Dziś śniadaniowa propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za kaszą manną. Pięknie podana w doborowym towarzystwie truskawek wcale nie musi się kojarzyć ze znienawidzoną paćką z dzieciństwa. Myślę, że w takim odświętnym wydaniu zasmakuje nawet największym niejadkom. W mojej wersji idealnie sprawdzi się dla wszystkich dbających o linię, bo nie zawiera grama cukru. Z powodzeniem może ona także zastąpić dietetyczny(...)deser. Składniki: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny opcjonalnie 1 łyżka siemienia lnianego truskawki Zagotowujemy mleko i wsypujemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu. Ja dodatkowo swoją wzbogaciłam o łyżkę siemienia lnianego, ponieważ staram się je przemycać w moich śniadaniach ze względu na jego dobroczynne działanie. Miseczkę wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej kaszę
Cynamonowe szczęściejagodowy * pudding z kaszy kukurydzianej z sosem z masła z nerkowców **~ *z dodatkiem pasty jagodowej ** masło z nerkowców + odrobina gorącego mleka migdałowego Pudding po raz kolejny, dzisiaj z kaszy kukurydzianej. Cóż ja poradzę...pogoda po prostu sprzyja puddingom ;) PRZEPIS /1 PORCJA/ ~60g kaszki kukurydzianej ~1 1/2 szklanki mleka roślinnego ~100g pasty jagodowej >>KLIK<< ~sos - łyżka masła(...)nerkowców >>KLIK<< + ciepłe mleko migdałowe do odpowiedniej konsystencji W garnuszku zagotować mleko, ciągle mieszając wsypac kaszę i gotować do momentu zgęstnienia, następnie dodać pastę jagodową i wymieszać. Przełożyć kaszę do miseczki i odstawić na noc. Rano wyłożyć pudding na talerzyk i podawać z sosem. Smacznego
breakfast of dreamsdziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy(...)ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę
Kolizje SmakówKasza manna w pralinkach? Czemu nie! Masa na bazie kaszy ma zwartą konsystencję i nie wymaga utrwalania, a przy tym pysznie smakuje. Osoby, które unikają nabiału mogą ugotować kaszkę na wodzie lub mleku roślinnym np. sojowym czy kokosowym. Zamiast orzechów włoskich możecie oczywiście użyć dowolnych bakalii. Zapraszam! Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki(...)posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu Mleko zagotować, dodać kaszę, orzechy i miód, zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Bloglubię słodkie i puchate. Zawsze robię na drożdżach Dr.Oetker nigdy nie zawodzą ! Składniki: Ciasto na około 15-18 sztuk 80 dag mąki pszennej luksusowej ½ szklanki jaglanej kaszy 2 szklanki ciepłego mleka 10 dag masła 10 g suchych drożdży 15 dag cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka Duża szczypta soli Nadzienie: 20 dag chudego(...)twarożku 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 łyżka cukru Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 5 dag masła 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób wykonania: Ciasto: Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać intensywny aromat- w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla niej goryczki, zalewam wodą
Wanilia i KardamonKipi kasza, kipi groch..." oraz "Tu sroczka kaszkę warzyła...", to jedne z moich najwcześniejszych wspomnień. I pewnie nie tylko moich, prawda? Do dzisiaj nie wiem dlaczego ktoś chciał zniechęcić dzieci do grochu i przede wszystkim, nie mogę przeboleć losu tej ostatniej sroczki. Pewnie miał być to jakiś sposób na przekonanie dzieciaków do manny. Mnie nie trzeba było specjalnie przekonywać - zawsze(...)uwielbiałem i zastanawiam się teraz dlaczego już jej nie jem? Może dlatego, że nie używam mleka? A może po prostu nie jemy zbyt dużo kasz w domu? Pewnie tak. A wszędzie dookoła nadają: jakie one są zdrowe, wartościowe i (kurcze) patriotyczne nawet. No cóż, trzeba się zając tematem! Kasze. Ale co to właściwie takiego? Wiki podaje, że to jadalne nasiona
zadanie-gotowanieSpód: 280 g biszkoptów lady fingers 170 g miękkiego masła * można też wyłożyć formę okrągłymi biszkoptami, pomijając ich mielenie z dodatkiem masła Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody + 1 łyżka oleju 100 g białej czekolady 200 g śmietany kremówki 1 szklanka pulpy z bardzo dojrzałych, słodkich truskawek (po wyciśnięciu soku z 1,5 kg truskawek) lub 1 szklanka(...)lepka, nie sypka. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z biszkoptów. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy jaglano-truskawkowej. Nadzienie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody z dodatkiem łyżki oleju) . Białą czekoladę połamać na kawałki, zalać
Domowa Cookierenka Agisłodycz - tym razem przyszedł czas na orzechowego Snickersa. Ciasto składa się z 7 łatwo dostępnych składników w różnych proporcjach. Jest pysznie, jest prosto i bez pieczenia! :) Baton Snickers z kaszy jaglanej Przepis na blachę ok. 25x25 cm Potrzebujemy: Masa biała: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)całych orzechów ziemnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego + trochę orzechów zmielonych/całych do posypania na wierzch Przygotowanie: 1. Masa biała: Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem i gotujemy na mleku waniliowym z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem z 5 łyżkami mleka i ksylitolem. Dodajemy
Bananowe Poleokazji Dnia Dziecka? :) A Wy? Co wspaniałego upichciliście? Dzisiaj, chciałabym zaprezentować wspaniałe danie sprawdzające się jako przystawka, przekąska, śniadanie, a nawet lunch. Pyszne, lekkie i proste placuszki z kaszy jaglanej w towarzystwie wędzonego łososia, jogurtu i szczypiorku. Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno. Zachęciłam Was? :) Składniki na ok. 14-16 placków: - 250ml wody - 180g mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej - 100g(...)kaszy jaglanej - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne - sody na czubku noża - sól, pieprz Dodatkowo: - wędzony łosoś - jogurt naturalny - szczypiorek Kaszę jaglaną gotujemy o 1-2 minuty dłużej niż jest w instrukcji na opakowaniu (musi być miękka), odcedzamy. Ugotowaną kaszę umieszczamy w misie blendera wraz z resztą składników i miksujemy
Be Fit Be Strongstopniach C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i suszymy przez 3 godziny. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. krem jaglany 100 g kaszy jaglanej tabliczka białej czekolady +odrobina mleka 3 łyżki wiórków kokosowych + truskawki do ozdoby Suchą kaszę prażymy w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalewamy szklanką wody, zagotowujemy. Gotujemy(...)przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Białą czekoladę łamiemy na kostki, umieszczamy w miseczce i zalewamy odrobiną mleka. Rozpuszczamy w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Dokładnie mieszamy. Kaszę blendujemy razem z rozpuszczoną czekoladą i dodajemy wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wierzchu naszego tortu. Dekorujemy
Kuchnia ElliePrzepis na tą szarlotkę znalazłam na Fb na stronie Mapa zdrowia. Tak pomyślałam, szybka, prosta i zrobiłam. Mnie wyszła troszkę inna, bo dodałam za mało wody i kasza słabo się zapiekła, ale szarlotka bardzo smaczna, zdrowa, bo zawiera tylko kaszę jaglaną, płatki migdałów, jabłka, suszone daktyle, banana, cynamon i wodę. Świetnie smakuje na ciepło :). Przepis trochę zmodyfikowałam i nie dodałam(...)błonnika witalnego, bo go nie miałam. Miłego weekendu Wam życzę :) Składniki: 350 g kaszy jaglanej 1 kg jabłek 1 szklanka suszonych daktyli 1 banan 50 g płatków migdałowych 1 łyżka mielonego cynamonu 1/2 szklanki wody (można dać więcej) Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do daktyli i banana dajemy wodę i miksujemy, następnie łączymy
kruche babeczkisię chyba nie chciało. Ostatnio tak mnie naszło, że już wiem jak smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej(...)wcześniej ugotowanej) 250 g twarogu 3 większe cebule sól zioła pieprz masło klarowne Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, musimy ją zeszklić na masełku. Gotową przestudzoną kaszę dajemy do miski, dodajemy cebulę i rozdrobniony widelcem ser. Doprawiamy solą, ja dodałam troszkę oregano i majeranku, oraz pieprz. Mieszamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, olej
kruche babeczkimoże to co najgorsze minie. Tym razem obiadek zdrowy i smaczny :) Indyk z marchewką, groszkiem podduszony na patelni, do niego dodane troszkę śmietanki i sosu sojowego. Jako dodatek kasza gryczana, bo długo nie było, a lubimy bardzo i roszponka, ta specjalnie dla mojego Pana mąża ;))) Składniki: 2 polędwiczki z indyka 1/2 opakowania marchewki i groszku (użyłam mrożonych) 1/2 szklanki śmietanki(...)sojowy (u mnie kikkoman) cebula czerwona 1 ząbek czosnku sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą papryka czerwona suszona kasza gryczana (u mnie Halina ) roszponka olej kokosowy do smażenia Marchewkę i groszek wrzuciłam do rondelka i dusiłam pod przykryciem, do momentu, aż będą miękkie. Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Indyka i cebulkę pokroiłam i podsmażyłam na patelni z wcześniej rozgrzanym
kruche babeczkiGołąbki na parze z kaszą jaglaną, soczewicą i suszonymi pomidorami czyli wegańska i zdrowa wersja gołąbków która jest równie smaczna i warta wypróbowania. Jeżeli nie posiadamy koszyka do gotowania na parze to możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała kapusta * 1 cebula(...)szklanka soczewicy czerwonej * 1 szklanka kaszy jaglanej * 1 marchewka * 1 pietruszka * 1 łyżka lubczyku * 15 suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju * 4 ząbki czosnku * 3 owoce jałowca * 6 liści laurowych * 1 łyżeczka cząbru * 3 łyżki siekanej natki pietruszki * 1 łyżeczka siekanego koperku * sól WYKONANIE: Cebulę i czosnek obieramy a następnie kroimy na drobną kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Całość
Mohiellawrócę z powrotem do jaglanki lub naleśników. Póki co, jednak mam zamiar czerpać z tej fazy na pasty tyle inspiracji na nowe wpisy, ile się da. Tym razem królowa kasz w towarzystwie pomidorów. Ba! Nawet w towarzystwie nie jednego pomidora, bo mamy tutaj do czynienia z suszonym i puszkowanym. Kasza zbyt wybredna nie jest, jak widać. Zajęła się zarówno podsuszem(...)pelati, a i tu trzeba dobrze markę wybrać. Pomidory takie są słodsze, pełniejsze w smaku… po prostu lepsze. Te najtańsze marketowe są kwaśne i smakują zupełnie inaczej. Składniki: Kasza jaglana – 100g (suchej) Suszone pomidory – 10 sztuk Oliwa z oliwek – 100ml Pomidory w puszce – 1 puszka Czosnek – 2 ząbki Oregano – 2 łyżki posiekanego Bazylia
Blendman