kapustą - 19268 przepisów (strona:193/1285)

Koperty z tortilli z kiszoną kapustą i boczkiem 38

Tortille w wersji polskiej to pomysł na szybki obiad. Koperty z tortilli nadziane farszem z kiszonej kapusty z marchewką i boczku wędzonego, z dodatkiem tartego sera mozzarella. Smakują naprawdę pysznie, nawet lepiej niż się tego spodziewałam! Danie bardzo proste, zaledwie z kilku ogólnodostępnych składników i szybkie w przygotowaniu - gotowe w maks. 40 minut. Jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, możemy danie(...)czasu i siły na stanie w kuchni, a potrzebowałam obiadu na szybko. Stanęło więc na tortillach i nie żałowałam tej decyzji, bo jedzonko było mega smaczne. Tortille z kiszoną kapustą i boczkiem świetnie smakują w towarzystwie kubka czerwonego barszczu.  Składniki: 6 tortilli  ok. 300 g boczku wędzonego w kawałku ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka chłopska 146

Zapiekanka chłopska Nie potrzeba wiele czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych aby przygotować smakowity i treściwy obiad dla całej rodziny. Pyszna i sycąca zapiekanka z ziemniaczkami, kiełbasą, pieczarkami oraz kapustą, to będzie strzał w dziesiątkę. Polecam! Do zapiekanki możemy także wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały nam od obiadu z dnia poprzedniego.     Składniki: 4-5 ziemniaków 2 kiełbasy (u mnie(...)polskie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 pieczarek 1/3 kapusty pekińskiej (można też użyć zwykłej kapusty) 200ml śmietanki 30% 2 jajka 10 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa     *** Pieczarki kroimy w półplasterki *** *** Kapustę pekińską drobno kroimy *** *** Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę

Blog z Apetytem
Ekspresowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Zrobisz je w mniej niż godzinę! 58

Zrobienie pasztecików może być naprawdę proste i szybkie, jeśli skorzystacie z tego przepisu. W dodatku wychodzą naprawdę bardzo smaczne. Przepis na ekspresowe paszteciki z kapustą i pieczarkami Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, około 300 gramów świeżych pieczarek , 2 cebule, arkusz gotowego ciasta francuskiego (około 300 gramów), 1 jajko, olej, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, na posypkę ziarna czarnuszki lub kminku(...)Wyświetl ten post na Instagramie   Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska) Jak zrobić ekspresowe paszteciki? Kapustę przełóż do garnka, wlej niecałą szklankę wody, dodaj kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie, a cała woda wyparuje. Na patelni rozgrzej trochę oleju , wrzuć posiekaną cebulę, smaż

Kulinarna Polska
szybkie krokiety w waflu dla zapracowanych 279

składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 mała cebula ok. 50 g marchewki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól tłuszcz do smażenia 3 arkusze wafla 3 jajka bułka tarta wykonanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wkładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnię, doprawiamy(...)solą oraz pieprzem i smażymy na tłuszczu. Usmażone pieczarki dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę przekładamy na patelnię i smażymy na tłuszczu, aż będzie szklista. Do cebuli dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę i chwilę smażymy a następnie dodajemy do kapusty. Garnek z kapustą wstawiamy na ogień, wlewamy ok. 125 ml wody, dodajemy liście laurowe, ziele

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki pieczone z kapustą i grzybami 35

Przepisów na paszteciki jest wybór ogromny- od pieczonych zwykłych drożdżowych, po te z ciasta francuskiego, półfrancuskiecgo, półkruchego i wiele, wiele modyfikacji. Dziś upiekłam pyszne,  z kapustą i grzybami - trochę pachnące już świętami Bożego Narodzenia:) Ciasto półkruche - dobrze się wyrabia i formuje. Polecam! SKŁADNIKI: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów  2 średnie cebulki 1 liść laurowy(...)kulki ziela ang. Kapustę ugotować do miękkości dodając do gotowania liść laurowy i ziele ang.  Grzyby namoszyć w wodzie przez ok 0,5 godz, wodę odlać, grzyby przepłukać, włożyć do garnuszka, nalać świeżej wody, osolić i ugotować do miękkości - ok 30-40 min. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Kapustę odcedzić i mocno odcisnąć , pokroić na drobniejsze kawałki , włożyć

Z Marcepanem
Śląski obiad 51

pierwsze podejście do klusek śląskich Jeśli mój drogi czytelniku, pochodzisz ze Śląska, wybacz mi. Śląski obiad, czyli kluski najczęściej są podawane z roladą mięsną, lub innym mięsem, sosem i kapustą. Nie inaczej i ja je podałem i zrobiłem, chociaż są zupełnie inne. Śląska przez długie lata był pod delikatnie mówiąc opieką, wielu narodów, Niemcy Austria, Czechy, które wywarły wielki wpływ(...)Bułka tarta Mąka Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej rośliny Masło Kluski Ziemniaki Jajko Sól do smaku Mąka ziemniaczana 1/4 ilości ziemniaków plus w razie potrzeby Kapusta Jabłko 2 sztuki Kapusta kiszona 500 gram Cebula 1sztuka Masło 25 gram Sok jabłkowy 100% 330 ml Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony

RafalCook
Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami 42

Coś z serii potraw wigilijnych czyli paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami , w towarzystwie barszczu smakują wyśmienicie! Paszteciki te są bardzo proste w wykonaniu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie 3 głównych składników , ponieważ wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (270 g) 500 g kiszonej kapusty(...)następnie przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym w ogniu przez około 30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy na sitku. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy. Do grzybów przekładamy kapustę. Całość doprawiamy majerankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem – do smaku. W kolejnym kroku

Gotuj z Prezesem
Sałatka królewska z kapusty i ogórka na zimę. 94

wiec dla tych, którzy cieszą się własnymi zbiorami. Ta wieloskładnikowa sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania i dostarczy witamin w zimie, kiedy najbardziej ich potrzebujemy. Składniki: 2.5 kg białej kapusty 1 kg ogórków gruntowych 1 kg papryki 500 g cebuli 500 g marchwi 60 g soli 300 ml oleju roślinnego 100 ml octu jabłkowego Zapraszam również do obejrzenia filmu(...)instrukcja krok po kroku oraz subskrypcji kanału. Wykonanie: Kapustę oczyścić z brzydkich liści i wyciąć głąb. Pokroić na ćwiartki i poszatkować. Poszatkowana kapustę przelozyc do miski i dodać do niej pokrojoną w cienkie paski parkę, ogórek, pokrojona w piórka cebule oraz starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. Całość zasypać solą, dodać olej i dobrze wymieszać. Miskę następnie przykryć ściereczką

Pani M - kuchnia smakowita
Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka 66

zdjęciach, gołąbki są dość płaskie. Wynika to ze specyficznego sposobu składania ich w pakieciki. Gołąbki z ziemniakami zwykle mają dość luźny farsz i nie zawija się ich w liść kapusty w taki sposób, jak gołąbki z ryżu, czy kaszy. Farsz ziemniaczany rozsmarowuje się grubo przez środek liścia, zakłada się boki liścia do środka i składa się pakiecik. Dzięki temu farsz(...)Krowickiej, który opublikowano w książce pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1,5 kg surowych ziemniaków 5 większych ziemniaków ugotowanych 150 g surowego lub wędzonego boczku 2 cebule 100 g kaszy jęczmiennej (może być np. krakowska) sól, pieprz W kapuście wycinamy

Trzeci talerz
Kotlety z mięsa i kapusty. Oszczędny przepis, wychodzą bardzo smaczne 67

nich aż 9 dużych, a przede wszystkim bardzo smacznych kotletów. Przepis idealny na obecne czasy, gdy oszczędna kuchnia znów wraca do łask. Przepis na kotlety z mięsa i kapusty Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego, Pół średniej główki białej kapusty , 2 duże cebule, 1 jajko, 4 kopiaste łyżki bułki tartej plus bułka do obtoczenia, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety(...)mięsa i kapusty? Cebulę posiekaj, zrumień na głębokiej patelni niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno posiekaj, dodaj do zrumienionej cebuli, wlej pół szklanki wody, duś przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie zupełnie miękka, następnie przestudź i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dodaj sól oraz pieprz, wyrób dłońmi na jednolitą masę

Kulinarna Polska
Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską 125

którą przepis znajdziesz poniżej, składa się z następujących składników: tofu lub kurczak podsmażony z przyprawą do gyrosa, świeże ogórki, czerwona cebula, ser feta, pomidory, kukurydza, sos czosnkowy oraz kapusta pekińska. Prosta sałatka warstwowa – przepis krok po kroku Sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Via Gusto Prosta sałatka warstwowa, którą możesz zrobić w wersji z tofu(...)pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej (około 180 g po odsączeniu z zalewy) 150 g majonezu 150 g jogurtu greckiego (lub naturalnego) ½ łyżeczki soli 2-3 ząbki czosnku 5 liści kapusty pekińskiej (około 150 g) przygotowanie Tofu lub pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą do gyrosa i usmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do wystudzenia. Ogórki obierz i pokrój

Via Gusto
Surówka grillowa 63

Surówka grillowa to świetny dodatek do dań i przekąsek z grilla i nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Surówka w swoim składzie zawiera młodą kapustę, marchewkę, jabłko, cebulkę oraz selera. W połączeniu z odrobiną majonezu i jogurtu naturalnego smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością podkręci smak każdego dania. Niestety surówkę możemy przygotować głównie w sezonie(...)wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. Owszem z tej starszej kapusty również można ją przygotować, ale moim zdaniem młoda kapusta smakuje dużo lepiej. Jest delikatniejsza w smaku, miększa i po prostu smaczniejsza. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną surówkę grillową, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Skosztujcie, bo naprawdę warto. Zapraszam na przepis. SURÓWKA GRILLOWA

Alle Dobre!
Zupa gołąbkowa najlepsza 65

jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków lub nie chcą tracić czasu na ich zwijanie, a chcą delektować się ich smakiem, a na ten smak składa się: kapusta, mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy lub przecier. Moja zupa gołąbkowa jest gęsta, pożywna i bardzo sycąca. Będzie Wam smakować o każdej porze roku. Jest w niej mięso mielone, kapusta, koncentrat(...)wiele razy i zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Polecam też przepisy na ulubione zupy polskie i nie tylko. Zupa gołąbkowa, składniki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1 mała kapusta pekińska lub włoska (ok. 200 g) 1 ½ litra bulionu 50 g ryżu, u mnie długoziarnisty 2 małe pory 1 marchewka 3 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z młodej kapusty pyszna i zdrowa 109

Witam serdecznie i zapraszam na pyszną i zdrową surówkę z młodej kapusty. Polecam wypróbować przepis, bo surówka jest pyszna. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: mała główka młodej kapusty 1 marchewka 2 ogórki gruntowe lub 1 ogórek sałatkowy (nie za duży) pęczek koperku około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek do smaku sól ksylitol lub cukier – który możemy pominąć(...)dodać jedną marchewkę więcej Link do filmiku z przepisem na: Surówkę z młodej kapusty Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski. Marchewkę ścieram na tarce o średnich oczkach, koperek siekam, ogórki obieram i kroję na mniejsze kawałki, wszystkie składniki dodaję do kapusty. Doprawiam solą, ksylitolem, dodaję oliwę, sok z cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na kilkanaście

Uwaga Babcia Gotuje
MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO Z KOPERKIEM + FILMIK 279

Młoda kapusta na ciepło to pyszny dodatek obiadowy, w okresie wiosennym warto ją przygotować. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 główki młodej kapusty 1 mały pęczek koperku  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka jarzynki  2 szklanki wody ( szklanka ma pojemność(...)ZASMAŻKA :  2 łyżki masła 2-3 łyżki mąki pszennej  3 łyżki octu jabłkowego lub 2 łyżki octu 10 %  PRZYGOTOWANIE :  Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, solimy i dodajemy jarzynkę. Wlewamy wode i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.  Kapustę mieszamy i doprawiamy do smaku, jeszcze chwilkę gotujemy i pozwalamy aby trochę płyny odparowały

Kulinarne Fantazje Marioli