kapustą - 19268 przepisów (strona:179/1285)

Surówka z kapusty 113

można zrobić z ćwiartki białej kapusty? Bardzo orzeźwiającą i pełną witamin surówkę, która w upalne dni może zastąpić zwykły obiad. Kolorowa, chrupiąca, soczysta i niedroga. Surówka z kapusty  jest tak pyszna, że wystarczy tylko dodać soli do smaku i żaden dressing nie jest już potrzebny. W środku cukinia, zielony ogórek, pomidor, cieciorka i mozzarella. Surówka(...)kapusty / 4 porcje Składniki 1/4 białej kapusty 1 duży pomidor 1 ogórek gruntowy 1/4 małej cukinii 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1 kula mozzarelli kilka gałązek tymianku sól do smaku Przygotowanie: Kapustę białą szatkujemy. Przekładamy do miski. Pomidora oraz ogórka obieramy. Pomidora kroimy w kostkę. Ogórka zielonego w półplasterki. Warzywa dodajemy do kapusty. Cukinię ścieramy na tarce na dużych

Moja smaczna kuchnia
Rainbow slaw, czyli kolorowa surówka z kapusty i warzyw 133

Surówki z kapusty – zwłaszcza jej młodej odmiany – to niezawodny dodatek do tradycyjnych, domowych obiadów, dań z grilla czy burgerów. Mimo, że są sprawdzone i lubiane w swoich klasycznych wersjach, warto pokusić się o ich urozmaicenie. Nic tak nie doda im smaku oraz kolorytu, jak wzbogacenie o różnobarwne warzywa – paprykę, marchewkę, czerwoną kapustę, cebulkę dymkę. Całość złoży się na chrupiącą(...)pyszną surówkę – tak dobrą, że zdolną zdetronizować swoje co bardziej znane krewne Składniki na 4 porcje: 200 g białej kapusty 50 g czerwonej kapusty 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 4 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam wegańskiego) 1 łyżka majonezu (użyłam wegańskiego) 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub innej, według uznania), najlepiej

Even Better Food
ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM 103

Ziemniaki z boczkiem fot. Moja Książa Kucharska Ziemniaki z boczkiem. Przepis na młode ziemniaczki z boczkiem i kapustą kiszoną do obiadu. Pyszne młode ziemniaczki ugotowane z kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem, z dużą ilością koperku. Ziemniaki z boczkiem - najlepsze do obiadu :) Jak zrobić ziemniaki z boczkiem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na ziemniaki z boczkiem i kapustą. SKŁADNIKI(...)dużych ziemniaków (młodych) 500g kiszonej kapusty 150g wędzonego boczku 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku  kilka kropel maggi Przepis na ziemniaki z boczkiem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić w kostkę ok. 2cm. Krok 2. Kapustę osączyć, odcisnąć z nadmiaru soku - można trochę posiekać. Krok 3. Zagotować 1 ok. 1 litr

Moja Książka Kucharska
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 165

się także na rozwieszonych plakatach reklamowych oraz w notatkach znalezionych podczas eksploracji, w których autorzy wspominają np. o tym co jedli, albo jakie potrawy polecają nadawcy w danej miejscowości. Kapusta kiszona źródłem zdrowej energii! Jedna ze znajdziek dotyczy przepisu z książki kucharskiej na burgery z kiszoną kapustą, w której dość precyzyjnie określono sposób ich przyrządzania. Tym właśnie zajmiemy się(...)Sauerkraut Burger! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 779 kcal | 37 g białka | 62 g węglowodanów | 43 g tłuszczu SAUERKRAUT BURGER Wolfenstein II The New Colossus burgery z kiszoną kapustą i boczkiem 20 min 7 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska Składniki Koszt mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł kapusta kiszona – 3 łyżki

Nerds Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli 136

Grubo krojona, chrupiąca i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Kusi barwami, wybornie smakuje, świetnie pasuje jako dodatek do drugiego dania, ale również sprawdzi się w roli lekkiej przekąski. Prosty przepis na surówkę inspirowany przepisem mojej babci. Surówka z kapusty pekińskiej to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do obiadu. Czasem kapustę bardzo drobno kroję, a pozostałe składniki(...)trę na tarce. Tak robi moja babcia i z jej przepisu najchętniej korzystam – surówka z kapusty pekińskiej mojej babci . Jednak czasem lubię poeksperymentować i tym razem postanowiłam, że moja surówka będzie mocniej chrupiąca i bardziej kolorowa, niż zwykle. Stąd nie użyłam tarki tak jak zazwyczaj, tylko wszystkie warzywa pokroiłam w słupki za pomocą noża. Wiem, że to ciut bardziej

Dietolog
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 123

zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda mi było jednak go wyrzucić, więc po namyśle postanowiłam zrobić wegańskie gołąbki. Przy okazji wykorzystałam niewielką główkę młodej kapusty, która czekała cierpliwie na swoją kolej, ale do zupełnie innego dania. Co z tego wyszło? Możecie zobaczyć na zdjęciach, a potem zrobić samodzielnie 😊 Składniki na 2-3 porcje(...)ryżu 2 duże cebule 2 średnie marchewki 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 mała młoda kapusta sól do smaku odrobina oliwy do spryskania przed pieczeniem dodatkowo - opcjonalnie: świeże pomidory czosnek ulubione zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka, szczypiorek etc. Jak zrobić wegańskie gołąbki? Ryż ugotować na sypko w osolonej do smaku wodzie. Przestudzić. Z kapusty pooddzielać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 195

Klasyczne danie musi także znaleźć się  na naszym blogu. Z racji, że pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców wykorzystaliśmy do naszych gołąbków młodą kapustę. Gołąbki były pieczone pod przykryciem  w piekarniku, dzięki temu uzyskały wyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania. Składniki: - 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego. - 1 woreczek ryżu parboiled(...)średniej wielkości 1 młoda kapusta - 3 cebule - przecier pomidorowy - sól, pieprz - zioła suszone: łyżeczka oregano  i bazylii, - łyżka miodu Sposób przygotowania: Luźne liście od kapusty odrywamy, myjemy i odkładamy na bok.  Kapustę wkładamy do garnka z wrzącą posoloną wodą na około pół minuty. Następnie odwracamy na kolejne pół minuty tak aby każda część kapusty była sparzona.  Cebulę

Pan i Pani Smith w kuchni
Moje ulubione dodatki do obiadu :) i przepis na kolejną surówkę 144

piwnicy jakiś słoik z przetworami (ogórki, grzyby, buraczki itd.). Czasami na stole pojawia się jakaś surówka. Latem natomiast często dodatkiem do obiadu są sezonowe warzywa: ogórki, fasolka szparagowa, kapusta lub kalafior z bułką tartą... i oczywiście surówki. Choć sezon ogórkowy dopiero przed nami, ja już nie potrafiłam oprzeć się pięknej pogodzie i kupiłam ogórki sałatkowe, z których powstała oczywiście mizeria(...)zrobię ją jutro. Zawsze robiłam ją z kupnego słoika, a tym razem może sama pokroję w kostkę i ugotuję marchew. :) Lubię też różnego typu surówki. Najczęściej robię surówki z kapusty, np. według poniższego przepisu. Surówka z białej kapusty II Przygotuj miski (w tym jedną dużą), nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, łyżkę. Przygotuj składniki: ½ średniej wielkości kapusty

blog.moje-pasje.info
Surówka z czerwonej kapusty 177

Surówka z czerwonej kapusty w niezwykle prostej i szybkiej odsłonie. To przepis dla wszystkich, którzy zasłaniają się brakiem czasu, a przecież wystarczy dobry przepis i odrobinę dobrych chęci. W parę chwil powstanie fantastyczny dodatek do obiadu, różnorodny i kolorowy, pełen witamin i smaku. Dziś w moim wykonaniu surówka z czerwonej kapusty, z czerwoną cebulą i czerwonym jabłuszkiem (co prawda(...)jestem nią zauroczona! Możecie przygotować ją dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia będzie równie dobra, a nawet lepsza. Składniki na 4 porcje : 1/2 niewielkiej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 soczyste jabłko (Ligol) szczypta soli do smaku odrobina świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie, u nas Milena nie przepada za ostrą surówką) 1 łyżka dobrej jakości oleju sałatkowego

Dietolog
Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku. 134

Jeżeli mam wskazać mój ulubiony sezonowy dodatek do  grillowanych dań (link) to bez żadnego wahania powiem surówka z młodej kapusty. Jest to przy okazji pierwsza surówka jaką nauczyłem robić się w domu, a miałem może wtedy z 7 lat.   Gdy zaczyna robić się ciepło i słońce coraz mocniej(...)zapach grillowanego mięsa, aromat węgla drzewnego, smak kruchych grillowanych warzyw, kremowa konsystencja tzatzików mojej mamy. A idealnym dodatkiem do tych dań jest surówka z młodej kapusty. Wiem nie jest to może najbardziej skomplikowany przepis w mojej kolekcji, ale postanowiłem podzielić się z Wami tą recepturą, bo jest

kuron.com.pl
Surówka z kapusty pekińskiej 235

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek obiadowy. Taką samą robi moja babcia i jest to jedna z najlepszych surówek jakie znam. Jest soczysta, kolorowa i świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybnymi. Do przygotowania tej surówki sprawdzi się zarówno kapusta pekińska biała, jak również różowa. Zasadniczo nie różnią się one smakiem, jednak różowy kolor zdecydowanie dodaje(...)surówce atrakcyjności. Ma to szczególne znaczenie, jeśli obiad ma zjeść mała księżniczka lubująca się w różu. Surówka z kapusty pekińskiej w kolorze różowym, może okazać się strzałem w dziesiątkę! Składniki na 4 porcje : 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 spora marchewka 10 cm kawałek jasnej części pora 1 duże i soczyste jabłko (np. Ligol) odrobina soku z cytryny sól

Dietolog
Smażony sandacz na czarnej soczewicy z surówką z kapusty pekińskiej 177

Dziś w ramach #fishfriday znów zapraszam Was na rybkę. Na talerzu smażony sandacz na masełku z ziołami i czosnkiem, gotowana czarna soczewica i surówka z różowej kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki i pora. Łatwo, smacznie i przyjemnie. Sandacz to pyszna ryba. W dodatku sandacz jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Niewiele mu potrzeba, żeby mógł zostać prawdziwą gwiazdą na talerzu. Najprostszą metodą(...)smaku brakuje mu jedynie szczypty soli i odrobiny świeżo mielonego pieprzu. Proste jedzenie lubi proste dodatki, stąd podałam go z ugotowaną czarną soczewicą o nazwie Beluga i surówką z kapusty pekińskiej według przepisu mojej babci. Składniki na 4 porcje : 4 filety sandacza (ze skórą) po ok. 120g łyżka masła gałązka świeżego rozmarynu 3 ząbki czosnku w łupinkach sól i świeżo

Dietolog
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 163

Rustykalna tarta z młodą kapustą, nazywana galette, to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad. Do zwyczajnych tart pieczonych w formach nie pałam wielką miłością, chociaż robiłam je wiele razy, ale tę pokochałam od razu. Za wygląd - bo jest naprawdę bardzo ładna z tymi zawijanymi brzegami, ale także za łatwość przygotowania, bo nie musimy podpiekać ciasta, i dopiero nakładać farszu, tylko(...)wszystko pieczemy od razu. A żeby było ciekawiej, nie używamy formy. I oczywiście za smak, bo schowałam w środku podsmażaną z boczkiem i cebulką młodą kapustę, a wierzch ozdobiłam serkiem feta oraz pomidorkami. Jest wytrawnie, jest pysznie, jest zachwycająco! Aż żałuję, że nie zamroziłam ciasta na zapas.  Chciałabym też Wam powiedzieć - zwłaszcza chodzi mi tutaj o obserwatorów bloga, którzy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Torcik z kapusty – Polskie Skarby Kulinarne 111

smakuje Polska kuchnia? Zapewne większości z Was kojarzy się ze smakiem kapusty, grzybów, mięsa… no i słusznie! Typowe polskie potrawy to między innymi bigos oraz kotlet schabowy – tak wynika z badania Kantar TNS na zlecenie MAKRO Polska . Badanie zostało przeprowadzone w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, który ma edukować Polaków na temat bogactwa naszej, polskiej i pysznej kuchni. Cieszę się(...)dlatego pora to zmienić i odnaleźć te smaki, którymi warto się chwalić na płaszczyźnie międzynarodowej. W związku z tym niżej mam dla Was przepis na zadziwiający, nietypowy Torcik z kapusty , wzorowany na historycznej recepturze z 1686 roku, przygotowany przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Pod przepisem znajdziecie także wiele ciekawostek na temat badania przeprowadzonego

Kuchnia Bazylii
zupa z kiszonej kapusty z kaszą i klopskikami... 108

Składniki: kapusta kiszona kwaśna 70 dag, woda do kapusty - ile potrzeba, smalec domowy ze skwarkami 2 czubate łyżki, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna mrożona 1/2 opakowania, woda 3,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kostki rosołowe 2 sztuki, papryka chili - do smaku, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, klopsiki - w opisie(...)kapustę kiszoną drobniej pokroić i wsypać do garnka, zalać wodą do zakrycia kapusty i gotować do miękkości kapusty, pod koniec dodać z 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami w osobnym dużym garnku do gotującej wody wsypać pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę mrożoną, wsypać kaszę jęczmienną drobną, liście laurowe, ziele angielskie , kostki rosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy

W Mojej Kuchni Lubię