kapustą - 19268 przepisów (strona:188/1285)

Karkówka duszona z kapustą 122

Karkówka duszona z kapustą to danie jednogarnkowe. Więcej takich dań znajdziecie na moim blogu tutaj . Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie. Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was. Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje(...)nazwą kapusta kwaszona. Składniki: 700 g karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną

O kuchni z uczuciem
Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku 145

Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku to jedna z moich ulubionych potraw na wiosnę i lato. Danie to idealnie oddaje klimat leniwego letniego dnia kiedy się nie chce gotować. Jak w lodówce znajdziemy garnuszek takiej kapusty to można ją zjeść na ciepło lub zrobić sobie z niej kanapkę - tak na szybko! Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku(...)Składniki: 2 główki kapusty olej duży pęczek koperku klika listków młodego czosnku (zielona część czosnku) pietruszka sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy Do dzieła!!!Siekamy kapustę i gotujemy ją w osolonej wodzie ok 40 minut - aż kapusta będzie miękka. Odlewamy wodę a pod kapustę podlewamy troszkę oleju, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy aż nadmiar pozostałych płynów odparuje

sierotka maRysia w kuchni
Czerwona kapusta z kasztanami 157

Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu. Składniki mała główka czerwonej kapusty (około 750 g) cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia 200 ml czerwonego wina 250 ml rosołu mały ziemniak liść laurowy kawałek skórki słoniny pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku pół łyżeczki kminku 500 g jadalnych kasztanów 2 łyżki octu z czerwonego wina sól pieprz 2 łyżki cukru łyżeczka(...)soku z cytryny Przygotowanie   Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut

R'n'G Kitchen
szybkowar-golonki na warzywnej kapuście z czosnkiem niedźwiedzim... 132

Royal Brand 3 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal Brand, kucharkiem, przyprawą w płynie, przyprawą Harrisa Royal(...)Brand i schować do lodówki najlepiej na całą noc kapustę białą drobno pokroić, poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić w rozdranbiaczu, wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem 311

Niedawno publikowałam przepis na sałatkę z białej kapusty  . Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis. Sałatka podobna do tamtej bo jest i kapusta i marchewka i papryka ale ta wersja jest z dodatkiem czosnku i z inną zalewą. Mi zdecydowanie lepiej smakuje ta wersja bo bardzo lubię czosnek. składniki: 2 kg białej kapusty 2 czerwone papryki 4 marchewki 1 duża(...)główka czosnku 2 łyżki soli zalewa 2 szklanki wody zimnej przefiltrowanej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu 10 % Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Następnie kapustę przełożyć do dużej miski i zasypać solą. Dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.  Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć

Monia miesza i gotuje
Kapusta duszona 132

Lubię kapustę i wszystkie dania z nią w roli głównej. Jesień to taka kapuściana pora. Miałam w domu sporą główkę kapusty, a ponieważ gołąbki już robiłam ostatnio (przepis)  to zrobiłam dzisiaj kapuchę duszoną z kiełbasą. Takie smaczne danie jednogarnkowe. Zawsze przygotowuję więcej , wkładam porcję do woreczków i mrożę. Składniki: 1 duża główka kapusty 2 cebule 4 kiełbasy śląskie(...)rzymskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól  pieprz Kapustę  poszatkować, ale nie za drobno, włożyć do dużego rondla, podlać dwoma szklankami wody, dodać liść laurowy,ziele angielskie, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,posolić  i dusić

O kuchni z uczuciem
Sałatka z kapusty pekińskiej 353

Sałatka z kapusty pekińskiej Myśląc co mam w tym miejscu napisać, przypomniała mi się pewna opowieść kogoś z mojej rodziny, jak to przez 2 tygodnie, dzień w dzień robiła sałatkę z kapusty pekińskiej, z różnorakimi dodatkami, bądź też i bez (a to z braku pomysłu z czym można połączyć ową kapustę), doprowadziła swoją rodzinę, a w szczególności męża do znienawidzenia(...)tegoż warzywa. U mnie w rodzinie taka sytuacja nie będzie miała nigdy miejsca, ponieważ kapustę pekińską kupuję tylko w ramach absolutnego "niewiedzenia co mam zrobić jako dodatek do obiadu".  A szkoda, bo kapusta pekińska jest przepyszna, i można z niej wyczarować naprawdę wiele. Chociażby sałatkę z ananasem i rodzynkami z sosem chrzanowym. Pysznie i szybko. Składniki: mała do średniej

na moim stole...
Obiad w kapuścianym liściu 132

Spakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad.     Składniki: -główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy(...)zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i przyprawą barbecue, dodajemy startą cebulę, czosnek i mieszamy. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej. Dodajemy pokrojony boczek i mieszamy. Z liści ścinamy nasady i posypujemy przyprawą

Maminek kulinarny
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 165

Miałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie. Siedziałam jak ten świstak i zawijałam jeden po drugim, Szło dość szybko. Udusiłam cały wielki garnek. I co... Zostało mi na jutro pięć gołąbków. Jest się z czego cieszyć, bo to znaczy, że smakowały. Składniki(...)duża główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz     Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb

O kuchni z uczuciem
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami 146

Aromatyczny bigos z kapusty i pieczarek, o pięknym kolorze i wspaniałym smaku Składniki • 1 główka kapusty • 1 papryka czerwona • 3 pomidory • 1 mała cukinia • 25 dag pieczarek • 2 marchewki • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki kminku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżka czubata papryki słodkiej • szczypta chili może być kawałeczek  papryczki chili • pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera • liść(...)laurowy • 4 kulki angielskie ziele • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić przełożyć do garnka  • Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach  • Dodać do kapusty liść laurowy,angielskie  ziele,kminek  • Zalać nie wielką ilością wody gotować aż  kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda  • Uważać by nie przypalić kapusty

W królestwie smaków Beaty
Pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech 159

Witajcie po krótkiej przerwie :) koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :)       Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech . Składniki na ciasto : około 400 g mąki 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody  Składniki na farsz : 3 szklanki  Kwaszonej kapusty firmy Orzech   vegeta , pieprz(...)smaku 1 duża cebula 3 łyżki masła do kapusty 4 łyżki masła do polania 1 cebula Wykonanie : Kapustę odcisnąć z soku , przełożyć do garnka , zalać wodą ponad wysokość kapusty. Gotować aż lekko zmięknie. Odcedzić z wody , odstawić do przestygnięcia . Kapustę drobno posiekać . Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na maśle Dodać do kapusty , przyprawić do smaku solą , pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 115

razem pragnę pokazać Wam idealną przekąskę do piwa typu Pilsner Niemiecki. Jako, że sezon na pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec(...)oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie grzanki z porcją młodej kapusty, kurek i ziół to świetna przekąska na spotkanie w gronie znajomych przy odpowiednim trunku. Polecam, szczególnie, że danie jest łatwe i dość szybkie. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe

Mango Papaja
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 115

razem pragnę pokazać Wam idealną przekąskę do piwa typu Pilsner Niemiecki. Jako, że sezon na pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec(...)oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie grzanki z porcją młodej kapusty, kurek i ziół to świetna przekąska na spotkanie w gronie znajomych przy odpowiednim trunku. Polecam, szczególnie, że danie jest łatwe i dość szybkie. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe

Mango Papaja
Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą kapustą 109

Schabowy, ale nieschabowy. Zamiast bułki tartej – migdały i płatki kukurydziane – chrupiące i intrygujące. Do tego aromatyczna modra kapusta – zestaw idealny. Składniki: 2 kotlety schabowe (jak zwykle optuję za tymi z kością) 60 g płatków kukurydzianych (cornflakes) 2 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej sól, pieprz 2 jajka 2 łyżki mleka oliwa z oliwek albo(...)olej rzepakowy Kapusta: 500 g modrej kapusty 2 łyżki oliwy odrobina wody 1 łyżka soli, ewentualnie Vegety 1 łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego 2 łyżki octu winnego, może być zwykły 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki cukru Wykonanie: Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka z podgrzaną oliwą. Podsmażyć, dodać przyprawy. Dusić

Pociąg Do Kuchni
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 162

Przepyszne gołąbki inne niż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżki mąki - 50 g serka topionego gołda - 1 szklanka jogurtu greckiego - woda - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. - w dużym garnku wlać wodę dodać soli i olej zagotować wodę z kapusty wyciąć kaczan  Włożyć kapustę do wrącej wody cały czas gotować i odrywać stopniowo sparzone liście 2. - Środkowe liście małe z kapusty przemielić przez maszynkę do mięsa lub zetrzeć

W królestwie smaków Beaty