Kapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie(...)łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu
Kuchcik gotujePolecam młodą kapustę z dodatkiem pieczarek. Pyszne danie lub dodatek do mięs. Sezon na młodą kapustę jest krótki, więc warto korzystać i wymyślać nowe smaki z jej udziałem :) *kapustę podałam na talerzu z serii ANTONIO 1 główka młodej kapusty kawałek masła ( 5 dag) + do pieczarek 50 dag pieczarek 1 duża cebula 3 gałązki koperku(...)łyżka mielonej suszonej włoszczyzny 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Sól i pieprz biały do smaku Kapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę, pół łyżeczki soli i pieprz cytrynowy. Wlewam szklankę wody i duszę do miękkości i odparowania wody. Pieczarki i cebulę obieram, kroję w plasterki i duszę na maśle. Jak odparuje
Takie tam pichcenieMłoda kapusta , a do tego pulpeciki to idealne połączenie. Taki miałam dzisiaj obiad. Polecam Wam, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne. Składniki: Kapusta: 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 2 łyżki masła 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Pulpety: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko(...)czym odcisnąć. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić i uformować z mięsa małe pulpety po czym obtoczyć je w bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na oleju. Kapustę drobno poszatkować. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,cukier, sól, pieprz. Dolać 1/2 szklanki wody,, posiekany szczypiorek i koperek. Doprawić i ułożyć
O kuchni z uczuciemwarzyw. Uwielbiam ich kolor, zapach i smak. Dodatkowo, ich obróbka termiczna zajmuje niewiele czasu, co ułatwia nam przygotowanie pysznego obiadu w krótkim czasie. Dziś zapraszam na schab w młodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem) 1 cebula sól pieprz papryka mielona masło mąka(...)olej A jak to zrobić: Kapustę umyć i drobno poszatkować. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie szklista. Dodać poszatkowaną kapustę, którą chwilę przesmażyć. Całość podlać wodą i dusić, aż kapusta zacznie zmniejszać swoją objętość. Do kapusty wlać pomidory razem z sokiem i dusić jeszcze około 5 minut, doprawiając do smaku solą
Kuchnia w opałachBigos z młodej kapusty przygotowuję zazwyczaj kilka razy w sezonie, zmieniając tylko dodane do niego składniki bądź przyprawy. Dla mnie jest on ukoronowaniem kapuścianego sezonu, bo już nigdy później kapusta nie smakuje tak, jak o tej porze roku :)) Przygotowuje się go bardzo szybko, ale jaki efekt! Mmmm ... palce lizać! :) Na blogu także: bigos z młodej kapusty wariacja(...)oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka
Walijskie PichcenieWitajcie :) Pak choi, jedliście ją kiedyś ? To wspaniała kapusta inaczej zwana chińską. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Azji, a dokładnie z Azji wschodniej. Ma niezwykle delikatny smak i warto, abyście pokusili się na zrobienie szybkiego dania z pak choi. Dzisiejszy pomysł to kombinacja z naszymi ulubionymi zielonymi szparagami. Dodaliśmy jeszcze parę fajnych składników, aby urozmaicić smak i podać(...)naszym stylu. Zobaczcie co nam wyszło z tego miksu. Pak choi z patelni w miksie ze szparagami (2 osoby) Składniki: 1 duża kapusta Pak choi 1 pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku czarne oliwki pieczona cukinia (użyliśmy cukinii w zalewie z oliwy) orzeszki ziemne suszone pomidory papryczka jalapeno dymka rzeżucha wędzony ser oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz
vegetanierazem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek(...)białej kapusty - pieprz, sól Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia. Wychodzi 8-10 porcji. W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do krokietów. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę studzimy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy kapustę i dusimy
Kuchenne WariacjeMłodą kapustę najbardziej lubię w wersji bezmięsnej, z samym tylko koperkiem i zasmażką, ale kiedy już taka wersja już mi się przeje, zaczynam wprowadzać do niej różne modyfikacje. I cieszę się młodą kapustką do woli, bo sezon na nią tak szybko przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego(...)laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką. Zalałam dwoma szklankami wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną
Kuchenne zapiski EdytyMłoda kapusta to jedno z warzyw, za które kocham wiosnę i zawsze nie mogę się go doczekać. Uwielbiam tą przyrządzaną przez moją teściową na słodko-kwaśno. Jest smaczna, wyrazista, doskonała. Składniki Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Biały pieprz 2 łyżki cukru 2 łyżki octu winnego białego Pól pęczka koperku Sposób przygotowania Kapustę myjemy(...)dzielimy na 4 części i szatkujemy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę masła oraz poszatkowana kapustę. Przesmażamy i podlewamy wodą tak, aby przykryła kapustę. Wodę solimy, dodajmy cukier oraz ocet. Gotujemy do miękkości. Koperek drobno siekamy. Dodajemy do kapusty i mieszamy
Pyry na GazSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)łyżce oleju, a kolejne już na łyżeczce (mój Tomek dodaje olej do ciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne
Gaździnka warzyletnio nie smakuje jak młoda kapusta z koperkiem!, teraz jest krótki sezon na młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami. Jak byłam dzieckiem to wszystkie te produkty rosły na naszym polu, Babcia brała koszyk i szłyśmy ,,ukopać,, ziemniaków, ja zrywałam młody koperek i wybierało się kapustę, która miała największą ,,związaną,, główkę. W domu zawsze było zsiadłe(...)mleko i swoje masło do ziemniaków.....rety jak to smakowało!, jakie to były obiady!. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 2-3 łyżki octu sól pieprz Zasmażka: 2-3 łyżki smalcu lub masła 2 łyżki mąki Dodatkowo: 1 1/2 - 2 kg młodych ziemniaków kefir lub zsiadłe mleko 1. Kapustę obieramy z wierzchnich , najbardziej zielonych
Apetyczna babeczkaKapusta kiszona bardzo często gości na moim stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z kapustą i pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z kapustą i pieczarkami, polane zasmażką z cebulki. Składniki 3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz(...)kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta
Kuchenne aromatyTaką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie młoda kapusta i pomidorowy przecier nadają jej słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem(...)łyżkami śmietany. średnia główka młodej kapusty 0,5 l rosołu 2-3 łyżki masła 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki kminku 1/2 pęczka posiekanego koperku 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego 2-3 łyżeczki cukru sól, ewentualnie vegeta Kapustę drobno poszatkować i włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować około 2-3 minuty i odcedzić. Podgotowaną kapustę podlać gorącym rosołem, dodać
Trzeci talerzplasuje się ta przyrządzana przez moją Teściową. Do tej pory sama nie robiłam tego sezonowego przysmaku. Po części dlatego, że zawsze któraś z wyżej wspomnianych kobitek podrzucała nam porcję kapusty "na wynos". Po części z obawy, że tak jak z mamowymi mielonymi - nie dorównam do ideału. W tym roku nikt nam jednak kapustki nie podrzucił ;) więc póki młoda kapusta jest(...)wziąć sprawy w swoje ręce. Czy udało mi się osiągnąć tę pełnię smaku? Przeczytajcie do końca to się przekonacie. Składniki (na średniej wielkości garnek): 1 mała główka białej, młodej kapusty 1 pęczek dorodnego kopru 1 duży pęczek szczypioru mała szyja indycza ewentualnie kość wieprzowa 1 spora marchew sól, pieprz łyżeczka vegety ok 1 litr wody Przygotowanie: Gotujemy małą ilość
Kuchnia po mojemuMoja mama robi to danie często, bo wszyscy to bardzo lubimy. Ja zrobiłam je pierwszy raz, po obejrzeniu odcinka Karola Okrasy łamiacego przepisy :) Żeberka w kapuście (kiszonej i słodkiej) SKŁADNIKI 800 g żeberek wieprzowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,7-1l bulionu 600 g kiszonej kapusty połówka świeżej białej kapusty 3 łyżki masła(...)rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym
MarciochaKucharzy