filetów z piersi kurczaka (1 podwójny filet) 1 niewielka żółta papryka 1 mała papryka czerwona 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej 1 puszka brzoskwini w syropie 1 niewielka kapusta pekińska 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Nieotwarte opakowania z zupkami przełam w dłoniach, krusząc makaron. Makaron z wnętrza obu torebek przesyp(...)minut. Na rozgrzanej patelni obsmaż kawałeczki kurczaka, po czym nie odsączając mięsa z tłuszczu pozostaw do wystudzenia. Obie kolorowe papryki oraz soczystą brzoskwinię pokrój w niewielką kostkę. Kapustę pekińską i szczypiorek poszatkuj drobno. Puszkę kukurydzy odsącz z zalewy. Napęczniały makaron, kawałki kurczaka, warzywa oraz brzoskwinię przełóż do jednej misy. Dodaj majonez, śmietanę oraz 50 ml syropu z puszki po brzoskwiniach
ProstePesto.plGołąbki bez zawijania to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Nie zawijamy mięsa w kapustę, tylko rozdrobnioną w malakserze kapustę dodajemy do mięsa z ryżem i smażymy kotleciki. Proste, prawda? Przygotowuje się je dużo szybciej i świetnie smakują. Kotleciki są delikatne, soczyste i pyszne. Gołąbki bez zawijania na pewno będą ciekawą propozycją na codzienny obiad. Składniki: Gołąbki bez zawijania: 700 g mięsa(...)mielonego (wieprzowego lub wieprzowo – wołowego) 100 g ryżu 600 g białej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego olej rzepakowy około 3 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1,5 szklanki bulionu 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki mała szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu
Oryginalny smakwięc tego typu surówki i sałatki będę robiła w ilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra. Składniki: 1 młoda kapusta 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku(...)garść siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu sól Kapustę obieramy z zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem. Artykuł Surówka
Kardamonovybulionu dorzucamy buraki, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, ocet, zakwas, sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito. Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz Grzyby(...)płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą (tak, żeby woda przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby
KardamonovyMusicie mi uwierzyć na słowo, na zdjęciu są pierogi z kapustą. Były pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe(...)miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką. Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną
Kardamonovysurówka również była dodatkiem do buł z pulled pork. Dodatek chrzanu do kapusty nie był przypadkowy, wiadomo że wieprzowina dobrze czuje się w jego towarzystwie. Zjedzona do dna. I kapusta i łopatka. Składniki: główka kapusty pekińskiej 1 duże jabłko pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy. Dodajemy(...)niej starte na grubych oczkach obrane jabłko i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Z jogurtu, majonezu i soku z cytryny robimy sos, który łączymy z kapustą. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyParę dni temu dorwałam w sklepie młodą kapustę. Kraj pochodzenia: Polska. Nie zastanawiałam się nawet z czym ją zjem, po prostu ją wzięłam. Wzięłam też rabarbar, ale nie o tym, nie o tym. Z połowy kapuchy zrobiłam surówkę, z drugiej połowy kapustę z ziemniakami. Zjadłam jedno z drugim. Tak, że tego… Składniki: 8 ziemniaków pół główki młodej kapusty(...)pęczek koperku sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu gęsiego) Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, sól i pieprz, smażymy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Pod koniec dorzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, a także poszatkowany koperek. Mieszamy. Artykuł Młoda kapusta z ziemniakami
Kardamonovyklasycznego obiadu. Nawet chyba jedliśmy ją z typowym obiadem i stwierdziłam, że coś tu nie gra. Ale zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem pleśniowym. Albo hamburgera z kapustą i serem pleśniowym. Tak, do kanapek będzie super. Do hot dogów i innych domowych kebsów także. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty(...)opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy chwilę rękami. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę – wszystko dodajemy do kapusty
KardamonovyZachciało mi się sałaty w jogurcie. I mizerii. Jest też czas na młodą kapustę. Pomyślałam więc, że nie będzie chyba głupim pomysłem połączenie młodej kapusty z ogórkami, z jogurtem i koperkiem. Taka mizeria, ale podrasowana chrupiącą kapustą. Wyszło super. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 duży ogórek gruntowy 1 mały kubek jogurtu naturalnego mały pęczek koperku duża szczypta cukru(...)więcej) sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w półplasterki ogórka (ja go nie obierałam, jedynie bardzo dokładnie umyłam). Do warzyw dodajemy jogurt, poszatkowany koperek, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 15 minut. Artykuł Surówka z młodej kapusty z ogórkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych passat. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa i aromatyczny koperek, bez problemu można już dostać jedno i drugie. Bigos zjedliśmy z ciemnym pieczywem, ale jak sobie teraz tak pomyślę, młode ziemniaki sprawdziłyby się chyba lepiej(...)lubi. Korzystajcie więc na maksa z letnich dobrodziejstw i gotujcie na zdrowie. Ja, póki co, robię sobie krótką przerwę od świeżej młodej kapusty. Pochłanialiśmy ostatnio takie ilości, że czas obżerać się czymś innym. Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g ulubionej kiełbasy (ja użyłam cienkiej) 1 marchewka 1 duża cebula pół szklanki wody pęczek koperku 1 liść laurowy 3 ziarna
KardamonovyMłoda kiszona kapusta jest ok. Nie napiszę, że jest super genialna, bo dla mnie nie jest. Jest fajną obiadową odmianą i tyle. Sezon na młodą akurat trwa, więc czemu z niego nie skorzystać. Nie kombinowałam z dodatkami, surówkę z młodej kiszonej kapusty zrobiłam klasycznie, pominęłam także kminek, bo jakoś średnio za nim przepadamy. Na zdrowie. Składniki: 500 g młodej kiszonej(...)kapusty 1 mała czerwona cebula 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i skroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki
Kardamonovykrok po kroku. Składniki: 2,5 litra wywaru na żeberkach wieprzowych (1 kg żeberek wieprzowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 2-3 liście laurowe)* 1 kg kapusty (waga z wodą, bez to około 800 g) 1 marchewka (średnia) 1 pietruszka (korzeń) 1 mała cebula 4 średnie ziemniaki 2 pełne łyżki posiekanego pora (biała część) około(...)chwilę. W tym czasie nasze ziemniaki powinny być już prawie miękkie. Zawartość patelni i posiekany por przekładamy do garnka i gotujemy jeszcze z 10 minut. W międzyczasie odsączamy kiszoną kapustę (soku nie wylewamy, odstawiamy na bok) i siekamy nożem. Rada: Można ją dodatkowo podsmażyć przez chwilę na tej samej patelni, na której smażyły się wcześniej warzywa. Kiszoną kapustę dodajemy
Słodkie okruszkiciastem. Składniki około 30 sztuk: Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g kapusty kiszonej 1/3 korzenia marchewki 6-8 grzybków suszonych 3/4 główki cebuli sól, pieprz olej Farsz 1. Grzyby namaczamy na noc w wodzie. 2. Następnego dnia gotujemy je przez około(...)godzinę. Po tym czasie grzyby albo mielimy albo drobniutko siekamy na desce i dodajemy je do duszącej się kapusty. 3. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach. 4. Rozgrzewamy olej, cebulę kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może od razu cała główkę udusić
Gotowanie...to proste !Pyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki(...)rozmącone jajka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Robimy farsz, kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, zalewamy wodą. Po zagotowaniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po ugotowaniu ponownie odlewamy wodę, po przestudzeniu siekamy kapustę drobniej. 2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekaną cebulkę i chwilę dusimy. Po chwili dorzucamy pokrojone
Kuchnia domowa AniBardzo lubimy barszczyk na wigilię podany z pierożkami nadzianymi kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam nieco zabawić się formą ich podania. Więc będą w kształcie sakiewki czyli mini chinkali. ciasto na pierożki 40szt 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 500-600 gramów kiszonej kapusty 25 gramów(...)sól pieprz Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyły. Przecedzić przez sito i drobno posiekać.( wodę pozostawić). Kapustę zalać wodą taką ilością aby tylko przykrywała kapustę, dodać wodę od gotowania grzybów, jałowiec i liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie kapustę wystudzić i odsączyć z nadmiaru wody, drobno
Andzia Pichci