kapustą - 19268 przepisów (strona:197/1285)

Surówka z młodej kapusty z ogórkami 66

Zachciało mi się sałaty w jogurcie. I mizerii. Jest też czas na młodą kapustę. Pomyślałam więc, że nie będzie chyba głupim pomysłem połączenie młodej kapusty z ogórkami, z jogurtem i koperkiem. Taka mizeria, ale podrasowana chrupiącą kapustą. Wyszło super. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 duży ogórek gruntowy 1 mały kubek jogurtu naturalnego mały pęczek koperku duża szczypta cukru(...)więcej) sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w półplasterki ogórka (ja go nie obierałam, jedynie bardzo dokładnie umyłam). Do warzyw dodajemy jogurt, poszatkowany koperek, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 15 minut. Artykuł Surówka z młodej kapusty z ogórkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy 69

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych passat. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa i aromatyczny koperek, bez problemu można już dostać jedno i drugie. Bigos zjedliśmy z ciemnym pieczywem, ale jak sobie teraz tak pomyślę, młode ziemniaki sprawdziłyby się chyba lepiej(...)lubi. Korzystajcie więc na maksa z letnich dobrodziejstw i gotujcie na zdrowie. Ja, póki co, robię sobie krótką przerwę od świeżej młodej kapusty. Pochłanialiśmy ostatnio takie ilości, że czas obżerać się czymś innym. Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g ulubionej kiełbasy (ja użyłam cienkiej) 1 marchewka 1 duża cebula pół szklanki wody pęczek koperku 1 liść laurowy 3 ziarna

Kardamonovy
Surówka z młodej kiszonej kapusty 60

Młoda kiszona kapusta jest ok. Nie napiszę, że jest super genialna, bo dla mnie nie jest. Jest fajną obiadową odmianą i tyle. Sezon na młodą akurat trwa, więc czemu z niego nie skorzystać. Nie kombinowałam z dodatkami, surówkę z młodej kiszonej kapusty zrobiłam klasycznie, pominęłam także kminek, bo jakoś średnio za nim przepadamy. Na zdrowie. Składniki: 500 g młodej kiszonej(...)kapusty 1 mała czerwona cebula 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy)   Kapustę odciskamy z soku i skroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki

Kardamonovy
Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem – nasz ulubiony! 89

krok po kroku. Składniki: 2,5 litra wywaru na żeberkach wieprzowych (1 kg żeberek wieprzowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 2-3 liście laurowe)* 1 kg kapusty (waga z wodą, bez to około 800 g) 1 marchewka (średnia) 1 pietruszka (korzeń) 1 mała cebula 4 średnie ziemniaki 2 pełne łyżki posiekanego pora (biała część) około(...)chwilę. W tym czasie nasze ziemniaki powinny być już prawie miękkie. Zawartość patelni i posiekany por przekładamy do garnka i gotujemy jeszcze z 10 minut. W międzyczasie odsączamy kiszoną kapustę (soku nie wylewamy, odstawiamy na bok) i siekamy nożem. Rada: Można ją dodatkowo podsmażyć przez chwilę na tej samej patelni, na której smażyły się wcześniej warzywa. Kiszoną kapustę dodajemy

Słodkie okruszki
Pierogi Z Kapustą Kiszoną I Grzybami 99

ciastem. Składniki około 30 sztuk: Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g kapusty kiszonej 1/3 korzenia marchewki 6-8 grzybków suszonych 3/4 główki cebuli sól, pieprz olej Farsz 1. Grzyby namaczamy na noc w wodzie. 2. Następnego dnia gotujemy je przez około(...)godzinę. Po tym czasie grzyby albo mielimy albo drobniutko siekamy na desce i dodajemy je do duszącej się kapusty. 3. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach. 4. Rozgrzewamy olej, cebulę kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może od razu cała główkę udusić

Gotowanie...to proste !
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 70

Pyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki(...)rozmącone jajka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Robimy farsz, kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, zalewamy wodą. Po zagotowaniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po ugotowaniu ponownie odlewamy wodę, po przestudzeniu siekamy kapustę drobniej. 2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekaną cebulkę i chwilę dusimy. Po chwili dorzucamy pokrojone

Kuchnia domowa Ani
Mini chinkali z kapustą i grzybami do barszczu wigilijnego 82

Bardzo lubimy barszczyk na wigilię podany z pierożkami nadzianymi kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam nieco zabawić się formą ich podania. Więc będą w kształcie sakiewki czyli mini chinkali. ciasto na pierożki 40szt 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 500-600 gramów kiszonej kapusty 25 gramów(...)sól pieprz Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyły. Przecedzić przez sito i drobno posiekać.( wodę pozostawić). Kapustę zalać wodą taką ilością aby tylko przykrywała kapustę, dodać wodę od gotowania grzybów, jałowiec i liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie kapustę wystudzić i odsączyć z nadmiaru wody, drobno

Andzia Pichci
Pierogi z kapustą i grzybami 124

Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna. Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu. Miękkie(...)dlatego też możesz przygotować je nawet kilka dni przed wigilią. Podana niżej lista składników starczy na około 40 sztuk pierogów. Sprawdź przepis na Domowe pierogi ruskie Składniki 250 g kapusty kiszonej 250 g mąki pszennej 25 g suszonych grzybów 1 żółtko kurze pół średniej cebuli przegotowana, gorąca woda łyżka oleju roślinnego sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Zalane poprzedniego dnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka 135

kuchnia podkarpacka Kapuśniak to jedna z tych polskich zup, które każdy zna i każdy gotuje, choć każdy ma na nią swój sposób. W niektórych regionach gotuje się ją z kapusty białej, ale na wschodzie kraju zwykle używa się kapusty kiszonej. Przepis z Nielepkowic na Podkarpaciu (okolice Jarosławia) jest jednak niepowtarzalny z powodu składników zupy. Poza kapustą kiszoną, która już sama(...)sobie jest kwintesencją kapuśniaka, w zupie gotujemy również groch. To połączenie smaków przywołuje na myśl świąteczną kapustę z grochem. Dodatkowo zupa podbita jest śmietaną, co również w kapuśniaku nie zdarza się często. Kapuśniak z grochem to zupa o zdecydowanym smaku i intensywnym aromacie. Jest idealna na rozgrzewkę w chłodne dni. Przepis pochodzi od Zespołu „Nielepkowice” z Nielepkowic. Został opublikowany

Trzeci talerz
Gyros sałatka warstwowa z kurczakiem 106

Smażenie 10 min. Kalorie 90 kcal Słynna sałatka warstwowa z kurczakiem w przyprawie gyros. Jedna z najsmaczniejszych sałatek na przyjęcie. Pyszna i estetycznie wyglądająca. Składniki: SKŁADNIKI SAŁATKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1 żółta papryka 2 mniejsze cebule 4 ogórki korniszony KURCZAK GYROS 2 filety z piersi kurczaka przyprawa gyros olej rzepakowy SOS SAŁATKOWY 2 łyżki majonezu(...)WARSTWOWA SAŁATKA Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, oprósz solą i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij wytrącony sok. Ogórki konserwowe i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę. Kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Składniki sałatki układaj naprzemiennie w przezroczystej misie. Co poniektórą układaną warstwę polewaj sosem powstałym ze zmieszania majonezu, jogurtu greckiego i ketchupu z odrobiną soli

ProstePesto.pl
Lasagne z kapusty z sosem marinara 98

przygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- 3kg Mięso wołowo- wieprzowe- 400g Pieczarki- 440g Papryka- 300g Mozzarella w kulkach- 250g Boczek- 200g Smalec- 100g Ser żółty- 160g Cebula- 75g Sól, pieprz- 1/2 łyżeczki Sos marinara Pulpa pomidorowa- 400g Passata pomidorowa- 250g Cebula- 75g Masło- 25g Oliwa z oliwek- 25g Czosnek- 15g Sól, pieprz, oregano, bazylia- 1/2 łyżeczki W dużym garnku gotujemy wodę(...)ilości wystarczającej do przykrycia kapusty. Z kapusty wycinamy głąb oraz usuwamy pierwsze brzydkie warstwy liści. Gotujemy 25-35 min- zrywamy wierzchnie ugotowane liście (16 sztuk- 771g). Na głębokiej patelni rozpuszczamy smalec (60g) i smażymy drobno pocięty boczek i cebulę. Dodajemy mięso i rozbijamy powstałe zbite kawałki mięsa. Do usmażonego mięsa dodajemy drobno pokrojone pieczarki i przyprawiamy. W małym rondelku topimy

serzmiesem
Grillowa surówka z kapusty pekińskiej 83

votes ) Grillowa surówka z kapusty pekińskiej Grillowa surówka z kapusty pekińskiej, to idealny dodatek do mięs. Ostatnio upały spowodowały że chętniej i częściej używam grilla na tarasie. Zawsze chłodniej niż w kuchni no i garów mniej do zmywania, a efekt ..wszyscy zadowoleni, każdy coś dla siebie znajdzie na ruszcie Polecam tą surówkę, jest szybka i prosta , a do tego smaczna(...)zdrowa Kapusta pekińska , świetnie przechowuje się w lodówce, nawet przez dłuższy czas, jest dzięki temu jednym z bardziej praktycznych warzyw, których nie powinno zabraknąć w kuchni. składniki : 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 średniej 1 jabłko średniej wielkości 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryka sos : 3 łyżki gęstego jogurtu

Ogrodnik w podróży
Schab faszerowany kapustą i grzybami 79

Zanim na dobre zaczniemy piec i gotować potrawy Wielkanocne podzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany kapustą i grzybami Składniki 4 kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka(...)łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy na drobne kawałki i smażymy na odrobinie masła, po chwili dodajemy wodę i dusimy około 10 minut. Na koniec odparowujemy nadmiar płynu. Kapustę mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam
Łazanki z kapustą 82

Przepis na dzisiejszą potrawę dostałam od mojej babci. Kapusta z łazankami jest smaczna i prosta w wykonaniu, a do tego całkiem niedroga. Możecie ją zrobić z połowy podanych składników ponieważ wychodzi jej naprawdę sporo, ale równie dobrze smakuje odgrzana następnego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Łazanki z kapustą Składniki 1 opakowanie makaronu typu Łazanki 500 g 1 duża(...)małe młode kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła olej sól pieprz Instrukcje Mięso mielone dusimy na niewielkiej ilości oleju około 15-20 minut Pieczarki kroimy i smażymy na rumiano z 1 łyżką masła Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się zrumieni Kapustę kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości

To co lubię - gotuję i polecam
Kapusta z grochem (fasolą) 87

moim rodzinnym domu zazwyczaj robiło się kapustę z fasolą i ja taką właśnie lubię, ale zdarza się, że robię ją też z grochem łupanym. Często robimy ją na Wigilię (wtedy bez okrasy). A Wy, którą wersję znacie i robicie? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapusta z grochem (fasolą) Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg małej lub średniej fasoli(...)przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pozostałą wodę odcedzamy, odkładamy garść całej fasoli, a resztę rozgniatamy tłuczkiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna płuczemy ją, odciskamy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i siekamy. Ziemniaki gotujemy, tłuczemy. Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy razem z drobno pokrojoną cebulą

To co lubię - gotuję i polecam