mięsa, które pozostaje po ugotowaniu rosołu można wyczarować wiele przepisów. Skłaniając się ku wtorkowej dacie postanowiłam, połączyć kaszę jaglaną kurczakiem, który pozostał z zupy. Z racji tego, że placki uwielbiam w każdej postaci, a na blogu już dawno nie witały, zapraszam Was dzisiaj Kochani na placuszkowy Jaglany Wtorek :) Składniki: 100g kaszy jaglanej 2 udka z kurczaka cebula 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii papryka ostra i słodka do smaku sól, pieprz 2 łyżki mąki jajko łyżeczka jogurtu naturalnego Do podania jogurt naturalny koperek pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu . Cebulę i kurczaka obieramy ze skórek i razem z przestudzona kaszą jaglaną miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz posiekana natka pietruszki i mieszamy razem
ChilliJemyKiedyś nie przyszłoby mi do głowy, że można zjeść kaszę gryczaną w innej postaci niż do obiadu. Uwielbiam poniższy przepis, szczególnie, gdy przygotuję się według niego śniadanie :) Olej kokosowy, który zawiera przepis można kupić np. w Rossmannie. Cena 34,99.- Sporo zdrowych składników można tam kupić. Oczywiście nie wszystkie, ale olej na pewno :) Składniki na jedną porcję(...)gramów kaszy gryczanej 1 małe jabłko (może być gruszka) 1 garść borówek (można zastąpić malinami) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka wiórków kokosowych do posypani a Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu W tym czasie jabłko umyć i pokroić w kostkę Borówki opłukać Ugotowaną kaszę wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około(...)minut w 200 stopniach. 3. Do obu połówek wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną. Polewamy sokiem z wiśni. 4. Układamy owoce, ilość według uznania. 5. Żółtka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę, wylewamy na farsz. 6. Zapiekamy około 10-15 minut w 200 stopniach. 7. Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe „nitki” wymieszać
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyIdealny deser na chłodne, jesienne dni. Przyjemnie rozgrzewa i jest przepyszny. Dodatkowo dzięki zawartości kaszy jaglanej, dyni, żurawiny i rodzynek jest zdrowy. Podana ilość składników starcza na 4 miseczki żaroodporne. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej szczypta soli 2 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 150 g puree z dyni 6 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki(...)suszonej żurawiny 35 g rodzynek 10 g płatków migdałowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wrzucić opakowanie z kaszą jaglaną. Gotować 15 minut, po czym wyciągnąć. Kaszę wsypać do głębokiej miski lub talerza. Od razu dodać masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, cynamon
Passions hobbies lifezostawić. Na patelni obsmażyć kawałki boczku, następnie dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Smażyć tak długo,aż cała woda z pieczarek wyparuje. Zdjąć wszystko z patelni do miski. Ugotować woreczek kaszy według instrukcji na opakowaniu. Można zaraz ugotować więcej, będzie do podania później. Kaszę można dodać dowolną, ja zrobiłam z jęczmienną. Do miski w której jest boczek i grzyby dodać pół(...)woreczka ugotowanej kaszy, suszone grzyby. wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Nadzienie musi być dobrze doprawione. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz i zwinąć zrazik. Zabezpieczyć zrazy przed rozwinięciem nitką lub zabezpieczyć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zrazy na złoty kolor. Wlać wodę do 3/4 wysokości zrazów, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować, sprawdzić
Kuchnia PokoleńHENDI , który oceniał będzie mistrz nad mistrze – sam Kurt Scheller. Ulubione policzki zapiekałam w fantastycznej marynacie/syropie, która jest taką moją „popisówką” na specjalne okazje! Do tego kasza gryczana niepalona prażona z cydrem i bulionem z suszonych grzybów, puder w pietruszki i fantastyczne danie gotowe! Jest idealnym pomysłem np. na świąteczny albo niedzielny obiad – gwarantuję, że każdy(...)CZOSNKU: * czosnek – 3 główki * oliwa z oliwek – 2 łyżki * ocet balsamiczny – 4 łyżki * woda – 250 ml * cukier – 1 czubata łyżeczka * mała chili – 1 szt * świeży tymianek * sól DODATKOWO: * kasza gryczana niepalona – 0,5 szkl * szalotka – 1 szt * cydr – 3/4 szkl * wywar z suszonych grzybów – ok. 2-2,5 szkl * masło – 1 czubata łyżeczka * oliwa
Ostra na Słodkobardzo lubię. Rzadko przyrządzam je w formie sałatki lecz czasami trzeba spróbować coś nowego. Sałatka jest sycąca, a słodki burak fajnie kontrastuje ze słonym smakiem serka i prażonymi orzechami. Kasza jaglana sprawia, że całość jest sycąca i na pierwszy rzut oka wydaje się taka "fit" :P :D W sumie to jakieś kalorie na pewno w sobie ma ale na pewno(...)tych, które nocą zwężają nam ubrania :D Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 średni burak 2 łyżki pestek słonecznika 90 g opakowania serka sałatkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Buraka pieczemy w piekarniku lub gotujemy. Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Serek również kroimy w kostkę
My simple kitchenPlacuszki wyszły bardzo chrupiące i smaczne. Znajoma mi powiedziała, że robi placki ze wszystkiego co ma w domu. Idąc tym tropem przygotowałam naprawdę smaczny obiad. Składniki: - woreczek ugotowanej kaszy jaglanej. - 4 łyżki sypkiego twarogu - łyżka słonecznika łuskanego - pęczek natki pietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby można dać więcej) - 2 marchewki - 1 czerwona cebula - sól, pieprz Sos czosnkowy(...)łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Zanim rozpoczniemy gotowanie kaszy musimy ją opłukać w zimnej a następnie w gorącej wodzie. Można także wrzucić ją do gorącej wody a następnie po chwili wylać wodę i rozpocząć gotowanie w nowej wodzie. Kaszę gotujemy według instrukcji podanej a opakowaniu. Marchewki myjemy
Pan i Pani Smith w kuchniKasza jaglana z ryżem w sosie pomidorowym – wiem, że brzmi to dość ekscentrycznie, ale uwierzcie mi! To jest pyszne ;) Kaszę jaglaną w tej wersji możecie wykorzystać jako farsz do pieczonej papryki lub jako nadzienie do zapiekanej cukinii, czy bakłażana. Równie dobrze połączenie to sprawdzi się jako zwykły dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Kasza […] The post Kasza jaglana
Kulinarne PrzebojeSkładniki 1,3 kg dyni 1 duża cebula 1,5 – 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej( można tez z ryżem) 4-5 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki sezamu (do masy) sól,pieprz do smaku 2-3 łyżki pokrojonego koperku 6-8 pomidorów suszonych z zalewy jajko gęsi smalec do smażenia Wykonanie Dynię obierać , wyjąć pestki i pokroić w drobna kostkę. Posolić(...)odstawić ,aby puściła wodę . Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Gdy dynia puści wodę ,odsączyć i zblendować .Następnie połączyć z kaszą manną ,kaszą jaglaną,cebulka i pokrojonymi drobno pomidorami. Dodać sól,pieprzy, sezam i jajko. Wyrabiać jak na kotlety mielone. Smażyć na smalcu gęsim do zarumienienia z obydwu stron.Ja jeszcze
w mojej kuchnisię o niebo lepiej. VitaFiber możecie kupić przez Internet np. w sklepach online ze zdrową żywnością lub produktami dla sportowców. Na koniec mam dla Was przepis na gofry z kaszy gryczanej z użyciem VitaFiber :) BŁONNIKOWE GOFRY Z KASZY GRYCZANEJ /przepis własny/ pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej szczypta soli łyżka syropu daktylowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)mąki (u mnie graham) jajko łyżka VitaFiber 2 łyżki jogurtu naturalnego Kaszę zmiksować z solą, syropem, jajkiem i jogurtem naturalnym. Dodać mąkę, VitaFiber i proszek do pieczenia. Gofrownicę rozgrzać i dokładnie natłuścić, przelać doń ciasto i piec około 5 minut. Podawać póki gorące. Smacznego
Poranek na słodkoręką i w końcu jak już wspomniałem wyszło jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek robiłem! Ciasto składa się ze spodu herbatnikowego i łagodnego ciasta marchewkowego z dodatkiem kaszy jaglanej. W połączeniu smakują po prostu wybornie! Może trzeba trochę poczekać podczas robienia dżemu marchewkowego, ale naprawdę warto, aby później otrzymać tą łagodną strukturę jaglanego ciasta marchewkowego. Jaglane ciasto marchewkowe(...)domową TU) Spód: 150 g herbatników 50 g masła Ciasto marchewkowe: Cała wcześniej przygotowana masa marchewkowa 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 2 jajka Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* 0,5 szklanki mąki pszennej (można dowolnej, ale z pszenną wychodzi najlepiej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki ciepłej wody *0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej zalewamy
Kuchnia ŁukaszaZielone warzywa zawierają dużo witaminy C i magnez. Są nieskokaloryczne. Sprzyjają odnowie organizmu, zapobiegają anemii, łagodzą stany zapalne i wspomagają pracę wątroby. Kasza gryczana jest pełna błonnika, witamin i soli mineralnych. Zatem gotujmy na zdrowie! SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki brokuł – 1 sztuka szpinak – 4 garści susz warzywny – 100 gram czosnek – 2 ząbki jajko – 1 sztuka koperek natka pietruszki(...)kasza gryczana – 1 opakowanie – 75 gram sól, pieprz maggi śmietana 18% – 2 łyżki PRZYGOTOWANIE : Skrzydełka ugotować razem z suszem warzywnym. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjąć z wywaru. Wyskubać mięso, zostawić do zupy. Do wywaru dodać szpinak i pokrojone brokuły. Obrać czosnek i wycisnąć przez praskę, wrzucić do wywaru. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Dodać śmietanę rozrobioną z wodą. Jak warzywa
kuchniabellissima.wordpress.comSałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie. Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wypierać produktu(...)które dobrze zachowają smak, wygląd i konsystencję. Robiąc sałatkę, która ma być jednym, pełnym posiłkiem wybieram: zdrowe węglowodany (dowolną kaszę), porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają ją kolorystycznie. Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj . Składniki (porcja
Codziennik Kuchenny