, cebulę pokroić(...)bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając. Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować. Podawać z kaszą gryczaną. Posypać zieleninką. (koper, natka pietruszki) Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. Te fajne mieszanki w całości wystarczają jako jedyna
Gotowanie jest łatweudziec indyczy sól pieprz szczypta rozmarynu pieprz ziołowy 1 łyżeczka szczypta oregano szczypta lubczyku szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól szczypta ogórków kiszonych suszonych szczypta papryki suszonej 1 łyżka łuszczu sos grzybowy 2 garście grzybów suszonych 1 cebula 400 ml śmietany kremówki sól pieprz estragon 2 łyżki oleju Udziec umyć, wyjąć kość jeśli(...)otoczyć w nich dokładnie udziec. Zawinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i piec 1 godzinę w temp 200 st.. Przed zakończeniem pieczenia folię rozerwać i podpiec. Kaszę wymieszać z przyprawami i wodą. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Kaszę pozostawić pod przykryciem aż do czasu użycia. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie
Gotowanie jest łatweKaszotto - pęczotto...takie spolszczenie i przełożenie na nasze rodzime ziarna włoskiego risotto. Na bazie kaszy pęczak przygotowałam całkiem smaczne danie. Sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienny obiad. Porcja dla dwóch osób: - szklanka kaszy pęczak - ok. 600 ml bulionu ( prawdopodobnie nie wykorzystamy wszystkiego ) - por - białą część + ok. 2 cm zielonej - 2 łyżki oleju - 1 łyżka masła - 1 duży pojedynczy(...)tedy należy danie odpowiednio doprawić solą / pieprzem / lubczykiem. Kurczaka pokroić w krótkie paski. Por w krążki. W rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka, dodać por (białą część), smażyć chwilkę, dodać kaszę i paprykę w proszku. Podsmażać do momentu aż wszystkie ziarenka zostaną oblepione smakiem kurczaka i pora. Zalać bulionem do równości, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum. Co jakiś czas przemieszać
kawawszklanceCoś dla alergików, bezglutenowców i prawdziwych smakoszy :) pyszny, gęsty i bardzo owocowy krem zrobiony na bazie kaszy jaglanej. Słodzony daktylami. Na 3 pełne szklanki* kremu: - 0,5 szklanki kaszy jaglanej - 1 czubata szklanka wiśni mrożonych - 1 opakowanie daktyli - sok z dwóch pomarańczy - ewentualnie łyżka miodu do dosłodzenia Daktyle włożyć do rondelka, zalać do równości wodą, gotować od momentu zawrzenia(...)minut. Odstawić. Kaszę wsypać do rondelka, prażyć chwilę. Kiedy będzie gorąca i podprażona zalać odrobiną wrzątku. Zlać powstałe burzyny. Zalać 1 cm ponad powierzchnię czystym wrzątkiem. Gotować 10-15 ( do miękkości). Następnie przykryć i odstawić na kolejne 5 minut. Do kielicha blendera/malaksera przełożyć kaszę, rozmrożone wiśnie z sokiem i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić miodem
kawawszklancedobrej jakości. Nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam spróbować (pomimo, że nie jestem zbyt mięsożerna :) ) Z zakupionego mięsa przygotowałam „Gulasz Strogonow z pieczarkami”, który podałam z kaszą pęczak. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy spróbowałam gotowego dania. Mięso kruche, miękkie, delikatne. Cała potrawa tak pyszna, że nie szło oderwać się od widelca (a jestem bardzooo wybredna, jeżeli chodzi(...)śmietankę. Przyprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Gotować jeszcze przez 10 minut . Spróbować i w razie potrzeby ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawać z kaszą pęczak, kaszą jęczmienną lub ryżem. Smacznego! The post Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaDanie z resztek... "lodówkowych" :) Udka z kurczaka zapieczone z kaszą gryczaną, cukinią, marchewką i cebulką. Danie świetne do odgrzewania. Można powiedzieć, że robi się samo. Jeżeli jesteście zwolennikami dań, które można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki . Składniki na porcję(...)osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki
Ugotowaćwęglowym grillu chałka, przesiąknięta dymnym aromatem, który przełamał jej słodycz. Pochwała prostoty w pełnej krasie. Chcąc z tej przystawki wyczarować posiłek godny nazwania go daniem głównym, postanowiłem pomidora nafaszerować kaszą gryczaną, pachnącą rozmarynem oraz smażonymi na maśle kurkami. Jest pysznie i lekko! Czego można chcieć więcej? * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 torebka kaszy gryczanej 200 g kurek 1 łyżka(...)masła garść pietruszki 2 gałązki rozmarynu sól himalajska do smaku Dodatkowo: 4 pomidory, duże i jędrne 4 kromki chałki oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Farsz Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonym wrzątku (około 20 minut). Kurki umyj porządnie z piasku i osusz. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kurki wraz z gałązkami rozmarynu. Smaż przez około 5 minut, aż woda wyparuje
Food SquareUwielbiam potrawy z kaszy jaglanej. Zdecydowanie moja ulubiona kasza, a do tego jaka zdrowa! Składniki: 6 ziemniaków, 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 łyżki masła, 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka sól do smaku. Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować na półmiękko, wlać mleko, dodać pokrojone ziemniaki, posolić do smaku i ugotować do miękkości i utłuc. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia , zapiec
Tradycyjna Kuchnianowymi rozwiązaniami. Dzisiaj zdrowe, smaczne i soczyście zielone brokułowe burgery z dodatkami :) :) :) Brokułburger - burger z brokuła Przepis na ok. 8-9 burgerów Potrzebujemy: - 1 brokuł - pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej - 2 garście rukoli - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki posiekanego świeżego koperku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)minut, aż zmięknie. 2. Obieramy czosnek i kroimy go na mniejsze kawałki (delikatnie rozgniatając go na desce, aby uwolnił swój aromat) i wrzucamy na patelnię do brokuła. 3. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 0,5 szklanki kaszy jaglanej : 1 szklanka wody. Odrobinę solimy. 4. Rukolę siekamy i wsypujemy do miski, w której będziemy mieszać naszą masę na burgery. 5. Kiedy
Bananowe Pole